|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1361
|
||||
|
||||
Cytat:
Rózieczko droga..... nie przepadam za pizzą i nie mam w tym temacie doświadczenia. Pizzę czasami robię taką na patelni - ale Tobie nie o to idzie.... |
#1362
|
||||
|
||||
Cytat:
Hm... mi wychodzi cienkie właśnie tylko na brzegach (specjalnie) grubsze. Może to kwestia rozciągania, bo te placuszki u mnie na blachach są naprawdę cieniutkie przed wsadzeniem do pieca. No i wysoka temperatura, wtedy ciasto nie ma czasu na rośnięcie.
__________________
Nie kupuję jaj z chowu klatkowego (numer 3 na pieczątce) ponieważ... http://www.youtube.com/watch?v=h_8LtOAq9bk&hl=pl |
#1363
|
||||
|
||||
Przepis na ciasto na pizzę dla Ewuni
Cytat:
Ewuniu robisz ciasto drożdżowe ,tych drożdży dajesz dość dużo i dlatego Twoja pizza jest gruba i wyrośnięta, to normalne przy cieście drożdżowym. Spróbuj zrobić takie ciasto,mam sprawdzone i wychodzi naprawdę cieniutka. Potrzebne jest : 3/4 szklanki letniej wody i 5 łyżek stołowych oleju, szczypta soli,łyżeczka proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki Olej wymięszać z wodą ,proszek do pieczenia , sól dodać do mąki.Z mąki i płynu wyrobić ciasto , cieniutko rozwałkować Oczywiście jeśli ciasto za wilgotne to dosypać troszkę mąki ,ciasto powinno być elastyczne ale nie kleić się. Z mąki i płynu wyrobić ciasto ,cieniutko rozwałkować do blachy.Ja z tej proporcji robię pizzę w prostokątnej blaszce od ciasta .Dodatki układać dowoli jakie tylko chcemy. Piec około 30 min w temp.180 st. |
#1364
|
||||
|
||||
No ale gdzie drożdże?!Wogóle nie dajesz,sellenhel,drożdży?!
|
#1365
|
||||
|
||||
to raczej dla Rózi, mnie moje wychodzi cienkie, a na brzegach jest grubsze bo takie sobie zostawiam
ale Twoje też spróbuję - choć to raczej taki placek z dodatkami, podpłomyk w sensie ale ja lubię takie
__________________
Nie kupuję jaj z chowu klatkowego (numer 3 na pieczątce) ponieważ... http://www.youtube.com/watch?v=h_8LtOAq9bk&hl=pl |
#1366
|
||||
|
||||
Cytat:
Sorrki Ewuniu jeżeli coś pokręciłam ale myślę że to nie jest takie ważne , polecam ten przepis na ciasto na pizzę dla tych którzy lubią pizzę na cienkim spodzie . Ta prawdziwa włoska zawsze ma pyszne cieniutkie ciasto .Nie jestem zwolenniczką pizzy ale tą na cienkim cieście to jeszcze jakoś mogę zjeść.Pozdrawiam Ewuniu |
#1367
|
||||
|
||||
Selle - pozdrawiam,chociaż ty mnie nie.
Boję się bez drożdży cokolwiek zaczynać,ale jak mi zagwarantujesz,że sama to ciasto wypróbowałaś,to je zrobię! PA!Dobranoc się z wszystkimi! |
#1368
|
||||
|
||||
Cytat:
Dziękuję. Się postaram. |
#1369
|
||||
|
||||
Róziu
Cytat:
Ależ oczywiście że Cię pozdrawiam Róziu bardzo serdecznie Dlaczego miałabym tego nie uczynić, nie było Ciebie jak pozdrawiałam Ewunię Jeśli w czymś uchybiłam to sorrki . Róziu co do ciasta na pizzę to innego nie robię bo tak jak powiedziałam nie lubię grubego ciasta na pizzy ,jak pojechałam do Włoch i Francji i popróbowałam pizzę na cienkim spodzie to już innej nie robię.Są osoby znam osobiście takie że tylko z grubym spodem pizzę muszą mieć a ja zaznaczam że to ciasto jest tylko dla zwolenników pizzy na cienkim spodzie.Wydaje mi się że w pizzy nie ważne jest gruby spód tylko to co mamy na wierzchu. To ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne jak na pierogi . |
#1370
|
|||
|
|||
|
#1371
|
|||
|
|||
Cukinia faszerowana
Przepis pochodzi z książki "Smak życia" Składniki Cukinia jest warzywem, które daje pole do popisu osobom z kulinarną wyobraźnią. Poniższa potrawa może być świetną przystawką lub samodzielnym daniem. Głodnym polecam, by jedli ją z dodatkiem kuskusu. Przepis przyjechał z Paryża, ale cukinia przyrządzona w ten sposób ma w sobie coś orientalnego. 2 cukinie o długości ok. 25 cm każda 0,5 papryki czerwonej lub żółtej 2 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanego szczypiorku 100 g parmezanu 100 g sera pleśniowego typu rokpol 4 listki świeżej mięty 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka pesto) świeżo mielony czarny pieprz sól Etapy przygotowania 1. Cukinie umyj, odetnij końce, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż gniazda nasienne i część miąższu, włóż to do miseczki. Zmiksuj, odsącz nadmiar soku. Dodaj drobno posiekaną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek, starte na grubej tarce sery, dużo pieprzu, sól, bazylię lub pesto i miętę. Dokładnie wymieszaj i powstałą masą wypełnij cukinie. Piecz 20–30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC, aż wierzch się zrumieni. |
#1372
|
||||
|
||||
Cukinia jest moją ukochaną roślinką i jem ją na wiele sposobów, a oto prościutkie i pyszne spagetti z cukinią:
makaron- ja kupiłam doskonałe gniazdka Lubelli cukinia- oczywiście młoda, pokrojona ze skórką czosnek w główce lub suszony- indywidualnie, do smaku sól, pieprz zioła prowansalskie - najlepsze świeże, z ogrodu lub doniczki utarty parmezan- u mnie Edam Rycki- lub inny twardy ser olej, a najlepiej oliwa do smażenia Umyłam i pokroiłam cukinię, wysypałam ją na patelnię z rozgrzanym olejem, dodałam zgniecione 3 ząbki czosnku, smażyłam dość szybko, często mieszając. W tym czasie już gotował się makaron, oczywiście, musi być al dente / na ząb/, czyli nie rozgotowany. Do cukinii dodałam sól, pieprz, zioła, wyłożyłam na odcedzony makaron, posypałam tartym serem, który się leciutko roztopił. Pycha! Zrobiłam też wersję "męską", czyli z usmażoną osobno drobiową szynką dodaną dodatkowo. |
#1373
|
|||
|
|||
Tęczowy tort
|
#1374
|
|||
|
|||
Fot. B.Krupa/ East News* Kolorowe schabowe Składniki: 3 kotlety schabowe (około 100-150g każdy) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 3 ząbki czosnku 1 jajo sól pieprz bułka tarta Przygotowanie: Papryki włóż do gorącego piekarnika (200 stopni) na około 10-15 minut, aż na ich skórce pojawia się pęcherzyki. Wtedy wyciągnij warzywa z piekarnika i szczelnie zawiń w przezroczystą folię. Poczekaj, aż wystygną, potem odwiń z folii i ściągnij z papryk skórkę. Każdą z nich pokrój w cienkie paseczki. Czosnek obierz, drobno pokrój i przysmażaj około 1 minuty na odrobinie oliwy. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij, posyp odrobiną soli i pieprzu, dodaj odrobinę czosnku, oraz na każdym kawałek połóż innego koloru paski papryki. Kotlety zawiń w roladki. Każdą z nich maczaj w rozbełtanym jaju i obtocz w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju. Roladki schabowe krój na połówki i podawaj na przykład z efektownymi leniwymi. |
#1375
|
|||
|
|||
Łosoś ze szpinakiem to chyba jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych duetów w całym kulinarnym świecie.
Oto przepis na takie pyszności: Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę w kostkę, czosnek i szpinak, dusić chwilkę razem. Zdjąć z ognia, dodać ricottę, przyprawić po swojemu. Łososia posolić, popieprzyć i na patelnię smażyć 5 min. Obrócić i smażyć kolejną minutę. Posypujemy koperkiem. |
#1376
|
||||
|
||||
Cytat:
Elu bardzo ciekawy i oryginalny przepis łosoś bardzo zdrowa rybka i smaczna . |
#1377
|
||||
|
||||
Zapisuję
Cytat:
Na pewno wykorzystam ten przepis. Roladki schabowe takze niezwykle pociągające. |
#1378
|
||||
|
||||
Czy ktoś piecze chleb?
__________________
Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
#1379
|
||||
|
||||
Cytat:
Ja piekę, ale ze względu na czesto dopadające mnie lenistwo robię to maszyną z gotowych mieszanek kupowanych w "Oszołomie" lub Tesco. Dosypuję tylko kminek, a reszta to wg przepisu na torebce. |
#1380
|
||||
|
||||
Ja piekę prawdziwy, na zakwasie z mąki żytniej. Piekę od wielu lat na tzw. oko. Ile bym nie upiekła, nic się nie zdąży zeschnąć .
Bardzo polecam tę stronę: http://www.chleb.info.pl/ |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. | kufa86 | Kuchnia, kulinaria | 79 | 30-09-2022 13:51 |
Kuchnia-moja pasja-przepisy | pozytywna | Hobby, pasje | 8 | 25-03-2022 13:17 |
Przepisy kulinarne | krise1 | Kuchnia, kulinaria | 552 | 31-10-2017 05:53 |
Nowe przepisy w niektórych aptekach | lawenda | Choroby, badania, terapie | 4 | 02-06-2009 18:15 |
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! | ISS | Profilaktyka i zdrowy styl życia | 36 | 30-08-2008 20:03 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|