|
Senior Cafe | Profil | Znajomi | Ulubione wiersze elizki | Dyskusje | Strona startowa | Galeria | Koci świat | Blog |
Sernik od IGESJI i biszkopt pewny od EWUNI
08-22-2011 07:38 PM
SERNIK GOTOWANY od Ignesji
Składniki na ciasto
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 duże łyżki miodu
2 jaja
5 dkg masła
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka /płaska/sody
Składniki na krem serowy
1 kg białego sera/ na sernik/
2 szklanki cukru
1 kostka masła/25 dkg/
2 jaja
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy+ trochę mleka
Wykonanie
Ja robię tak, wrzucam do garnka z grubym dnem kolejno
produkty na krem: masło, cukier, jaja, cukier waniliowy i ser
i stawiam na małym gazie, od czasu do czasu mieszając.
Budyń rozprowadzam w mleku.
Włączam piekarnik na 180 stopni.
Gdy masa się podgrzewa robię ciasto - miód i masło rozpuszczam na gazie, mąkę, cukier /puder/, jaja, śmietanę, sodę i szczyptę soli, wysypuję na blat, dodaję miód z masłem i zarabiam miękkie ciasto.
Ciasto dzielę na części /co najmniej 3, zależy od wielkości blachy/ i rozwałowywuje, rozprowadzam palcami , cienką warstwą /ok.3 mm/ na blasze.
Blachę, jeśli nie teflonowa, smaruję masłem.
Upieczone placki bez problemu zsuwają się z blachy, jeszcze ciepłe. Blachę wycieram papierowym ręcznikiem i rozwałkowuję kolejny placek.
Piecze się bardzo szybko/ 5-10 min /, na rumiano.
Gdy piecze się ciasto kończę masę serową.
Gdy jest gorąca i prawie się gotuje, wlewam budyń z mlekiem.
I teraz już cały czas mieszam i chwilę gotuję.
Masa powinna byc gęsta i gładka.
Jeszcze gorącą masę wylewam na placek, na masę kolejny placek itd. Wierzch przybieram w zależności od potrzeby i nastroju, wystarczy cukier puder !
[b]Ale najlepszy smak ma to ciasto przygotowane 2 dni wcześniej !
Przepis na pewny biszkopt,od klubowej EWUNI
Napisał Ewunia
6 jaj (oczywiście nie z chowu klatkowego)
1 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl. cukru
łyżka stołowa octu
Ubić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
Żółta, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.
Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).
W lecie robię z nim fajny torcik. Tuż po wyjęciu z piekarnika przekrajam gorący na pół i wwalam między krążki kubeczek gęstej śmietany (12 lub 18) - niesłodzonej, nie ubijanej takiej "surowej". Zostawiam do ostygnięcia i dekoruję owocami i galaretką. Śmietana zamienia się w pyszny niezbyt słodki kremik a woda z niej nasącza biszkopt. Pycha.
SERNIK GOTOWANY od Ignesji
Składniki na ciasto
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 duże łyżki miodu
2 jaja
5 dkg masła
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka /płaska/sody
Składniki na krem serowy
1 kg białego sera/ na sernik/
2 szklanki cukru
1 kostka masła/25 dkg/
2 jaja
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy+ trochę mleka
Wykonanie
Ja robię tak, wrzucam do garnka z grubym dnem kolejno
produkty na krem: masło, cukier, jaja, cukier waniliowy i ser
i stawiam na małym gazie, od czasu do czasu mieszając.
Budyń rozprowadzam w mleku.
Włączam piekarnik na 180 stopni.
Gdy masa się podgrzewa robię ciasto - miód i masło rozpuszczam na gazie, mąkę, cukier /puder/, jaja, śmietanę, sodę i szczyptę soli, wysypuję na blat, dodaję miód z masłem i zarabiam miękkie ciasto.
Ciasto dzielę na części /co najmniej 3, zależy od wielkości blachy/ i rozwałowywuje, rozprowadzam palcami , cienką warstwą /ok.3 mm/ na blasze.
Blachę, jeśli nie teflonowa, smaruję masłem.
Upieczone placki bez problemu zsuwają się z blachy, jeszcze ciepłe. Blachę wycieram papierowym ręcznikiem i rozwałkowuję kolejny placek.
Piecze się bardzo szybko/ 5-10 min /, na rumiano.
Gdy piecze się ciasto kończę masę serową.
Gdy jest gorąca i prawie się gotuje, wlewam budyń z mlekiem.
I teraz już cały czas mieszam i chwilę gotuję.
Masa powinna byc gęsta i gładka.
Jeszcze gorącą masę wylewam na placek, na masę kolejny placek itd. Wierzch przybieram w zależności od potrzeby i nastroju, wystarczy cukier puder !
[b]Ale najlepszy smak ma to ciasto przygotowane 2 dni wcześniej !
Przepis na pewny biszkopt,od klubowej EWUNI
Napisał Ewunia
6 jaj (oczywiście nie z chowu klatkowego)
1 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl. cukru
łyżka stołowa octu
Ubić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
Żółta, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.
Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).
W lecie robię z nim fajny torcik. Tuż po wyjęciu z piekarnika przekrajam gorący na pół i wwalam między krążki kubeczek gęstej śmietany (12 lub 18) - niesłodzonej, nie ubijanej takiej "surowej". Zostawiam do ostygnięcia i dekoruję owocami i galaretką. Śmietana zamienia się w pyszny niezbyt słodki kremik a woda z niej nasącza biszkopt. Pycha.
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:11.