|
Senior Cafe | Profil | Znajomi | Ulubione wiersze elizki | Dyskusje | Strona startowa | Galeria | Koci świat | Blog |
Rosół z szybkowaru
01-03-2012 07:57 PM
Rosół gotowany w szybkowarze, ponoć najsmaczniejszy, aromatyczny, przejrzysty i esencjonalny. Przepis z książki: "W kuchni babci i wnuczki", Barbara Adamczewska, Beata Mellerowa. Autorki książki piszą, że w czasach naszych babć wydawało się konieczne "szumowanie" rosołu. Dziś wiadomo, że nie należy tego robić, ponieważ usuwa się w ten sposób cenne białko.
4-5 porcji
* 1/2 kurczaka
* włoszczyzna (co najmniej 2 marchewki, pietruszka, ½ średniego selera, ½ średniego pora)
* kilka suszonych nóżek grzybowych
* 1 łyżeczka soli
* 2 ziarenka pieprzu
* 6 szklanek wody
Dokładnie opłukać mięso, obraną i opłukaną włoszczyznę, umyte grzyby, sól, pieprz włożyć do szybkowara, wlać wodę i zamknąć szczelnie. Gotować 15-20 minut. Po zakończeniu gotowania rozhartować szybkowar, polewając go zimną wodą pod kranem. Gdy ciśnienie w nim zmniejszy się, można go otworzyć.
Przepis ze strony: Kuchnia włoska
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...kluseczki.html
Do takiego rosołu pasuja idealnie kluski z parmezanem
Składniki:
* 1 żółtko
* 25 g świeżo startego parmezanu
* 2 łyżki mąki (jeśli masz - z pszenicy durum, semoliny)
* gałka muszkatołowa
Mieszaj parmezan, żółtko i mąkę, przypraw gałką, solą i pieprzem. Ugniataj składniki aby powstała gładka masa, ewentualnie dodając wodę lub w razie potrzeby mąkę. Formuj kluseczki, o 3 mm średnicy i 2,5 cm długości, rolując dłonią na stolnicy. Pozostaw na 20 minut do wyschnięcia. Gotuj we wrzącym bulionie na wolnym ogniu 5 minut.
Tu są zdjęcia http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...kluseczki.html
Z tego ciasta mozna tez zrobić kopytka.
Rosół gotowany w szybkowarze, ponoć najsmaczniejszy, aromatyczny, przejrzysty i esencjonalny. Przepis z książki: "W kuchni babci i wnuczki", Barbara Adamczewska, Beata Mellerowa. Autorki książki piszą, że w czasach naszych babć wydawało się konieczne "szumowanie" rosołu. Dziś wiadomo, że nie należy tego robić, ponieważ usuwa się w ten sposób cenne białko.
4-5 porcji
* 1/2 kurczaka
* włoszczyzna (co najmniej 2 marchewki, pietruszka, ½ średniego selera, ½ średniego pora)
* kilka suszonych nóżek grzybowych
* 1 łyżeczka soli
* 2 ziarenka pieprzu
* 6 szklanek wody
Dokładnie opłukać mięso, obraną i opłukaną włoszczyznę, umyte grzyby, sól, pieprz włożyć do szybkowara, wlać wodę i zamknąć szczelnie. Gotować 15-20 minut. Po zakończeniu gotowania rozhartować szybkowar, polewając go zimną wodą pod kranem. Gdy ciśnienie w nim zmniejszy się, można go otworzyć.
Przepis ze strony: Kuchnia włoska
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...kluseczki.html
Do takiego rosołu pasuja idealnie kluski z parmezanem
Składniki:
* 1 żółtko
* 25 g świeżo startego parmezanu
* 2 łyżki mąki (jeśli masz - z pszenicy durum, semoliny)
* gałka muszkatołowa
Mieszaj parmezan, żółtko i mąkę, przypraw gałką, solą i pieprzem. Ugniataj składniki aby powstała gładka masa, ewentualnie dodając wodę lub w razie potrzeby mąkę. Formuj kluseczki, o 3 mm średnicy i 2,5 cm długości, rolując dłonią na stolnicy. Pozostaw na 20 minut do wyschnięcia. Gotuj we wrzącym bulionie na wolnym ogniu 5 minut.
Tu są zdjęcia http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...kluseczki.html
Z tego ciasta mozna tez zrobić kopytka.
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:28.