menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1401  
Nieprzeczytane 11-11-2013, 10:23
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

Cytat:
Napisał martok
Takie grzanki podajemy do schabu (rzadziej) lub fileta z kurczaka (częściej) smażonego saute z solą i ziołami prowansalskimi (jajko rozkłócamy z odrobiną mleka). Niebo w gębie.
*
A ja bardzo lubię "prostą" formę podania takich grzanek,jem z sałatką pomidorową /pomidor,cebula,oliwa/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1402  
Nieprzeczytane 11-11-2013, 10:35
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

http://www.znajdzprzepisy.pl/click/i...blogspot.co.uk
Ponieważ dzisiaj jemy oprócz gęsiny rogale/nie wszyscy mają dostęp do rogali marcińskich - wczoraj wieczorem poczyniłam rogale z tego przepisu.Robi się je szybciutko,u mnie z nadzieniem z maku z puszki.

Ogólnie polecam przejrzeć ten blog.Ładnie jest prowadzony i jest w nim dużo fajnych,całkiem niedrogich przepisów.
/nie jest to żadna z mojej strony reklama tego blogu/-
- osobiście znalazłam na nim dużo ciekawych dla mnie tak przepisów jak i inspiracji.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1403  
Nieprzeczytane 11-11-2013, 12:14
martok martok jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2012
Posty: 650
Domyślnie

Rybciu, jeszcze raz dziękuję za namiary na japońskie produkty spożywcze - już złożyłem zamówienie. Oczywiście, jak to zwykle bywa, do koncentratu rybnego za dziewięć złotych dałem się namówić na elektryczny garnek do gotowania ryżu za dwieście złotych. Mam nadzieję, że nie będę żałował. Kiedyś daleko stąd wynajmowałem apartament, a moim sąsiadem był dystyngowany pianista azjatycki, który z węglowodanów uznawał jedynie ryż i codziennie ten ryż gotował w garnku firmy Panasonic. Jeżeli on uważał, że to jest dobre, to może i mnie posłuży (choć to nie Panasonic, tylko jakieś Remo).
*
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1404  
Nieprzeczytane 11-11-2013, 12:40
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

Martok ten garnek wygląda bardzo elegancko i "masywnie".Napewno dobry zakup.Oby służył Ci jak najdłużej.
Ja ryż i nie tylko gotuję w "parowarze" Tefala.Często z niego korzystam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1405  
Nieprzeczytane 11-11-2013, 13:14
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

GĘSINA NA ŚW.MARCINA

Pierś gęsi z kluskami na parze i modrą kapustą


Składniki:
4 piersi gęsie

4 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
1 kg poszatkowanej czerwonej kapusty
2 łyżki octu
200 ml wody
cukier do smaku
kluski na parze – składniki: szklanka mleka, 3 dag drożdży, 0,5 kg mąki pszennej,
3 łyżki masła, 2 jajka, sól, cukier

Sposób przygotowania:
1. Piersi gęsi umyj, osusz, a następnie dopraw solą i pieprzem. Obłóż je rozmarynem i marynuj najlepiej przez całą noc.

2. Włóż zamarynowane mięso do żaroodpornego naczynia, przykryj i piecz do miękkości ok. 1 godzinę, podlewając wytapiającym się tłuszczem.
3. Umytą i poszatkowaną kapustę zalej wodą i duś pod przykryciem ok. 30 min, aż będzie miękka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i duś kolejne 5 min. Dodaj ocet, zamieszaj.
4. Podawaj z kluskami na parze:
Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządź rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do
miski wsyp resztę mąki, wbij jaja i wlej rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiaj ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodaj stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj. Następnie miskę nakryj ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formuj okrągłe kluski wielkości pączków i układaj na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, ugotuj je na parze. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakryj płócienną ściereczką i obwiąż sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce ułóż partiami kluski i nakryj miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotuj ok. 10 min, aż będą puszyste.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1406  
Nieprzeczytane 11-11-2013, 13:22
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Duszona noga gęsi z marchewką glazurowaną



Składniki:
4 szt. nóg gęsich
100 ml bulionu warzywnego
50 ml wina czerwonego wytrawnego
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
600 g marchewki
50 ml oliwy
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru
100 ml wody
400 g kaszy gryczanej


Sposób przygotowania:
1. Nogi gęsi umyj, osusz, przypraw solą i pieprzem, obłóż tymiankiem.
2. Ułóż mięso w żaroodpornym naczyniu, podlej bulionem i winem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170ºC . Piecz ok. 1 godzinę.
3. Marchew umyj, obierz, pokrój w plastry i podsmaż na oliwie i maśle. Dodajemy cukier i sól do smaku. Następnie podlej wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 12 min, mieszając, aż odparujemy prawie cały płyn.
4. Gęś podawaj z marchewką i ugotowaną kaszą gryczaną.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1408  
Nieprzeczytane 11-11-2013, 21:26
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Crumble z owocami

Przepisy - Desery
Niby nic odkrywczego, ot kolejny sposób podania owoców. Ale crumble kusi: szybkością wykonania, łatwością eksperymentowania ze składnikami i gwarancją efektu końcowego.

Idealna zdrowa ”pokusa” na chłodne popołudnie.




Składniki

- owoce

Ostatnie crumble robiłam z jabłek, mogą być też gruszki, wiśnie, śliwki itd.


Kruszonka


- 150 g mąki orkiszowej

- 100g zimnego masła, można dać olej roślinny

- 2 łyżki cukru trzcinowego


- 4 łyżki płatków owsianych

- 50 g migdałów posiekanych lub zmielonych

Sposób wykonania


- Pokrojone jabłka skropić cytryną, lekko poddusić z łyżką miodu, dodać cynamon, kardamon i imbir.

- Wymieszać wszystkie składniki kruszonki.

- Owoce posypać kruszonką i piec w 180 st. przez 20-30 minut.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1409  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 06:57
martok martok jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2012
Posty: 650
Domyślnie

Cytat:
Napisał iwasiwa
GĘSINA NA ŚW.MARCINA
Chciałem się dowiedzieć, kiedy właściwie jest tego świętego Marcina. Przyjęło się, że wypada to 11-go listopada, ale sprawa wcale nie jest taka prosta. W rzeczywistości św. Marcina jest aż 15 razy w roku! W samym listopadzie 4 razy (3-go, 8-go, 11-go i 12-go), 3 razy w październiku, po 2 razy w kwietniu, lipcu i w grudniu, a poza tym jeszcze po razie w styczniu i w lutym. W historii było ośmiu świętych i błogosławionych Marcinów, w tym jeden Polak.

To właściwie nie ma żadnego związku z Twoim przepisem na świętomarcińską gęś. Tak tylko się wymądrzam.
*
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1410  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 08:40
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

Martok kościół katolicki obchodzi św.Marcina 11 listopada.
Byłam na takiej pięknej uroczystej mszy w tym dniu na południu Niemiec.Wnuczek w przedszkolu robił z "paniami" piękny duży lampion,w kościele dzieci przedstawiały część z życia świętego a Sam Święty przybył pod kościół na koniu,potem wszyscy przeszli za nim w "procesji" uliczkami wokół kościoła a potem....było "grzane winko" dla dorosłych pod ratuszem stojacym obok kościoła.
Msza była o 17-tej więc pięknie wyglądały w ciemności kolorowe lampiony i oświetlony "święty Marcin".
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1411  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 11:56
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

Ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanki cukru
0,5 szklanki masła orzechowego
0,5 kostki masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki sody
1 łyżka cukru waniliowego
100 gram rodzynek

Sposób przyrządzenia

1. Składniki mieszamy, oprócz mąki. Ciągle zagniatając, dodajemy stopniowo mąkę.
2. Z ciasta lepimy kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Każdą kulkę spłaszczamy w dłoniach, a widelcem odciskamy na każdym ciasteczku kratkę.
3. Posypujemy rodzynkami.
4. Pieczemy 10-14 minut w 175 st. C., aż będą złote.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1412  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 12:01
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

PIERNIK DOJRZEWAJĄCY

1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
25 dag masła
1 kg mąki
3 jajka
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 torebki przyprawy do pierników

Sposób przyrządzania:

Miód z masłem i cukrem podgrzać, rozpuścić cukier.
Do letniej mieszaniny dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę.
Dokładnie wymieszać.
Włożyć ciasto do kamionki, przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie.
Piec w wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formie, w 180C ok. godziny (czas zależy od kształtu formy, trzeba sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest dopieczony).
Jest gotowy do jedzenia (zmięknie) po kilku dniach.
Można przekładać marmoladą,masą orzechową i polać polewą czekoladową.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1413  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 12:03
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

PIERNIK MARCHEWKOWY

Składniki:
2 szklanki i 2 łyżki mąki
40 dag marchwi
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
3/4 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do pierników

Sposób przyrządzania:

Marchew obrać, utrzeć na drobnej tarce.
Jajka utrzeć z cukrem.
Dodać olej. Mąkę, sól, proszek, sodę i przyprawę wymieszać i przesiać.
Połączyć z jajkami.
Dodać marchew i wymieszać.
Przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy.
Piec godzinę w 180C.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1414  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 12:04
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

CIASTKA KUKURYDZIANE

Składniki:
3 jajka
1 kostka masła
0,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 szklanek płatków kukurydzianych
1 szklanka posiekanych orzechów
1 tabliczka mlecznej czekolady (posiekać)

Masło roztopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzonym masłem. Dokładnie wymieszać.
Następnie dodać płatki kukurydziane, czekoladę i orzechy. Ponownie wymieszać (najlepiej ręcznie).
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ściskamy i lekko spłaszczamy.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 st.C
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1415  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 12:07
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

KRUCHE CIASTECZKA

Ciasteczka można robić w wielu wersjach smakowych z kakao, kawą, cynamonem lub wiórkami kokosowymi.

Składniki:

1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
2jajka
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy na mąkę.
Dodajemy posiekaną w kostkę margarynę (w tej postaci łatwiej jest zagniatać ciasto) oraz cukier i zagniatamy wszystko razem. Jeśli mimo długiego wyrabiania, ciasto nadal jest bardziej sypkie niż zwarte, może się okazać, że potrzebne jest dodanie jeszcze jednego żółtka.

Z zagniecionego ciasta formujemy ciasteczka przy pomocy foremek lub specjalnej nakładki do robienia ciasteczek nakładanej na maszynki do mięsa.
Zarówno na ciasteczka maszynkowe jak i te wycięte z foremek możemy nałożyć nieco dżemu.
Ciastka pieczemy w 180C na zloty kolor
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1416  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 12:11
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

CIASTECZKA MIGDAŁOWE Mandelneapolitaner

25 dag miękkiego masła
25 dag cukru pudru
szczypta soli
troszkę aromatu waniliowego
3 jaja
25 dag mąki
5 dag mielonych migdalów
konfitura z malin
Maslo utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy aromat i sól.
Pojedyńczo wbijamy całe jajka,dobrze ucieramy wszystko na puszystą masę.
Wsypujemy mąkę i migdały ,ale teraz już nie używamy mixera,tylko delikatnie mieszamy ręcznie np. drewniana łyżką....
Piec rozgrzewamy do 200 stopni.wyciskamy na blachę małe kupeczki...pieczemy około 10 minut/zależy od pieca/
Między dwa ciasteczka - placuszki wkładamy trochę malinowego dżemu
górę ozdabiamy polewą czekoladową,,,
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1417  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 12:16
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

KRUCHE CIASTECZKA KWIATKI

1 żółtko
125 gr.cukru
3 opakowania cukru waniliowego
4łyżki gęstej,tlustej smietany
200 gr mąki
szczypta pr.do pieczenia
4 lyżki schlodzonego masła
konfitura morelowa ,cukier puder do posypania
-
Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,wysypać na stolnicę ,zrobić kopczyk,zrobić wgłębienie.
Do wglębienia wlać masę żóltkową.
Wokół kopczyka rozlożyć masło pokrajane w wiórki.
Ze składników szybko zagniatamy ciasto.
Postawić w chlodne miejsce na okolo godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200,
Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką kwiatki i piec.
Raz pieczemy całe placuszki ,raz z otworkiem w środku..
Te z otworkiem posypujemy jeszcze ciepłe cukrem pudrem.
Nakladamy konfiturę między dwa ciasteczka.

podobny przepis i sposób robienia;
http://www.wielkiezarcie.com/recipe39621.html

Ostatnio edytowane przez rybcia : 12-11-2013 o 12:37.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1418  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 12:22
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

CIASTECZKA ORZECHOWE

15 dag mąki
1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia
5 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
1-2 łyżek mleka
15 dag masła
8 dag mielonych orzechów włoskich
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , robimy z tego na stolicy stożek ,w środek stożka dajemy cukier,cukier waniliowy,jajko,i mleko...na około układamy wiórki z zimnego masła i orzechy. Szybciutko zarabiamy.
/Ja wszystko wrzuciłam do robota,szybciej i wygodniej./
Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Wałkujemy na stolnicy ,podsypując mąką.
Wyciskamy foremką lub szklaneczką kóleczka.
Pieczemy na papierze do pieczenia w temp 180-190 .
stopni .
Ostudzone placuszki przekladamymy konfiturą z czerwonej porzeczki,zanurzamy w polewie czekoladowej ukladamy na górze orzech lub migdał.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1419  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 12:34
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

ROŻKI WANILIOWE

275 gr mąki
szczypta soli
cukier waniliowy 2 żółtka
200gr masła
100 gr zmielonych migdałów
100 gr cukru

Z maki usypać kopczyk,zrobić w nim dołek ,wsypać sól,cukier,cukier waniliowy,zóltka.
Wokól poukładać wiórki zimnego masła i migdały.
Wszystko szybciutko wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wykładamy na stolnicę.szybko wyrabiamy i formujemy kilka walków grubosci kciuka.
Każdy kroimy na kawałki.
Każdy kawałek kulamy w dloniach i formujemy malutkie rogaliczki.
Pieczemy 10-12 minut/zależy od piekarnika.
Cukier puder mieszamy z kilkoma paczuszkami cukru waniliowego
i nim jeszcze gorące rogaliczki posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
UWAGA!!! gorące rogaliczki są bardzo kruche , należy posypać je cukrem pudrem i na chwlkę zostawić ,aby troszkę ostygly.
Ciasteczka są pyszne rozplywają się w ustach.

tutaj jest podobny przepis i sposób ich robienia:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe39429.html
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1420  
Nieprzeczytane 12-11-2013, 12:59
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

CIASTECZKA BETLEJEMSKIE


Składniki na ciasto:
50 dag mąki pszennej
25 dag masła
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Składniki na piankę:
2 białka
1 szklanka cukru kryształu

Dodatki:
wiórki kokosowe
mielone orzechy

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce.
Pianka:
Ubić białka z cukrem na pianę.
Wykonanie ciasteczek:
Schłodzone ciasto rozwałkować.
Wykrawać foremką ciasteczka, wierzch każdego posmarować pianką, posypać orzechami bądź wiórkami kokosowymi.
Piec około 25 minut w temp. 180 stopni.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe41860.html
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze Ircia Ogólny 5 23-08-2014 14:17
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław Janmedia Praca, wolontariat 0 15-02-2011 09:53
Zdrowe potrawy w 15 minut Pięć Smaków Zaproszenia 1 19-01-2011 15:30
Kącik porad różnych e-bietka Dom, wnętrza, ogród 4 21-01-2010 12:34

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:07.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.