|
Senior Cafe | Profil | Znajomi | Ulubione wiersze elizki | Dyskusje | Strona startowa | Galeria | Koci świat | Blog |
Pizza Agnieszka
01-20-2014 09:14 PM
Pizza -ciasto - przepis od Agnieszki z Buska.
Przepis na ciasto nie za cienkie,nieco grubsze,chrupiące,na całą blaszkę z piekarnika
Bardzo smaczne.
Pizza Agnieszka
Składniki ciasta:
3 szklanki mąki , to jest trochę mniej niż pół kilo,posypać solą,3/4 szklanki ciepłego mleka,4 dag drożdży świeżych,łyżeczka cukru,
4łyżki oleju.
Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do wysokiego naczynia,dodać do niego łyżeczkę cukru,łyżkę mąki i pokruszone drożdże.Wymieszać.Taki zaczyn postawić do wyrośnięcia.
Ja stawiam pod zapaloną lampkę w piekarniku.
Do miski wsypać mąkę z solą ,dolać podrośnięty zaczyn,wymieszać ,dolać olej i wyrabiać na gładkie ciasto. Położyć je pod przykryciem w ciepłe miejsce/np.pod żarówkę /
Gdy powiększy objętość,znowu je przerobić i dać mu powtórnie wyrosnąć.
Blachę posmarować olejem,na nią rozciągnać lub rozwałkować ciasto.
Posmarować ciasto sosem pomidorowym,a potem układać np. plastry sera/gołda w plastrach/,a na nie co tam pasuje. Na wierzch znowu wąskie paski sera/można rozłożyć ukośnie/ i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok.20 min.
Sos zrobić z pomidorów bez skóry z puszki,rozgniecionych i uduszonych na 2 łyżkach oliwy z podsmażoną na niej wcześniej cebulą z czosnkiem.Dosypać trochę cukru,soli i oregano.
Pieczarki wcześniej podsmażać,kiełbasę czy szynkę kłaść bezpośrednio na ser,pomidorki ,paprykę surową także bezpośrednio.Fajnie komponują się oliwki ,pokrojone na krążki,a ciekawie - dodane kapary ze słoiczka.
Zdjęcie kiedyś zrobię i dodam.
Pizza -ciasto - przepis od Agnieszki z Buska.
Przepis na ciasto nie za cienkie,nieco grubsze,chrupiące,na całą blaszkę z piekarnika
Bardzo smaczne.
Pizza Agnieszka
Składniki ciasta:
3 szklanki mąki , to jest trochę mniej niż pół kilo,posypać solą,3/4 szklanki ciepłego mleka,4 dag drożdży świeżych,łyżeczka cukru,
4łyżki oleju.
Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do wysokiego naczynia,dodać do niego łyżeczkę cukru,łyżkę mąki i pokruszone drożdże.Wymieszać.Taki zaczyn postawić do wyrośnięcia.
Ja stawiam pod zapaloną lampkę w piekarniku.
Do miski wsypać mąkę z solą ,dolać podrośnięty zaczyn,wymieszać ,dolać olej i wyrabiać na gładkie ciasto. Położyć je pod przykryciem w ciepłe miejsce/np.pod żarówkę /
Gdy powiększy objętość,znowu je przerobić i dać mu powtórnie wyrosnąć.
Blachę posmarować olejem,na nią rozciągnać lub rozwałkować ciasto.
Posmarować ciasto sosem pomidorowym,a potem układać np. plastry sera/gołda w plastrach/,a na nie co tam pasuje. Na wierzch znowu wąskie paski sera/można rozłożyć ukośnie/ i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok.20 min.
Sos zrobić z pomidorów bez skóry z puszki,rozgniecionych i uduszonych na 2 łyżkach oliwy z podsmażoną na niej wcześniej cebulą z czosnkiem.Dosypać trochę cukru,soli i oregano.
Pieczarki wcześniej podsmażać,kiełbasę czy szynkę kłaść bezpośrednio na ser,pomidorki ,paprykę surową także bezpośrednio.Fajnie komponują się oliwki ,pokrojone na krążki,a ciekawie - dodane kapary ze słoiczka.
Zdjęcie kiedyś zrobię i dodam.
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:12.