|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
przepiorki
Kupilam mrozone przepiorki - czy ktos wie,jak najlepiej je przyzadzic?
|
#2
|
||||
|
||||
Nigdy nie robiłam przepiórek, ale znalazłam interesujący przepisw. Może się przyda - Cz
Przepiórki duszone z porto Proste, szybkie i bardzo efektowne danie (nota bene dziś przychodzą goście, mam rozmrożone przepiórki i chyba zrobię je właśnie według tego przepisu). Podajemy z piure ziemniaczanym. Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: szybkie Stopień trudności: łatwa Składniki: 6 przepiórek 4 łyżki masła 6 gałązek świeżego tymianku 6 cienkich plasterków wędzonego boczku 100 ml czerwonego porto 100 ml bulionu z kurczaka 6 gruszek Opis przyrządzania: Przepiórki myjemy i osuszamy. 2 łyżki masła rozgniatamy z solą i pieprzem, dzielimy na 6 porcji i wkładamy je do środka każdej przepiórki. Tymianek myjemy i wkładamy (po jednej gałązce) do wnętrza przepiórek. Każdą przepiórkę owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Resztę masła roztapiamy na głębokiej i ciężkiej patelni. Wkładamy przepiórki i rumienimy ze wszystkich stron. Kiedy będą już miały ładny kolor (jakieś 10 minut), solimy je i wlewamy porto wraz z bulionem z kurczaka. Patelnię przykrywamy i dusimy zwierzątka na średnim ogniu przez 20 minut. W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki. Kroimy je pionowo na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Dodajemy do przepiórek i gotujemy kolejne 10 minut. Uduszone ptaszki przekładamy na ogrzane talerze (najpierw usuwamy wykałaczki). Obok kładziemy ćwiartki gruszek, skrapiamy sosem. Resztę sosu podajemy w sosjerce. |
#3
|
||||
|
||||
Podczas pobytu w Chicago ,w resteuracji na ulicy Belmont/polskiej/ zamowilam przepiorki,dostalam na polmisku/tu sie serwuje obiad na talerzach wielkosci ronda kapelusza meksykanskiego/dwie rozplaszczone zaby-tak to wygladalo.
Dostalam takiego ataku smiech,ze nikt nie byl w stanie jesc obiadu,do dzis na wspomnienie przepiorek jest mi wesolo. |
#4
|
||||
|
||||
Dzieki,Mimozko!Tak ogolnie myslalam - Przepiorki nalezy "dotluscic",czyli dodac czegos z boczusia albo z slöninki!
|
#5
|
||||
|
||||
Roziu - smacznego. Wesołych świąt. Cz
|
#6
|
|||
|
|||
Ewentualnie reszte zamrozic na nastepne świeta z boczusiem lub słonineczka.Smacznego.
|
#7
|
||||
|
||||
babc...podaj mi swoj skep lub email.chchce sie z toba skontaktowac
|
#8
|
||||
|
||||
Ja tam wolę duszone, świeże gołąbki,zalewne winem,zaraz potem.
|
#9
|
||||
|
||||
Wiem,golabki sa swietne,pieczone nadziewane kasza gryczana ze slonina!Tak je rok temu robilam,moze przepiorki tez tak trzeba przyzadzac?
|
#10
|
|||
|
|||
Cytat:
No bo jak tu robić przepierki, bez pralki i na boczku, na dodatek z przyzadzaniem, rozumiem, że przyzadzanie jest to analogia do przycumowania, tylko nie tą stroną. |
#11
|
||||
|
||||
Cytat:
Róziu ! Jestem specjalistą w dziedzinie konsumpcji, a nie nie przyrządzania. Mam od tego specjalistkę, która prawie wszystko przyrządza z boczkiem tzw., przez nas, "dietetycznym" (bez nadmiernego tłuszczyku), gołąbki też. Przypuszczam, że przepiórki przyrządzone na boczuszku dietetycznym były by też pyszne. Smacznego. |
#12
|
||||
|
||||
Elizo Wierna!Czy tobie wszystko sie musi "kojarzyc swinsko!"
|
#13
|
|||
|
|||
Pani Roziu
jestem niewyrzyta stara, dziewicza panna, kocham bezdzietnego Ojca i Panią, Pani Roziu, kocham Panią, wierna Eliza, pani jest,... pani jest, taka zaje.,zaje.. to słowo, którego Pani raczyła użyć nie chce przejść przez dziewiczych ust mych korale. |
#14
|
||||
|
||||
Cicho.Wiem... A niewyzyta pisze sie najczesciej przez "Z" z kropka.Tak smy na ostatniej lekcji polskej ortografii przerabiali.Ale !Co tam! Wybaczam!A korale niech mi dzwiecza dalej - lubie to!
|
#15
|
||||
|
||||
Cytat:
Faktycznie . Najczęściej ,ale w zależności kto i co ma na myśli. Jak bara bara w pszenżycie -nieudane ,to możesz być niewyżyta. Ale jak rzyć ( tak z ludowego ) Twa Roziu nie zostanie naleŻycie w tym życie ochędożona - to niestety ,niewyrzyta będziesz. jak popsuta wyżymaczka. Ostatnio edytowane przez Lila : 06-04-2009 o 22:19. |
#16
|
||||
|
||||
Wiec,zrobilam te przepiorki nadziewane slonina i kasza gryczana.Smakowalo - tak sobie!Na slönine i kasze gryczana.A na talerzu rzeczywiscie wygladaly jak rozplaszczone zaby!
|
#17
|
||||
|
||||
Cytat:
Raz eksperymentowałam z bażantem (dostałam w prezencie). Nigdy więcej - powiedziałam sobie. |
#18
|
||||
|
||||
Aha!Wlasnie!Jeszcze i to - te przepiorki byly bardzo niechlujnie oczyszczone z piorek!Ja tez pinsetka je musialam "doczyszczac!"
|
#19
|
|||
|
|||
Cytat:
jak idą przez gardło, to gilgają, kupa śmiechu przy stole. |
#20
|
||||
|
||||
Taaaa....Z przewaga KUPY!!!
|