Ostatnie wpisy do bloga
13-04-2011
"Baby,Babki , Babeczki...
Wielkanocna babka z orzechami i czekoladą!!!
Składniki dla 6 osób:
4 jajka
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag posiekanych orzechów włoskich
pół tabliczki czekolady deserowej
cukier puder
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Jajka zmiksować z masłem, cukrem i solą. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Miksować, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodać orzechy oraz pokruszoną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
Nasmarować formę do pieczenia masłem i posypać bułką tartą, a następnie wlać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piec około godziny.
Po wyjęciu i ostudzeniu oblać czekoladą...Smacznego.
Babka Wielkanocna!!!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie bananowe (dałam waniliowe)
- 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodac cukier, żóltka i dalej ubijać ok. 10 minut.
Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej , aż do wyczerpania składników.Wyłożyć do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180st.C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Lukier:
- ok. 1/2 szkl. cukru pudru
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- trochę mleka (ok.2 łyżki)..
Babka drożdżowa parzona!!!
Składniki:
mąka 25 dag
żółtko 5 szt
cukier 1/2 szklanka lub mniej
mleko 1/2 szklanka
masło 7 dag
drożdże 3 dag
rodzynki 5 dag
spirytus 1 łyżka
aromat rumowy
NA LUKIER:
cukier 10 dag
sok z cytryny z 1/2
skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
Masło zagotować z mlekiem. Wsypać mąkę, energicznie wymieszać ciasto. Wystudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać drożdże, resztę cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytusu. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 20 – 25 minut, po czym znów wyrobić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, odczekać, aż podrośnie, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 – 170 °C. Upiec na złoty kolor. Cukier połączyć z sokiem, dodać łyżkę przegotowanej letniej wody i ucierać ok. 20 minut. Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową.
Wielkanocna babka drożdżowa!!!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 dag drożdży
- 20 dag masła lub margaryny (dałam 15dag)
- 5 łyżek cukru
- 15 dag rodzynek
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżki skórki pomarańczowej z syropu - opcjonalnie
Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru, dodać cztery łyżki mąki i zalać połową szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miseczki wsypać pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, mleko, roztopione masło, jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią kilka razy (aby pozbyć się powietrza). Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Ponownie wyrobić tylko do wrobienia bakalii. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o średnicy 22cm (z kominem) i odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 30min).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180oC. Jeśli ciasto szybko zrumieni sie od góry, przykryć folią aluminiową.
Życzę smacznego!
0 komentarzy
10-04-2011
MAZURKI....
Mazurek Kajmakowy..
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki śmietany
Masa kajmakowa:
puszka mleka skondensowanego - słodzonego
powidła
bakalie do ozdabiania
Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem i cukrem , dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Ja robiłam z podwójnej porcji ( na dwie blachy 25 cm x 40 cm) .
Ciasto podzielić na pół ,rozwałkować i upiec dwa placki.
Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 215oC.
Kajmak:
włożyć puszkę z mlekiem skondensowanym do garnka z wodą (puszka musi być zakryta wodą!) i gotować ok 3 godz.
Co jakiś czas sprawdzać ilość wody w garnku , i w miarę potrzeby dolewać .
Uwaga: puszkę otwieramy po ostygnięciu (masa powinna być bardzo gęsta).
Gotowe , przestudzone placki przełożyć powidłami . Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową i ozdobić wedle uznania.
Mazurek Czekoladowy..
składniki
200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka masła
Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Masę wylać na kruche ciasto i ozdobić zanim zastygnie.
Mazurek Kokosowy..
Mazurek kokosowy
składniki:
1 szkl. wiórków kokosowych
1 szkl. cukru pudru
1 szkl. słodkiej śmietanki
Wiórki, śmietankę i cukier wymieszać w rondelku i wciąż mieszając zagotować. Masę wylać na ciasto i ozdobić bakaliami.
Przepis na ciasto kruchy spód do mazurka..
Kruche ciasto na spód
składniki:
1 kg mąki
1/2 szkl cukru pudru
1 jajko + 3 żółtka
1 kostka masła
1 kostka margaryny
1 łyżka (30 g) smalcu
1 op. cukru wanilinowego
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Posiekać z masłem, margaryną i smalcem, dodać jajko i żółtka, szybko zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Włożyć na lodówki na minimum 1 h. Wyjąć, rozwałkować, upiec na złoto.
06-03-2011
Ostatki-----Śledzik!!!
Śledzie po balatońsku....
**************************
***********
SKŁADNIKI: 10 filetów matiesów, 4 łyżki majonezu, 10 dag kremówki, cebula, 3 łyżki groszku konserwowego, sok z jednej cytryny, łyżka kaparów, natka pietruszki, cukier, sól, pieprz.
SPOSÓB WYKONANIA: Śledzie płuczemy (zbyt słone krótko wymoczyć), osączamy na papierowym ręczniku, zwijamy w roladki i układamy na półmisku. Śmietanę ubijamy, mieszamy z majonezem, groszkiem, posiekaną cebulą i kaparami, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Obkładamy śledzie sosem i posypujemy posiekaną natką. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami z wody.
Śledź w oleju!!!!
**************
*********
Składniki:
1 tacka śledzi solonych Matias,
2 cebule,
1 szkl. oleju
sok z połowy cytryny,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie.
Wykonanie:
Śledzie wyjmujemy z tacki i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Moczymy je przez około godzinę, aby straciły nieco swej "słoności". Odsączamy, kroimy w poprzek na 2-centymetrowe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebule obieramy i krótko sparzamy wrzątkiem - złagozi to nieco ich smak. Kroimy w kosteczkę.
Na dnie sporego słoika układamy warstwę cebulki, na niej 1 liść laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego, a następnie warstwę pokrojonych śledzi. Później znowu idzie cebula - za nią śledzie - cebula - śledzie - cebula - śledzie, aż zapełnimy cały słoik. Każdą warstwę oprószamy pieprzem. Na wierzchu musi być cebula.
Teraz powoli zalewamy zawartość słoja olejem. Musi być go tyle, aby wypełnił wszystkie szczelinki i aby nawet najwyższa warswta cebuli była dokładnie przykryta. Tak przygotowany słoik zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Śledzie opiekane w zalewie octowej....
******************************************
***************************
Składniki:
1 kg śledź,
1 szt cebula,
ocet,
Sól,
olej do smażenia,
mąka
Śledzie umyć osuszyć posolić.Na patelni dobrze rozgrzać olej,w między czasie śledzia obtoczyć mąką i włożyć na patelnię upiec z dwóch stron.przełożyć do miski i zalać zalewą 1/4 szklanki octu 3/4 wody tyle szklanek aż śledź będzie cały w zalewie na górę 1 cebulę pokroić w krążki...
.
02-03-2011
PĄCZKI SZNEJDEROWSKIE
56 dag najlepszej mąki pszennej- dalam tortowa
1 szkl mleka
3 dag drożdży swieżych
13 dag masla
7 dag cukru
8 dag gorzkich migdalów - nie dalam
skórka z cytryny
1 lyżeczka soli
8 żóltek
2 jaja
2 kieliszki spirytusu
skórka otarta z cytryny
do nadzienia:
dżem
polówki orzechów wloskich itp.
na wierzch:
lukier z 20 dag cukru pudru i soku z cytryny
lub
20 dag cukru pudru z cukrem waniliowym
do frytury:
50 dag smalcu lub innego tluszczu
wykonanie:
Drożdże rozrobić w cieplym mleku, dodać lyżeczkę cukru, postawić przykryte w cieple aby podrosly.
W misce utrzeć żóltka i jajka z cukrem i maslem na pianę, a gdy drożdże podrosna wlać je do masy, wsypać mąkę, sól, wlać kieliszek spirytusu i wyrobić bardzo dokladnie ciasto (ok. 1 godz!). Migdaly sparzyć, obrać ze skórki i zemleć, wsypać do ciasta razem ze skórka cytrynową. Wyrobić ciasto, posypać z wierzchu cukrem, przykryć i pozostawić do wyrosnięcia.
Z ciasta formować pączki, nabierając ciasto lyżką maczana w oleju kawalki wielkosci orzecha wloskiego. Rozplaszczać każdy na placuszek, nakladać dżem lub inne nadzienie i zlepiać dokladnie w "sakiewkę". Ukladać na omączonej stolnicy zlepieniem do dolu, przykryć sciereczka i pozostawić do wyrosnięcia.
Rozgrzać tluszcz, smażyć obustronnie (pod przykryciem) we wrzącej fryturze z dodatkiem kieliszka spirytusu.
Osączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem lub polukrować. Smacznego!
Faworki, czyli chrust!!!!
1/2 kg mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
3/4 - 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
tłuszcz do głębokiego smażenia (olej)
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić (trwa to dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąc folią spożywczą schlodzić przez 30 - 60 minut. Po tym czasie rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :
Róże karnawałowe....
Składniki:
30 dag mąki
5 żółtek
3 łyżki gęstej śmietany
łyżka octu
tłuszcz do smażenia
cukier puder
sól
proszek do pieczenia
konfitura lub dżem
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać żółtka, ocet i śmietanę i wymieszać. Starannie wyrabiać, aż do moment, aż pokażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1-2 mm. Wykrawać z ciasta krążki w trzech rozmiarach - najlepiej przy użyciu szklanki, literatki i kieliszka i naciąć je na obwodzie 5 razy. Środki krążków posmarować białkiem, układając je jeden na drugim, przyciskać delikatnie na środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka, układając płatkami do dołu smażyć w gorącym tłuszczu. Zamiast smalcu można użyć zamiennika np. Planty. Usmażone wykładać na papier. W środek róży włożyć odrobinę dżemu lub konfitury. Następnie posypać przez sito cukrem pudrem i ułożyć na półmisku wraz z faworkami...
20-02-2011
Nalewka pomarańczówka!!!
Składniki;
1l spirytusu 95º
0,25 l przegotowanej wody
5 pomarańczy
1 cytryny
Laska wanilli
10 goździków
Laska cynamonu
Na syrop:
¾ l przegotowanej wody
1 ½ kg cukru
5 Pomarańczy
1 Cytrynę.
Laskę Wanilli.
10Gożdzików.
[IMG]http://www.niam.pl/photos/PRODUCT/BACKUP/14794-gozdziki.jpg[/IMG
Laska Cynamonu.
1 Litr Spirytusu.
**************************************
********************************
Przygotowanie:
Wanillię, cynamon i goździki pokruszyć lub zmielić. Pomarańcze i cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Owoce obrać, drobno pokroić i wrzucić do gąsiorka. Dodać otartą skórkę z cytryn i pomarańczy oraz pokruszoną wanillię, cynamon i goździki. Spirytus rozcieńczyć ½ l przegotowanej wody i zalać nim owoce i przyprawy. Gąsiorek szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Nalewkę zlać. Owoce włożyć na sito i odcisnąć. Obydwa płyny połączyć i przefiltrować.
Przygotować syrop: Cukier gotować z ¾ l wody aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Do gorącego syropu powoli wlewać nalewkę, potem wymieszać. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy. Nalewka ta smakuje poprostu nadzwyczajnie.
0 komentarzy