menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #641  
Nieprzeczytane 03-10-2010, 23:04
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 8 053
Domyślnie

Zrobiłam łatwiznę od Sagueli czyli stefankę jabłkową...


nie napracowałam się zbytnio(co zresztą lubię) a efekt wyśmienity.Dziękuję Saguelo.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #642  
Nieprzeczytane 04-10-2010, 17:56
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Witaj Czarna

Pięknie i apetycznie wygląda Twoja stefanka
Prosty przykład że można zrobić coś pysznego
z małym nakładem pracy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #643  
Nieprzeczytane 04-10-2010, 20:07
Sabinka41's Avatar
Sabinka41 Sabinka41 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Posty: 1 969
Domyślnie

witam wieczorkiem Helenko w sobotę upiekłam piernik z marchewką pychotka dzięki
Odpowiedź z Cytowaniem
  #644  
Nieprzeczytane 04-10-2010, 20:14
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Witaj Sabinko

Cytat:
Napisał Sabinka41
witam wieczorkiem Helenko w sobotę upiekłam piernik z marchewką pychotka dzięki
Cieszę się Sabinko że udał Ci się pierniczek
a jaki zdrowy przy tym bo pełen witaminek,
marchewka zawiera karoten a karotem jest
prowitaminą witaminy A ,
to znaczy że nasz organizm sam sobie
produkuje tą witaminkę właśnie z karotenu.
Pozdrawiam Sabinko serdecznie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #645  
Nieprzeczytane 04-10-2010, 20:31
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Cytat:
Napisał czarna
Zrobiłam łatwiznę od Sagueli czyli stefankę jabłkową...


nie napracowałam się zbytnio(co zresztą lubię) a efekt wyśmienity.Dziękuję Saguelo.


ha, cieszę się straszliwie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #646  
Nieprzeczytane 04-10-2010, 20:44
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Zapraszam na video-kuchnię

http://www.video-kuchnia.pl/video/91...TLECIKI-SEROWE
Odpowiedź z Cytowaniem
  #647  
Nieprzeczytane 05-10-2010, 20:44
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Ciasto " Zielone jabłuszko"

Biszkopt:
4 jajka,
1/2 szkl. mąki wymieszanej z 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szkl. cukru, 1 łyzka oleju i wody.
Ubijamy białka z odrobina soli,
dodajemy cukier, następnie żółtka wymieszane z olejem i wodą.
Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy na blaszke i pieczemy do złotego koloru "skórki" w temp.180 st.
Masa I

1 kg jabłek ( najlepsza szara renete), 3 łyzki cukru,
1 cukier waniliowy, 4 łyzki wody, 2 galaretki agrestowe.
Galaretke rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody odstawiamy do steżenia.
Jabłka obieramy, kroimy w kostke. Wrzucamy do garnka z cukrami i woda,
lekko prażymy ( tak aby sie nie rozsypaży) ma być kostka.
Odstawiamy do wystygnięcia. Do tężejącej galaretki wrzucamy
wystudzone jabłka i mieszamy dokładnie.
Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wstawiamy całość do lodówki, aby "sciągneło".
Masa II
2 snieżki, 2 galaretki cytrynowe, 1 i 1/2 szkl. mleka, płatki migdałowe prażone.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl goracej wody,
odstawiamy do steżenia. Śnieżki ubijamy w mleku,
dodajemy tężejące galaretki, dokładnie wymięszać.
Gotowa masę ''piankę'' wylać na masę jabłkową.
Wstawic do lodowki. Po ''sciągnięciu'' posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Odpowiedź z Cytowaniem
  #648  
Nieprzeczytane 08-10-2010, 12:44
sarna2's Avatar
sarna2 sarna2 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Posty: 3 770
Domyślnie

Zrobiłam dziś pierogi ruskie.
Nie wiem dlaczego ciasto kleiło się do wszystkiego, do stolnicy , rąk, noża.
Coś zrobiłam nie tak, fakt, że dawno pierogów nie robiłam. Przecież nie zapomniałam, kiedyś robiłam i nie miałam problemów.Ciasto robię zalewając mąkę mocno ciepłą wodą.Czy rodzaj mąki miałby znaczenie, pogorszyła się jakość? Piekę ciasta i nie zauważyłam zmian.
__________________
Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym.

Ostatnio edytowane przez sarna2 : 08-10-2010 o 13:27.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #649  
Nieprzeczytane 08-10-2010, 13:36
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Myśl,e, ze mąka ma znaczenie....pzrekonałam sie jak zrobiłam drożdzowe z innej mąki niz ta z którek zawsze robię....poza tym mąkę zawsze nalezy pzresiac..spulchnić, przewietrzyć ..to tez ważne...mogła być tez za gorąca woda....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #650  
Nieprzeczytane 08-10-2010, 13:38
sarna2's Avatar
sarna2 sarna2 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Posty: 3 770
Domyślnie

Cytat:
Napisał Malwina
Myśl,e, ze mąka ma znaczenie....pzrekonałam sie jak zrobiłam drożdzowe z innej mąki niz ta z którek zawsze robię....poza tym mąkę zawsze nalezy pzresiac..spulchnić, przewietrzyć ..to tez ważne...mogła być tez za gorąca woda....
mąkę przesiewam zawsze, chyba temperatura wody- ech starość nie radość, muszę częściej robić, żeby z wprawy nie wyjść.
Dziękuję za odpowiedź Malwinko.
__________________
Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #651  
Nieprzeczytane 08-10-2010, 14:25
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Ciasto na pierogi robię tak: potrzebną ilość mąki do miski
(mąka najlepiej 405 do 450, a naj!!lepsza od Benedyktynów, nie ma sobie równej) robię dołek, wlewam ok pół szklanki
wrzącej wody, mieszam. Żóltko rozbełtuję z letnią wodą
w ilości zależnej od ilości mąki. Wlewam do ostudzonej,
zaparzonej mąki, zagniatam. Może być bez żółtka.
Można dodać odrobinę curry, będzie piękny, żółty kolor.
Ciasto musi odleżeć ok. pół godziny. Ma lepszą konsystencję.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #652  
Nieprzeczytane 08-10-2010, 16:36
toy_'s Avatar
toy_ toy_ jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Posty: 10 254
Domyślnie

Kreplach
To pierożki z ciasta krajanego w kwadraty albo krążki, napełnione farszem z gotowanego mięsa albo z kurczaka i składane w trójkąt. Mogą być gotowane lub smażone i podawane w zupie albo oddzielnie.


Na ciasto: szklanka mąki, jajko, sól
Na farsz: szklanka mielonego mięsa, łyżka posiekanej cebuli, sól, olej

Zarobić dość miękkie ciasto; jeśli trzeba - dolać gorącej wody. Rozwałkować bardzo cienko i wykrawać kwadraty lub kółka. Nakładać przygotowany farsz mięsny. Lepić pierożki i gotować albo smażyć w głębokim tłuszczu.

Ostatnio edytowane przez toy_ : 09-10-2010 o 10:49.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #653  
Nieprzeczytane 09-10-2010, 13:07
basialwica's Avatar
basialwica basialwica jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 7 649
Domyślnie ciasto na pierogi

Cytat:
Napisał Sarna2
Zrobiłam dziś pierogi ruskie.
Nie wiem dlaczego ciasto kleiło się do wszystkiego, do stolnicy , rąk, noża.
Coś zrobiłam nie tak, fakt, że dawno pierogów nie robiłam. Przecież nie zapomniałam, kiedyś robiłam i nie miałam problemów.Ciasto robię zalewając mąkę mocno ciepłą wodą.Czy rodzaj mąki miałby znaczenie, pogorszyła się jakość? Piekę ciasta i nie zauważyłam zmian.

Maka ma znaczenie, ale ja zawsze wybieram tortową. A jeżeli Twoje cistao Sarno , zbyt mocno sie kleiło, zanzcy ,że za duzo wody a za mało mąki.Należy wtedy podsypać i wyrabiac, aż ciasto bedzie w konzystencji "gumy". Na 1 kg. maki dodaję 2 żółtka i pół łyżeczki soli.
Ciasto jest smaczniejsze.
__________________
arbara
Odpowiedź z Cytowaniem
  #654  
Nieprzeczytane 09-10-2010, 13:21
Jolina's Avatar
Jolina Jolina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Koronowo
Posty: 25 105
Domyślnie

itajcie. Rzadko tu zaglądam. Nie na wszystko starcza czasu.
Teraz przez przypadek, przeczytałam o pierniku z marchwi.
Zainteresuję się nim bliżej wieczorkiem....bo taki piekła moja mama. Pamiętam tylko, że bardzo go lubiłam.
Pozdrawiam serdecznie wszystkie bywalczynie tego wątku.
Od teraz będzie jedna więcej.
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #655  
Nieprzeczytane 09-10-2010, 14:11
Sabinka41's Avatar
Sabinka41 Sabinka41 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Posty: 1 969
Domyślnie

Dzień dobry-podzielę się przepisem z netu na udko z indyka ja i moja rodzina uważamy że jest smaczny.Udko szpikuję czosnkiem nacieram odrobiną soli i pieprzu wkładam do naczynia żaroodpornego podlewam rosołem lub bulionem warzywnym i piekę wpiekarniku w 180 stopni przez 45 min-pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #656  
Nieprzeczytane 15-10-2010, 17:12
toy_'s Avatar
toy_ toy_ jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Posty: 10 254
Domyślnie

a za mną chodzi twaróg domowy...taki, wiecie ze śmietanki i mleka
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #657  
Nieprzeczytane 15-10-2010, 17:25
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Witaj toy

Cytat:
Napisał toy
a za mną chodzi twaróg domowy...taki, wiecie ze śmietanki i mleka

Fajne życzenie masz Jeśli masz dostęp
do świeżego mleczka prosto od krówki to
zakwaś takie mleczko a potem leciutko
ogrzewaj a jak się już wytnie serek to na sito
i twarożek gotowy taki jak robiły nasze babcie.
Jeśli jesteś mieszczuchem bez dostępu do świeżego
mleczka od krówki to w sklepie kup gotowy twaróg
w kostce ,dodaj troszkę śmietanki i jak lubisz to
posiekany szczypiorek i rzodkiewkę,do smaku posól
i też można już się delektować.Życzę smacznego
Odpowiedź z Cytowaniem
  #658  
Nieprzeczytane 15-10-2010, 17:29
toy_'s Avatar
toy_ toy_ jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Posty: 10 254
Domyślnie

jestem mieszczuchem bez krówki
wypróbuję więc schemat nr2
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #659  
Nieprzeczytane 15-10-2010, 17:39
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Cytat:
Napisał toy
jestem mieszczuchem bez krówki
wypróbuję więc schemat nr2
Tak myślałam toy
ja też jestem mieszczuchem od zawsze
Ale mam w pamięci smak z dzieciństwa
Jest to maślanka taka jak się robiło masełko
w kierzonce,koło mojej babci była taka sąsiadka
co miała dwie krowy ,babcia kupowała od tej
gospodyni mleko a raz w tygodniu ta gospodyni
robiła masło sama ,kupowała babcia to pachnące
masło z wyciśnietą różyczką z formy osełkowej
a kupując masło to tą maślankę dodawała gratis,
przynosiło się do domu w bańce od mleka.
Ta maślanka to była taka pychota pachnąca masłem
jeszcze drobinki masła w niej pływały i właśnie
takie masło i ta maślanka jest smakiem z mojego
dzieciństwa.Już nigdy potem takiej maślanki
nie piłam. Pozdrawiam toy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #660  
Nieprzeczytane 15-10-2010, 19:34
krystynacz46's Avatar
krystynacz46 krystynacz46 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: wielkopolska.
Posty: 2 439
Domyślnie

Witam .
Mam prośbę ,może ktoś zna ciekawe przepisy na dania dietetyczne pieczone w rękawie ,mam dietę lekko strawną .
__________________
WITAM
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 79 30-09-2022 13:51
Kuchnia-moja pasja-przepisy pozytywna Hobby, pasje 8 25-03-2022 13:17
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 552 31-10-2017 05:53
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! ISS Profilaktyka i zdrowy styl życia 36 30-08-2008 20:03

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:27.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.