|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#641
|
||||
|
||||
|
#642
|
||||
|
||||
Witaj Czarna
Pięknie i apetycznie wygląda Twoja stefanka
Prosty przykład że można zrobić coś pysznego z małym nakładem pracy. |
#643
|
||||
|
||||
witam wieczorkiem Helenko w sobotę upiekłam piernik z marchewką pychotka dzięki
|
#644
|
||||
|
||||
Witaj Sabinko
Cytat:
a jaki zdrowy przy tym bo pełen witaminek, marchewka zawiera karoten a karotem jest prowitaminą witaminy A , to znaczy że nasz organizm sam sobie produkuje tą witaminkę właśnie z karotenu. Pozdrawiam Sabinko serdecznie. |
#645
|
|||
|
|||
Cytat:
ha, cieszę się straszliwie. |
#646
|
|||
|
|||
|
#647
|
||||
|
||||
Ciasto " Zielone jabłuszko"
Biszkopt:
4 jajka, 1/2 szkl. mąki wymieszanej z 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl. cukru, 1 łyzka oleju i wody. Ubijamy białka z odrobina soli, dodajemy cukier, następnie żółtka wymieszane z olejem i wodą. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszke i pieczemy do złotego koloru "skórki" w temp.180 st. Masa I 1 kg jabłek ( najlepsza szara renete), 3 łyzki cukru, 1 cukier waniliowy, 4 łyzki wody, 2 galaretki agrestowe. Galaretke rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody odstawiamy do steżenia. Jabłka obieramy, kroimy w kostke. Wrzucamy do garnka z cukrami i woda, lekko prażymy ( tak aby sie nie rozsypaży) ma być kostka. Odstawiamy do wystygnięcia. Do tężejącej galaretki wrzucamy wystudzone jabłka i mieszamy dokładnie. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wstawiamy całość do lodówki, aby "sciągneło". Masa II 2 snieżki, 2 galaretki cytrynowe, 1 i 1/2 szkl. mleka, płatki migdałowe prażone. Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl goracej wody, odstawiamy do steżenia. Śnieżki ubijamy w mleku, dodajemy tężejące galaretki, dokładnie wymięszać. Gotowa masę ''piankę'' wylać na masę jabłkową. Wstawic do lodowki. Po ''sciągnięciu'' posypać prażonymi płatkami migdałowymi. |
#648
|
||||
|
||||
Zrobiłam dziś pierogi ruskie.
Nie wiem dlaczego ciasto kleiło się do wszystkiego, do stolnicy , rąk, noża. Coś zrobiłam nie tak, fakt, że dawno pierogów nie robiłam. Przecież nie zapomniałam, kiedyś robiłam i nie miałam problemów.Ciasto robię zalewając mąkę mocno ciepłą wodą.Czy rodzaj mąki miałby znaczenie, pogorszyła się jakość? Piekę ciasta i nie zauważyłam zmian.
__________________
Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. Ostatnio edytowane przez sarna2 : 08-10-2010 o 13:27. |
#649
|
||||
|
||||
Myśl,e, ze mąka ma znaczenie....pzrekonałam sie jak zrobiłam drożdzowe z innej mąki niz ta z którek zawsze robię....poza tym mąkę zawsze nalezy pzresiac..spulchnić, przewietrzyć ..to tez ważne...mogła być tez za gorąca woda....
|
#650
|
||||
|
||||
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź Malwinko.
__________________
Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
#651
|
||||
|
||||
Ciasto na pierogi robię tak: potrzebną ilość mąki do miski
(mąka najlepiej 405 do 450, a naj!!lepsza od Benedyktynów, nie ma sobie równej) robię dołek, wlewam ok pół szklanki wrzącej wody, mieszam. Żóltko rozbełtuję z letnią wodą w ilości zależnej od ilości mąki. Wlewam do ostudzonej, zaparzonej mąki, zagniatam. Może być bez żółtka. Można dodać odrobinę curry, będzie piękny, żółty kolor. Ciasto musi odleżeć ok. pół godziny. Ma lepszą konsystencję. |
#652
|
||||
|
||||
Kreplach
To pierożki z ciasta krajanego w kwadraty albo krążki, napełnione farszem z gotowanego mięsa albo z kurczaka i składane w trójkąt. Mogą być gotowane lub smażone i podawane w zupie albo oddzielnie. Na ciasto: szklanka mąki, jajko, sól Na farsz: szklanka mielonego mięsa, łyżka posiekanej cebuli, sól, olej Zarobić dość miękkie ciasto; jeśli trzeba - dolać gorącej wody. Rozwałkować bardzo cienko i wykrawać kwadraty lub kółka. Nakładać przygotowany farsz mięsny. Lepić pierożki i gotować albo smażyć w głębokim tłuszczu. Ostatnio edytowane przez toy_ : 09-10-2010 o 10:49. |
#653
|
||||
|
||||
ciasto na pierogi
Cytat:
Maka ma znaczenie, ale ja zawsze wybieram tortową. A jeżeli Twoje cistao Sarno , zbyt mocno sie kleiło, zanzcy ,że za duzo wody a za mało mąki.Należy wtedy podsypać i wyrabiac, aż ciasto bedzie w konzystencji "gumy". Na 1 kg. maki dodaję 2 żółtka i pół łyżeczki soli. Ciasto jest smaczniejsze. |
#654
|
||||
|
||||
itajcie. Rzadko tu zaglądam. Nie na wszystko starcza czasu.
Teraz przez przypadek, przeczytałam o pierniku z marchwi. Zainteresuję się nim bliżej wieczorkiem....bo taki piekła moja mama. Pamiętam tylko, że bardzo go lubiłam. Pozdrawiam serdecznie wszystkie bywalczynie tego wątku. Od teraz będzie jedna więcej.
__________________
|
#655
|
||||
|
||||
Dzień dobry-podzielę się przepisem z netu na udko z indyka ja i moja rodzina uważamy że jest smaczny.Udko szpikuję czosnkiem nacieram odrobiną soli i pieprzu wkładam do naczynia żaroodpornego podlewam rosołem lub bulionem warzywnym i piekę wpiekarniku w 180 stopni przez 45 min-pozdrawiam
|
#656
|
||||
|
||||
a za mną chodzi twaróg domowy...taki, wiecie ze śmietanki i mleka
__________________
|
#657
|
||||
|
||||
Witaj toy
Cytat:
Fajne życzenie masz Jeśli masz dostęp do świeżego mleczka prosto od krówki to zakwaś takie mleczko a potem leciutko ogrzewaj a jak się już wytnie serek to na sito i twarożek gotowy taki jak robiły nasze babcie. Jeśli jesteś mieszczuchem bez dostępu do świeżego mleczka od krówki to w sklepie kup gotowy twaróg w kostce ,dodaj troszkę śmietanki i jak lubisz to posiekany szczypiorek i rzodkiewkę,do smaku posól i też można już się delektować.Życzę smacznego |
#658
|
||||
|
||||
jestem mieszczuchem bez krówki
wypróbuję więc schemat nr2
__________________
|
#659
|
||||
|
||||
Cytat:
ja też jestem mieszczuchem od zawsze Ale mam w pamięci smak z dzieciństwa Jest to maślanka taka jak się robiło masełko w kierzonce,koło mojej babci była taka sąsiadka co miała dwie krowy ,babcia kupowała od tej gospodyni mleko a raz w tygodniu ta gospodyni robiła masło sama ,kupowała babcia to pachnące masło z wyciśnietą różyczką z formy osełkowej a kupując masło to tą maślankę dodawała gratis, przynosiło się do domu w bańce od mleka. Ta maślanka to była taka pychota pachnąca masłem jeszcze drobinki masła w niej pływały i właśnie takie masło i ta maślanka jest smakiem z mojego dzieciństwa.Już nigdy potem takiej maślanki nie piłam. Pozdrawiam toy. |
#660
|
||||
|
||||
Witam .
Mam prośbę ,może ktoś zna ciekawe przepisy na dania dietetyczne pieczone w rękawie ,mam dietę lekko strawną . |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. | kufa86 | Kuchnia, kulinaria | 79 | 30-09-2022 13:51 |
Kuchnia-moja pasja-przepisy | pozytywna | Hobby, pasje | 8 | 25-03-2022 13:17 |
Przepisy kulinarne | krise1 | Kuchnia, kulinaria | 552 | 31-10-2017 05:53 |
Nowe przepisy w niektórych aptekach | lawenda | Choroby, badania, terapie | 4 | 02-06-2009 18:15 |
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! | ISS | Profilaktyka i zdrowy styl życia | 36 | 30-08-2008 20:03 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|