|
Święta tuż , tuż...
04-13-2011 09:24 PM
"Baby,Babki , Babeczki...
Wielkanocna babka z orzechami i czekoladą!!!
Składniki dla 6 osób:
4 jajka
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag posiekanych orzechów włoskich
pół tabliczki czekolady deserowej
cukier puder
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Jajka zmiksować z masłem, cukrem i solą. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Miksować, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodać orzechy oraz pokruszoną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
Nasmarować formę do pieczenia masłem i posypać bułką tartą, a następnie wlać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piec około godziny.
Po wyjęciu i ostudzeniu oblać czekoladą...Smacznego.
Babka Wielkanocna!!!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie bananowe (dałam waniliowe)
- 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodac cukier, żóltka i dalej ubijać ok. 10 minut.
Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej , aż do wyczerpania składników.Wyłożyć do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180st.C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Lukier:
- ok. 1/2 szkl. cukru pudru
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- trochę mleka (ok.2 łyżki)..
Babka drożdżowa parzona!!!
Składniki:
mąka 25 dag
żółtko 5 szt
cukier 1/2 szklanka lub mniej
mleko 1/2 szklanka
masło 7 dag
drożdże 3 dag
rodzynki 5 dag
spirytus 1 łyżka
aromat rumowy
NA LUKIER:
cukier 10 dag
sok z cytryny z 1/2
skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
Masło zagotować z mlekiem. Wsypać mąkę, energicznie wymieszać ciasto. Wystudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać drożdże, resztę cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytusu. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 20 – 25 minut, po czym znów wyrobić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, odczekać, aż podrośnie, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 – 170 °C. Upiec na złoty kolor. Cukier połączyć z sokiem, dodać łyżkę przegotowanej letniej wody i ucierać ok. 20 minut. Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową.
Wielkanocna babka drożdżowa!!!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 dag drożdży
- 20 dag masła lub margaryny (dałam 15dag)
- 5 łyżek cukru
- 15 dag rodzynek
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżki skórki pomarańczowej z syropu - opcjonalnie
Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru, dodać cztery łyżki mąki i zalać połową szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miseczki wsypać pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, mleko, roztopione masło, jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią kilka razy (aby pozbyć się powietrza). Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Ponownie wyrobić tylko do wrobienia bakalii. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o średnicy 22cm (z kominem) i odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 30min).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180oC. Jeśli ciasto szybko zrumieni sie od góry, przykryć folią aluminiową.
Życzę smacznego!
"Baby,Babki , Babeczki...
Wielkanocna babka z orzechami i czekoladą!!!
Składniki dla 6 osób:
4 jajka
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag posiekanych orzechów włoskich
pół tabliczki czekolady deserowej
cukier puder
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Jajka zmiksować z masłem, cukrem i solą. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Miksować, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodać orzechy oraz pokruszoną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
Nasmarować formę do pieczenia masłem i posypać bułką tartą, a następnie wlać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piec około godziny.
Po wyjęciu i ostudzeniu oblać czekoladą...Smacznego.
Babka Wielkanocna!!!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie bananowe (dałam waniliowe)
- 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodac cukier, żóltka i dalej ubijać ok. 10 minut.
Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej , aż do wyczerpania składników.Wyłożyć do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180st.C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Lukier:
- ok. 1/2 szkl. cukru pudru
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- trochę mleka (ok.2 łyżki)..
Babka drożdżowa parzona!!!
Składniki:
mąka 25 dag
żółtko 5 szt
cukier 1/2 szklanka lub mniej
mleko 1/2 szklanka
masło 7 dag
drożdże 3 dag
rodzynki 5 dag
spirytus 1 łyżka
aromat rumowy
NA LUKIER:
cukier 10 dag
sok z cytryny z 1/2
skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
Masło zagotować z mlekiem. Wsypać mąkę, energicznie wymieszać ciasto. Wystudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać drożdże, resztę cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytusu. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 20 – 25 minut, po czym znów wyrobić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, odczekać, aż podrośnie, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 – 170 °C. Upiec na złoty kolor. Cukier połączyć z sokiem, dodać łyżkę przegotowanej letniej wody i ucierać ok. 20 minut. Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową.
Wielkanocna babka drożdżowa!!!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 dag drożdży
- 20 dag masła lub margaryny (dałam 15dag)
- 5 łyżek cukru
- 15 dag rodzynek
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżki skórki pomarańczowej z syropu - opcjonalnie
Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru, dodać cztery łyżki mąki i zalać połową szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miseczki wsypać pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, mleko, roztopione masło, jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią kilka razy (aby pozbyć się powietrza). Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Ponownie wyrobić tylko do wrobienia bakalii. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o średnicy 22cm (z kominem) i odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 30min).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180oC. Jeśli ciasto szybko zrumieni sie od góry, przykryć folią aluminiową.
Życzę smacznego!
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:06.