|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#581
|
||||
|
||||
sellenhen
a tak w kwestii formalnej moze wiesz gdzie będzie można kupić
skorzonerę (może są jakieś wybrane sklepy?) |
#582
|
||||
|
||||
Przepraszam, że się trochę powymądzam, ale w życiu nie słyszałam o takim warzywie(?), poszukałam wiec w internecie i oto co znalazłam:
Skorzonera (wężymord czarny korzeń; czarne korzonki) – jest to gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Skorzonerę w stanie dzikim można spotkać w południowej Europie, na Kaukazie i w południowej Syberii jako bylinę. W Polsce rzadko można ją spotkać na łąkach w lasach, czy w zaroślach. Została włączona do uprawy dopiero w XVI-XVII wieku, prawdopodobnie w Hiszpanii. Polska nazwa „wężymord” wskazuje, że stosowano warzywo jako lek przeciw jadowi żmiji. Charakterystyka W uprawie jest to roślina dwuletnia. W pierwszym roku tworzy rozetę liściową oraz stanowi część jadalną, czyli korzeń spichrzowy o długości do 30 cm i średnicy 3-4 cm. W drugim roku korzeń dalej przyrasta, zachowując przy tym swoje walory smakowe do chwili pojawienia się paków kwiatostanowych. Skorznonera kwitnie na początku lata. Jest rośliną samopylną, ale i obcopylną. Owoc to walcowata żółta niełupka. Znaczenie Brunatny lub czarny korzeń spichrzowy wydzielający sok mleczny nadaje się do spożywania. W smaku przypomina szparagi, ale jest mniej delikatny. Jest sycący. Zawiera również sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C, a także kwas nikotynowy. Korzeń spichrzowy skorzonery spożywany jest tuż po ugotowaniu. Młode liście wężymorda spożywa się jako sałatę. W ziołolecznictwie skorzonera stosowana jest jako lek nasercowy i przeciwbólowy. Jest to bardzo dobry surowiec do produkcji mrożonek i konserw. Skorzonera posiada cenne właściwości smakowe i odżywcze. Korzenie zawierają znaczną ilość soli mineralnych, węglowodanów oraz witamin. Glikozydy nadają korzeniom przyjemny smak. Dzięki nim warzywo ma także wartość dietetyczną. Skorzonera zalecana jest przy chorobach przewodu pokarmowego. A gdzie to kupić? Może w jakiś sklepach z ekologiczną żywnością?...
__________________
Szczęście to po prostu dobre zdrowie i zła pamięć. Ernest Hemingway |
#583
|
||||
|
||||
Bietko to warzywko jest bardzo ostatnio niepopularne,
w moim mieście nie spotkałam w handlu ale ja mieszkam w małym mieście. Myślę że odezwą się nasi klubowicze którzy mają możność robienia zakupów w dużych supermarketach, (jak byłamw Niemczech to właśnie w supermarketach spotykałam skorzonerę). Jeśli masz dostęp to targów warzywnych tam też można szukać a jeszcze jest taka możliwość że zapaleni działkowcy sami hodują takie warzywka niepopularne. Przykro mi ale ja na ten temat nie potrafię Ci odpowiedzieć. |
#584
|
||||
|
||||
Znalazłam ten wątek i bardzo się cieszę. Moje wnuki 4 i 6 lat, są na diecie bezglutenowej, a chciałabym im coś upiec słodkiego. 14.09 są urodziny Zosi 4-latki, może ktoś mi poda przepis na tort bezglutenowy.
Pozdrawiam Kasyda |
#585
|
||||
|
||||
Cytat:
__________________
Rak nie wyrok-pieprzyć raka Z miłości do świata – pomagam klikając http://ciekawnik.pl/swiat-wokol-nas/...magam-klikajac |
#586
|
||||
|
||||
Witam Kasydę i Tadeusza
Przepis dla Kasydy
Składniki •4 jajka, •0,75 szklanki cukru, •pół szklanki mąki kukurydzianej, •pół szklanki mąki ziemniaczanej, •proszek do pieczenia - bez zawartości mąki pszennej(nie potrafię dokładnie określić ile, gdyż dodaję "na oko", około 1 dobrej łyżeczki). Najlepiej używać proszku do pieczenia Celiko ,trzeba go troszkę poszukać ale jest bez dodatku mąki pszennej. Ilość składników można zwiększyć, w zależności od potrzeb to znaczy od wielkośći formy Przepis ten można wykorzystać przygotowując torcik bądź biszkopt. Piec w tortownicy bądź w małej blaszce. Przekładać kremem, pianką lub bitą śmietaną (wg uznania). 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać. 2. Dodawać żółtka, zmniejszyć nieco obroty w mikserze. 3. Połączyć mąki z proszkiem i dodawać je "po łyżce" do jajek. 4. Przełożyć ciasto do formy i piec około 35 minut. |
#587
|
||||
|
||||
Bardzo fajny i smaczny torcik
Potrzebne 6 białek,1 szklanka zmielonego maku, 1.5 szklanki wiórków kokosowych, 1 szklanka cukru. Ubić białka z cukrem ,wymięszać mak i wiórki kokosowe, upiec w średniej tortownicy (20min temp.180 st) Następnie : 1/2 litra mleka ,2 żółtka,1 łyżka mąki ziemnieczanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej,cukier waniliowy, 2 łyżki cukru. Z tych produktów ugotować budyń i wystudzić. Następnie : Utrzeć kostkę masła z 3/4 szklanką cukru pudru, ucierając masę dodawać po łyżce budyniu i ucierać do jednolitej masy. Na wystudzony upieczony spód wyłożyć krem, na wierzch wylać krzepnącą czerwoną galaretkę. Do rozpuszczenia galaretki użyć mniej wody niż podane jest w przepisie. Włożyć do lodówki i schłodzić,najlepiej przygotować jeden dzień wcześniej. Mogę śmiało powiedzieć że smakuje nie tylko dzieciom. |
#588
|
||||
|
||||
Bietko!
Jak jeszcze miałam działkę w Poznaniu, często wysiewałam
skorzonerę. Po obraniu z czarnej skórki te korzenie wyglądają podobnie jak szparagi. Gotuje się je, jak kalafior i polewa masełkiem z bułeczką. To bardzo smaczne warzywo, ale w sklepach nie widziałam, zawsze kupowałam tylko nasiona |
#589
|
||||
|
||||
Witaj Malunko
Ja też tłumaczyłam Bietce że najlepiej
popytać wśród działkowców hobbistów którzy lubią hodować rzadko spotykane warzywka. Przepisów na skorzonerę jest dużo , miedzy innymi ten sposób który podajesz żeby podawać jak szparagi. Szkoda że to warzywko jest tam mało popularne bo jest bardzo zdrowe i zawiera bardzo dużo wartościowych składników. |
#590
|
||||
|
||||
Dzięki Helenko
Dla mnie jest super smaczne i żałuje, że tak mało popularne
|
#591
|
||||
|
||||
Dziękuję Helenko /moja imienniczko/ za przepisy, na pewno wypróbuję i napiszę, co mi z tego wyszło.
|
#592
|
||||
|
||||
Miło mi Helenko moja imienniczko
Cytat:
Ja osobiście polecam ten torcik ze spodem z mielonego maku i wiórków kokosowych. Nie mam nikogo na diecie bezglutenowej ale często go robię i bardzo wszystkim smakuje i małym i dużym. Pozdrawiam Cię |
#593
|
||||
|
||||
Rewanżuję się przepisem na sałatkę, szybką i pyszną.
5 jajek na twardo posiekać dodać puszkę kukurydzy dodać 1/2 paczki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni dodać majonez, wymieszać Smacznego |
#594
|
||||
|
||||
Dzięki Helenko
Dzięki za przepis ,bardzo ciekawy
i faktycznie szybki. Ja prażonych ziaren słonecznika używam bardzo często są zdrowe i smaczne. Uprażę zawsze sobie na zapas do zamkniętego pojemniczka i dodaję na różne potrawy. |
#595
|
||||
|
||||
Cześć ,dawno mnie nie było...a tu tyle nowości...
Ziarna słonecznika najpierw prażę,potem wkładam do słoiczka a potem wyjadam ....lub posypuję pomidorki.Mniam mniam... |
#596
|
||||
|
||||
Witaj Czarna
Cytat:
Ja też tak robię z ziarnem jak i Ty, dziś już uciekam bo rano wcześnie mam wyjazd. Pa,pozdrawiam Cię Czarna. |
#597
|
||||
|
||||
Pozdrawiam i przepis zostawiam
Dzisiejszą sobotę w kuchni spędziłam robiąc zimowe zapasy...m.in.
Sałatkę z ogórków z papryką 5 kg malutkich ogórków 1 kg czerwonej i żółtej papryki 1 kg cebuli Ogórki umyte,nieobrane pokroić w słupki lub grubsze talarki,paprykę i cebulę w paski. Zagotować 1 1/2 szkl.soli i 18 szkl.wody.Zalać ogórki,zostawić na 2-3 godz,mieszać co 1/2 godz.Odcisnąć z zalewy. Do słoików wkładać szczyptę gorczycy,kolendry i ziela angielskiego ,następnie odciśnięte warzywa. Zrobić zalewę: zagotować-6 szklanek wody+2,5 szklanki octu+1 kg cukru i wlać do słoików. Pasteryzować 5 min.od chwili zagotowania. |
#598
|
||||
|
||||
Dzięki Czarna za fajny przepis zimowy
Mamy dużo deszczu i sezon grzybowy w pełni
więc zapraszam na zupkę Kartoflanka z grzybami Przygotowanie: 50 minut Składniki: 500 g ziemniaków, 1 l bulionu warzywnego, 250 g świeżych grzybów leśnych (borowiki, koźlaki, podgrzybki, maślaki), 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany 22%, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 liść laurowy, 2 goździki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, garść startego żółtego sera, sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do wrzącego bulionu, dodajemy liść laurowy, goździki i gotujemy 10 minut. Grzyby czyścimy, płuczemy i kroimy w paski. Cebulę obieramy, drobno siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy grzyby i smażymy 10 minut, mieszając. Przekładamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze 15 minut. Mąkę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, łączymy z zupą i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia i łączymy ze śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną natką pietruszki i tartym serem. |
#599
|
||||
|
||||
Zapiekanka warzywna
Przygotowanie: 1,5 godziny Składniki: 6 łyżek oliwy, 450 g cukinii (pokrojonej w cienkie plasterki), 450 g młodego kabaczka (pokrojonego w cienkie plasterki), 2 łyżeczki soli, 3-4 dojrzałe pomidory (pokrojone w plastry), 2 średnie cebule (pokrojone w półplasterki), 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku (zmiażdżone), 2 łyżki liści tymianku, 3 łyżki bułki tartej, 1 szklanka tartego sera, 1/4 szklanki posiekanych liści bazylii Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 205°C. Natłuszczamy prostokątne naczynie żaroodporne. Cukinię i kabaczka oprószamy solą i odstawiamy na 45 minut, aby puściły wodę. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Pomidory układamy na ściereczce, oprószamy solą i podobnie odstawiamy na 30 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę z 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Powinna nabrać brązowego koloru. Mieszamy czosnek, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz tymianek. Łączymy cukinię I kabaczka z połową zalewy. Układamy w naczyniu, pokrywamy warstwą cebuli. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Polewamy resztą zalewy. Pieczemy 40-45 minut. Mieszamy bułkę tartą, ser i łyżkę oliwy. Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 230°C. Oprószamy zapiekankę bułką z serem i wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut. Przed podaniem studzimy 10 minut. |
#600
|
||||
|
||||
Kotlety z kapusty
Przygotowanie: 2 godziny Składniki: 1 kg białej kapusty, 1 czerstwa kajzerka, 1/2 szklanki mleka, 1 cebula, 2 jajka, 100 g tartej bułki, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia Wykonanie : Kapustę gotujemy w posolonej i lekko posłodzonej wodzie przez 40 minut, odcedzamy i studzimy. Bułkę moczymy w mleku. Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko rumienimy na łyżce rozgrzanego oleju. Kapustę kroimy na kawałki i mielimy razem z odciśniętą bułką. Dodajemy jajka, cebulę, 2 łyżki tartej bułki, solimy, pieprzymy, dodajemy cukier i natkę, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy owalne kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami. |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. | kufa86 | Kuchnia, kulinaria | 79 | 30-09-2022 13:51 |
Kuchnia-moja pasja-przepisy | pozytywna | Hobby, pasje | 8 | 25-03-2022 13:17 |
Przepisy kulinarne | krise1 | Kuchnia, kulinaria | 552 | 31-10-2017 05:53 |
Nowe przepisy w niektórych aptekach | lawenda | Choroby, badania, terapie | 4 | 02-06-2009 18:15 |
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! | ISS | Profilaktyka i zdrowy styl życia | 36 | 30-08-2008 20:03 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|