menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1521  
Nieprzeczytane 15-12-2013, 21:44
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Święta Bożego Narodzenia obchodzone są w Gruzji 7 stycznia. Podobnie jak w Polsce, jest to czas wielkiego świętowania i radości. Oznacza to niekończące się spotkania z rodziną i przyjaciółmi wokół stołu. Gruzini naprawdę umieją celebrować uroczyste okazje. Typowymi daniami serwowanymi przez panie domu w święta jest sacivi, czyli pieczony kurczak w sosie orzechowym. Popularne są także małe rybki słodkowodne gotowane i podane na zimno z cytryną. Dania mięsne to zazwyczaj pieczone prosię lub popularne szaszłyki.

A dziś chciałabym Wam zaproponować gruziński przysmak, czyli bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani. To efektowna i pyszna przystawka. Może zechcecie zaskoczyć w tym roku najbliższych małym co nieco z dalekich krajów?

Nigviziani badirzhani:

Składniki:
- 1 bakłażan
- olej do głębokiego smażenia
- 200 g orzechów włoskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mini kostka Knorr Ostra Papryczka
- 1 mini kostka Knorr Czosnek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sproszkowanych kwiatków nagietka (do kupienia w sklepach zielarskich)
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- cukier i pieprz do smaku


Sposób przygotowania


Pokrój bakłażana na grube plastry, posyp solą i pozostaw na 5 minut. Odciśnij dobrze sok. Tak przygotowane plastry bakłażana usmaż w głębokim tłuszcz aż zrobi się miękki. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu. Włóż oczyszczone orzechy do moździerza lub miksera i rozbij na jednolitą masę. Dodaj ok. 50 ml zimnej wody, sok z cytryny, przyprawy. Dodaj zioła, dopraw pieprzem i odrobiną cukru. Masa powinna być gęsta ale miękka. Nakładaj pastę na plastry bakłażana i zwijaj w roladki. Tradycyjnie takie danie dekoruje się w Gruzji pestkami granatu
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1522  
Nieprzeczytane 16-12-2013, 21:38
coffifi-Irena's Avatar
coffifi-Irena coffifi-Irena jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: opolskie
Posty: 4 569
Domyślnie

iwasiwu zrobiłam ciasto na pierniczki z Twojego przepisu cos bardzo jest rzadki...leży w lodówce za chwilę spróbuje dalej.......
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1523  
Nieprzeczytane 16-12-2013, 22:28
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał coffifi-Irena
iwasiwu zrobiłam ciasto na pierniczki z Twojego przepisu cos bardzo jest rzadki...leży w lodówce za chwilę spróbuje dalej.......
Irenko ciasto powinno być rzadkie,dzięki temu pierniczki będą
mięciutkie...w lodówce powinno stwardnieć na tyle,żeby można
je spokojnie dać do foremek..powodzenia mam nadzieje,że
się udadzą
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1524  
Nieprzeczytane 16-12-2013, 22:54
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 8 053
Domyślnie

A czy macie przepis na dobry, wypróbowany, sos tatarski?..
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1525  
Nieprzeczytane 16-12-2013, 23:26
Sabina22 Sabina22 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Jan 2013
Posty: 931
Domyślnie

Cytat:
Napisał czarna
A czy macie przepis na dobry, wypróbowany, sos tatarski?..


4 jajka ugotowanych na twardo
7 ogórków konserwowych
duży słoik grzybków marynowanych

1 cebulka mala,posiekana,,jeśli lubisz i zużyjesz sos szybko
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki śmietany 18 % (lub gęstego jogurtu)
6 łyżek majonezu
sól (troszeczkę)
szczypta cukru
szczypta pieprzu


ogórki, grzybki i jajka drobno pokroić
dodać resztę składników, wymieszać i doprawić do smaku według uznania

Duuuuza porcja,podziel na 4.Mozna dodac zielonego kopru
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1526  
Nieprzeczytane 17-12-2013, 00:16
coffifi-Irena's Avatar
coffifi-Irena coffifi-Irena jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: opolskie
Posty: 4 569
Domyślnie

iwasiu
Nie miałam nerwów do wykrawania foremkami
Wałkowałam przez papier 4 placki i upiekłam, przełożę powidłami śliwkowymi Będzie pyszny piernik 3 razy przekładany

Dawno nie robiłam sosu tatarskiego,a to co pamiętam to majonez,korniszony i grzybki marynowane,cytryna,musztarda, sól,jogurt
__________________

Ostatnio edytowane przez coffifi-Irena : 17-12-2013 o 00:26.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1527  
Nieprzeczytane 17-12-2013, 11:17
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Irenko dobrze zrobiłaś,po co ta cała zabawa w pierniki,piernik
też dobry,a smak ten sam,trzeba oszczędzać siły,pozdrawiam
Marto mam dwa przepisy na sos tatarski w swoim kajecie,tez
dawno nie robiłam,prędzej na Wielkanoc robię


SOS TATARSKI
składniki:
2 jaj ugotowane na twardo
2 korniszony
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka musztardy
1 łyżka utartego chrzanu
1 łyżeczka cukru pudru
1łyżka octu
1 łyżeczka soli.

Żółtka utrzeć z cukrem,solą i octem.W trakcie mieszania
dodawać musztardę.Wlać śmietanę,wsypać chrzan,posiekane
białka i korniszony.Wszystko dokładnie wymieszać.


SOS TATARSKI II

składniki:
Szklanka majonezu
1 ogórek konserwowy
kilka marynowanych grzybków
sok z cytryny
szczypiorek,sól i cukier do smaku

Wszystkie składniki pokrajać w kosteczkę i wymieszać
z majonezem,doprawić solą,cukrem, sokiem z cytryny.
Podawać do jajek i wędlin.


SOS VINAIGRETTE

10dag.majonezu
2 łyżki musztardy 1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól,cukier do smaku

Majonez wymieszać z musztardą,dodać szczypiorek,doprawić.


SOS VINAIGRETTE II

1łyżka oleju
2 ząbki czosnku
sól,sok z cytryny

Obrany czosnek posiekać drobniutko,rozetrzeć z solą,oliwą
i sokiem z cytryny.Podawać np. do pomidorów,sałaty.

Podałam jeszcze dwa inne sosy może się komu przydadzą.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1528  
Nieprzeczytane 17-12-2013, 21:57
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 8 053
Domyślnie

Dziękuję, Iwo bardzo serdecznie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1529  
Nieprzeczytane 18-12-2013, 10:51
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Jak co roku robię pyszny makowiec z jabłkami.


Składniki:
200g maku
1 szklanka cukru pudru (dałam 3/4 szklanki)

1/2 kostki margaryny
5 jaj
8 łyżek kaszy manny
1/2 kg jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g drobnych rodzynek (jeśli są duże to drobno pokroić)
2 łyżki poszatkowanych orzechów włoskich

Dodatkowo:/dekoracja do wyboru/

2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
kandyzowana papaja (można użyć innych owoców)
cukrowa posypka

Można tą dekorację pominąć i zrobić polewę czekoladową
a udekorować płatkami migdałowymi


Mak ugotować, osączyć i zemleć 3 razy. Margarynę roztopić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę, dodać mak wymieszać. Wlać margarynę, dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę, rodzynki, orzechy i osączone, utarte jabłka, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170oC przez około 50 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą (dodać jeszcze wody gdyby lukier był za gęsty). Polać lukrem ostygnięte ciasto, posypać papają i posypką cukrową.Ja robię samą polewę czekoladową.
Udanych wypieków
To jest porcja na małą tortownicę.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1530  
Nieprzeczytane 18-12-2013, 18:30
Bona's Avatar
Bona Bona jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: Tarnów
Posty: 566
Domyślnie

Iwasiwa - jakie to pyszności. Ten makowiec z jabłkami jest już mój
__________________
Kochane życie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1531  
Nieprzeczytane 18-12-2013, 19:55
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał Bona
Iwasiwa - jakie to pyszności. Ten makowiec z jabłkami jest już mój
Na większą blaszkę podam podobny przepis,ale trochę się różni ,też już go robiłam.
Makowiec jest smaczny, wilgotny a nadmiar mozna zamrozić.Smacznego Bono!!
Makowiec z jabłkami
pół kg.maku
7jaj
1proszek do pieczenia
rodzynki,orzechy,migdały

6łyżek manny
1 łyżka miodu
1 łyżka powideł śliwkowych
1 kostka masła
2szklanki cukru/nie muszą być pełne/
1kg.jabłek

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem,dodawać stopniowo mak,
jabłka starte na tarce o dużych oczkach,balkalie,miód,manną
powidla,wszystko wymieszać,na końcu dodać pianę z białek
lekko wymieszać,piec 60 minut w temp.180 stopni.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową ,udekorować orzechami.
__________________
IWA

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 18-12-2013 o 20:00.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1532  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 11:18
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole!

KUTIA




potrzebujesz:

szklanka łuskanej pszenicy szklanka mleka szklanka maku szklanka miodu 80 g posiekanych migdałów 80 g posiekanych suszonych fig 80 g posiekanych orzechów laskowych 80 g posiekanych orzechów włoskich 100 g posiekanych suszonych daktyli 100 g rodzynek kilka kropelek aromatu waniliowego

Sposób przygotowania

1. Przepłucz pszenicę, a następnie odsącz na sicie.
2. Zalej pszenicę wrzątkiem.
3. Odstaw (najlepiej na całą noc).
4. Rano ponownie przepłucz pszenicę pod bieżącą wodą.
5. Gotuj przez około 4,5 godziny.

6. Po ugotowaniu odcedź i ponownie przepłucz. Odstaw.
7. Mleko zagotuj. Zalej wrzącym mlekiem mak.
8. Zaczekaj, aż mleko z makiem ponownie się zagotuje.
9. Zdejmij garnek z palnika i odstaw na około 2-3 godziny.
10. Następnie odcedź mak na sitku i zmiel dwukrotnie w maszynce.
11. Rodzynki zalej wrzątkiem na kilka minut.
12. Na małym ogniu podgrzej miód, aż się rozpuści. Kiedy stanie się płynny, wymieszaj go z pszenicą i makiem.
13. Do masy miodowo-pszeniczno-makowej dodaj aromat waniliowy i wszystkie bakalie. Wymieszaj.
14. Odstaw gotową kutię do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
15. Po kilku godzinach danie jest gotowe do podania
.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1533  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 11:25
maluna's Avatar
maluna maluna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Wielkopolska
Posty: 30 856
Domyślnie

Za dużo roboty...
__________________
Małgosia


http://www.klub.senior.pl/moje/maluna/blog/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1534  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 11:28
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał maluna
Za dużo roboty...
Ale warto,podobnie jak makówki...rozkosz dla podniebienia
Małgosiu,zawsze lepiej jak ktoś zrobi,he,he
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1535  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 19:25
Bona's Avatar
Bona Bona jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: Tarnów
Posty: 566
Domyślnie

Cytat:
Napisał iwasiwa
Na większą blaszkę podam podobny przepis,ale trochę się różni ,też już go robiłam.
Iwasiwa - a ta większa blaszka tzn. jaka duża? Proszę o wymiary a może jest też zdjęcie makusia?
__________________
Kochane życie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1536  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 19:50
Sabina22 Sabina22 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Jan 2013
Posty: 931
Domyślnie

Bardzo proszę o przepis na łososia z grzybami suszonymi.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1537  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 20:49
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał Bona
Iwasiwa - a ta większa blaszka tzn. jaka duża? Proszę o wymiary a może jest też zdjęcie makusia?
Boniu,ta blaszka to 40X25,prostokątna,właśnie nie tak dawno
też wyjęłam z piekarnika,zrobiłam polewę czekoladową
i posypałam suto rozdrobnionymi orzechami wymieszanymi
z płatkami migdałowymi
Wygląda to mnie więcej tak:

__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1538  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 22:01
Bona's Avatar
Bona Bona jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: Tarnów
Posty: 566
Domyślnie

Iwasiwa - bardzo dziękuję
__________________
Kochane życie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1539  
Nieprzeczytane 21-12-2013, 18:38
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

http://reduction-image.com/mpeg-crea...2/indexweb.htmhttp://<br /> <br /> http://animated...5/indexweb.htm
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1540  
Nieprzeczytane 21-12-2013, 18:41
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

http://reduction-image.com/mpeg-crea...2/indexweb.htm
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze Ircia Ogólny 5 23-08-2014 14:17
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław Janmedia Praca, wolontariat 0 15-02-2011 09:53
Zdrowe potrawy w 15 minut Pięć Smaków Zaproszenia 1 19-01-2011 15:30
Kącik porad różnych e-bietka Dom, wnętrza, ogród 4 21-01-2010 12:34

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:30.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.