|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#501
|
||||
|
||||
Roziu, nie wiem dlaczego ci sie rozgotowuja.Ja robie tak jak tradycyjne mielone, tyle ze obtaczam w mace a nie w tartej bułce i zawsze sie udaja.Notabene bardzo lubie.
Chciałam zapytac jak robicie polewę na szarlotke? Przepis na ciasto mam niezły i prosty, ale polewa nie jest taka jakbym chciała.Cukier puder i co dalej? |
#502
|
||||
|
||||
Cytat:
__________________
Jadzia G |
#503
|
||||
|
||||
Cytat:
Roziu klopsiki muszą być zrobione z masy mięsnej - nie za luźnej, czyli bez jajek, ewent. tylko jedno, z dodatkiem namoczonej i dobrze odciśniętej bułeczki. Obtaczanie w mące jest OK. i wkładamy je (koplsy) do wrzącej wody lub bulionu. Uważać trzeba aby tylko "pyrkały", nie może się gotować na dużym ogniu. Powinno się udać. - Cz |
#504
|
||||
|
||||
Cytat:
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber Zapraszam na mojego bloga http://zwyczajnababa.blogspot.com/ |
#505
|
||||
|
||||
A ja w niczym nie obtaczam tylko formuję je rękami zmoczonymi wodą i wrzucam na goracy wywar,nie mają prawa się rozgotowac.Mięsko robię tradycyjnie jak każde mielone,do smazenia tez nie obtaczam tylko mokrymi łapkami formuję.Pozdrawiam i smacznego życzę
|
#506
|
||||
|
||||
No,ale,ludziska!!!Ja dokładnie tak,jak wy,je robiłam!
Masa mięsna,jedno jajko,do kulania - wilgotne łapki,odciśnięta bułeczka też jest.Nie podsmażam,bo zawsze to trochę mniej kalorii. A jednak - nie wyszły!Rozgotowały się!!! |
#507
|
||||
|
||||
Czesia ma rację nie powinny sie wsciekle gotowac tylko "pyrkac'....
|
#508
|
||||
|
||||
Moje też się pyrkały,aż się wypyrkały!
|
#509
|
||||
|
||||
No to "nie masz ręki"....hihi
|
#510
|
||||
|
||||
Cytat:
__________________
"Innego życia nie będzie". |
#511
|
||||
|
||||
Można je przchowywac w lodowce do 1 tygodnia.Na gościnne przyjęcia robię je 2 dni wcześniej żeby przeszły zalewą.
|
#512
|
||||
|
||||
Fredziu, włąsnie zrobiłam...wystawiłąm na balkon..jutro spróbuję, ale wygląda mi to danie na rewelację....dzięki....
|
#513
|
||||
|
||||
Witajcie!!! a ja jak robę klopsiki gotowane, to do mięsa nie daję bułeczkę ale z dwie łyżki kaszy mannej/suchej/i jajko też-i nie rozgotowują się !!!
|
#514
|
||||
|
||||
Dzięki pigwie odświeżony temat. Fajnie.
Dorzucę swój sposób na szybki obiad- w roli głównej klopsiki Klopsiki: Mięso mielone indycze, jajko,kasza manna, sól, pieprz. Do gotującej się wody wrzucam rosołki (jak mam więcej czasu robię wywar na porcjach rosołowych), paczke mrożonej mieszanki warzywnej. Łyżką nabieram mięsko lub kręcę w dłoniach małe kuleczki i gotuję w tym wywarze aż wypłyną. Zaklepkę robię z zupy ogonowej. Wychodzi z tego taka zapchajkicha dość gęsta, smaczna i pożywna. |
#515
|
||||
|
||||
a ja wszystko tak samo, tylko że zamiast ogonowej zupki wsypuję makaronik ryżowy albo lane kluseczki i też jest pyszna "zapchajkicha"- fajne określenie....pozdrawiam!!
|
#516
|
||||
|
||||
A ja robię taką "zapchajkichę" trochę inaczej. Do wywaru mięsnego dodaję włoszczyznę w paseczki pokrojoną, ryż, przecier pomidorowy i klopsiki. Pycha.
|
#517
|
||||
|
||||
Napisał Rozia
Ludzie!Dlaczego mi nigdy nie wychodzą klopsy gotowane!!!! Dzisiaj znowu mi się rozgotowały! *** Może wrzucasz klopsiki do wywaru, która się nie gotuje ? Klopsiki trzeba wrzucać do WRZĄCEGO wywaru warzywnego, aby mięso i jajko się "ścięło", wtedy pulpeciki się nie "rozlatują". |
#518
|
|||
|
|||
Cytat:
tak jest, musi się zrobić taka skorpuka na zewnątrz, coś jak konsystencja białka gotowanego jaja - wtedy wszystko się zbierze i w takiej otoczce klopsy nie będą sie rozwalać |
#519
|
||||
|
||||
Ale, powiedzcie, czy mięso na klopsiki musi być surowe, czy gotowane?
|
#520
|
||||
|
||||
Surowe....
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. | kufa86 | Kuchnia, kulinaria | 79 | 30-09-2022 13:51 |
Nowe przepisy w niektórych aptekach | lawenda | Choroby, badania, terapie | 4 | 02-06-2009 18:15 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|