|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1421
|
|||
|
|||
CIASTECZKA PŁATKI ŚNIEGU
Składniki 1 margaryna (25dag) dobrej jakości 10 dag cukru pudru 15 dag mąki ziemniaczanej 25 mąki pszennej, np. tortowej duże opakowanie cukru waniliowego (olejki zapachowe nie nadają się tutaj zbytnio, bo przytłaczają te drobniutkie ciasteczka swoim aromatem) Mąki przesiać, posiekać z niezbyt twardą margaryną. Dodać cukier puder i waniliowy. Wyrobić ciasto. Masa będzie się kleiła, ale nie przejmować się tym. Ciasto chłodzić godzinę. Formować małe kulki i układać na wyłożonej papierem blasze. Kuleczki delikatnie rozgniatać widelcem. Widelec klei się do ciasta i trzeba "maczać" go w cukrze pudrze co kilka kuleczek. Ciastka troszkę się rozpłyną podczas pieczenia, dlatego trzeba je układać w odstępach. Piec 10-15 minut w 170 stopniach. Ciasteczka są bardzo kruche i delikatne, nie są zbyt słodkie. Z podanego przepisu wychodzi ich dosyć dużo. Można je długo przechowywać w zamkniętym pudełku. http://www.wielkiezarcie.com/recipe62176.html |
#1422
|
|||
|
|||
PIKANTNY KRUPNIK
20 dkg kaszy jęczmiennej, 1 duza marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 3 łyżki masła, 1 litr bulionu warzywnego(instant), 3 zabki czosnku, 2 straczki papryczki chili, 1-2 łyzeczki suszonego oregano, sól, pieprz, słodka papryka, swieże oregano lub natka pietruszki do dekoracji. Kaszę opłukac pod bieżąca wodą, dobrze odsączyc na sitku. Pietruszke, marchewkę obrac i pokroic w kostkę. W duzym garnku mocno rozgrzac masło, włozyc warzywa i krótko podsmazyc na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Wsypać kaszę jęczmienną, wszystkie składniki dusić kilka minut. zalać bulionem warzywnym. Całość gotować 30-35 minut. na małym ogniu. Czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę. Papryczki chili oczyścić z ziaren, pokroić w cienkie krążki. Do zupy dodac czosnek, pokrojone papryczki i suszone oregano. Pod koniec gotowania przyprawić na pikantnie solą, słodka papryką i swiezo zmielonym pieprzem. Gotowy krupnik na talerzach udekorować gałązkami swieżego oregano lub natki pietruszki. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu |
#1423
|
||||
|
||||
Martok
Cytat:
U nas w górach o Marcinie wspomina się w lutym. Kilka przysłów związanych z tym imieniem Marcinkowe święto w przysłowiach ludowych: Dzień św. Marcina przypada w czasie późnej jesieni, dlatego bogate zwyczaje, powstające na przestrzeni stuleci, związane z tym świętem, są jego wykwintną oprawą, zamykającą najobfitszą z pór roku. Najbogatszy jest zbiór przysłów prognozujących w tym dniu pogodę na zimę, ponieważ dzień świętego Marcina uważano za zwiastuna zimy. Od świętego Marcina zima się zaczyna. Gdy na świętego Marcina śnieg choć prószyć poczyna, to zima się zaczyna. Mróz na Marcina, będzie tęga zima. Jak Marcin na białym koniu jedzie, to lekką zimę przywiedzie. Czasem liść się gęsto trzyma, nie chce siać się na Marcina. Gdy liście przed Marcinem nie upadają, to mroźną zimę przepowiadają. Liście spadają, drogę ścielają, wiatr je ścina dla Marcina. Jeśli Marcin z chmurami, niestateczna zima przed nami. [SIZE="3"] Marcinowa pogoda mrozów zimie doda. Jaki dzień świętego Marcina, taka będzie cała zima. Jaki Marcin, tak zima Gdy mróz na Marcina, będzie sroga zima. Jeśli na Marcina sucho, Boże Narodzenie z pluchą. Czasem liść się gęsto trzyma, nie chce słać się dla Marcina. Na świętego Marcina lód, na Trzy Króle wody bród. Na świętego Marcina śnieg choć prószyć zaczyna. Na świętego Marcina puchła pierzyna (zaczynała się zima i była potrzebna gruba pierzyna). Od świętego Marcina zima się zaczyna. Usypało śniegu tyle, przyjechał święty Marcin na białej kobyle. Gdy Marcin po lodzie, to kolęda po wodzie. Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 12-11-2013 o 17:20. |
#1424
|
||||
|
||||
Jak szybko przyrządzić brokuł i kalafior
Tym, którzy są niecierpliwi i nie lubią długo czekać przedstawiam dwa pomysły na to, jak szybko przygotować brokuł i kalafior. Obie wersje pozwolą nam rozkoszować się smakiem tych warzyw bez zbyt długiego czekania. Na miękko Nieduży kalafior dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę lub sklarowane masło. Wrzucamy na tłuszcz umyte i koniecznie osuszone różyczki kalafiora. Podlewamy warzywa ok. 3/4 szklanki wody, dodajemy odrobinę soli i dusimy pod przykryciem przez ok. 10-12 minut. Podnosimy pokrywkę i czekamy, aż reszta płynu z patelni odparuje, a kalafior lekko się zrumieni. Gotowe! Na chrupko Do osolonej, gotującej się wody wrzucamy podzielone na małe różyczki brokuły. Aby nie straciły koloru, dodajemy szczyptę sody oczyszczonej lub trochę cukru. Obgotowujemy warzywa przez około 5-8 minut. Wyjmujemy z wody łyżką cedzakową i hartujemy. Brokuły świetnie komponują się w sałatkach np. z jajkiem. Warto wypróbować ten zestaw smakowy. Łodyżki, które odcięliśmy od różyczek, świetnie nadadzą się do zup i kremów! |
#1425
|
||||
|
||||
CIASTECZKA MASCARPONE
Składniki: 300 g mascarpone lub serka śmietankowego, 1/2 szkl cukru, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 3 małe jajka, paczka ciasteczek Hit -kakaowe ze śmietankowym kremem. Papierowe papiloty do ciastek, albo foremka muffinkowa. Do natłuszczonych papilotków wkładamy po jednym ciastku-na dno. Na to wykładamy masę serową. MASA: Miksujemy żółtka z cukrem. Dodajemy serek, aromat,a na końcu pianę z białek. Mieszamy całość-wykładamy do foremek. Pieczemy w temp. 160-170 st.-aż wierzchy serniczków się zezłocą. Masa wierzchnia znacznie opada po upieczeniu!(efekt braku jakiejkolwiek mąki w masie-ale za to po upieczeniu przypomina aksamitny krem...) Przełożenie ,,Hitów''-stopi się podczas pieczenia i skarmelizuje -tworząc w środku coś jak ,,ciągutka''. Przygotowanie całości (bez pieczenia) - zajmuje tylko 15 minut. |
#1426
|
||||
|
||||
N zbicie cholesterolu
Tym razem produkt wytworzony typowo "dla zdrowotności", choć, wbrew temu, co można o niej myśleć, nie jest wcale zła w smaku. Powiedziałabym nawet, że mnie osobiście bardzo smakuje! I gdyby nie fakt, że po zbyt dużej ilości, wątrobie zrobiłoby się bardziej słabo, niż po innych trunkach, pewnie szybko by zniknęła. (potrzebna będzie sokowirówka, składniki na ok. 700ml trunku) 180ml soku z cebuli (potrzeba około 4 sporych sztuk) 180ml soku z selera (2 duże warzywa) 180ml soku z cytryny (2 duże) 180ml spirytusu 60% lub czystej wódki Wszystkie płyny razem dobrze mieszamy i odstawiamy w ciemne, zimne miejsce na około tydzień. Gdy się przegryzie, pijemy 3 razy dziennie po łyżce stołowej i obserwujemy, jak cholesterol znika. Nawet, jeśli przepis ten brzmi nieco ekscentrycznie i nieprawdopodobnie, polecam go z czystym sumieniem, ponieważ jest to specyfik sprawdzony i bardzo doceniany przez moją babcię. Stąd też wiem, że naprawdę działa. |
#1427
|
||||
|
||||
Cytat:
Rybciu ten piernik jest rewelacyjny, robię go wg tego przepisu od lat. 0statni kawałek z ubiegłych swiąt wygrzebałam parę dni temu z zamrażarki, rozmroziłam przełożyłam powidłami i był super. Wg tego przepisu wychodzi dużo ciasta. |
#1428
|
||||
|
||||
To mój piernik z tego przepisu
z masą marcepanową i orzechową. |
#1429
|
|||
|
|||
Grażynko właśnie taki piernik piekę już też od kilku lat - jest pyszny,ciasto już leżakuje.Ono może tak "leżakować " w chłodnym bardzo długo.
Też przekładam masą orzechową i powidłami śliwkowymi. Z tego ciasta można też wypiekać pierniczki. Oprócz ciasteczek które tutaj wklepałam robię jeszcze ciasteczka kruche z pianą z białek na wierzchu. No nie wszystkie w jednym roku ale tak zmiennie. Przepis na miksturę na zbicie cholesterolu wykorzystam.Co prawda mam bardzo minimalnie podwyższony/lekarz stwierdził,że mam mimo wszystko wynik bardzo dobry/ale z mm jest gorzej.A co tam popijemy sobie obydwoje |
#1430
|
||||
|
||||
Grażynko dzięki za przepis na zbicie cholesterolu,napewno
będzie lepszy i skuteczniejszy od tabletek,których pikny nie chce brać,a taką nalewkę z procentami prędzej. Fajnie ,że przypomniałyście o tym pierniku,też sobie już przygotuje,dawno nie robiłam piernika, Twój wygląda apetycznie.:) |
#1431
|
|||
|
|||
Pyszne ciasteczka świąteczne
Składniki 30 dag mąki ziemniaczanej 50 dag maki pszennej 30 dag masła albo dobrej margaryny 20 dag cukru pudru 5 żółtek łyżka kwaśnej śmietany 18% /mak, kakao, olejki zapachowe, alkohol, biała i ciemna polewa/ Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę i jak najszybciej zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na kilka części. Do jednej wlać parę kropli olejku waniliowego albo migdałowego, do drugiej dodać łyżkę maku i olejek rumowy lub waniliowy, do trzeciej wsypać łyżkę kakao. Dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinać dowolne świąteczne kształty. Można też nakładać mniejsze kółeczko z kakao na większe kółko z białego ciasta. Lub wycinać kółka szklanką, na środku wykrawać dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą lub powidłami. Można też spróbować wywałkować niewielkie prostokąty, wzdłuż dłuższego końca nakładać marmoladę, sklejać brzegi i toczyć rurki. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Dekorować pokrojonymi bakaliami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi, rozpuszczoną czekoladą i kolorową posypką. Ciasteczka są efektowne, bardzo kruche i nadają się do długiego przechowywania. Aby uzyskać mniej sypkie ciasteczka można zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej, a zwiększyć ilość mąki pszennej. źródło;http://www.wielkiezarcie.com/recipe151.html |
#1432
|
|||
|
|||
Cytat:
* |
#1433
|
|||
|
|||
Ciasteczka kokosowo - rumowe
4 i 1/2 szklanki mąki krupczatki ( 75 dag ) 1 i 1/2 szklanki cukru pudru ( 17 dag ) 15 dag wiórków kokosowych 15 dag masła 2 jajka 6 łyżkek śmietany 18 % 3 łyżeczki proszku do pieczenia olejek rumowy lub rum wg uznania - ewentualnie mleko, jeśli ciasto nie chce się dać wyrobić - marmolada różana do przekładania Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać wiórki, masło i posiekać nożem. Wbić jajka, wlać śmietanę, zapach ( rum ) i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli mamy trudności z dokładnym połączeniem składników, wówczas dolewamy po ociupince mleka, aż uzyskamy gładkie i sprężyste ciasto. Teraz dzielimy je na kilka części i wałkujemy na placki grubości 5 mm, podsypując mąką. Wycinamy małe kółeczka ( ja robię to kieliszkiem o średnicy 4,5 cm ) i układamy jeden obok drugiego ( nie skleją się ) na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( przy termoobiegu 175 stopni ) i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Od razu można je zsuwać z blach do wcześniej przygotowanych misek. Kiedy ostygną sklejamy po dwa ciasteczka marmoladą różaną. Najlepsze są po dwóch dniach od przełożenia. Można je długo przechowywać. Ja robię to układając je warstwami w pojemnikach wyłożonych folią aluminiową. źródło;http://www.wielkiezarcie.com/recipe28665.html |
#1434
|
|||
|
|||
Ciasteczka cynamonowe
2 szkl. mąki 1 kostka masła 2 zółtka 1/2 szkl. cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier cynamonowy (ewentualnie orzechy wloskie do przyozdobienia przez pieczeniem) Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę skladników i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i wykrawamy nieduże ciasteczka. Pieczemy 10-15 minut w temp. 170-180 stopni. Ciasteczka wychodzą bardzo kruche i delikatne w smaku. http://www.wielkiezarcie.com/recipe23566.html |
#1435
|
|||
|
|||
Ciasteczka deserowe z cukrem
1 kg maki 8 łyżek kwasnej śmietany 8 łyżek cukru 25 dag masła 25 dag margaryny 2 łyżki octu 6 dag drożdży starta skórka z cytryny lub odrobina esensji waniliowej. Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone dobrze schłodzone, pokrojone w mniejsze kawałki masło i margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać pokruszone drożdże, posypać cukrem, dodać resztę składników, połączyć nożem i zlepić ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. pół godziny do schłodzenia. Następnie ucinać po kawałku, wałkować na grubość ok. pół cm. Wykrawać foremką ciastka, maczać w rozbitym białku i grubym cukrze krysztale. Można także posypać cukrem brązowym, większość ciasteczek na tym zdjęciu jest właśnie takim cukrem posypana. Piec w temp. ok 200C ok.15 min. /Ja piekłam w temp.180*C/ http://www.wielkiezarcie.com/recipe27490.html |
#1436
|
|||
|
|||
Ciasteczka hiszpański chlebek
Skladniki na mala blaszke 24x30 cm! Spod: Ciasto kruche: 125 g maki 90 g masla 1 paczuszka cukru waniliowego szczypta soli 1 zoltko 2 lyzeczki bialego wina Góra ciasteczek: 1bialko 90 g cukru pudru (może być cukier kryształ) 40 g posiekanych migdalow 1. Wszystkie skladniki na ciasto kruche ugniesc, uformowac kulke, zawinac w folie i wstawic do lodowki na 30 minut. 2. Z bialka i cukru ubic pianke i pod koniec delikatnie wymieszac z migdalami. 3. Ciasto wyjac z lodowki, jeszcze pare razy zagniesc i rozwalkowac na 3 mm! Wylozyc nim blaszke (ja n.p. rozprzestrzeniam te ciasto w blaszce palcami - jest mi latwiej) 4. Ciasto posmarowac ubita pianka i gotowe! Piec okolo 12 minut - po ostygnieciu pokroic jak sie komu podoba. Te ciasteczka sa w oka mgnieniu zrobione, kto chce moze je ozdobic polewa czekoladowa - moge tylko polecic - sa wprost przepyszne!!! Pochodzenie nazwy tych ciasteczek jest mi niestety nie znane, ale przy tym smaku jest to kompletnie niewazne. http://www.wielkiezarcie.com/recipe36625.html |
#1437
|
|||
|
|||
Ciasteczka - Kocie oczka krucho-drożdżowe
1/2 kg mąki 25 dag margaryny /może być pół na pół z masłem/ 4 żółtka 4 łyżki śmietany 2 dag drożdży cukier waniliowy do przełożenia marmolada lub gęste powidła Drożdże rozkruszyć i zasypać łyżeczką cukru zostawić chwilę do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym dodać margarynę i dokładnie posiekać, dodać żółtka śmietanę i drożdże zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować nie za grubo, wycinać kółka przełożyć marmoladą lub powidłem i zlepić. Wierzch posmarować białkiemi oblepić cukrem. Gotowe ciastka zostawić na blaszce w ciepłym miejscu na chwilę do podrośnięcia. Piec na złoty kolor. Ciasteczka długo zachowują świeżość. http://www.wielkiezarcie.com/recipe12142.html |
#1438
|
|||
|
|||
Ciasteczka z powidłami
25 dag masła 45 dag mąki 15 dag cukru pudru 3 żółtka powidła (np. śliwkowe) ok.280 g cukier puder do posypania ciasteczek Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość ok. 4mm. Wyciąć przy pomocy szklanki (lub dowolnej foremki) ciasteczka, w połowie z nich zrobić w środku mniejszą dziurkę (np. używając kieliszka). Ciasteczka piec w 180 st. C przez około 10 minut. Wystudzone ciasteczka z dziurką posypujemy cukrem pudrem, a następnie sklejamy z drugą częścią upieczonych ciasteczek (czyli z tymi bez dziurek) przy pomocy powideł. http://www.wielkiezarcie.com/recipe55664.html |
#1439
|
||||
|
||||
Ciasteczka Mokka
Składniki Ciasto kruche: półtorej szklanki mąki krupczatki, 15 dag margaryny, 1-2 żółtka, łyżeczka cukru pudru, aromat waniliowy, sól. Bezy: 5 białek, półtorej szklanki cukru kryształu, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Krem: kostka masła, 4 żółtka, pół szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ewentualnie łyżeczka spirytusu
Sposób przyrządzania Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,przesiekać dobrze nożem,dodać żółtka,cukier puder,aromat i szczyptę soli,szybko wyrobić i włożyć na 30 minut do lodówki.Wyłożyć na stolnicę,rozwałkować ciasto na grubość pół cm.i wyciąć krążki foremką.Ułożyć ciastka na blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką,piec w tem.220st.na złoty kolor 10 minut.Zdjąć z blachy ciepłe. Przyrządzić bezy:ubić sztywną pianę z białek i nadal ubijając dodawać cukier i kawę.Na posmarowanej tłuszczem blasze układać nabierane łyżką nieduże bezy i wysuszyć w ciepłym piekarniku/100-120 stopni/ Utrzeć masło na puch i nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i po łyżce przesianego cukru pudru,oraz po kilka kropel rozpuszczonej kawy w łyżce wody.Na koniec można wlać łyżkę spiryrusu. Posmarować masą kruche ciasteczka i każde przykryć bezą. |
#1440
|
|||
|
|||
PIERNIK BEZ MIODU I
2szkl.mąki, 1szkl.cukru, 12,5dkg margaryny lub masła, 1jajo, 1/2słoiczka powideł lub dżemu śliwkowego, 2 łyżeczki kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 1 szkl.mleka, 1 łyżeczka sody, tłuszcz i bułka tarta do formy(forma keksówka). Masło roztopić i ostudzić, Make przesiać i wymieszać z soda. Jajko utrzeć z cukrem i przyprawą do piernika. Dodawac stopniowo wszystkie składniki ucierając (ja to robię mikserem żeby szybko). Ciasto wlać do formy wysmarowanej i obsypanej bułka tartą. Piecze sie ok.50min w temperaturze ok.180 stopni. Polewam to ciasto polewą gotową(w proszku która rozpuszcza sie w mleku tylko ja zamiast mleka daję rum) Można to ciasto posmarować (nie dla dzieci)przed polaniem polewą także troszeczkę rumem i dopiero na to polewa i jak kto lubi wiórki kokosowe. |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze | Ircia | Ogólny | 5 | 23-08-2014 14:17 |
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław | Janmedia | Praca, wolontariat | 0 | 15-02-2011 09:53 |
Zdrowe potrawy w 15 minut | Pięć Smaków | Zaproszenia | 1 | 19-01-2011 15:30 |
Kącik porad różnych | e-bietka | Dom, wnętrza, ogród | 4 | 21-01-2010 12:34 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|