menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

KULINARIA


''Dom to miejsce, w którym wiesz, gdzie mieszkają sztućce, kryją się kubki i znajdują czyste talerze''. /-Jodi Picoult/

>>> WITAM W MOJEJ KUCHNI <<<

Lubię pichcić i eksperymentować w kuchni, zbierać nowe przepisy i śledzić nowości na sklepowych półkach.
Moją specjalnością są desery, sałatki i surówki oraz gotowanie, natomiast z pieczeniem ciast u mnie jest gorzej -
- niechętnie zabieram się do tego, a jeśli muszę, to stosuję wypróbowany przepis.

Zapraszam :


◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Oglądając ostatnio programy kulinarne jak również przeglądając witryny internetowe zauważyłam,
że coraz więcej pojawia się przepisów z dodatkiem żółtego sera i szynki.
Po prostu jest to jakiś trend lub może moda owijania mięsa, warzyw i różnego rodzaju kompozycji.
Bardzo lubię mieszać składniki i improwizować w kuchni, co staje się niebanalne i wręcz apetyczne.


◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

SEZON SZPARAGOWY c.d.
- Szparagowe cordon blue

Cordon bleu ze szparagami to prawdziwy ostatni hit.
Super prosty przepis, a ile smaku - panierowane szparagi z szynką i serem.

Składniki: na 2 porcje :
4 łodygi białych szparagów
2 duże plastry sera Goudy
2 duże plastry gotowanej szynki
1 szczypta soli 1 szczypta cukru + trochę masła (do gotowania)
olej do smażenia

Do panierowania: trochę mąki 2 jajka, trochę bułki tartej i trochę
przyprawy paprykowej plus sól i pieprz do smaku.

Wykonanie :
Szparagi obieramy, odcinamy końcówki (czasem suche i zdrewniałe) i gotujemy
w osolonej wodzie ze szczyptą cukru + trochę masła, aż będą al dente, około 10-12 minut.
Wyjmujemy szparagi z wody i dobrze je odsączamy i studzimy.
Następnie należy ułożyć na 1 plastrze szynki 1 plaster goudy jedna na drugiej i owinąć 2 szparagi.
Obtoczyć pakiet szparagów najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szparagi z obu stron na złoty kolor.
Ser może się lekko roztopić.
- Jest to potrawa sycąca - jako przystawka lub dodatek do głównego dania.

Data wpisu : 14.04.2024



◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

SEZON SZPARAGOWY

Zanim przyjechałam do Niemiec nie jadłam zbyt dużo szparagów – może czasami te zielone, w jakiejś fikuśnej sałatce.
Na pewno nie znałam tych białych, klasycznych szparagów, jakimi się Niemcy zajadają.
I mimo, że w Europie największą popularnością cieszą się szparagi chyba we Francji, to śmiało ryzykuję tezę,
że dla wielu Niemców jest to po prostu wręcz danie narodowe.
A zarazem najważniejsze warzywo w niemieckim rolnictwie, bo suma zbiorów szparagów wynosi 55.000 ton,
a ich łączna wartość – 175 milionów euro !

Białe szparagi rosną bez dostępu do światła (nie wytwarzają barwnika),
są delikatniejsze w smaku niż szparagi zielone.
Szparagi są warzywem uniwersalnym i pasują prawie do wszystkiego –
do sałatek, jako danie głównie lub dodatek do mięsa, ryb lub innych warzyw.
Również stosunkowo łatwe jest przygotowanie ich.
Białe szparagi trzeba obrać w całości i obciąć końcówkę.

Gotuje się i podaje z różnymi sosami i dodatkami.
Najczęściej z sosem holenderskim, sosem berneńskim, sosem winegret,
z sosem cytrynowym, a także zielonym sosem frankfurckim.
Szparagi dobrze smakują z szynką najlepiej długodojrzewającą
(np. Parmeńską, Schwarzwaldzką lub Serano), wędzonym łososiem, krewetkami,
z piersią kurczaka, imedalionem wieprzowym.
Robi się również przeróżne sałatki i gotuje się zupy.
Szparagi smakują również polane rozpuszczonym masłem lub pesto.



Chociaż Niemcy są nam znani głównie z piwa, kiełbasek i tłustych potraw,
to od dawna wczesną wiosną triumfy w niemieckich kuchniach święcą szparagi.
Nazywają je „białym złotem” (weißes Gold), wybierają szparagową królową, a w okolicach miasta Beelitz
pojawia się podobno również maskotka „Spargolino“.

Od jakiegoś czasu i ja pokochałam szparagi.
Szparagi mają działanie moczopędne, obniżają ciśnienie tętnicze– dzięki poprawie stosunku jonów potasu do sodu),
a także dużą zawartość witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy.
Uważane są także za afrodyzjaki, dlatego nie dziwi fakt, że są uwielbiane przez Niemców.

Sezon na „królewskie warzywa” rozpoczyna się przeważnie na początku kwietnia i trwa do 24 czerwca.
Szparagi występują w trzech odmianach: białej, zielonej i fioletowej.
Zielone szparagi rosną nad ziemią i są bogatsze w witaminę C oraz A.
Biała odmiana jest najczęściej uprawiana w Niemczech, a ze względu na bardziej skomplikowaną uprawę są droższe od zielonych.
Fioletowe szparagi mają intensywny zapach i są najsłodsze.

Mój przepis na 2 osoby:

1 kg białych szparagów
8 plastrów szynki parmeńskiej
sos holenderski
50 gram masła do gotowania
1 duża łyżka cukru
1 mała łyżeczka soli
Obrane warzywa umieścić w garnku, zalać zimną wodą tak, aby były przykryte.
Następnie dodać sól i cukier oraz masło i gotować ok. 30-40 minut do miękkości.
Podawać polane sosem, z szynką i ziemniakami ugotowanymi lub pieczonymi.

Data wpisu : kwiecień 2023



◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Mozzarella zapiekana w szynce

Składniki - 2 porcje
2 kulki sera mozzarella
4 plastry szynki długodojrzewającej
kilka listków szałwi (niekoniecznie)
czosnek
bagietka
oliwa
Mozzarellę osuszyć, przekroić na pół, każdą połówkę owinąć plastrem szynki
z szałwią do środka.
Piec po 2-3 minuty z każdej strony z dodatkiem czosnku.
Podawać z obrumienioną na oliwie bagietką z czosnkiem i ew. z roszponką.
Wspaniała przystawka lub danie np.na kolację, osobiście bardzo lubię i wolę od mięsa.
Polecam!


◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►
Sałata rzymska z patelni

Składniki na 2 porcje :
2 główki sałaty rzymskiej
3 – 4 ząbki czosnku
oliwa lub olej
ser żółty parmezan lub jakiś inny
ewentualnie papryczki chili jak ktoś lubi

Sałatę kroję wzdłuż na pół. Doprawiam solą, pieprzem.
Zwilżam oliwą w miejscu rozcięcia, posypuję solą i pieprzem.
Następnie kładę sałatę na rozgrzanej patelni z dodatkiem pokrojonego (na pól) czosnku
i ew. pokrojonych papryczek najpierw rozciętą połówką do patelni,
a potem przewracam na drugą stronę i po zrumienieniu
na wierzch posypuję parmezanem lub jakimś innym serem –
- gotowe do podania jak ser się rozpuści.
Stosuję jako dodatek do obiadu.




◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Malfatti – wloskie kluski

Ten przepis na malfatti jest oryginalnie włoski i składa się ze szpinaku i serka ricotty.
Składniki na 4 porcje :
- 500 g szpinaku liściastego
- 2 szt. cebuli szalotki
- 2 łyżki masła
- 4 szt. jaj ( 3 cale + 1 zoltko )
-160 g ricotty
- 150g mąki
- 60 g startego parmezanu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie :
Najpierw umyj szpinak, usuń grube łodygi i wytrzej go do sucha,
a następnie drobno posiekaj.
Obrane szalotki drobno posiekaj i podsmaż na masle,
a następnie dodaj szpinak i wszystko razem przesmaż.
Do miski włóż odcedzoną ricottę z jajkami, żółtkiem i parmezanem,
dodaj szpinak, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową
i dobrze wymieszaj na kremową masę.
W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, za pomocą dwóch łyżek
uformuj małe kulki i pozostaw je do zaparzenia w lekko wrzącej
wodzie na około 5 minut.


Dodatkowe wskazówki :
Podawać malfatti z masłem szałwiowym, bulionem mięsnym lub sosem pomidorowym.
Zawsze posypać parmezanem.
W celu sprawdzenia, czy masa jest wystarczająco zwarta i czy kluski nie rozpadają się
w trakcie gotowania, zalecam ugotować kluskę próbną.
Jeżeli kluski się rozpadają, dodajemy do masy jeszcze trochę mąki.
Smacznego !


◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Semmelknödel czyli kluski chlebowe/kluski serwetkowe

Będąc pierwszy raz w Niemczech posmakowały mi te kluski.
Było to dla mnie coś nowego - innego.
Niby wygladają jak pyzy, ale robione inaczej.

Składniki na 4 porcje:
- 10 bułek czerstwych
- 375 ml mleka
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 4 jajka
- 25 g masła
- 4 łyżki pietruszki
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Bułki drobno pokroić i zalać je podgrzanym mlekiem dociskając dużym talerzem
i odstawić na co najmniej 30 minut, a potem dobrze odcisnąć z nadmiaru mleka.
Wymieszać w misce z przyprawami, dodając usmażony boczek z cebulą
oraz roztopione masło i pietruszkę.
Po ostygnięciu dodać do masy jajka.
Zwilżonymi rękami formować niezbyt duże knedle podobnej wielkości jak pyzy.
Gotować w osolonej wodzie około 20 minut.


Z tego samego ciasta można uformować podłużny wałek,
zawinąć w ściereczkę lub folię spożywczą i gotować w osolonej wodzie około 1 godziny.
Dobrze się mrozi, można go później pokroić i usmażyć na maśle.

Jest to doskonały dodatek do dań z grzybów i dziczyzny, do gulaszu, różnych sosów,
potraw jednogarnkowych, duszonych mięs, do rolad, pulpetów,
klopsików, drobiu itp.
Smacznego !


◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Pieczone gruszki z nadzieniem sera Gorgonzola na roszponce - 6 porcji :
Skladniki :
Gruszki - 6 sztuk
Gorgonzola - 400 gram
Orzechy włoskie - 200 gram
Roszponka - 300 gram
Sok z cytryny - 5 łyżek
Bagietka - 1 sztuka
Ocet balsamiczny - 5 łyżek
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Świeża żurawina
Sól
Pieprz

Wykonanie :
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Gruszki obierz, przekrój na połówki, skrop sokiem z cytryny i wytnij gniazda nasienne.
Następnie odetnij prosto zewnętrzną część gruszki, aby się później nie przewróciła.

Teraz pokrój Gorgonzolę w grubą kostkę, następnie rozgnieć widelcem i wymieszaj ze 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Napełnij gruszki mieszaniną gorgonzoli i umieść je obok siebie w naczyniu do pieczenia.
Wstaw do piekarnika na około 15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
W międzyczasie umyj roszponkę i ułóż ją na talerzach.
Pozostałe orzechy włoskie posiekaj i upraż na patelni bez tłuszczu.
Na dressing : ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą, dopraw lekko solą i pieprzem i polej roszponkę.
Posyp także roszponkę prażonymi orzechami włoskimi.
Na koniec wyjmij gruszki z piekarnika, ułóż je na roszponce i posyp czerwonymi jagodami.
Podawać z bagietką. Smacznego !


◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►


Smakowite kulki ryżowe nadziewane mozzarellą i szynką parmeńską.

Składniki ;
• 250 g ryżu do risotto
• 750ml bulionu
• 40 g startego parmezanu
• 1 mała cebula
• 150 g mozzarelli
• 5 plastrów szynki parmeńskiej
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy
• 2 jajka
• bułka tarta
• olej do smażenia
1. Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy ryż, chwilę mieszamy, następnie porcjami wlewamy bulion,
czekamy aż się wchłonie , czynność powtarzamy 4 razy.
• 2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i parmezan, mieszamy i przekładamy na papier do pieczenia, studzimy.
• 3. Mozzarellę kroimy w kostkę o boku ok 2cm, obwijamy w pół plasterka szynki.
• 4. Nakładamy łyżką ryż na dłoń robimy wgłębienie na środku, układamy kulkę sera,
przykrywamy drugą porcją risotto, formujemy kulkę wielkości mandarynki.
• 5. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy, aż zrobią się
rumiane i chrupiące. I gotowe!

ARANCINI sycylijskie kulki ryżowe - link poniżej :


https://www.youtube.com/watch?v=C9sdvmIyv-E

◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Tatar z wędzonego łososia
Składniki dla 4 osób :
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy Dijon
3 łyżki soku pomarańczowego, ewentualnie świeżo wyciśniętego
1 szczypta skórki pomarańczowej
3 łodygi kopru drobno posiekanego
koperek do dekoracji
200 gram wędzonego łososia
2 awokado
1 mango
1 łyżka soku z limonki
Wykonanie :

Zmieszać miód, musztardę Dijon, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową
i posiekany koperek, aby powstał dressing.
Wędzonego łososia, awokado i miąższ z mango pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać kostki awokado z sokiem z limonki.
Wędzonego łososia wymieszać z dressingiem.

Teraz układaj warstwami warstwa po warstwie na środku talerza za pomocą krążka deserowego :
najpierw pokrojone avocado, potem łososia z przyprawami, a na wierzch pokrojone mango.
Udekoruj gałązkami koperku.
Możesz też podawać z mieszanką sałat, którą skrapiasz oddzielnie wymieszanym
dressingiem miodowo-musztardowym i dodajesz kilka prażonych orzeszków piniowych.
Jest to wykwintna, efektowna i pyszna przystawka.

◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Tapenada z oliwek

Tapenada to nic innego jak pasta, która wywodzi się z francuskiej Prowansji.
W jej skład wchodzi dosłownie kilka składników: oliwki, czosnek, anchois, kapary, oliwa, suszone pomidory itp..
Kilka składników tworzy razem kompozycję bardzo bogatą w smak i aromat.

CZARNA TAPENADA - składniki dla 4 osób
100 g czarnych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka kaparów
1 ząbek czosnku
2 filecik anchois
świeże oregano, pieprz, sok z cytryny.

ZIELONA TAPENADA - składniki dla 4 osób
100 g zielonych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka kaparów
1 ząbek czosnku
1 łyżka uprażonych migdałów w płatkach
1 łyżka tartego parmezanu
0,5 papryczki chili
świeży tymianek, sól, pieprz, sok z cytryny.

Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia włóż składniki odpowiednie do czarnej lub zielonej tapenady.
Użyj blendera, aby uzyskać gładką pastę.
Gotowe pasty podawaj na chrupiących grzankach, możesz je też przełożyć do słoiczków i wykorzystać,
gdy niezapowiedziani goście zapukają do drzwi.
Można dodać natkę pietruszki.
Wspaniały dodatek do gotowanych jaj, pleśniowych serów, a także jako smarowidło do bagietek czy krakersów itp.
Osobiście bardzo lubię i polecam !


◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Sałatka z arbuza i fety z oliwkami


Składniki dla 4 osób :
800 g arbuza obranego, bez skóry i pestek
160 g sera feta
50 g czarnych oliwek bez pestek
1 czerwona cebula mała
1 limonka
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 pęczka mięty
1/2 pęczka natki pietruszki
czarny pieprz

Czerwoną cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cieniutkie półplasterki.
Limonkę przekrój i wyciśnij z niej sok.
Pokrojoną cebulę przełóż do miseczki i wymieszaj z sokiem z limonki.
Odstaw na 10 minut.
Arbuza pokrój na 2-centymetrowe kawałki i przełóż do dużej, płaskiej miski.
Ser feta pokrój lub pokrusz i posyp nim arbuza.
Czerwoną cebulę wyjmij z miseczki i dodaj do sałatki.
Nie wylewaj soku z limonki, w którym marynowała się cebula –
polej nim sałatkę.
Dodaj listki pietruszki i listki mięty.
Dodaj oliwki i delikatnie wymieszaj tak, by nie rozgnieść arbuza.
Polej sałatkę oliwą i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawaj natychmiast.


◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Aperole Spritz: long drink - włoski

Składniki:

Aperol (4 cl)
Białe wino (6 cl) lub
Prosecco (6cl)
woda mineralna (1 łyżka)
kostki lodu
Pomarańcza (jako dekoracja)

Przygotowanie: Przepis na Aperol Spritz jest bardzo prosty.
Umieść kilka kostek lodu w kieliszku do białego wina o długiej nóżce.
Dopełnij białym winem lub Prosecco, a następnie dodaj Aperol z wodą mineralną.
Do dekoracji wystarczy dodać do szklanki plasterek pomarańczy.



Aperol Spritz to niezwykle popularny aperitif, który przywołuje wspomnienia z wakacji we Włoszech.
Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i miesza się go z białym winem lub Prosecco.
Sam Aperol to włoski likier wynaleziony przez braci Barbieri na początku lat 20. XX wieku.
Jest wytwarzany z żółtej goryczki, gorzkiej pomarańczy, kory chinowca, rabarbaru, żółtej goryczki i różnych aromatycznych ziół.
Pomarańczowo-czerwony kolor i owocowy, gorzki aromat sprawiają, że ten pyszny likier jest niepowtarzalny.
Jako Aperol Spritz podbija świat od lat 50. XX wieku i jest doceniany przez wielu nie tylko jako musujący napój mieszany na lato.
Aperol-Spritz oznacza biesiadną zabawę, styl życia i radość życia.



NA ZDROWIE ! Sto lat !


◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

[/color]

Grünkohl- czyli jarmuż - Regionalne danie z Północnych Niemiec

Sama poznałam je dopiero, gdy tu zamieszkałam.
Jest niemożliwym nie zetknąć się z tym daniem będąc w północnych Niemczech
o tej właśnie porze roku czyli w okresie zimowym.
Jest tak popularne jak nasz polski bigos.



Jarmuż - roślina należąca do rodziny kapustowatych.
Zbierana po pierwszych przymrozkach, to pożywne warzywo zawiera
silne przeciwutleniacze,
jest też bogate w witaminy K, C ,luteinę ,B-karoten i wapno.
Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan
związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.
Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.

***********
W sklepach i marketach dostępny sezonowo w postaci mrożonej
lub w puszkach i słoikach,
rzadziej i trudniej dostępny w postaci świeżej - jedynie na targu.

My kupujemy w słoiku już po obróbce termicznej ( gotowy)
Podaję przepis na 2 osoby.
660 gram grünkohl w słoiku ( okolo 1 litra)
1 - 2 łyżki kaszy jeczmiennej
2 kotlety - wędzona karkówka
2 grubsze plastry boczku ( my nie dajemy, bo za dużo kalorii )
3 szt. Pinkel -kiełbasa Pinkel z kaszą owsianą i mięsem
2szt. kochwurst -kiełbasa wędzona grubo mielona
Piment ( sproszkowana mieszanka przypraw), odrobinę dodajemy
(na koncu łyżeczki).
Jeśli dodamy za dużo pimentu, to potrawę trzeba wyrzucić !!

Przygotowanie :
Karkówkę obsmażamy na patelni na smalcu.
Do garnka wkładamy jarmuż, podlewamy niewielką ilością wody,
dodajemy karkówkę, 1 szt.pinkiel i kaszę oraz piment.
W trakcie gotowania w miarę potrzeby podlewamy wodą.
W osobnym garnku gotujemy 2 szt. pinkiel plus kochwurst.
Wszystko gotujemy okolo 30 - 40 minut.
Podajemy z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.


◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Gnocchi w sosie gorgonzola

800 g gnoccchi
300 gram sera gorgonzola
40 gram sera parmezan
200 ml śmietany kremówki
trufle jako dodatek (niekoniecznie)
sól, pieprz
Przygotowanie :

Doprowadź garnek z osoloną wodą do wrzenia.
Usuń skórkę z gorgonzoli.
Następnie pokrój gorgonzolę w drobną kostkę.
Wlej śmietankę na patelnię i lekko podgrzej.
Dodaj kostki gorgonzoli i starty parmezan i pozwól mu się stopić na umiarkowanym ogniu,
ciągle mieszając, aż uzyskasz przyjemny kremowy sos.
Teraz włóż gnocchi do wrzącej, osolonej wody na kilka minut.
Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, zbierz łyżką cedzakową i dodaj bezpośrednio do sosu
Gorgonzola i delikatnie wymieszaj.
Dopraw solą i pieprzem, posyp startymi truflami.


◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Cannellonni z mięsem wolowo-wieprzowym
w sosie pomidorowym
.

Szybkie, wykwintne, latwe i niedrogie danie.
Skladniki:
Cannelloni ok. 16 sztuk
0,5 kg mięsa wieprzowego mieszanego z wołowym
2 cale swieże jajka
2 kromki chleba tostowego ( ew. 1 bułke)
2 srednie cebule
Przyprawy ( bazylia, oregano, sol, pieprz)
Powyższe składniki wymieszać w misce i surowym miesem
napełnic rurki cannelonni I wyłożyć do naczynia lub blachy.
Nagrzać piekarnik do 210 stopni i w tym czasie zrobić sos pomidorowy :
1 duża cebula, 2-3 zabki czosnku zeszklić na oleju lub margarynie,
poczym dodać pomidory z puszki + ew.przecier pomidorowy,
Gotowym sosem polać cannelloni i piec ok. 30 min.
5 minut przed podaniem na wierzch posypać żółtym serem.
Smak tego dania podkresli lampka czerwonego ulubionego wina.

◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Ser brie przekladany gruszkami
Ser brie przekroic jak torta na pol
Gruszki obrac ze skorki i pokroic w plastry
orzechy wloskie posiekac i uprazyc z miodem
Na patelni wlac 6 lyzek miodu i uprazyc w nim orzechy,
a osobno gruszki.
Przelozyc na ser zostawiajac wolne brzegi najpierw cieple orzechy,
troche docisnac i potem cieple gruszki, nakryc druga polowka
i schlodzic w lodowce.


◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Dżem z zielonych pomidorów z wanilią i rumem. (wloski )

1kg zielonych (niedojrzałych) pomidorów
800g cukru
1 laska wanilii
1 kieliszek rumu

Pokrój pomidory na drobne kawałki, łącząc w misce z cukrem,
wanilią i rumem.
Dobrze wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
Wyjmij laskę wanilii, a następnie przepuść dżem przez młynek
do warzyw lub zmiksuj za pomocą blendera.
Ponownie włącz ogień i pozwól mu zgęstnieć, bez przegotowywania.
Nie bój się pozostawić go lekko płynnego.
Wypróbuj na spodku: szybko się żeluje.

> We Wloszech jako dodatek do zimych mięs, dań z dziczyzny,
serów a także do naleśników, ciast, deserów, pieczywa, pizzy itp.

◄●═══════ ☕ 🌐 ☕ ═══════●►

Dżem z zielonych pomidorów z dodatkiem pomarańczy

1 kg zielonych pomidorow
500 g cukru
1 duza pomarancza

Pomidory pokroić w drobna kostke po czym wlożyć do wysokiego
garnka z grubym spodem, dodać sok i starta skorke z pomaranczy
oraz cukier. Gotować aż zgestnieje.
Przelożyć gorace do sloikow odwracajac do gory dnem.

> Sa jeszcze inne wersje ( do wyboru ) z dodatkiem np. limonki,
rodzynek , jablek, fig, daktyli, moreli, imbiru, żelfixu.

Smacznego ! [/b][/color][/size][/font][/center]


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:07.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.