|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1521
|
||||
|
||||
Święta Bożego Narodzenia obchodzone są w Gruzji 7 stycznia. Podobnie jak w Polsce, jest to czas wielkiego świętowania i radości. Oznacza to niekończące się spotkania z rodziną i przyjaciółmi wokół stołu. Gruzini naprawdę umieją celebrować uroczyste okazje. Typowymi daniami serwowanymi przez panie domu w święta jest sacivi, czyli pieczony kurczak w sosie orzechowym. Popularne są także małe rybki słodkowodne gotowane i podane na zimno z cytryną. Dania mięsne to zazwyczaj pieczone prosię lub popularne szaszłyki.
A dziś chciałabym Wam zaproponować gruziński przysmak, czyli bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani. To efektowna i pyszna przystawka. Może zechcecie zaskoczyć w tym roku najbliższych małym co nieco z dalekich krajów? Nigviziani badirzhani: Składniki: - 1 bakłażan - olej do głębokiego smażenia - 200 g orzechów włoskich - 1 łyżka soku z cytryny - 1 mini kostka Knorr Ostra Papryczka - 1 mini kostka Knorr Czosnek - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka sproszkowanych kwiatków nagietka (do kupienia w sklepach zielarskich) - 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki - 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry - cukier i pieprz do smaku Sposób przygotowania Pokrój bakłażana na grube plastry, posyp solą i pozostaw na 5 minut. Odciśnij dobrze sok. Tak przygotowane plastry bakłażana usmaż w głębokim tłuszcz aż zrobi się miękki. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu. Włóż oczyszczone orzechy do moździerza lub miksera i rozbij na jednolitą masę. Dodaj ok. 50 ml zimnej wody, sok z cytryny, przyprawy. Dodaj zioła, dopraw pieprzem i odrobiną cukru. Masa powinna być gęsta ale miękka. Nakładaj pastę na plastry bakłażana i zwijaj w roladki. Tradycyjnie takie danie dekoruje się w Gruzji pestkami granatu |
#1522
|
||||
|
||||
iwasiwu zrobiłam ciasto na pierniczki z Twojego przepisu cos bardzo jest rzadki...leży w lodówce za chwilę spróbuje dalej.......
|
#1523
|
||||
|
||||
Cytat:
mięciutkie...w lodówce powinno stwardnieć na tyle,żeby można je spokojnie dać do foremek..powodzenia mam nadzieje,że się udadzą |
#1524
|
||||
|
||||
A czy macie przepis na dobry, wypróbowany, sos tatarski?..
|
#1525
|
|||
|
|||
Cytat:
4 jajka ugotowanych na twardo 7 ogórków konserwowych duży słoik grzybków marynowanych 1 cebulka mala,posiekana,,jeśli lubisz i zużyjesz sos szybko 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki śmietany 18 % (lub gęstego jogurtu) 6 łyżek majonezu sól (troszeczkę) szczypta cukru szczypta pieprzu ogórki, grzybki i jajka drobno pokroić dodać resztę składników, wymieszać i doprawić do smaku według uznania Duuuuza porcja,podziel na 4.Mozna dodac zielonego kopru |
#1526
|
||||
|
||||
iwasiu
Nie miałam nerwów do wykrawania foremkami Wałkowałam przez papier 4 placki i upiekłam, przełożę powidłami śliwkowymi Będzie pyszny piernik 3 razy przekładany Dawno nie robiłam sosu tatarskiego,a to co pamiętam to majonez,korniszony i grzybki marynowane,cytryna,musztarda, sól,jogurt Ostatnio edytowane przez coffifi-Irena : 17-12-2013 o 00:26. |
#1527
|
||||
|
||||
Irenko dobrze zrobiłaś,po co ta cała zabawa w pierniki,piernik
też dobry,a smak ten sam,trzeba oszczędzać siły,pozdrawiam Marto mam dwa przepisy na sos tatarski w swoim kajecie,tez dawno nie robiłam,prędzej na Wielkanoc robię SOS TATARSKI składniki: 2 jaj ugotowane na twardo 2 korniszony 1 szklanka gęstej śmietany 1 łyżka musztardy 1 łyżka utartego chrzanu 1 łyżeczka cukru pudru 1łyżka octu 1 łyżeczka soli. Żółtka utrzeć z cukrem,solą i octem.W trakcie mieszania dodawać musztardę.Wlać śmietanę,wsypać chrzan,posiekane białka i korniszony.Wszystko dokładnie wymieszać. SOS TATARSKI II składniki: Szklanka majonezu 1 ogórek konserwowy kilka marynowanych grzybków sok z cytryny szczypiorek,sól i cukier do smaku Wszystkie składniki pokrajać w kosteczkę i wymieszać z majonezem,doprawić solą,cukrem, sokiem z cytryny. Podawać do jajek i wędlin. SOS VINAIGRETTE 10dag.majonezu 2 łyżki musztardy 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól,cukier do smaku Majonez wymieszać z musztardą,dodać szczypiorek,doprawić. SOS VINAIGRETTE II 1łyżka oleju 2 ząbki czosnku sól,sok z cytryny Obrany czosnek posiekać drobniutko,rozetrzeć z solą,oliwą i sokiem z cytryny.Podawać np. do pomidorów,sałaty. Podałam jeszcze dwa inne sosy może się komu przydadzą. |
#1528
|
||||
|
||||
Dziękuję, Iwo bardzo serdecznie.
|
#1529
|
||||
|
||||
Jak co roku robię pyszny makowiec z jabłkami.
Składniki: 200g maku 1 szklanka cukru pudru (dałam 3/4 szklanki) 1/2 kostki margaryny 5 jaj 8 łyżek kaszy manny 1/2 kg jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g drobnych rodzynek (jeśli są duże to drobno pokroić) 2 łyżki poszatkowanych orzechów włoskich Dodatkowo:/dekoracja do wyboru/ 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody kandyzowana papaja (można użyć innych owoców) cukrowa posypka Można tą dekorację pominąć i zrobić polewę czekoladową a udekorować płatkami migdałowymi Mak ugotować, osączyć i zemleć 3 razy. Margarynę roztopić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę, dodać mak wymieszać. Wlać margarynę, dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę, rodzynki, orzechy i osączone, utarte jabłka, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170oC przez około 50 minut. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą (dodać jeszcze wody gdyby lukier był za gęsty). Polać lukrem ostygnięte ciasto, posypać papają i posypką cukrową.Ja robię samą polewę czekoladową. Udanych wypieków To jest porcja na małą tortownicę. |
#1530
|
||||
|
||||
Iwasiwa - jakie to pyszności. Ten makowiec z jabłkami jest już mój
__________________
Kochane życie |
#1531
|
||||
|
||||
Cytat:
Makowiec jest smaczny, wilgotny a nadmiar mozna zamrozić.Smacznego Bono!! Makowiec z jabłkami pół kg.maku 7jaj 1proszek do pieczenia rodzynki,orzechy,migdały 6łyżek manny 1 łyżka miodu 1 łyżka powideł śliwkowych 1 kostka masła 2szklanki cukru/nie muszą być pełne/ 1kg.jabłek Żółtka utrzeć z cukrem i masłem,dodawać stopniowo mak, jabłka starte na tarce o dużych oczkach,balkalie,miód,manną powidla,wszystko wymieszać,na końcu dodać pianę z białek lekko wymieszać,piec 60 minut w temp.180 stopni. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową ,udekorować orzechami. Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 18-12-2013 o 20:00. |
#1532
|
||||
|
||||
Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole!
KUTIA potrzebujesz: szklanka łuskanej pszenicy szklanka mleka szklanka maku szklanka miodu 80 g posiekanych migdałów 80 g posiekanych suszonych fig 80 g posiekanych orzechów laskowych 80 g posiekanych orzechów włoskich 100 g posiekanych suszonych daktyli 100 g rodzynek kilka kropelek aromatu waniliowego Sposób przygotowania 1. Przepłucz pszenicę, a następnie odsącz na sicie. 2. Zalej pszenicę wrzątkiem. 3. Odstaw (najlepiej na całą noc). 4. Rano ponownie przepłucz pszenicę pod bieżącą wodą. 5. Gotuj przez około 4,5 godziny. 6. Po ugotowaniu odcedź i ponownie przepłucz. Odstaw. 7. Mleko zagotuj. Zalej wrzącym mlekiem mak. 8. Zaczekaj, aż mleko z makiem ponownie się zagotuje. 9. Zdejmij garnek z palnika i odstaw na około 2-3 godziny. 10. Następnie odcedź mak na sitku i zmiel dwukrotnie w maszynce. 11. Rodzynki zalej wrzątkiem na kilka minut. 12. Na małym ogniu podgrzej miód, aż się rozpuści. Kiedy stanie się płynny, wymieszaj go z pszenicą i makiem. 13. Do masy miodowo-pszeniczno-makowej dodaj aromat waniliowy i wszystkie bakalie. Wymieszaj. 14. Odstaw gotową kutię do lodówki lub w inne chłodne miejsce. 15. Po kilku godzinach danie jest gotowe do podania. |
#1533
|
||||
|
||||
Za dużo roboty...
|
#1534
|
||||
|
||||
Cytat:
Małgosiu,zawsze lepiej jak ktoś zrobi,he,he |
#1535
|
||||
|
||||
Cytat:
__________________
Kochane życie |
#1536
|
|||
|
|||
Bardzo proszę o przepis na łososia z grzybami suszonymi.
|
#1537
|
||||
|
||||
Cytat:
też wyjęłam z piekarnika,zrobiłam polewę czekoladową i posypałam suto rozdrobnionymi orzechami wymieszanymi z płatkami migdałowymi Wygląda to mnie więcej tak: |
#1538
|
||||
|
||||
Iwasiwa - bardzo dziękuję
__________________
Kochane życie |
#1540
|
|||
|
|||
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze | Ircia | Ogólny | 5 | 23-08-2014 14:17 |
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław | Janmedia | Praca, wolontariat | 0 | 15-02-2011 09:53 |
Zdrowe potrawy w 15 minut | Pięć Smaków | Zaproszenia | 1 | 19-01-2011 15:30 |
Kącik porad różnych | e-bietka | Dom, wnętrza, ogród | 4 | 21-01-2010 12:34 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|