menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1661  
Nieprzeczytane 01-11-2012, 19:43
mimoza's Avatar
mimoza mimoza jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Wałbrzych 58-300
Posty: 47 118
Domyślnie

Cytat:
Napisał sellenhel
...

A wracając do tego pierwszego przepisu
to goździki używamy tylko do przygotowania
zalewy a potem je wyławiamy i do słoiczków
już nie dajemy.Jeśli mamy dużą ilość zalewy
to najlepiej goździki związać w supełku
wyjałowionej gazy ,łatwiej będzie je złowić
i wyrzucić.


Zamiast gazy można tak jak ja używać zaparzaczki do herbaty,
która służy mi tylko do tego celu.
Wkładam do niej odpowiednie ingredencje - w zależności o tego
co gotuję. Po oddaniu smaku i aromatu wyjmuję z garnka
i po kłopocie. - Cz
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1662  
Nieprzeczytane 01-11-2012, 19:46
maluna's Avatar
maluna maluna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Wielkopolska
Posty: 30 856
Domyślnie

Super pomysł Czesiu, ja mam coś takiego w kształcie
kulki na łańcuszku
__________________
Małgosia


http://www.klub.senior.pl/moje/maluna/blog/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1663  
Nieprzeczytane 01-11-2012, 19:46
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mimoza
Zamiast gazy można tak jak ja używać zaparzaczki
do herbaty, która służy mi tylko do tego celu.


Dzięki Czesiu za wspaniały pomysł
akurat nie mam takiej zaparzaczki bo używam
imbryczka ale zawsze co dwie głowy to nie jedna
Specjalnie sobie teraz kupię taką zaparzaczkę.
Pozdrawiam Czesiu i jeszcze raz dziękuję
za dobrą radę.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1664  
Nieprzeczytane 01-11-2012, 23:43
Jadzia P. Jadzia P. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Polska
Posty: 12 324
Domyślnie

Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na dania jednogarnkowe....oczywiście oprócz bigosu i fasolki po bretońsku ....bo te znam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1665  
Nieprzeczytane 02-11-2012, 10:11
Tela's Avatar
Tela Tela jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Dec 2011
Miasto: Zachodniopomorskie
Posty: 475
Domyślnie

Witam wszystkich.
Dynię kiedyś robiłam w słoiki, bardzo uwielbiałam. Niestety nie mogę używać octu.
Przepis na kapustę z żeberkami wypróbuję.
Z mikrofali prawie nie korzystam, jedynie syn coś sobie odgrzeje.

Jadzia P. może podam przepis na łazanki.
Znalazłam kilka lat temu w gazecie jak byliśmy na wczasach w Łebie. Kącik nazywał się wiemy, co jemy. Teraz sama robię i wiem co jem.

Pół główki świeżej kapusty kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy prawie na miękko w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Kiedy kapusta będzie się gotować, dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na oleju, dorzucamy pokrojone w plasterki 20 dkg pieczarek i wszystko dusimy z pieprzem i solą.
W tym samym czasie wstawiamy wodę na makaron,( ja kupuję łazanki z Lubella, są sprawdzone i się nie rozgotowują), po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, żeby się nie sklejał.
Podsmażamy na patelni wędzony boczek. chudą kiełbasę albo szynkę (wszystko pokrojone w drobną kostkę) i mieszamy z pieczarkami i cebulą. Wlewamy trochę oleju i podsmażamy wszystko z odsączoną z wody kapustą. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Możemy wszystko podpiec w piekarniku z żaroodpornym naczyniu lub podsmażyć na patelni.
Bardzo smaczne, a jeszcze smaczniejsze gdy ostrzejsze. Smacznego.
Wiadomo, że proporcje zwiększamy z zależności o ilości makaronu.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1666  
Nieprzeczytane 02-11-2012, 17:50
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Witam wszystkich

Cytat:
Napisał Jadzia P.
Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na dania jednogarnkowe....oczywiście oprócz bigosu i fasolki po bretońsku ....bo te znam

Może Jadziu przydadzą się te przepisy ?


Kocioł Cygana

Składniki:
•40 dag ugotowanego mięsa z rosołu
•2 zielone ogórki
•3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
•3 duże ziemniaki
•25 dag pieczarek
•2 cebule
•1 szklanka rosołu (lub bulion w kostce)
•5-6 pomidorów
•natka pietruszki
•olej
•czober
•cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ogórki obrać, pokroić w kostkę.
Papryki oczyścić, pokroić w paski,
pieczarki podzielić na ćwiartki, cebulę posiekać .
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Tak samo pokroić mięso i pomidory po sparzeniu
i zdjęciu skórki. W dużym płaskim garnku zeszklić
cebulę, włożyć ziemniaki, ogórki i paprykę, wymieszać,
chwilę smażyć, a potem wrzucić pieczarki,
wlać bulion i dusić razem 10 min.
Włożyć mięso oraz wszystkie przyprawy, dusić 30 min.
Pod koniec duszenia wrzucić pomidory i posypać pietruszką


Sycąca zapiekanka

Składniki:
•6 szt. serdelków
•25dag. makaronu rurki
•2 czerwone cebule
•1 cukinia
•10 dag.keczupu
•3 łyżki masła
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie,
odcedzić, ostudzić. Serdelki pokroić na kawałki
i ponacinać na krzyż. Cebulę pokroić w krążki
i zeszklić na 2 łyżkach masła razem z pokrojoną
w kostkę cukinią. Dodać keczup, a po zagotowaniu
połączyć z makaronem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
masłem, na wierzchu ułożyć parówki i zapiekać
20 minut w temp. 200 stopni.


Zapiekanka nelsońska

Składniki:


1kg ziemniaków
25 dkg pieczarek lub świeżych grzybów
5 jajek na twardo
2 duże cebule
sól,pieprz,
szklanka śmietany lub śmietany
pół na pół z jogurtem naturalnym,
1 surowe jajko
2-3 łyżki startego ostrego sera,
1 łyżka mąki,3 łyżki tłuszczu (smalec lub margaryna)

Grzyby pokroić w paseczki i usmażyć w łyżce tłuszczu,
dodając do smaku sól i pieprz,
ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach,
po wystudzeniu obrać ze skórki i pokroić
w plasterki,cebulę obrać i pokroić w talarki,
zeszklić na łyżce tłuszczu.Jajka ugotowane
na twardo pokroić w plasterki,
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu
żaroodpornym do zapiekania układac warstwami:
ziemniaki,grzyby,cebulę i jajka .Każdą warstwę
posypać lekko solą i pieprzem.Ostatnią warstwę
powinny stanowić ziemniaki.Śmietanę wymięszać
z mąką i jajkiem,dodać pół szklanki wywaru z grzybów
lub bulionu,doprawić solą i pieprzem i zalać
ziemniaki.Posypać wszystko startym serem
i wstawić do gorącego piekarnika (160-170)C,
zapiekać 30 min.Podawać z surówką
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1667  
Nieprzeczytane 04-11-2012, 11:02
Regina_108's Avatar
Regina_108 Regina_108 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Szczecin
Posty: 6 296
Domyślnie

Witam wszystkich!Helenko,super przepisy,wypróbuję wszystkie,dzięki.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1668  
Nieprzeczytane 04-11-2012, 15:09
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Witam i pozdrawiam

Witaj Reniu


Cytat:
Napisał Regina_108
super przepisy,wypróbuję wszystkie,dzięki.


Jeśli przepisy po degustacji będą smaczne
dla Ciebie Reniu to będzie mi miło
Ja mam jeszcze jeden fajny przepis który
można też modyfikować w zależności
od produktów jakie akurat mamy pod rękę.
Nie jest to drogi przepis i pasuje chyba na każdą
kieszeń.Nazwijmy ten przepis :

Zapiekanka gospodarska

Składniki :

1kg ziemniaków
40dkg kiełbasy zwyczajnej
2 łyżki tłuszczu (może być smalec lub oliwa)
dodam ze może smalec niezdrowy ale smaczniejszy,
sól,pieprz,łyżeczka mielonej papryki (słodka),
2 jajka ,szklanka mleka ,
15 dkg startego sera żółtego (gouda,edamski)
zielenina
(natka pietruszki a kto lubi to świeża bazylia)

Wykonanie :

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach,
gdy lekko przestygną obrać i pokroić w talarki.
Kiełbasę pokroić w talarki i wrzucić na rozgrzany
na patelni tłuszcz,posypać pieprzem i papryką,
lekko podsmażyć.Żaroodporne naczynie
wysparować tłuszczem i układać na przemian
warstwami ziemniaki i kiełbasę.Wierzchnia
warstwa to ziemniaki.W garnuszku wymięszać
mleko z jajami,połową startego sera,
solą,pieprzem i papryką mieloną.Zalać ziemniaki
i kiełbasę,posypać resztą startego sera i posypać
zieleniną.Wstawić do wygrzanego,dobrze gorącego
piekarnikana 25-30 min.Gdy zapiekanka ładnie się
zrumieni możemy podać z sałatą lub surówką.

Uwaga:

W ten sam sposób możemy zapiekać ugotowany
ryż lub makaron,jak również zamiast kiełbasy
możemy użyć resztek pieczonego miesa lub ryby.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1669  
Nieprzeczytane 04-11-2012, 16:07
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

A na jutro mięso ugotowane z rosołu zostało,
więc na zapiekankę sie nadaje-prawda?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1670  
Nieprzeczytane 04-11-2012, 17:41
Jadzia P. Jadzia P. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Polska
Posty: 12 324
Domyślnie

Helenko dopiero dziś przeczytałam Twoje przepisy....już je wpisuje do mojego "kajecika" ... przez najblizsze kilka dni będę sama w domu więc myślę, że w mniejszej ilości ale którąś wypróbuje
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1671  
Nieprzeczytane 04-11-2012, 18:32
mimoza's Avatar
mimoza mimoza jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Wałbrzych 58-300
Posty: 47 118
Domyślnie

Cytat:
Napisał elizka
A na jutro mięso ugotowane z rosołu zostało,
więc na zapiekankę sie nadaje-prawda?

Elizko chyba tak.
-----

Jeśli zostaje mi mięsko z rosołu to razem z jarzynami (też z rosołu)
mielę w maszynce. Dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek albo 2 czosnku
przyprawy wg uznania - ja lubię pikantne - (pieprz, ostra papryka albo chilli.
Na patelnię wylewam olej kujawski w ilości 2-3 łyżek stołowych i przesmażam
powyższe, pod koniec smażenia, a właściwie duszenia (do odparowania
resztek rosołu zawartego w jarzynce) ewent. dosalam.
Następnie robię naleśniki, napełniam farszem, a potem postępuję jak z krokietami.
Można też z tym farszem zrobić pierogi. Jedno i drugie pyszne.

SMACZNEGO - Cz
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1672  
Nieprzeczytane 04-11-2012, 18:35
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Nie potrafię zrobić nadzienia z mięsa gotowanego aby było niesuche.
Coś by trzeba dodać....nie wiem co?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1673  
Nieprzeczytane 04-11-2012, 18:42
mimoza's Avatar
mimoza mimoza jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Wałbrzych 58-300
Posty: 47 118
Domyślnie

Dodaj podczas mielenia trochę tłustego, np. słoninkę,
albo boczek (tak jak do pasztetu).
Trochę tylko, aby wytrącić suchość. - Cz
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1674  
Nieprzeczytane 04-11-2012, 18:43
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

OK.Dziękuję.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1675  
Nieprzeczytane 04-11-2012, 19:18
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Troszkę mnie nie było ale już odpowiadam

Cytat:
Napisał elizka
Nie potrafię zrobić nadzienia z mięsa gotowanego aby było niesuche.
Coś by trzeba dodać....nie wiem co?

Elizko ja zawsze gotowane mięsko mielone
na farsz do krokietów przesmażam z cebulką
na patelni doprawiam przyprawami
a potem jak przestudzę i wydaje mi się że farsz
jest ciągle za suchy to podlewam masę bulionem
który mi został z gotowania i wyrabiam masę.
Bulionu dodaję tyle ile uznam że masa jest
już soczysta ale trzeba uważać żeby nie wlać
tego rosołku za dużo żeby farsz nie był za rzadki.


Cytat:
Napisał elizka
A na jutro mięso ugotowane z rosołu zostało,
więc na zapiekankę sie nadaje-prawda?


Czesia ma rację i jak najbardziej Elizko
nadaje się ,pokrój je w paseczki
i przesmaż z cebulką.

Jadziu Tak myślałam że nie ma Ciebie
chwilowo na seniorku.Jeśli moje rady mogły
pomóc to cieszę się.

Pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1676  
Nieprzeczytane 05-11-2012, 07:11
ewiko ewiko jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 619
Domyślnie

Dodam swoje trzy grosze..... Mięsko z rosołu przepuszczam przez maszynkę. Na patelni przesmażam trzy duże cebule, pod koniec smażenia dodaję kilka ząbków czosnku. Jak wszystko ładnie podsmażone dodaję mięsko, przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Jeśli farsz jest za suchy dodaję smalcu. Całe życie smażyłam na oleju teraz wróciłam do smalczyku własnej roboty. W zeszłym tygodniu taki farsz wykorzystałam do pyz z mięsem inaczej zwanymi kartaczami, cepelinami lub kołdunami. Pycha, polecam i pozdrawiam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1677  
Nieprzeczytane 05-11-2012, 16:42
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Cytat:
Napisał ewiko
Dodam swoje trzy grosze.....

I bardzo dobrze że też dodałaś swoje trzy grosze
Ewo Wszystkie farsze z gotowanego mięsa
przyrządza się właśnie w ten sposób ale co do
dodawania smalcu do farszu to ja jednak polecam
swój sposób czyli dodać bulionu jeśli farsz jest za
suchy .Farsz jest bardziej dietetyczny a smalec to
tłuszcz zwierzęcy zawierający
nasycone kwasy tłuszczowe .

Zawartość w diecie kwasów tłuszczowych nasyconych
ma decydujący wpływ na poziom cholesterolu
w surowicy krwi i we frakcji LDL. Kwasy tłuszczowe
nasycone wpływają ponadto niekorzystnie na układ krzepnięcia,
zwiększając agregację płytek krwi.
Wszystkie te czynniki wywołują silne zmiany
miażdżycowe w ścianach naczyń wieńcowych



Ale każdy robi tak jak uważa ,ja nic nie sugeruję
ani nie narzucam.

Ze zmielonego mięsa gotowanego można też
przyrządzić smaczny pasztecik do pieczywa.
Zmielone mięsko przesmażyć z cebulką lub
jak kto lubi z czosnkiem ,doprawić pieprzem
i solą ,przełożyć do miseczki lub słoiczka
i używać do smarowania pieczywa.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1678  
Nieprzeczytane 07-11-2012, 18:13
pigwa's Avatar
pigwa pigwa jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jul 2012
Miasto: Opole Śląsk Polska
Posty: 28
Pytanie farsze...

Witam panie...słyszałam, że można zrobić farsz np.do krokietów z surowego mięsa mielonego+ dodatki- czy ktoś zna taki sposób, poproszę....
__________________
Krystyna
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1679  
Nieprzeczytane 07-11-2012, 18:27
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Uśmiech Witaj Pigwo

Cytat:
Napisał pigwa
Witam panie...słyszałam, że można zrobić farsz np.do krokietów z surowego mięsa mielonego+ dodatki- czy ktoś zna taki sposób, poproszę....


Jeśli mogę pomóc to już podaję sposób:

no, a teraz już przepis na chrupiące krokiety.

Usmażyć naleśniki

A teraz składniki na farsz :


500 g mielonego surowego mięsa
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, bazylia, tymianek
2 łyżki oleju

Dodatkowo:

1 jajko rozmącone z 2 łyżkami mleka
bułka tarta do obtoczenia krokietów
olej do smażenia

Wykonanie :

Cebulę i czosnek obrać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę a czosnek
posiekać albo przepuścić przez praskę.
Podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Dodać mięso i wszystko razem przesmażyć ok 10 minut.
Mięso przełożyć do miski i gdy ostygnie dodać jajko
i bułkę tartą i dobrze wymieszać.


Na każdy naleśnik nałożyć pasek farszu,
złożyć boki i zwinąć krokiety. Każdy z krokietów
obtoczyć w jajku i bułce i smażyć na dobrze
rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie aż będą złote
i chrupiące. Dzieje się to dość szybko,
dlatego gaz powinien być nieduży,
aby środek krokieta też dobrze się usmażył.

Pozdrawiam Pigwo i myślę że będziesz
zadowolona.A mięsko musi być przesmażone
wcześniej przed włożeniem do naleśników
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1680  
Nieprzeczytane 07-11-2012, 18:57
H.ania's Avatar
H.ania H.ania jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2011
Miasto: Polska
Posty: 7 985
Domyślnie

Ale jestem głodna ....
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 79 30-09-2022 13:51
Kuchnia-moja pasja-przepisy pozytywna Hobby, pasje 8 25-03-2022 13:17
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 552 31-10-2017 05:53
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! ISS Profilaktyka i zdrowy styl życia 36 30-08-2008 20:03

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:00.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.