|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1501
|
||||
|
||||
PIERNIK RAZOWY:Przepis na świąteczny piernik razowy, przygotowany z mąki orkiszowej razowej, dzięki czemu ma ciekawszy, bardziej „piernikowy” smak i jest zdrowszy, bo mąka razowa zawiera więcej błonnika, więc i nasz organizm po świątecznym obżarstwie będzie lepiej funkcjonować ;-) Poza tym ciasta razowe bardziej sycą. Same zalety.
Świąteczny piernik razowy to ciasto dobre nie tylko na wigilijny stół, ale też bez okazji. Kromka takiego ciasta smakuje wyśmienicie, jeśli posmarujecie ją masłem lub ulubionym dżemem np. porzeczkowym (to mój numer jeden!). Nawet, jak pominiecie korzenne przyprawy to i tak piernik będzie miał delikatnie „piernikowy” posmak, właśnie dzięki mące razowej. Z takich zdrowszych, razowych ciast polecam Wam również mazurek z mąki razowej a także ciasto czekoladowe z daktylami. Smacznego. Przepis na świąteczny piernik razowy Czas: ok. 1 godzina z pieczeniem forma keksowa 25 cm SKŁADNIKI ponad 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (typ 2000) 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cukru z wanilią 2/3 szklanki wody 2 jajka 1/4 szklanka oleju 1 kubek bakalii (ok. 120 g) Krok 1. Bakalie (ja wybrałam śliwki i daktyle oraz rodzynki) kroję na mniejsze kawałki. Do miski wrzucam wszystkie składniki i mieszam łyżką, nie trzeba miksera. Krok 2. Formę keksową wykładam papierem i wkładam ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut aż ciasto będzie gotowe, najlepiej sprawdzić to wbijając patyczek. |
#1502
|
|||
|
|||
KAWA PO KRÓLEWSKU Z CYNAMONEM.
1,5 łyzeczki kawy rozpuszczalnej, 1/4 łyzeczki cynamonu, 1 żółtko, 1 łyzeczka cukru lub pół jesli ktoś nie słodzi, 50 ml ciepłego mleka. Żółtko utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Kawę zalać w filiżance, dodać cynamon, wymieszać i odczekać 2 minuty. Cały czas mieszając, powoli dolewać do filizanki z kawa wczesniej utarte żółtko. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać podgrzane mleko. Wierzch posypać cynamonem lub polać odrobinka smietanki i gotowe. Kawa jest pyszna i delikatna. |
#1503
|
|||
|
|||
KAWA AFFOGATO.
2 gałki lodów waniliowo-śmietankowych, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyzeczki cukru, bita śmietana, tarta czekolada do dekoracji. Kawę zaparzamy w naczyniu, słodzimy. Do filizanek wkładamy gałki lodów i zalewamy je gorącym wywarem kawy. Dekorujemy całość bitą śmietaną i skruszoną czekoladą. |
#1504
|
|||
|
|||
HERBATA MIODOWA Z POMARAŃCZĄ.
1 łyżka czarnej herbaty, 3 stołowe łyżki miodu wielokwiatowego, 1 plaster pomarańczy, 1 plaster cytryny. Do rozgrzanego czajniczka(najlepiej porcelanowego) wrzucamy herbatę, a następnie zalewamy ją wrzątkiem. Parzymy pod przykrywką około 5 minut. Przygotowany napój rozlewamy do dwóch filizanek i dodajemy (po równo) miodu oraz plaster pomarańczy i plaster cytryny (po pół na filizankę). |
#1505
|
|||
|
|||
SZARLOTKA Z KREMEM KRÓWKA.
4 jajka 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki pół szkl oleju 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 4 jabłka pokrojone w kostkę Jajka ubić z cukrem i dodawać po mału resztę składników. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione dodajemy pokrojone jabłka,dobrze mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy 45 minut w m170 - 180*C KREM 1 puszka masy krówka 1/2 kostki masła Masło ucieramy na puszysto małymi porcjami dokładamy masę Ubijamy do uzyskania jednolitego kremu. Wykładamy na wystudzone ciasto . Posypujemy wiórkami kokosowymi. |
#1506
|
|||
|
|||
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA
Wszystkie składniki układamy w misce według kolejności: 10 dkg.rozkruszonych drożdży, niecałą szklankę cukru, szklankę oleju 3/4 szklanki zimnego mleka, 4 jaja roztrzepane, 4 szkl.mąki. Miseczkę przykrywamy ściereczką i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto ucieramy i wylewamy na blaszkę Pieczemy 45minut w temp.180. /Ja osobiście lubię śliwki w cieście drożdżowym ,ale jak ich nie mam to daję różne owoce a na koniec zrobić kruszonkę z 2 łyżek mała lub margaryny + 2 łyżki cukru + 2 łyżki mąki./ |
#1507
|
|||
|
|||
Może teraz przed świętami któraś z pań skorzysta z tych porad:
http://p.iplsc.com/-/0002MZ1YYM60HGUY.pdf |
#1508
|
|||
|
|||
LAMINGTONY -
25 dag margaryny, 3/4 szkl cukru, 1 szkl śmietany, op. cukru waniliowego 3 jajka 2 żółtka, 2,5 szkl mąki, 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę, cukry i śmietanę rozpuścić w rondelku do rozpuszczenia i połączenia składników. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodać jajka i żółtka, wymiksować, dodać mąkę i proszek i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę (24/28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30-40 min w 170st. Gdy ciasto wystygnie pokroić na mniejsze prostokąty. Mi wyszło ich 36. Polewa: 18 dag margaryny, 1,5 szkl śmietany, 15 łyżek cukru, 4 łyżki kakao. Składniki na polewę rozpuścić, ostudzić, aż zacznie lekko gęstnieć. Ciastka maczać w polewie i obtaczać w wiórkach kokosowych (wiórek potrzeba ok 20-30dag). Najlepiej robić to za pomocą dwóch widelców. Robiłam je jak dzieci były jeszcze małe i zeszyt z przepisem gdzieś się zapodział.Dobrze,że dziewczyna o nich przypomniała.Pyszne ciastka. http://www.garnek.pl/atrami |
#1509
|
|||
|
|||
ciasto \"mleczna kanapka\"
•Ciasto: •6 jajek •1 szkl. cukru + 1 cukier waniliowy •1/2 łyżeczki proszku do pieczenia •1 łyżka mąki pszennej •3 budynie czekoladowe - bez cukru!! •Masa: •600ml. mleka •1 - 1.5 tabliczki białej czekolady •2 łyżki cukru •0.5 szkl. mąki ziemniaczanej •3/4 kostki miękkiej Kasi Ciasto: Białka ubić osobno. Stopniowo dodać cukier (wraz z cukrem waniliowym) Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na puszystą masę. Mąkę, budyń czekoladowy i proszek do pieczenia przesiać i dodawać po trochu do ciasta. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec 30min. w temp. 160*C * Wymiary blaszki standardowe Ciasto wystudzić i przeciąć na pół. Masa: 500ml. mleka gotujemy z białą czekoladą. Pozostałe 100ml. mleka mieszamy z cukrem i mąką. Całość gotujemy do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia!! Miękką Kasię utrzeć z 2-3 łyżkami cukru pudru, dodawać stopniowo "masę budyniową" cały czas miksując. Kremem smarujemy jeden blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym. Na koniec zrobić polewę czekoladową |
#1510
|
|||
|
|||
Śledzie po łowicku - to śledzie z warzywami:
1 duży por (pokroić w półkrążki), 2 - średnie ugotowane marchewki (kostka), 2 - 3 korniszony (kostka), 1 kwaśne jabłko (kostka), 10 płatów śledziowych namoczonych w mleku (dzwonka 2- 3 cm), ewentualnie jeżeli mają być ostrzejsze 1 cebula (pół plastry). Warzywa trochę solę żeby zmiękły, wrzucam śledzie, majonez mieszam z kwaśną śmietaną (więcej majonezu niż śmietany) no i wszystko razem mieszam. Śledzie w pomidorach 3 duże cebule (pół plastry) zeszklić na oleju, gdy jest już miękka dodać 1 kwaśne jabłko starte na tarce jarzynowej oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą, cukrem i pieprzem, po wystudzeniu mieszając ze śledziami /ok.10płatów/ namoczonymi w mleku dodaję pokruszony liść laurowy. "Śledzie po szwedzku" - to śledzie na słodko 1 średnia cebula 1 duży por (pół plastry) pęczek koperku (posiekać) ok.1o płatów namoczonych w mleku i pokrojonych na 2 - 3 cm. Układać warstwami w słoju: śledź, cebula, por, koper aż do wyczerpania. Zalewa: niepełna szklanka wody 2/3 szklanki cukru sok z 2 cytryn kilka ziaren ziela, pieprzu, 1-2 listki laurowe - wszystko podgrzać (NIE GOTOWAĆ), wystudzić i zalać śledzie. Śledzie są pyszne. |
#1511
|
||||
|
||||
PUSZYSTY SERNICZEK Z WINOGRONAMI
Składniki: 40dag.mąki +2 łyżki 10dag.mielonych orzechów laskowych 25dag.masła 35dag.cukru 6jaj 25dag.jasnych winogron 25dag.ciemnych winogron 50dag.mielonego chudego twarogu 60dag.mielonego tłustego twarogu 2opakowania budyniu waniliowego 3łyżki kaszy manny sok i skórka otarta z pomarańczy kakao do posypania tłuszcz i mąka do formy 1).Orzechy laskowe obrać,zmielić,wymieszać z mąką i pokrojony na kawałki masłem,dodać 10dag.cukru,wbić 1 jajo.Składniki posiekać nożem,zagnieść ciasto.Uformować kulę,zawinąć w folię i włożyć na 30min.do lodówki. 2).Winogrona umyć,osuszyć,pokroić na połówki.Chudy i tłusty twaróg wymieszać z pozostałym cukrem,kaszą manną,budyniem dodać sok i skórkę oraz pozostałe jaja.Utrzeć mikserem na pulchną masę. 3).Blachę(32x39)może być tortownica,wysmarować tł.wysypać mąką.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o wymiarach blachy i ułożyć na spodzie blachy,rozsmarować na nim połowę masy serowej,posypać połówkami winogron,przykryć druga połową masy,piec w temp.175st.60min.Oprószyć po wystudzeniu kakao. |
#1512
|
||||
|
||||
Przepis na ciasto pozostaje niezmieniony,tak jak na pierogi i uszka,robimy jak zwykle. Nie lepi się (dzięki dodatku oliwy) i jest bardzo elastyczne.Oprócz oliwy można też dodać 2łyżki śmietany,ciasto jest lepsze.
Farsz do uszek (na ok. 100 sztuk) - 100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków - 100 g posiekanych szalotek/cebuli - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka bułki tartej - 1 jajko - 1 łyżka miodu - 1 łyżka masła - sól - pieprz Ugotuj suszone prawdziwki. Gotuj je ok. 15 minut aż zmiękną. Odcedź (grzybowy wywar możesz zostawić na barszcz wigilijny). Zmiksuj blenderem na gładką masę. Rozgrzej masło na patelni. Bardzo drobno posiekane szalotki i zmiksowaną masę grzybową podsmaż na maśle przez ok. 10 minut. Dodaj ząbek czosnku i smaż jeszcze 2 minuty. Dopraw miodem, solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie dodaj bułkę tartą i jajko. Wymieszaj. |
#1513
|
||||
|
||||
Chiński bulion z pierożkami wonton
Płaty ciasta na pierożki wonton lub: 150 g mąki pszennej 120 ml leniej wody szczypta soli Nadzienie: 300 g mielonego mięsa (wieprzowego, wołowego lub z indyka) 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki octu ryżowego łyżeczka oleju sezamowego łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki startego imbiru ząbek czosnku szczypta soli świeżo mielony pieprz. Chiński bulion 1 litr bulionu warzywnego ząbek czosnku 4 cm korzenia imbiru 1/2 papryczki chilli 2 łyżki suszonej lub posiekanej świeżej trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka oleju sezamowego sok z 1/2 limonki łyżeczka cukru trzcinowego sól, świeżo mielony pieprz liście pietruszki lub kolendry Pierożki wonton: Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól. Stopniowo wlewając letnią wodę zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem). Po ok. 5 minutach ciasto powinno być elastyczne, jeśli się lepi - podsypujemy je dodatkowo mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie wszystkie mielone mięso łączymy z sosem sojowym, sosem rybny, olejem sezamowym, mąką ziemniaczaną, imbirem, posiekanym drobno czosnkiem, solą i pieprzem. Po 30 minutach przekładamy ciasto na oprószoną mąką blat. Cienko wałkujemy ciasto i wycinamy kółka o średnicy ok. 8 cm. W przypadku użycia gotowych arkuszy ciasta, kładziemy je również na blacie. Na środku każdego krążka kładziemy czubatą łyżeczką farszu i lepimy jak uszka lub zbieramy boki ciasta do środka, tworząc sakiewki. Koszyczek do gotowania na parze wykładamy pergaminem, w którym robimy dziurki. Kładziemy w środku ulepione pierożki i stawiamy koszyczek nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość przykrywamy i gotujemy na parze przez 8 minut. Innym sposobem na przygotowanie pierożków jest ugotowanie ich we wrzącej, osolonej wodzie. Czas gotowania również będzie trwał ok. 8 minut. Szybki chiński bulion: Do bulionu dodajemy trawę cytrynową, liście kolendry lub pietruszki oraz plasterki: imbiru, chilli i czosnku. Podgrzewamy przez kilka minut. Następnie dodajemy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, sok z limonki, cukier trzcinowy. Bulion gotujemy przez ok 10 minut, aż nabierze smaku. Na koniec próbujemy zupy i przyprawiamy je solą oraz pieprzem do smaku i w zależności od potrzeby sokiem z limonki, sosem sojowym lub płatkami chilli. Zupę podajemy z pierożkami wonton. |
#1514
|
||||
|
||||
Szynka marynowana w pieprzu i piwie
Składniki szynka (ok. 2 kg) ok 1–1,5 l ciemnego piwa 3 łyżki miodu 6 goździków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 20 ziaren czarnego pieprzu łyżka soli 5 rozgniecionych ziaren jałowca olej Etapy przygotowania 1 Szynkę włóż do dużego garnka, zalej piwem (powinno zakryć szynkę), dodaj wszystkie przyprawy, wstaw do lodówki na 2 dni (przekręcaj szynkę kilkakrotnie). Kiedy mięso zmieni kolor, postaw je na ogniu i bardzo powoli doprowadź do wrzenia. Kiedy zacznie pyrkać, wyłącz ogień. Wyjmij szynkę, natnij tłuszcz, przełóż ja do żaroodpornego naczynia, spryskaj olejem, na dno wlej trochę zalewy. Piecz pod przykryciem co najmniej 2 godz., w temp. 180 stopni C (często przekręcaj mięso i polewaj wytopionym sosem). W połowie pieczenia zdejmij pokrywę, aby szynka nabrała ładnego koloru. |
#1515
|
|||
|
|||
MLEKO W KUCHNI
Oto garść niekonwencjonalnych sposobów wykorzystania mleka. Jeżeli kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę i brukiew gotować będziemy z dodatkiem mleka, uzyskamy lepszy smak i unikniemy nadmiernych strat witaminy C (mleko chroni ją przed utlenieniem) /Š123RF/PICSEL Jeżeli kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę i brukiew gotować będziemy z dodatkiem mleka, uzyskamy lepszy smak i unikniemy nadmiernych strat witaminy C (mleko chroni ją przed utlenieniem) 1. Świeżość mleka przedłużymy, dodając do niego szczyptę soli. 2. Parę listków świeżej mięty wrzuconych do mleka sprawi, iż nie zważy się ono zbyt szybko. 3. Mleko, śmietanę i jogurt można przechowywać w lodówce do czterech dni. 4. Śmietana nie będzie się warzyła, jeżeli przed wlaniem do zupy wymieszamy ją z 2-3 łyżkami słodkiego mleka. 5. Mleko skwaśnieje szybciej, jeżeli dodamy do niego odrobinę cukru. 6. Mleko należy gotować w garnku emaliowanym lub aluminiowym przeznaczonym wyłącznie do tego celu. 7. Mleko nie wykipi gotowane nawet w zwykłym garnku, jeśli na dnie garnka postawimy talerzyk z fajansu lub porcelany. 8. Jeżeli obawiasz się, że mleko w czasie gotowania zwarzy się, wsyp do niego przed gotowaniem odrobinę sody lub cukru (w tym ostatnim przypadku półtorej łyżeczki na litr mleka). 9. Mleko nie przypali się, jeśli przed gotowaniem przepłuczemy naczynie zimną wodą. 10. Przypalone w trakcie gotowania mleko można uratować. Zapach spalenizny zniknie, jeżeli przelejemy mleko do czystego naczynia, przykryjemy zwilżoną czystą ściereczką i jeszcze raz przegotujemy pod tym przykryciem. 11. Zapach przypalonego na płycie kuchennej mleka dobrze likwiduje ocet. 12. Jeśli suszone grzyby będziemy moczyć przez kilka godzin w solonym mleku odzyskają utraconą świeżość. 13. Sarnią wątrobę (przysmak smakoszy) moczy się w mleku - zbieleje i nabierze delikatnego smaku. 14. Jeśli chcemy poprawić smak wątroby cielęcej, należy ją na kilka godzin przed użyciem włożyć do mleka z wodą. 15. Pieczeń cielęca i barania będzie krucha i delikatniejsza, jeżeli na parę dni przed pieczeniem zalejemy ją roztrzepanym kwaśnym mlekiem. 16. Smażona ryba będzie smaczniejsza, jeśli wcześniej zamoczymy ją w mleku i obtoczymy w mące. 17. Kalafiory będą białe i nie będą wydzielać przykrego zapachu w czasie gotowania, jeżeli do wody dodamy trochę mleka i cukru. 18. Brukselka będzie znakomita, jeżeli po podgotowaniu odlejemy pierwszą wodę i dogotujemy kapustę w mleku. 19. Jeżeli kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę i brukiew gotować będziemy z dodatkiem mleka, uzyskamy lepszy smak i unikniemy nadmiernych strat witaminy C (mleko chroni ją przed utlenieniem. Rybę najlepiej rozmrażać w mleku. źródło;http://www.styl.pl/uczucia/jak-zyc/n...ni,nId,1072055 |
#1516
|
||||
|
||||
GRUSZKI PIECZONE W KREMIE IMBIROWYM
Gruszki-dowolna ilość Sposób przyrządzania: Gruszki obieramy ze skóry, przecinamy wzdłuż na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy przecięciem na blasze wysmarowanej masłem. W misce mieszamy śmietankę z cukrem, obranym i drobno startym imbirem, wnętrzem wanilii (trzeba ją nacią wzdłuż i łyżeczką je wyskrobać) oraz resztą przypraw, polewamy sosem gruszki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 C i pieczemy przez 30-35 min.; polewając kilka razy gruszki powstałym sosem, aż owoce zmiękną i lekko się zrumienią, a sos zgętnieje, zamieniając się w krem. Lekko ostudzić, podawać. Jest to świetny deser na ciepło w/g R.Makłowicza |
#1517
|
||||
|
||||
Hurma czyli prawdziwy Posiłek Zeusa
Kaki to pomidor o smaku śliwki! Hurma wschodnia, Persymona albo Kaki - bo tak właśnie po polsku nazywa się ten owoc - jest jednym z wielu symboli Świąt Bożego Narodzenia w Portualii. Nie może zabraknąć go na stole wigilijnym. Kolor ma intensywny, pomarańczowy. W języku portugalskim nazywany jest dióspiro. Termin ten wywodzi się z języka greckiego. Diospyros to Posiłek Zeusa. Owoc ten pochodzi z Chin i jest bardzo popularny w Japonii. Uprawia się go też w Portugalii i dlatego właśnie gości na tutejszych stołach - zwłaszcza w Boże Narodzenia i Karnawał. Bardzo zdrowy. Bogaty w witaminy A, B i E. Źródło wapna i żelaza oraz białka. W smaku jest bardzo delikatny i słodki jak śliwka. Rozpływa się w ustach! Warto spróbować. Owoc kaki czyli persymony - zabija komórki rakowe Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków fitochemicznych wykazujących działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko. Persymona ma wiele imion. Roślina ta, zwana także kaki, hurmą lub hebanowcem dzieli się na dwie kategorie: odmiany, których owoce są bardzo cierpkie, zanim w pełni dojrzeją, oraz odmiany niewykazujące podobnych właściwości. Owoce mogą występować w różnych wariantach kolorystycznych - od jasnego, żółtopomarańczowego po ciemny, pomarańczowoczerwony. Persymona cierpka nadaje się do jedzenia dopiero wtedy, kiedy dojrzeje i zmięknie (w konsystencji powinna przypominać galaretkę http://www.poradnikzdrowie.pl/zywien...owe_38540.html Owoc kaki (persymona) - dlaczego warto go jeść Owoc kaki to bogactwo witamin A, C i błonnika. Oprócz tego zawiera rozmaite związki fotochemiczne wykazujące działanie przeciwutleniające - należą do nich m.in. proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy. Liście persymony stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów. Owoc kaki (persymona) - jak ratuje zdrowie Białaczka - wyciąg z persymony silnie hamuje rozwój komórek białaczki i wywołuje ich apoptozę (zaprogramonowaną śmierć komórkową). Cholesterol - zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały owocu kaki. Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 12-12-2013 o 22:06. |
#1518
|
|||
|
|||
Mam prosbe.
Dawno,dawno temu /jak w baśni/ jadłam łososia /chyba był smażony/z suszonymi grzybami. Szukałam w necie ale znalazłam z sosem grzybowym lub świeżymi grzybami,może ktoś zna przepis,proszę, jak nie zdążę na wigilie to w karnawale na domówkę jak młodzi mówią/a może już tak nie mówią?/ |
#1519
|
||||
|
||||
GWIAZDKA W ROSJI . ŚWIĄTECZNA PRZYSTAWKA – HAŁADZIEC
Konstantin Oganezow Ze względu na fakt, iż Rosja jest krajem prawosławnym, święta obchodzi się tutaj 7 stycznia. Tradycyjnie do świąt przygotowujemy się bardzo starannie poprzez ścisły post. Nie jemy w tym czasie żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym także jajek, serów i ryb. Tym większa panuje radość, gdy wreszcie nadchodzą święta. Najbardziej, jak wszędzie, cieszą się dzieci, bo tego dnia przychodzi do nich Dziadek Mróz z workiem prezentów. Na rosyjskim świątecznym stole nie może być ani centymetra wolnego miejsca. Wówczas na stole muszą się znaleźć ryby przygotowane na dziesiątki różnych sposobów – od ryb w galarecie po śledzie pod pierzynką. Rosjanie delektują się w tym dniu pieczoną kaczką z jabłkami lub pieczonym prosięciem faszerowanym kaszą gryczaną. Do tego jeszcze warzywna sałatka z majonezem oraz galareta haładziec. Jak ją przyrządzić? Oto szczegółowy przepis: Haładziec Składniki: - 1 golonka wieprzowa ok. 500 g - 2 nóżki wieprzowe, ok. 500 g - 2 bulionetki wołowe Knorr - 1 ziarenko ziela angielskiego - 1 liść laurowy - czarny pieprz w ziarnach - przyprawa w płynie Delikat Knorr Sposób przygotowania Zalej mięso i bulionetki Knorr 2 litrami wody. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 4 godziny. Dopraw do smaku kilkoma kroplami przyprawy Delikat. Ostudź. Przecedź wywar przez gęste sito, mięso oddziel od kości. Pokrój mięso na drobne kawałki. Umieść w odpowiednim naczyniu, zalej powstałym wywarem i odstaw do lodówki aż stężeje. Podawaj pokrojone w grube plastry z koperkiem, chrzanem lub sokiem z cytryny. W Rosji podajemy także kutię przyrządzoną z pszenicy z miodem, makiem, suszonymi owocami i orzechami. Niektóre rodziny jedzą kutię z jednego naczynia jako symbol wspólnoty i miłości rodzinnej. Czasami rzuca się także łyżkę kutii do góry. Jeżeli przyklei się do sufitu oznacza to powodzenie i szczęście na przyszły rok. Warto więc obficie posłodzić kutię miodem. С Рождество́м! Czyli Wesołych Świąt! |
#1520
|
||||
|
||||
SURÓWKA Z PORÓW Z JAJAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
składniki: por 4 sztuki jaja 2 sztuki jabłka 2 sztuki sok z cytryny 1/2 szklanki śmietany parę łyżek majonezu przyprawy:sól,pieprz 1.Pory oczyść ze starych liści i korzonków. Przekrój wzdłóż i opłukaj pod bieżącą wodą, drobno pokrój i pozostaw na 1 godzinę. 2.Jaja ugotuj na twardo i pokrój w kostkę 3.Jabłka umyj,obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej 4.Wszystko razem wymieszaj,skrop sokiem z cytryny,dopraw, polej śmietaną wymieszaną z majonezem. |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze | Ircia | Ogólny | 5 | 23-08-2014 14:17 |
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław | Janmedia | Praca, wolontariat | 0 | 15-02-2011 09:53 |
Zdrowe potrawy w 15 minut | Pięć Smaków | Zaproszenia | 1 | 19-01-2011 15:30 |
Kącik porad różnych | e-bietka | Dom, wnętrza, ogród | 4 | 21-01-2010 12:34 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|