menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

13-04-2011 21:24

"Baby,Babki , Babeczki...

Wielkanocna babka z orzechami i czekoladą!!!


Składniki dla 6 osób:
 4 jajka
 szklanka mąki
 3/4 szklanki cukru
 szczypta soli
 3 łyżki mleka
 łyżeczka proszku do pieczenia
 15 dag posiekanych orzechów włoskich
 pół tabliczki czekolady deserowej
 cukier puder
 bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z masłem, cukrem i solą. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Miksować, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodać orzechy oraz pokruszoną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.

Nasmarować formę do pieczenia masłem i posypać bułką tartą, a następnie wlać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piec około godziny.

Po wyjęciu i ostudzeniu oblać czekoladą...Smacznego.
Babka Wielkanocna!!!


Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie bananowe (dałam waniliowe)
- 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodac cukier, żóltka i dalej ubijać ok. 10 minut.
Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej , aż do wyczerpania składników.Wyłożyć do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180st.C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Lukier:
- ok. 1/2 szkl. cukru pudru
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- trochę mleka (ok.2 łyżki)..
Babka drożdżowa parzona!!!


Składniki:

mąka 25 dag
żółtko 5 szt
cukier 1/2 szklanka lub mniej
mleko 1/2 szklanka
masło 7 dag
drożdże 3 dag
rodzynki 5 dag
spirytus 1 łyżka
aromat rumowy
NA LUKIER:
cukier 10 dag
sok z cytryny z 1/2
skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:

Masło zagotować z mlekiem. Wsypać mąkę, energicznie wymieszać ciasto. Wystudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać drożdże, resztę cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytusu. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 20 – 25 minut, po czym znów wyrobić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, odczekać, aż podrośnie, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 – 170 °C. Upiec na złoty kolor. Cukier połączyć z sokiem, dodać łyżkę przegotowanej letniej wody i ucierać ok. 20 minut. Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową.
Wielkanocna babka drożdżowa!!!


Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 1 szklanka mleka

- 2 jajka

- 3 dag drożdży

- 20 dag masła lub margaryny (dałam 15dag)

- 5 łyżek cukru

- 15 dag rodzynek

- szczypta soli

- 3 płaskie łyżki skórki pomarańczowej z syropu - opcjonalnie



Wykonanie:

Zaczyn: drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru, dodać cztery łyżki mąki i zalać połową szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.

Do miseczki wsypać pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, mleko, roztopione masło, jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią kilka razy (aby pozbyć się powietrza). Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Ponownie wyrobić tylko do wrobienia bakalii. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o średnicy 22cm (z kominem) i odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 30min).

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180oC. Jeśli ciasto szybko zrumieni sie od góry, przykryć folią aluminiową.

Życzę smacznego!

10-04-2011 19:23


MAZURKI....


Mazurek Kajmakowy..
Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

1/2 margaryny lub masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

3 łyżki śmietany



Masa kajmakowa:

puszka mleka skondensowanego - słodzonego



powidła

bakalie do ozdabiania



Ciasto:

Mąkę posiekać z masłem i cukrem , dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Ja robiłam z podwójnej porcji ( na dwie blachy 25 cm x 40 cm) .

Ciasto podzielić na pół ,rozwałkować i upiec dwa placki.

Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 215oC.



Kajmak:

włożyć puszkę z mlekiem skondensowanym do garnka z wodą (puszka musi być zakryta wodą!) i gotować ok 3 godz.

Co jakiś czas sprawdzać ilość wody w garnku , i w miarę potrzeby dolewać .

Uwaga: puszkę otwieramy po ostygnięciu (masa powinna być bardzo gęsta).



Gotowe , przestudzone placki przełożyć powidłami . Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową i ozdobić wedle uznania.


Mazurek Czekoladowy..


składniki
200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka masła

Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Masę wylać na kruche ciasto i ozdobić zanim zastygnie.

Mazurek Kokosowy..

Mazurek kokosowy

składniki:
1 szkl. wiórków kokosowych
1 szkl. cukru pudru
1 szkl. słodkiej śmietanki

Wiórki, śmietankę i cukier wymieszać w rondelku i wciąż mieszając zagotować. Masę wylać na ciasto i ozdobić bakaliami.

Przepis na ciasto kruchy spód do mazurka..

Kruche ciasto na spód

składniki:
1 kg mąki
1/2 szkl cukru pudru
1 jajko + 3 żółtka
1 kostka masła
1 kostka margaryny
1 łyżka (30 g) smalcu
1 op. cukru wanilinowego

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Posiekać z masłem, margaryną i smalcem, dodać jajko i żółtka, szybko zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Włożyć na lodówki na minimum 1 h. Wyjąć, rozwałkować, upiec na złoto.

06-03-2011 17:40

Ostatki-----Śledzik!!!

Śledzie po balatońsku....
**************************
***********


SKŁADNIKI: 10 filetów matiesów, 4 łyżki majonezu, 10 dag kremówki, cebula, 3 łyżki groszku konserwowego, sok z jednej cytryny, łyżka kaparów, natka pietruszki, cukier, sól, pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: Śledzie płuczemy (zbyt słone krótko wymoczyć), osączamy na papierowym ręczniku, zwijamy w roladki i układamy na półmisku. Śmietanę ubijamy, mieszamy z majonezem, groszkiem, posiekaną cebulą i kaparami, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Obkładamy śledzie sosem i posypujemy posiekaną natką. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami z wody.
Śledź w oleju!!!!
**************
*********

Składniki:

1 tacka śledzi solonych Matias,
2 cebule,
1 szkl. oleju
sok z połowy cytryny,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie.

Wykonanie:

Śledzie wyjmujemy z tacki i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Moczymy je przez około godzinę, aby straciły nieco swej "słoności". Odsączamy, kroimy w poprzek na 2-centymetrowe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Cebule obieramy i krótko sparzamy wrzątkiem - złagozi to nieco ich smak. Kroimy w kosteczkę.

Na dnie sporego słoika układamy warstwę cebulki, na niej 1 liść laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego, a następnie warstwę pokrojonych śledzi. Później znowu idzie cebula - za nią śledzie - cebula - śledzie - cebula - śledzie, aż zapełnimy cały słoik. Każdą warstwę oprószamy pieprzem. Na wierzchu musi być cebula.

Teraz powoli zalewamy zawartość słoja olejem. Musi być go tyle, aby wypełnił wszystkie szczelinki i aby nawet najwyższa warswta cebuli była dokładnie przykryta. Tak przygotowany słoik zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Śledzie opiekane w zalewie octowej....
******************************************
***************************

Składniki:
1 kg śledź,
1 szt cebula,
ocet,
Sól,
olej do smażenia,
mąka



Śledzie umyć osuszyć posolić.Na patelni dobrze rozgrzać olej,w między czasie śledzia obtoczyć mąką i włożyć na patelnię upiec z dwóch stron.przełożyć do miski i zalać zalewą 1/4 szklanki octu 3/4 wody tyle szklanek aż śledź będzie cały w zalewie na górę 1 cebulę pokroić w krążki...
.

02-03-2011 19:48



PĄCZKI SZNEJDEROWSKIE

56 dag najlepszej mąki pszennej- dalam tortowa
1 szkl mleka
3 dag drożdży swieżych
13 dag masla
7 dag cukru
8 dag gorzkich migdalów - nie dalam
skórka z cytryny
1 lyżeczka soli
8 żóltek
2 jaja
2 kieliszki spirytusu
skórka otarta z cytryny

do nadzienia:
dżem
polówki orzechów wloskich itp.

na wierzch:
lukier z 20 dag cukru pudru i soku z cytryny
lub
20 dag cukru pudru z cukrem waniliowym

do frytury:
50 dag smalcu lub innego tluszczu

wykonanie:
Drożdże rozrobić w cieplym mleku, dodać lyżeczkę cukru, postawić przykryte w cieple aby podrosly.
W misce utrzeć żóltka i jajka z cukrem i maslem na pianę, a gdy drożdże podrosna wlać je do masy, wsypać mąkę, sól, wlać kieliszek spirytusu i wyrobić bardzo dokladnie ciasto (ok. 1 godz!). Migdaly sparzyć, obrać ze skórki i zemleć, wsypać do ciasta razem ze skórka cytrynową. Wyrobić ciasto, posypać z wierzchu cukrem, przykryć i pozostawić do wyrosnięcia.
Z ciasta formować pączki, nabierając ciasto lyżką maczana w oleju kawalki wielkosci orzecha wloskiego. Rozplaszczać każdy na placuszek, nakladać dżem lub inne nadzienie i zlepiać dokladnie w "sakiewkę". Ukladać na omączonej stolnicy zlepieniem do dolu, przykryć sciereczka i pozostawić do wyrosnięcia.
Rozgrzać tluszcz, smażyć obustronnie (pod przykryciem) we wrzącej fryturze z dodatkiem kieliszka spirytusu.
Osączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem lub polukrować. Smacznego!

Faworki, czyli chrust!!!!



1/2 kg mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
3/4 - 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
tłuszcz do głębokiego smażenia (olej)
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić (trwa to dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąc folią spożywczą schlodzić przez 30 - 60 minut. Po tym czasie rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :

Róże karnawałowe....

Składniki:

30 dag mąki
5 żółtek
3 łyżki gęstej śmietany
łyżka octu
tłuszcz do smażenia
cukier puder
sól
proszek do pieczenia
konfitura lub dżem
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać żółtka, ocet i śmietanę i wymieszać. Starannie wyrabiać, aż do moment, aż pokażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1-2 mm. Wykrawać z ciasta krążki w trzech rozmiarach - najlepiej przy użyciu szklanki, literatki i kieliszka i naciąć je na obwodzie 5 razy. Środki krążków posmarować białkiem, układając je jeden na drugim, przyciskać delikatnie na środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka, układając płatkami do dołu smażyć w gorącym tłuszczu. Zamiast smalcu można użyć zamiennika np. Planty. Usmażone wykładać na papier. W środek róży włożyć odrobinę dżemu lub konfitury. Następnie posypać przez sito cukrem pudrem i ułożyć na półmisku wraz z faworkami...

20-02-2011 20:50

Nalewka pomarańczówka!!!

Składniki;
1l spirytusu 95º
0,25 l przegotowanej wody
5 pomarańczy
1 cytryny
Laska wanilli
10 goździków
Laska cynamonu
Na syrop:
¾ l przegotowanej wody
1 ½ kg cukru
5 Pomarańczy

1 Cytrynę.


Laskę Wanilli.

10Gożdzików.
[IMG]http://www.niam.pl/photos/PRODUCT/BACKUP/14794-gozdziki.jpg[/IMG
Laska Cynamonu.


1 Litr Spirytusu.

**************************************
********************************
Przygotowanie:
Wanillię, cynamon i goździki pokruszyć lub zmielić. Pomarańcze i cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Owoce obrać, drobno pokroić i wrzucić do gąsiorka. Dodać otartą skórkę z cytryn i pomarańczy oraz pokruszoną wanillię, cynamon i goździki. Spirytus rozcieńczyć ½ l przegotowanej wody i zalać nim owoce i przyprawy. Gąsiorek szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Nalewkę zlać. Owoce włożyć na sito i odcisnąć. Obydwa płyny połączyć i przefiltrować.
Przygotować syrop: Cukier gotować z ¾ l wody aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Do gorącego syropu powoli wlewać nalewkę, potem wymieszać. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy. Nalewka ta smakuje poprostu nadzwyczajnie.

Strona 1 z 7:
 1 
 > 
Archiwum
2007
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2008
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2009
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2010
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2011
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2012
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2013
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2014
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2015
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2016
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2017
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2018
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2019
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2020
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2021
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2022
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2023
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2024
Luty
Marzec
Kwiecień


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:36.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.