|
Pamiętajcie, 8 marca - Ostatki 2011!
03-06-2011 05:40 PM
Ostatki-----Śledzik!!!
Śledzie po balatońsku....
**************************
***********
SKŁADNIKI: 10 filetów matiesów, 4 łyżki majonezu, 10 dag kremówki, cebula, 3 łyżki groszku konserwowego, sok z jednej cytryny, łyżka kaparów, natka pietruszki, cukier, sól, pieprz.
SPOSÓB WYKONANIA: Śledzie płuczemy (zbyt słone krótko wymoczyć), osączamy na papierowym ręczniku, zwijamy w roladki i układamy na półmisku. Śmietanę ubijamy, mieszamy z majonezem, groszkiem, posiekaną cebulą i kaparami, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Obkładamy śledzie sosem i posypujemy posiekaną natką. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami z wody.
Śledź w oleju!!!!
**************
*********
Składniki:
1 tacka śledzi solonych Matias,
2 cebule,
1 szkl. oleju
sok z połowy cytryny,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie.
Wykonanie:
Śledzie wyjmujemy z tacki i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Moczymy je przez około godzinę, aby straciły nieco swej "słoności". Odsączamy, kroimy w poprzek na 2-centymetrowe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebule obieramy i krótko sparzamy wrzątkiem - złagozi to nieco ich smak. Kroimy w kosteczkę.
Na dnie sporego słoika układamy warstwę cebulki, na niej 1 liść laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego, a następnie warstwę pokrojonych śledzi. Później znowu idzie cebula - za nią śledzie - cebula - śledzie - cebula - śledzie, aż zapełnimy cały słoik. Każdą warstwę oprószamy pieprzem. Na wierzchu musi być cebula.
Teraz powoli zalewamy zawartość słoja olejem. Musi być go tyle, aby wypełnił wszystkie szczelinki i aby nawet najwyższa warswta cebuli była dokładnie przykryta. Tak przygotowany słoik zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Śledzie opiekane w zalewie octowej....
******************************************
***************************
Składniki:
1 kg śledź,
1 szt cebula,
ocet,
Sól,
olej do smażenia,
mąka
Śledzie umyć osuszyć posolić.Na patelni dobrze rozgrzać olej,w między czasie śledzia obtoczyć mąką i włożyć na patelnię upiec z dwóch stron.przełożyć do miski i zalać zalewą 1/4 szklanki octu 3/4 wody tyle szklanek aż śledź będzie cały w zalewie na górę 1 cebulę pokroić w krążki...
.
Ostatki-----Śledzik!!!
Śledzie po balatońsku....
**************************
***********
SKŁADNIKI: 10 filetów matiesów, 4 łyżki majonezu, 10 dag kremówki, cebula, 3 łyżki groszku konserwowego, sok z jednej cytryny, łyżka kaparów, natka pietruszki, cukier, sól, pieprz.
SPOSÓB WYKONANIA: Śledzie płuczemy (zbyt słone krótko wymoczyć), osączamy na papierowym ręczniku, zwijamy w roladki i układamy na półmisku. Śmietanę ubijamy, mieszamy z majonezem, groszkiem, posiekaną cebulą i kaparami, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Obkładamy śledzie sosem i posypujemy posiekaną natką. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami z wody.
Śledź w oleju!!!!
**************
*********
Składniki:
1 tacka śledzi solonych Matias,
2 cebule,
1 szkl. oleju
sok z połowy cytryny,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie.
Wykonanie:
Śledzie wyjmujemy z tacki i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Moczymy je przez około godzinę, aby straciły nieco swej "słoności". Odsączamy, kroimy w poprzek na 2-centymetrowe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebule obieramy i krótko sparzamy wrzątkiem - złagozi to nieco ich smak. Kroimy w kosteczkę.
Na dnie sporego słoika układamy warstwę cebulki, na niej 1 liść laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego, a następnie warstwę pokrojonych śledzi. Później znowu idzie cebula - za nią śledzie - cebula - śledzie - cebula - śledzie, aż zapełnimy cały słoik. Każdą warstwę oprószamy pieprzem. Na wierzchu musi być cebula.
Teraz powoli zalewamy zawartość słoja olejem. Musi być go tyle, aby wypełnił wszystkie szczelinki i aby nawet najwyższa warswta cebuli była dokładnie przykryta. Tak przygotowany słoik zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Śledzie opiekane w zalewie octowej....
******************************************
***************************
Składniki:
1 kg śledź,
1 szt cebula,
ocet,
Sól,
olej do smażenia,
mąka
Śledzie umyć osuszyć posolić.Na patelni dobrze rozgrzać olej,w między czasie śledzia obtoczyć mąką i włożyć na patelnię upiec z dwóch stron.przełożyć do miski i zalać zalewą 1/4 szklanki octu 3/4 wody tyle szklanek aż śledź będzie cały w zalewie na górę 1 cebulę pokroić w krążki...
.
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:37.