|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#661
|
||||
|
||||
Cytat:
Żeberka pieczone w rękawie Składnikidla 4-6 osób Żeberka wieprzowe, 1,5 kg marynata : sos sojowy, 2 łyżki vegeta, 2 łyżki przyprawa do mięsa wieprzowego, 2 łyżki chilli, 1/2 łyżeczki białe wino wytrawne, 2 łyżki czosnek, 1-2 ząbki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka Rękaw do pieczenia, Opis przygotowania : Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na kawałki 2. z podanych wyżej składników zrobić marynatę i polać żeberka i pozostawić na ok 1 godzinę 3. włożyć do rękawa, nakłuć w kilku miejscach 4. rękaw z żeberkami włożyć do żaroodpornego naczynia 5. piec w piekarniku w temp. 180-200 stopni C przez około 1godz 50 minut 6. podawać z ziemniakami lub frytkami z dowolną sałatką Udka kurczaka pieczone w "rękawie" Składniki na 2 porcje • 2 udka kurczaka • "rękaw" celofanowy do pieczenia • przyprawy wg uznania (polecam kompozycję: sól, pieprz, czosnek) Etapy przygotowania 1. Udka natrzeć przyprawami (jeżeli komuś nie zależy na czasie, proponuję zrobić to dnia poprzedniego, odstawić przyprawione mięsko do lodówki do dnia nastepnego- aby dobrze "przeszło" przyprawami) 2. Przyprawione udka włożyć do rękawa (można dodać łyżkę masła w celu uzyskania sosu). Włożyć do piekarnika na ok godzinkę do półtorej. Smacznego 3. Podawać z ryżem lub ziemniaczkami, a jako przystawkę proponuje surówkę z tartej marchwi z jabłkiem |
#662
|
||||
|
||||
Sellenhel
Dziękuję bardzo ,za przepisy ,ale ja nie mogę jeść wieprzowiny(są bardzo smaczne,kiedyś pichciłam takie dania).
Chodzi mi raczej o kompozycje lekko strawne. |
#663
|
||||
|
||||
Krystynko
Cytat:
Jutro coś wyszukam w tej dziedzinie i podrzucę ,obiecuję ale dopiero w godzinach popołudniowych bo z rana wybieram się na cmentarz. Pozdrawiam Krysiu i zdrówka życzę. |
#664
|
||||
|
||||
Cytat:
Dziekuję ,poczekam ,pozdrawiam. |
#665
|
||||
|
||||
Dobry wieczór Helenko ,Krystynko też nie jem wieprzowiny i kurczaków mogę ryby i mięso z indyka raz w miesiącu zjadam troszkę wołowiny(zawiera witaminę B12).Też poczekam na nowe przepisy przede wszystkim na pozdrawiam i życzę zdrówka
|
#666
|
||||
|
||||
Dla Sabinki i Krystynki
Ryba pieczona
Składniki: 60 dag filetów z dorsza bez skóry duża róża brokułów 3 marchewki pół cytryny szklanka zielonego groszku(mrożony) 5 dag masła,sól, pieprz ziołowy Wykonanie Rybę dokładnie opłukać, osączyć, można pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Poruszyć solą i pieprzem, posypać wiórkami masła, zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do rękawa Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C. Brokuły podzielić na małe różyczki, opłukać, marchewkę obrać, opłukać, pokroić na plasterki. Przygotowane warzywa i groszek włożyć na 10 min. do lekko osolonego wrzątku, osączyć. Rybę podawać z gotowanymi warzywami. Pieczony Leszcz SKŁADNIKI: 1 duży leszcz. 1 cebula. 1 gałązka selera. 4-5 gałązek natki pietruszki. sól,pieprz cytrynowy. 2-3 ząbki czosnku. 1/2 cytryny. PRZYGOTOWANIE: Leszcza oczyścić.Cebule pokroić w plastry. Rybę od środka doprawić,włożyć do niej cebulę,selera i natkę.z oby dwóch stron rybę natrzeć posiekanym czosnkiem i przyprawami. Włożyć w rękaw do pieczenia i piec w 200*C ok.30 min. Cebulę,natkę i selera przed podaniem wyciągnąć z leszcza,wkładam to aby ryba przeszła aromatem warzyw. Na koniec pokropić sokiem z cytryny.Smacznego! |
#667
|
||||
|
||||
Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami
SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka. 1 kg.ziemniaków. 1 cebula. czosnek w proszku, przyprawa typu vegeta,sól,pieprz,papryka słodka PRZYGOTOWANIE: Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce, posypać nimi udka. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, cebule obrać i pokroić w pół plasterki wsypać resztę przyprawy i dokładnie wymieszać.Wszystko włożyć w rękaw do pieczenia piec 200*C około 60 min podawać z dowolną sałatką. Kurczak z rękawa w płatkach SKŁADNIKI: 1 kurczak. 3 jajka. 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego. 1 łyżeczka soli. mąka do obtaczania. płatki kukurydziane. 4 łyżki bułki tartej. PRZYGOTOWANIE: Kurczaka umyć i pokroić na kawałki. Posolić i skropić sosem sojowo-grzybowym i wymieszać. Odstawić na godzinę. Jajka wymieszać z odrobiną soli. Płatki wymieszać z bułką tartą. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące, następnie w jajku a na końcu panierować w płatkach. Kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia, końce rękawa związać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 65-70 minut. |
#668
|
||||
|
||||
Łosoś pieczony z serem twarogowym
SKŁADNIKI:
4 filety z łososia. 2 łyżki soku z cytryny. sól. pieprz. 20 dag twarożku homogenizowanego. 3 łyżki posiekanego koperku. 2 lyżki oliwy z oliwek. rękaw do pieczenia PRZYGOTOWANIE: - Filety płuczemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 20 min - Po tym czasie rybę posypujemy solą , pieprzem i układamy w zamkniętym z jednej strony rękawie do pieczenia, nalewamy 2 łyżki oliwy i zamykamy rękaw. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. - twarożek mieszamy z łyżką posiekanego koperku. Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw i obkładamy rybę serem . Po wyjęciu posypujemy pozostałym koperkiem. Dietetyczny filet z surówką z pora SKŁADNIKI: około 700gram ryby tilapii bądź mintaja (na dwie osoby). zioła prowansalskie. . do surówki:. około 400gram selera. pół dużej marchewki. 2 łyżki majonezu bądź jogurtu naturalnego .(jeśli potrawa ma być dietetyczna). pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: rybę posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do rękawa, pieczemy w temperaturze 180stopni około 20minut. Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy bez przykrycia jeszcze 10minut. Selera i marchew trzemy, dodajemy pieprz i majonez. Jeśli jest to potrawa dietetyczna, polecam zamiast majonezu,jogurt naturalny. Można podać z ziemniakami. |
#669
|
||||
|
||||
Pieczone piersi kurczaka
Dobre rady Nawet jeśli polewasz podczas
pieczenia piersi kurczaka sosem, mogą stać się suche i włókniste. Aby temu zapobiec, zahartuj wcześniej mięso, wkładając je do wrzątku. Gdy woda się zagotuje, szybko . wyjmij piersi kurczaka, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie posmaruj oliwą lub masłem i oprósz ulubionymi przyprawami. Na koniec umieść piersi kurczaka w foliowym rękawie do pieczenia. Kurczak złocisty z jarzynką z grzybów SKŁADNIKI: 1 duży kurczak. sól. przyprawa złocista do kurczaka. dodatkowo:. 8 dużych pieczarek. 2 szklanki kurek lub innych grzybów. 3 jabłka (dałam malinówki). sól. majeranek. pieprz cytrynowy. 2 łyżki oleju. do smażenia. zielona natka pietruszki. rękaw foliowy do pieczenia kurczaka. PRZYGOTOWANIE: Kurczaka wymoczyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha, posolić,natrzeć złocistą przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Uciąć odpowiednią ilość rękawa,wsadzić kurczaka,związać dobrze boki. Piec w 200-220°C około 40 -45 min,sprawdzając długą wykałaczką. wykonanie jarzynki: Pieczarki pokroić ,wrzucić na rozgrzany olej ,dusić 5 min, następnie dodać grzyby,pokrojone w grubszą kostkę jabłka, posolić posypać majerankiem,dusić na małym ogniu 10 min, na końcu posypać pieprzem cytrynowym i natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub ryżem na sypko. Smacznego. |
#670
|
||||
|
||||
Zwijaniec z indyczej piersi
SKŁADNIKI:
1 pierś indycza. kilka plastrów sera. 30 dag pieczarek. 1 duża cebula. 1 por. mieszanka dobrych przypraw. PRZYGOTOWANIE: Pierś indyka pokroić wzdłuż na plastry, delikatnie rozbić. Następnie natrzeć przyprawami cały plaster, na to kładziemy plastry sera, posiekane i oczyszczone pieczarki, posiekano drobno cebulę i pora, wszystko zwijamy w roladę. Można owinąć nitką. Wkładamy mięso do rękawa do pieczenia, zawiązujemy na obu końcach, wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Podajemy pokrojone w plastry. Pieczeń cielęca na dziko SKŁADNIKI: 1 kg cielęciny bez kości. 3/4 szklanki 6% octu winnego. łyżeczka zmiażdżonych ziaren jałowca. 5 dag słoniny. 3 ząbki czosnku. łyżka oliwy lub oleju. pieprz,sól. PRZYGOTOWANIE: Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i jałowcem, ułożyć w kamiennym garnku. Do octu wlać 3/4 szklanki wody, zagotować i od razu wlać do mięsa. Przykryć garnek, odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Co jakiś czas mięso obracać, aby równomiernie się zamarynowało. Następnie wyjąć mięso z marynaty, naszpikować słoniną pokrojoną w słupki, lekko posmarować oliwą, włożyć do rękawa foliowego. Wlać 2-3 łyżki wody, szczelnie zacisnąć końce rękawa, nakłuć folię w dwóch miejscach, ułożyć na blaszce i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 75 min. Pieczeń można podawać na gorąco lub na zimno. |
#671
|
||||
|
||||
Pierś drobiowa w sosie śliwkowym
SKŁADNIKI:
2 piersi drobiowe. sól. pieprz. złota przyprawa do kurczaka. 1 łyżka oliwy z oliwek. Sos śliwkowy. sos po upieczeniu piersi. 1 szklanka wody. 3-4 czubate łyżki powideł śliwkowych. ewentualnie sól i pieprz do smaku ..1 łyżka mąki ziemniaczanej. 500 gram kolorowego makaronu PRZYGOTOWANIE: Piersi umyć, natrzeć solą i przyprawami, skropić oliwą z oliwek, wsadzić do rękawa foliowego, piec około 40 -45 min w 200°C. Po upieczeniu,cały sos wylać do rondelka, dodać 1 szklankę wody,zagotować. Dodać powidła śliwkowe,sól i pieprz do smaku,gotować na malutkim ogniu ,około 1 minutę, następnie zaprawić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody ,chwilkę jeszcze pogotować. Podawać z kolorowym makaronem lub ryżem. |
#672
|
||||
|
||||
Witam wszystkich smakoszy, wczoraj byłam na imieninach Teresy i jadłam sałatkę, może nie jest dietetyczna, ale pyszna.
Płaty śledziowe /lekko wymoczone/pokroić w paseczki pieczarki marynowane /ze słoika/ pokroić w paseczki cebulka pokrojona w drobną kostkę śliwki suszone kalifornijskie pokroić w paseczki Ilości wedle potrzeb, ale w równych proporcjach, dodać trochę oliwy, wymieszać i gotowe. Naprawdę pyszna! |
#673
|
||||
|
||||
ale nie jest dietetyczna, oj!
__________________
|
#674
|
||||
|
||||
Witam .
Sellenhel,serdecznie dziękuje ,dzisiaj będę gotować udka z ziemniakami (tylko udka będą w ziołach ,używam też dużo majeranku,ale duszone w rękawie). Na pewno skorzystam z Twoich przepisów ,bo nie mam koncepcji własnych . Pozdrawiam wszystkich zaglądających na tą stronkę. Czekam na dalsze podpowiedzi. |
#675
|
||||
|
||||
Sellenhel-Helenko dziękuję za przepisy na dorsza i łososia ostatnio tylko posypywałam je ziołami i odrobiną soli i wrzucałam na ,,parę'' ale już mi po prostu nie smakowały Toy Krystynacz46, Kasydo4 smacznego i miłego dnia
|
#676
|
||||
|
||||
Cytat:
Miłego Dnia. |
#677
|
||||
|
||||
Witam sobotnio Kasydę,Toy,Krystynkę i Sabinkę
Kasydo ciekawa ta Twoja sałatka a że nie
dietetyczna nic nie szkodzi bo przecież nie wszyscy muszą stosować dietkę. Każdy wie sam co może a co nie może. Krystynko i Sabinko Jeśli tylko w czymś mogłam pomóc to cieszę się a ja znajdę coś do rękawka to podrzucę. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających wątek. |
#678
|
||||
|
||||
Toy
|
#679
|
||||
|
||||
Witaj Małgosiu
Cytat:
Masz rację Małgosiu każdy z nas sam wie co może jeść a czasami i " pogrzeszyć" też można na własne ryzyko.Krystynka i Sabinka prosiły o przepisy dietetyczne i myślę że dlatego Toy myślała że chodzi tylko o dietę. Pozdrawiam Małgosiu . |
#680
|
||||
|
||||
Witam!Często zaglądam na ten wątek,swoich przepisów niestety nie mam.Helenko,skorzystam z Twoich przepisów,bo też mam problemy z żołądkiem.Kasydo,przepis na sałatkę też ciekawy,wypróbuję.Pozdrawiam i miłego wieczoru.
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. | kufa86 | Kuchnia, kulinaria | 79 | 30-09-2022 13:51 |
Kuchnia-moja pasja-przepisy | pozytywna | Hobby, pasje | 8 | 25-03-2022 13:17 |
Przepisy kulinarne | krise1 | Kuchnia, kulinaria | 552 | 31-10-2017 05:53 |
Nowe przepisy w niektórych aptekach | lawenda | Choroby, badania, terapie | 4 | 02-06-2009 18:15 |
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! | ISS | Profilaktyka i zdrowy styl życia | 36 | 30-08-2008 20:03 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|