|
13-04-2011 21:24 "Baby,Babki , Babeczki... Wielkanocna babka z orzechami i czekoladą!!! Składniki dla 6 osób: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag posiekanych orzechów włoskich pół tabliczki czekolady deserowej cukier puder bułka tarta do posypania formy Przygotowanie: Jajka zmiksować z masłem, cukrem i solą. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Miksować, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodać orzechy oraz pokruszoną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką. Nasmarować formę do pieczenia masłem i posypać bułką tartą, a następnie wlać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piec około godziny. Po wyjęciu i ostudzeniu oblać czekoladą...Smacznego. Babka Wielkanocna!!! Składniki: - 4 jajka - 1 szkl. cukru - 2 budynie bananowe (dałam waniliowe) - 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g) - 300 ml jogurtu naturalnego - 200 ml oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodac cukier, żóltka i dalej ubijać ok. 10 minut. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej , aż do wyczerpania składników.Wyłożyć do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180st.C. Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować. Lukier: - ok. 1/2 szkl. cukru pudru - kilka kropli aromatu śmietankowego - trochę mleka (ok.2 łyżki).. Babka drożdżowa parzona!!! Składniki: mąka 25 dag żółtko 5 szt cukier 1/2 szklanka lub mniej mleko 1/2 szklanka masło 7 dag drożdże 3 dag rodzynki 5 dag spirytus 1 łyżka aromat rumowy NA LUKIER: cukier 10 dag sok z cytryny z 1/2 skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie: Masło zagotować z mlekiem. Wsypać mąkę, energicznie wymieszać ciasto. Wystudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać drożdże, resztę cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytusu. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 20 – 25 minut, po czym znów wyrobić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, odczekać, aż podrośnie, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 – 170 °C. Upiec na złoty kolor. Cukier połączyć z sokiem, dodać łyżkę przegotowanej letniej wody i ucierać ok. 20 minut. Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową. Wielkanocna babka drożdżowa!!! Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 3 dag drożdży - 20 dag masła lub margaryny (dałam 15dag) - 5 łyżek cukru - 15 dag rodzynek - szczypta soli - 3 płaskie łyżki skórki pomarańczowej z syropu - opcjonalnie Wykonanie: Zaczyn: drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru, dodać cztery łyżki mąki i zalać połową szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Do miseczki wsypać pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, mleko, roztopione masło, jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią kilka razy (aby pozbyć się powietrza). Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Ponownie wyrobić tylko do wrobienia bakalii. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o średnicy 22cm (z kominem) i odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 30min). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180oC. Jeśli ciasto szybko zrumieni sie od góry, przykryć folią aluminiową. Życzę smacznego! 10-04-2011 19:23 MAZURKI.... Mazurek Kajmakowy.. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 margaryny lub masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 3 łyżki śmietany Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego - słodzonego powidła bakalie do ozdabiania Ciasto: Mąkę posiekać z masłem i cukrem , dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ja robiłam z podwójnej porcji ( na dwie blachy 25 cm x 40 cm) . Ciasto podzielić na pół ,rozwałkować i upiec dwa placki. Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 215oC. Kajmak: włożyć puszkę z mlekiem skondensowanym do garnka z wodą (puszka musi być zakryta wodą!) i gotować ok 3 godz. Co jakiś czas sprawdzać ilość wody w garnku , i w miarę potrzeby dolewać . Uwaga: puszkę otwieramy po ostygnięciu (masa powinna być bardzo gęsta). Gotowe , przestudzone placki przełożyć powidłami . Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową i ozdobić wedle uznania. Mazurek Czekoladowy.. składniki 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki 1 łyżka masła Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Masę wylać na kruche ciasto i ozdobić zanim zastygnie. Mazurek Kokosowy.. Mazurek kokosowy składniki: 1 szkl. wiórków kokosowych 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. słodkiej śmietanki Wiórki, śmietankę i cukier wymieszać w rondelku i wciąż mieszając zagotować. Masę wylać na ciasto i ozdobić bakaliami. Przepis na ciasto kruchy spód do mazurka.. Kruche ciasto na spód składniki: 1 kg mąki 1/2 szkl cukru pudru 1 jajko + 3 żółtka 1 kostka masła 1 kostka margaryny 1 łyżka (30 g) smalcu 1 op. cukru wanilinowego Mąkę przesiać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Posiekać z masłem, margaryną i smalcem, dodać jajko i żółtka, szybko zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Włożyć na lodówki na minimum 1 h. Wyjąć, rozwałkować, upiec na złoto. 06-03-2011 17:40 Ostatki-----Śledzik!!! Śledzie po balatońsku.... ************************** *********** SKŁADNIKI: 10 filetów matiesów, 4 łyżki majonezu, 10 dag kremówki, cebula, 3 łyżki groszku konserwowego, sok z jednej cytryny, łyżka kaparów, natka pietruszki, cukier, sól, pieprz. SPOSÓB WYKONANIA: Śledzie płuczemy (zbyt słone krótko wymoczyć), osączamy na papierowym ręczniku, zwijamy w roladki i układamy na półmisku. Śmietanę ubijamy, mieszamy z majonezem, groszkiem, posiekaną cebulą i kaparami, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Obkładamy śledzie sosem i posypujemy posiekaną natką. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami z wody. Śledź w oleju!!!! ************** ********* Składniki: 1 tacka śledzi solonych Matias, 2 cebule, 1 szkl. oleju sok z połowy cytryny, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Śledzie wyjmujemy z tacki i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Moczymy je przez około godzinę, aby straciły nieco swej "słoności". Odsączamy, kroimy w poprzek na 2-centymetrowe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebule obieramy i krótko sparzamy wrzątkiem - złagozi to nieco ich smak. Kroimy w kosteczkę. Na dnie sporego słoika układamy warstwę cebulki, na niej 1 liść laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego, a następnie warstwę pokrojonych śledzi. Później znowu idzie cebula - za nią śledzie - cebula - śledzie - cebula - śledzie, aż zapełnimy cały słoik. Każdą warstwę oprószamy pieprzem. Na wierzchu musi być cebula. Teraz powoli zalewamy zawartość słoja olejem. Musi być go tyle, aby wypełnił wszystkie szczelinki i aby nawet najwyższa warswta cebuli była dokładnie przykryta. Tak przygotowany słoik zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki. Śledzie opiekane w zalewie octowej.... ****************************************** *************************** Składniki: 1 kg śledź, 1 szt cebula, ocet, Sól, olej do smażenia, mąka Śledzie umyć osuszyć posolić.Na patelni dobrze rozgrzać olej,w między czasie śledzia obtoczyć mąką i włożyć na patelnię upiec z dwóch stron.przełożyć do miski i zalać zalewą 1/4 szklanki octu 3/4 wody tyle szklanek aż śledź będzie cały w zalewie na górę 1 cebulę pokroić w krążki... . 02-03-2011 19:48 PĄCZKI SZNEJDEROWSKIE 56 dag najlepszej mąki pszennej- dalam tortowa 1 szkl mleka 3 dag drożdży swieżych 13 dag masla 7 dag cukru 8 dag gorzkich migdalów - nie dalam skórka z cytryny 1 lyżeczka soli 8 żóltek 2 jaja 2 kieliszki spirytusu skórka otarta z cytryny do nadzienia: dżem polówki orzechów wloskich itp. na wierzch: lukier z 20 dag cukru pudru i soku z cytryny lub 20 dag cukru pudru z cukrem waniliowym do frytury: 50 dag smalcu lub innego tluszczu wykonanie: Drożdże rozrobić w cieplym mleku, dodać lyżeczkę cukru, postawić przykryte w cieple aby podrosly. W misce utrzeć żóltka i jajka z cukrem i maslem na pianę, a gdy drożdże podrosna wlać je do masy, wsypać mąkę, sól, wlać kieliszek spirytusu i wyrobić bardzo dokladnie ciasto (ok. 1 godz!). Migdaly sparzyć, obrać ze skórki i zemleć, wsypać do ciasta razem ze skórka cytrynową. Wyrobić ciasto, posypać z wierzchu cukrem, przykryć i pozostawić do wyrosnięcia. Z ciasta formować pączki, nabierając ciasto lyżką maczana w oleju kawalki wielkosci orzecha wloskiego. Rozplaszczać każdy na placuszek, nakladać dżem lub inne nadzienie i zlepiać dokladnie w "sakiewkę". Ukladać na omączonej stolnicy zlepieniem do dolu, przykryć sciereczka i pozostawić do wyrosnięcia. Rozgrzać tluszcz, smażyć obustronnie (pod przykryciem) we wrzącej fryturze z dodatkiem kieliszka spirytusu. Osączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem lub polukrować. Smacznego! Faworki, czyli chrust!!!! 1/2 kg mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu) 3/4 - 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% tłuszcz do głębokiego smażenia (olej) Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić (trwa to dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąc folią spożywczą schlodzić przez 30 - 60 minut. Po tym czasie rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego : Róże karnawałowe.... Składniki: 30 dag mąki 5 żółtek 3 łyżki gęstej śmietany łyżka octu tłuszcz do smażenia cukier puder sól proszek do pieczenia konfitura lub dżem Wykonanie: Do przesianej mąki dodać żółtka, ocet i śmietanę i wymieszać. Starannie wyrabiać, aż do moment, aż pokażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1-2 mm. Wykrawać z ciasta krążki w trzech rozmiarach - najlepiej przy użyciu szklanki, literatki i kieliszka i naciąć je na obwodzie 5 razy. Środki krążków posmarować białkiem, układając je jeden na drugim, przyciskać delikatnie na środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka, układając płatkami do dołu smażyć w gorącym tłuszczu. Zamiast smalcu można użyć zamiennika np. Planty. Usmażone wykładać na papier. W środek róży włożyć odrobinę dżemu lub konfitury. Następnie posypać przez sito cukrem pudrem i ułożyć na półmisku wraz z faworkami... 20-02-2011 20:50 Nalewka pomarańczówka!!! Składniki; 1l spirytusu 95º 0,25 l przegotowanej wody 5 pomarańczy 1 cytryny Laska wanilli 10 goździków Laska cynamonu Na syrop: ¾ l przegotowanej wody 1 ½ kg cukru 5 Pomarańczy 1 Cytrynę. Laskę Wanilli. 10Gożdzików. [IMG]http://www.niam.pl/photos/PRODUCT/BACKUP/14794-gozdziki.jpg[/IMG Laska Cynamonu. 1 Litr Spirytusu. ************************************** ******************************** Przygotowanie: Wanillię, cynamon i goździki pokruszyć lub zmielić. Pomarańcze i cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Owoce obrać, drobno pokroić i wrzucić do gąsiorka. Dodać otartą skórkę z cytryn i pomarańczy oraz pokruszoną wanillię, cynamon i goździki. Spirytus rozcieńczyć ½ l przegotowanej wody i zalać nim owoce i przyprawy. Gąsiorek szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Nalewkę zlać. Owoce włożyć na sito i odcisnąć. Obydwa płyny połączyć i przefiltrować. Przygotować syrop: Cukier gotować z ¾ l wody aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Do gorącego syropu powoli wlewać nalewkę, potem wymieszać. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy. Nalewka ta smakuje poprostu nadzwyczajnie.
|
Archiwum
2007
Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2008 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2009 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2010 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2011 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2012 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2013 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2014 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2015 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2016 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2017 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2018 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2019 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2020 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2021 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2022 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2023 Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień 2024 Luty Marzec Kwiecień |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:36.