menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1361  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 19:34
koziorożec's Avatar
koziorożec koziorożec jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Radom-mazowieckie-Polska
Posty: 3 871
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rozia
koziorożeczku!Pomocy!Nie o leniwe pytam!Niech mi ktoś pomoże!

Rózieczko droga..... nie przepadam za pizzą i nie mam w tym temacie doświadczenia. Pizzę czasami robię taką na patelni - ale Tobie nie o to idzie....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1362  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 19:37
Ewunia's Avatar
Ewunia Ewunia jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Mar 2006
Posty: 311
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rozia
Ewuniu,dzięki za reakcję,ale,to ciągle nie to - ja też tak robię pizzę - wychodzi zawsze za "puszyste" ciasto!A chcę,żeby było przaśnie cieńkie!

Hm... mi wychodzi cienkie właśnie tylko na brzegach (specjalnie) grubsze. Może to kwestia rozciągania, bo te placuszki u mnie na blachach są naprawdę cieniutkie przed wsadzeniem do pieca. No i wysoka temperatura, wtedy ciasto nie ma czasu na rośnięcie.
__________________
Nie kupuję jaj z chowu klatkowego (numer 3 na pieczątce)
ponieważ... http://www.youtube.com/watch?v=h_8LtOAq9bk&hl=pl
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1363  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 19:57
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Przepis na ciasto na pizzę dla Ewuni

Cytat:
Napisał Ewunia
Hm... mi wychodzi cienkie właśnie tylko na brzegach (specjalnie) grubsze. Może to kwestia rozciągania, bo te placuszki u mnie na blachach są naprawdę cieniutkie przed wsadzeniem do pieca. No i wysoka temperatura, wtedy ciasto nie ma czasu na rośnięcie.


Ewuniu robisz ciasto drożdżowe ,tych drożdży dajesz
dość dużo i dlatego Twoja pizza jest gruba i wyrośnięta,
to normalne przy cieście drożdżowym.
Spróbuj zrobić takie ciasto,mam sprawdzone
i wychodzi naprawdę cieniutka.

Potrzebne jest :

3/4 szklanki letniej wody i 5 łyżek stołowych oleju,
szczypta soli,łyżeczka proszku do pieczenia,
2 szklanki mąki

Olej wymięszać z wodą ,proszek do pieczenia ,
sól dodać do mąki.Z mąki i płynu wyrobić ciasto ,
cieniutko rozwałkować
Oczywiście jeśli ciasto za wilgotne
to dosypać troszkę mąki ,ciasto powinno być
elastyczne ale nie kleić się.
Z mąki i płynu wyrobić ciasto ,cieniutko rozwałkować
do blachy.Ja z tej proporcji robię pizzę w prostokątnej
blaszce od ciasta .Dodatki układać dowoli
jakie tylko chcemy.
Piec około 30 min w temp.180 st.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1364  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 20:18
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

No ale gdzie drożdże?!Wogóle nie dajesz,sellenhel,drożdży?!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1365  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 20:18
Ewunia's Avatar
Ewunia Ewunia jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Mar 2006
Posty: 311
Domyślnie

to raczej dla Rózi, mnie moje wychodzi cienkie, a na brzegach jest grubsze bo takie sobie zostawiam
ale Twoje też spróbuję - choć to raczej taki placek z dodatkami, podpłomyk w sensie ale ja lubię takie
__________________
Nie kupuję jaj z chowu klatkowego (numer 3 na pieczątce)
ponieważ... http://www.youtube.com/watch?v=h_8LtOAq9bk&hl=pl
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1366  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 20:35
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Cytat:
Napisał Ewunia
to raczej dla Rózi, mnie moje wychodzi cienkie, a na brzegach jest grubsze bo takie sobie zostawiam
ale Twoje też spróbuję - choć to raczej taki placek z dodatkami, podpłomyk w sensie ale ja lubię takie

Sorrki Ewuniu jeżeli coś pokręciłam
ale myślę że to nie jest takie ważne ,
polecam ten przepis na ciasto na pizzę
dla tych którzy lubią pizzę na cienkim spodzie .
Ta prawdziwa włoska zawsze ma pyszne
cieniutkie ciasto .Nie jestem zwolenniczką
pizzy ale tą na cienkim cieście to jeszcze
jakoś mogę zjeść.Pozdrawiam Ewuniu
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1367  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 20:55
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Selle - pozdrawiam,chociaż ty mnie nie.
Boję się bez drożdży cokolwiek zaczynać,ale jak mi zagwarantujesz,że sama to ciasto wypróbowałaś,to je zrobię!
PA!Dobranoc się z wszystkimi!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1368  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 21:10
krystynas53's Avatar
krystynas53 krystynas53 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: dolnośląskie
Posty: 842
Domyślnie

Cytat:
Napisał koziorożec
Krystynas 53

Kluski leniwe - mam nadzieję, że będą Ci smakowały

-40-50 dkg sera twarogowego
-15 dkg mąki
-3 dkg masła
- 3-4 jajka
- mąka do podsypania

Ser zmielić, tłuszcz utrzeć z kolejno dodawanymi żółtkami, połączyć z serem - ucierając nadal aż do otrzymania jednolitej masy.
Do masy serowej dodać mąkę, ubitą pianę z białek, sól i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, formować wałek i kroić ukośne kluski.

Smacznego - powiedz jak się udały.

Dziękuję. Się postaram.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1369  
Nieprzeczytane 16-10-2011, 21:17
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Róziu

Cytat:
Napisał Rozia
Selle - pozdrawiam,chociaż ty mnie nie.
Boję się bez drożdży cokolwiek zaczynać,ale jak mi zagwarantujesz,że sama to ciasto wypróbowałaś,to je zrobię!
PA!Dobranoc się z wszystkimi!

Ależ oczywiście że Cię pozdrawiam Róziu bardzo
serdecznie Dlaczego miałabym tego nie uczynić,
nie było Ciebie jak pozdrawiałam Ewunię
Jeśli w czymś uchybiłam to sorrki .
Róziu co do ciasta na pizzę to innego nie robię
bo tak jak powiedziałam nie lubię grubego ciasta
na pizzy ,jak pojechałam do Włoch i Francji
i popróbowałam pizzę na cienkim spodzie to
już innej nie robię.Są osoby znam osobiście takie
że tylko z grubym spodem pizzę muszą mieć a ja
zaznaczam że to ciasto jest tylko dla zwolenników
pizzy na cienkim spodzie.Wydaje mi się że w pizzy
nie ważne jest gruby spód tylko to co mamy
na wierzchu. To ciasto po wyrobieniu powinno
być elastyczne jak na pierogi .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1370  
Nieprzeczytane 02-11-2011, 19:29
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Pizza dla wnucząt

http://babyonline.pl/maluch_karmieni...kul,10210.html
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1371  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 19:14
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Cukinia faszerowana
Przepis pochodzi z książki "Smak życia"

Składniki

Cukinia jest warzywem, które daje pole do popisu osobom z kulinarną wyobraźnią. Poniższa potrawa może być świetną przystawką lub samodzielnym daniem. Głodnym polecam, by jedli ją z dodatkiem kuskusu. Przepis przyjechał z Paryża, ale cukinia przyrządzona w ten sposób ma w sobie coś orientalnego.



 2 cukinie o długości ok. 25 cm każda

 0,5 papryki czerwonej lub żółtej

 2 ząbki czosnku

 4 łyżki posiekanego szczypiorku

 100 g parmezanu

 100 g sera pleśniowego typu rokpol

 4 listki świeżej mięty

 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka pesto)

 świeżo mielony czarny pieprz

 sól


Etapy przygotowania

1. Cukinie umyj, odetnij końce, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż gniazda nasienne i część miąższu, włóż to do miseczki. Zmiksuj, odsącz nadmiar soku. Dodaj drobno posiekaną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek, starte na grubej tarce sery, dużo pieprzu, sól, bazylię lub pesto i miętę. Dokładnie wymieszaj i powstałą masą wypełnij cukinie. Piecz 20–30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC, aż wierzch się zrumieni.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1372  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 19:54
taneska's Avatar
taneska taneska jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Lublin
Posty: 323
Domyślnie

Cukinia jest moją ukochaną roślinką i jem ją na wiele sposobów, a oto prościutkie i pyszne spagetti z cukinią:

makaron- ja kupiłam doskonałe gniazdka Lubelli
cukinia- oczywiście młoda, pokrojona ze skórką
czosnek w główce lub suszony- indywidualnie, do smaku
sól, pieprz
zioła prowansalskie - najlepsze świeże, z ogrodu lub doniczki
utarty parmezan- u mnie Edam Rycki- lub inny twardy ser
olej, a najlepiej oliwa do smażenia

Umyłam i pokroiłam cukinię, wysypałam ją na patelnię z rozgrzanym olejem, dodałam zgniecione 3 ząbki czosnku, smażyłam dość szybko, często mieszając. W tym czasie już gotował się makaron, oczywiście, musi być al dente / na ząb/, czyli nie rozgotowany. Do cukinii dodałam sól, pieprz, zioła, wyłożyłam na odcedzony makaron, posypałam tartym serem, który się leciutko roztopił. Pycha!
Zrobiłam też wersję "męską", czyli z usmażoną osobno drobiową szynką dodaną dodatkowo.
__________________
Staram się pisać po polsku.

Odpowiedź z Cytowaniem
  #1373  
Nieprzeczytane 07-11-2011, 09:08
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie Tęczowy tort




http://przepisy.net/teczowy-tort-1/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1374  
Nieprzeczytane 11-11-2011, 12:38
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie


Fot. B.Krupa/ East News*

Kolorowe schabowe
Składniki:
3 kotlety schabowe (około 100-150g każdy)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
3 ząbki czosnku
1 jajo
sól
pieprz
bułka tarta

Przygotowanie:
Papryki włóż do gorącego piekarnika (200 stopni) na około 10-15 minut, aż na ich skórce pojawia się pęcherzyki. Wtedy wyciągnij warzywa z piekarnika i szczelnie zawiń w przezroczystą folię. Poczekaj, aż wystygną, potem odwiń z folii i ściągnij z papryk skórkę. Każdą z nich pokrój w cienkie paseczki. Czosnek obierz, drobno pokrój i przysmażaj około 1 minuty na odrobinie oliwy. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij, posyp odrobiną soli i pieprzu, dodaj odrobinę czosnku, oraz na każdym kawałek połóż innego koloru paski papryki. Kotlety zawiń w roladki. Każdą z nich maczaj w rozbełtanym jaju i obtocz w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju. Roladki schabowe krój na połówki i podawaj na przykład z efektownymi leniwymi.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1375  
Nieprzeczytane 18-11-2011, 19:50
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Łosoś ze szpinakiem to chyba jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych duetów w całym kulinarnym świecie.

Oto przepis na takie pyszności:
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę w kostkę, czosnek i szpinak, dusić chwilkę razem. Zdjąć z ognia, dodać ricottę, przyprawić po swojemu. Łososia posolić, popieprzyć i na patelnię smażyć 5 min. Obrócić i smażyć kolejną minutę. Posypujemy koperkiem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1376  
Nieprzeczytane 18-11-2011, 21:45
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Cytat:
Napisał Scarlett
Łosoś ze szpinakiem to chyba jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych duetów w całym kulinarnym świecie.


Elu bardzo ciekawy i oryginalny przepis
łosoś bardzo zdrowa rybka i smaczna .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1377  
Nieprzeczytane 20-11-2011, 16:11
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie Zapisuję

Cytat:
Napisał Scarlett
Łosoś ze szpinakiem to chyba jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych duetów w całym kulinarnym świecie.

Oto przepis na takie pyszności:
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę w kostkę, czosnek i szpinak, dusić chwilkę razem. Zdjąć z ognia, dodać ricottę, przyprawić po swojemu. Łososia posolić, popieprzyć i na patelnię smażyć 5 min. Obrócić i smażyć kolejną minutę. Posypujemy koperkiem.

Na pewno wykorzystam ten przepis.

Roladki schabowe takze niezwykle pociągające.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1378  
Nieprzeczytane 23-11-2011, 17:56
sarna2's Avatar
sarna2 sarna2 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Posty: 3 770
Domyślnie

Czy ktoś piecze chleb?
__________________
Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1379  
Nieprzeczytane 25-11-2011, 18:03
krystynas53's Avatar
krystynas53 krystynas53 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: dolnośląskie
Posty: 842
Domyślnie

Cytat:
Napisał Sarna2
Czy ktoś piecze chleb?

Ja piekę, ale ze względu na czesto dopadające mnie lenistwo robię to maszyną z gotowych mieszanek kupowanych w "Oszołomie" lub Tesco. Dosypuję tylko kminek, a reszta to wg przepisu na torebce.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1380  
Nieprzeczytane 25-11-2011, 20:51
taneska's Avatar
taneska taneska jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Lublin
Posty: 323
Domyślnie

Ja piekę prawdziwy, na zakwasie z mąki żytniej. Piekę od wielu lat na tzw. oko. Ile bym nie upiekła, nic się nie zdąży zeschnąć .



Bardzo polecam tę stronę:
http://www.chleb.info.pl/
__________________
Staram się pisać po polsku.

Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 79 30-09-2022 13:51
Kuchnia-moja pasja-przepisy pozytywna Hobby, pasje 8 25-03-2022 13:17
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 552 31-10-2017 05:53
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! ISS Profilaktyka i zdrowy styl życia 36 30-08-2008 20:03

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:37.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.