|
Senior Cafe | Profil | Znajomi | Ulubione wiersze elizki | Dyskusje | Strona startowa | Galeria | Koci świat | Blog |
Kuchnia dla seniora -przepisy z forum opiekunek
11-17-2012 08:33 PM
Przepisy z forum http://www.opiekunki-forum.pl/
FILETY z kurczaka po bawarsku
. Umyte i obkrojone piersi zostawiam na noc w lodówce w zalewie: (na dwie sztuki) jedno jajko,
dwie łyżki mąki, dwie - trzy łyżki musztardy. Do smaku trochę soli, pieprzu. Przed podaniem
smażę na rozgrzanym tłuszczu pięc minut z jednej i pięć minut z drugiej strony.
KASZA JAGLANA na słodko.
Potrzebujemy:
4łyżki kaszy jaglanej
łyżka miodu
1/4 szklanki mleka
4 śliwki
jogurt naturalny
1 łyżeczka siemienia lnianego
szczypta soli i cynamonu
Rozgotuj prawie na kleik 6–8 łyżek kaszy jaglanej. Podczas gotowania dodaję miód i mleko,
aby miała słodkawy smak. Kiedy będzie gotowa, wrzuć 4 świeże, pozbawione pestek
pokrojone śliwki, dodaj cynamon i sól, gotuj jeszcze kilka minut. Posyp łyżeczką siemienia
lnianego, polej kilkoma łyżkami jogurtu. Śniadanie pachnące i pożywne.
RACUCHY
Skłądniki:
0,5 l mleka;
2 jajka;
ok. 2,5 szkl. mąki;
1-2 łyżki cukru;
szczypta soli;
0,5 łyżeczki sody;
1-2 jabłka
Mleko, żółtka, cukier, sodę i sól zmiksować, na końcu dodać mąkę. Miksowac dalej, aż masa
nie będzie miała grudek i będzie gęsta. Jabłka kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do tego.
Osobno miksujemy białka na sztywna pianę, po czym wszystko razem delikatnie mieszamy.
Smaży się to na oleju. Na koniec zawsze odsączam racuchy na papierowym ręczniku, żeby nie
były takie tłuste. Ostatnia rzecz-posypać cukrem pudrem po wierzchu. Mozna jeść je tez ze
zwykłym cukrem.
NALEŚNIKI PO NIEMIECKU
. W sumie nie róznią się jakoś szczególnie od zwykłych naleśników, chociaż zależy jak kto robi.
Na pewno różnią się kształtem, bo robi się je w większych foremkach, przez co ciasto wychodzi
grubsze. Jest miękkie w środku i ma chrupiące brzegi, a takie lubię najbardziej smile
Składniki:
3/4 szkl.i mąki pszennej
3/4 szkl. mleka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
2 łyżki masła (miękkiego)
Miksujemy wszystko razem mikserem lub w blenderze. Przelewamy całe ciasto na dwie
natłuszczone formy (nawet do 20 cm) i pieczemy w piekarniku. Pierwsze 20 minut- 210 st C,
kolejne 10 minut- w nizszej temperaturze- ok 180 st C. Takie nalesniki maja fajne, wyższe bregi,
przez co mozna na nie bez problemu nałożyć bitą śmietanę, czy owoce.
SZPECLE
są bardzo fajnym dodatkiem do wielu potraw i mnie tez smakują i często je robię, także dam ci
na nie mój taki sposób. Potrzebujesz 3 jajka, 300 g mąki, z 3,5 - 4 litry wody i odrobinkę
pieprzu i soli do smaku. Niektórzy jeszcze dodają łyżkę masła - ale ja nie. Świeża pietruszka/
szczypiorek, cebulka , boczek - wszystko inne co chcesz do nich dać.
I teraz tak wymieszaj mąkę z jajkami, odrobiną wody i solą i pieprzem w miseczce. Otrzymasz
lekkie ciasto,takie jak na lane kluski. Rozłóż ciasto na desce lub płaskim talerzu. Placek
powinien mieć grubość ok. 1 cm. Zagotuj w garnku wodę. Placek pokrój na długie paseczki i te
paseczki wrzucaj teraz do gorącej wody. Jak tylko specelki wypłyną trzeb je od razu wyjmować.
Połóż je najlepiej na sitku, albo na jakimś papierze, żeby odsączyć. No i teraz, można je
ostudzić i odsmażać - są wyborne smile Albo boczek czy cebulkę dodać, a można polać tylko
masełkiem i posypać pietruszką.
zupa gulaszowa.
Robi się ja z mięsa wołowego najlpieej. Podsmaża się mięsko z cebulką na oleju. Potem
dodaje się paprykę w proszku i zalewa bulionem. Wszystko musi się pogotować jakieś 40
minut. Potem dodajemy ziemniaki i paprykę pokrojone w kostkę. Na koniec przyprawy: sól,
czarny pieprz, majeranek i kminek. I to sobie tak jeszcze musi dochodzić ok 20-25 minut.
Fajna, smaczna zupka. Dużo w niej mięsa więc jest naprawdę syta. Jak rozlewamy ją na
talerze, to można jeszcze na wierzch pacnąć łyżkę kwaśnej śmietany.
Przepisy z forum http://www.opiekunki-forum.pl/
FILETY z kurczaka po bawarsku
. Umyte i obkrojone piersi zostawiam na noc w lodówce w zalewie: (na dwie sztuki) jedno jajko,
dwie łyżki mąki, dwie - trzy łyżki musztardy. Do smaku trochę soli, pieprzu. Przed podaniem
smażę na rozgrzanym tłuszczu pięc minut z jednej i pięć minut z drugiej strony.
KASZA JAGLANA na słodko.
Potrzebujemy:
4łyżki kaszy jaglanej
łyżka miodu
1/4 szklanki mleka
4 śliwki
jogurt naturalny
1 łyżeczka siemienia lnianego
szczypta soli i cynamonu
Rozgotuj prawie na kleik 6–8 łyżek kaszy jaglanej. Podczas gotowania dodaję miód i mleko,
aby miała słodkawy smak. Kiedy będzie gotowa, wrzuć 4 świeże, pozbawione pestek
pokrojone śliwki, dodaj cynamon i sól, gotuj jeszcze kilka minut. Posyp łyżeczką siemienia
lnianego, polej kilkoma łyżkami jogurtu. Śniadanie pachnące i pożywne.
RACUCHY
Skłądniki:
0,5 l mleka;
2 jajka;
ok. 2,5 szkl. mąki;
1-2 łyżki cukru;
szczypta soli;
0,5 łyżeczki sody;
1-2 jabłka
Mleko, żółtka, cukier, sodę i sól zmiksować, na końcu dodać mąkę. Miksowac dalej, aż masa
nie będzie miała grudek i będzie gęsta. Jabłka kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do tego.
Osobno miksujemy białka na sztywna pianę, po czym wszystko razem delikatnie mieszamy.
Smaży się to na oleju. Na koniec zawsze odsączam racuchy na papierowym ręczniku, żeby nie
były takie tłuste. Ostatnia rzecz-posypać cukrem pudrem po wierzchu. Mozna jeść je tez ze
zwykłym cukrem.
NALEŚNIKI PO NIEMIECKU
. W sumie nie róznią się jakoś szczególnie od zwykłych naleśników, chociaż zależy jak kto robi.
Na pewno różnią się kształtem, bo robi się je w większych foremkach, przez co ciasto wychodzi
grubsze. Jest miękkie w środku i ma chrupiące brzegi, a takie lubię najbardziej smile
Składniki:
3/4 szkl.i mąki pszennej
3/4 szkl. mleka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
2 łyżki masła (miękkiego)
Miksujemy wszystko razem mikserem lub w blenderze. Przelewamy całe ciasto na dwie
natłuszczone formy (nawet do 20 cm) i pieczemy w piekarniku. Pierwsze 20 minut- 210 st C,
kolejne 10 minut- w nizszej temperaturze- ok 180 st C. Takie nalesniki maja fajne, wyższe bregi,
przez co mozna na nie bez problemu nałożyć bitą śmietanę, czy owoce.
SZPECLE
są bardzo fajnym dodatkiem do wielu potraw i mnie tez smakują i często je robię, także dam ci
na nie mój taki sposób. Potrzebujesz 3 jajka, 300 g mąki, z 3,5 - 4 litry wody i odrobinkę
pieprzu i soli do smaku. Niektórzy jeszcze dodają łyżkę masła - ale ja nie. Świeża pietruszka/
szczypiorek, cebulka , boczek - wszystko inne co chcesz do nich dać.
I teraz tak wymieszaj mąkę z jajkami, odrobiną wody i solą i pieprzem w miseczce. Otrzymasz
lekkie ciasto,takie jak na lane kluski. Rozłóż ciasto na desce lub płaskim talerzu. Placek
powinien mieć grubość ok. 1 cm. Zagotuj w garnku wodę. Placek pokrój na długie paseczki i te
paseczki wrzucaj teraz do gorącej wody. Jak tylko specelki wypłyną trzeb je od razu wyjmować.
Połóż je najlepiej na sitku, albo na jakimś papierze, żeby odsączyć. No i teraz, można je
ostudzić i odsmażać - są wyborne smile Albo boczek czy cebulkę dodać, a można polać tylko
masełkiem i posypać pietruszką.
zupa gulaszowa.
Robi się ja z mięsa wołowego najlpieej. Podsmaża się mięsko z cebulką na oleju. Potem
dodaje się paprykę w proszku i zalewa bulionem. Wszystko musi się pogotować jakieś 40
minut. Potem dodajemy ziemniaki i paprykę pokrojone w kostkę. Na koniec przyprawy: sól,
czarny pieprz, majeranek i kminek. I to sobie tak jeszcze musi dochodzić ok 20-25 minut.
Fajna, smaczna zupka. Dużo w niej mięsa więc jest naprawdę syta. Jak rozlewamy ją na
talerze, to można jeszcze na wierzch pacnąć łyżkę kwaśnej śmietany.
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:41.