menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #501  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 17:50
cha_ga's Avatar
cha_ga cha_ga jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Posty: 2 621
Domyślnie

Roziu, nie wiem dlaczego ci sie rozgotowuja.Ja robie tak jak tradycyjne mielone, tyle ze obtaczam w mace a nie w tartej bułce i zawsze sie udaja.Notabene bardzo lubie.
Chciałam zapytac jak robicie polewę na szarlotke? Przepis na ciasto mam niezły i prosty, ale polewa nie jest taka jakbym chciała.Cukier puder i co dalej?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #502  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 18:36
Jadzia_G's Avatar
Jadzia_G Jadzia_G jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2009
Miasto: Sosnowiec
Posty: 14 579
Domyślnie

Cytat:
Napisał cha_ga
Roziu, nie wiem dlaczego ci sie rozgotowuja.Ja robie tak jak tradycyjne mielone, tyle ze obtaczam w mace a nie w tartej bułce i zawsze sie udaja.Notabene bardzo lubie.
Chciałam zapytac jak robicie polewę na szarlotke? Przepis na ciasto mam niezły i prosty, ale polewa nie jest taka jakbym chciała.Cukier puder i co dalej?
Witam - chcę Ci podpowiedzieć że są w sprzedaży gotowe polewy o różnych smakach- polecam sama taką stosuję.Wystarczy wstawić torebkę do gorącej wody i już jest gotowa do polania. Pozdrawiam
__________________
Jadzia G
Odpowiedź z Cytowaniem
  #503  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 19:22
mimoza's Avatar
mimoza mimoza jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Wałbrzych 58-300
Posty: 47 118
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rozia
Ludzie!Dlaczego mi nigdy nie wychodzą klopsy gotowane!!!!
Dzisiaj znowu mi się rozgotowały!
Dobrze,że miałam "plan B"!

Roziu klopsiki muszą być zrobione z masy mięsnej - nie za luźnej, czyli
bez jajek, ewent. tylko jedno, z dodatkiem namoczonej i dobrze odciśniętej bułeczki.
Obtaczanie w mące jest OK. i wkładamy je (koplsy) do wrzącej wody lub bulionu.
Uważać trzeba aby tylko "pyrkały", nie może się gotować na dużym ogniu. Powinno się udać. - Cz
Odpowiedź z Cytowaniem
  #504  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 20:20
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rozia
Ludzie!Dlaczego mi nigdy nie wychodzą klopsy gotowane!!!!
Ja zawsze leciutko podsmażam, nie rumieniąc i takie ścięte wrzucam do gotującego się sosu, bardzo lubię takie klopsy, pulpety w sosie warzywnym
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #505  
Nieprzeczytane 04-11-2011, 21:27
Anielka's Avatar
Anielka Anielka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2006
Miasto: pomorskie
Posty: 11 336
Domyślnie

A ja w niczym nie obtaczam tylko formuję je rękami zmoczonymi wodą i wrzucam na goracy wywar,nie mają prawa się rozgotowac.Mięsko robię tradycyjnie jak każde mielone,do smazenia tez nie obtaczam tylko mokrymi łapkami formuję.Pozdrawiam i smacznego życzę
__________________
1.-"Prawda jest taka, że ludzie dzielą się na przyzwoitych i kanalie, oba rodzaje człowieczeństwa są po obu stronach."
/maja59- senior/

Odpowiedź z Cytowaniem
  #506  
Nieprzeczytane 07-11-2011, 15:57
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

No,ale,ludziska!!!Ja dokładnie tak,jak wy,je robiłam!
Masa mięsna,jedno jajko,do kulania - wilgotne łapki,odciśnięta bułeczka też jest.Nie podsmażam,bo zawsze to trochę mniej kalorii.
A jednak - nie wyszły!Rozgotowały się!!!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #507  
Nieprzeczytane 07-11-2011, 16:19
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Czesia ma rację nie powinny sie wsciekle gotowac tylko "pyrkac'....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #508  
Nieprzeczytane 07-11-2011, 19:13
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Moje też się pyrkały,aż się wypyrkały!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #509  
Nieprzeczytane 07-11-2011, 19:14
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

No to "nie masz ręki"....hihi
Odpowiedź z Cytowaniem
  #510  
Nieprzeczytane 08-11-2011, 10:19
zosinek's Avatar
zosinek zosinek jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: powiśle
Posty: 1 188
Domyślnie

Cytat:
Napisał fredzia44
Dodaję świetny przepis który znalazłam na smaczny.pl często go robię jako przystawkę Polecam wypróbować, bardzo smaczne:

Składniki:
- pieczarki - ilość według uznania
- słoik papryki konserwowej
- słoik ogórków konserwowych
- 4 cebule

-Pieczarki opłukać, całe kapelusze (bez trzonków) panierować w jajku i bułce tartej, doprawić solą i pieprzem i usmażyć z obu stron na oleju
- warzywa dowolnie pokroić - w kostkę lub paski i wymieszać

zalewa:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 1 koncentrat pomidorowy
- 4 łyżki keczupu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka soli

- wszystkie składniki zagotować

Usmażone pieczarki oraz warzywa ułożyć warstwami w głębokim naczyniu. Zalać gorącą zalewą i pozostawić do wystygnięcia.

Według tego przepisu można też przygotować rybkę, usmażyć filety maczając w cieście naleśnikowym (do ciasta dodając wegetę).. a dalej już tak samo.

Załączona grafika: pieczarki.jpg
Czy można je przechowywać w lodówce i jak długo?Przepis podoba mi się i chcę go wypróbować.
__________________
"Innego życia nie będzie".
Odpowiedź z Cytowaniem
  #511  
Nieprzeczytane 09-11-2011, 19:10
fredzia44's Avatar
fredzia44 fredzia44 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 655
Domyślnie

Można je przchowywac w lodowce do 1 tygodnia.Na gościnne przyjęcia robię je 2 dni wcześniej żeby przeszły zalewą.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #512  
Nieprzeczytane 10-11-2011, 21:24
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Fredziu, włąsnie zrobiłam...wystawiłąm na balkon..jutro spróbuję, ale wygląda mi to danie na rewelację....dzięki....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #513  
Nieprzeczytane 19-09-2012, 18:03
pigwa's Avatar
pigwa pigwa jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jul 2012
Miasto: Opole Śląsk Polska
Posty: 28
Domyślnie

Witajcie!!! a ja jak robę klopsiki gotowane, to do mięsa nie daję bułeczkę ale z dwie łyżki kaszy mannej/suchej/i jajko też-i nie rozgotowują się !!!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #514  
Nieprzeczytane 19-09-2012, 20:45
krystynas53's Avatar
krystynas53 krystynas53 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: dolnośląskie
Posty: 842
Domyślnie

Dzięki pigwie odświeżony temat. Fajnie.

Dorzucę swój sposób na szybki obiad- w roli głównej klopsiki

Klopsiki: Mięso mielone indycze, jajko,kasza manna, sól, pieprz.
Do gotującej się wody wrzucam rosołki (jak mam więcej czasu robię wywar na porcjach rosołowych), paczke mrożonej mieszanki warzywnej.
Łyżką nabieram mięsko lub kręcę w dłoniach małe kuleczki i gotuję w tym wywarze aż wypłyną. Zaklepkę robię z zupy ogonowej. Wychodzi z tego taka zapchajkicha dość gęsta, smaczna i pożywna.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #515  
Nieprzeczytane 20-09-2012, 21:06
pigwa's Avatar
pigwa pigwa jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jul 2012
Miasto: Opole Śląsk Polska
Posty: 28
Domyślnie

a ja wszystko tak samo, tylko że zamiast ogonowej zupki wsypuję makaronik ryżowy albo lane kluseczki i też jest pyszna "zapchajkicha"- fajne określenie....pozdrawiam!!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #516  
Nieprzeczytane 22-09-2012, 21:47
bronczyk's Avatar
bronczyk bronczyk jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 10 970
Domyślnie

A ja robię taką "zapchajkichę" trochę inaczej. Do wywaru mięsnego dodaję włoszczyznę w paseczki pokrojoną, ryż, przecier pomidorowy i klopsiki. Pycha.
__________________
http://www.klub.senior.pl/moje/bronczyk/blog/
Juniorek- zapiski collie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #517  
Nieprzeczytane 02-07-2014, 20:09
baszko's Avatar
baszko baszko jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Sep 2012
Miasto: Toruń
Posty: 4
Domyślnie

Napisał Rozia
Ludzie!Dlaczego mi nigdy nie wychodzą klopsy gotowane!!!!
Dzisiaj znowu mi się rozgotowały!

***

Może wrzucasz klopsiki do wywaru, która się nie gotuje ? Klopsiki trzeba wrzucać do WRZĄCEGO wywaru warzywnego, aby mięso i jajko się "ścięło", wtedy pulpeciki się nie "rozlatują".
Odpowiedź z Cytowaniem
  #518  
Nieprzeczytane 20-07-2014, 11:26
babciak babciak jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jun 2014
Posty: 15
Domyślnie

Cytat:
Napisał baszko
Napisał Rozia
Ludzie!Dlaczego mi nigdy nie wychodzą klopsy gotowane!!!!
Dzisiaj znowu mi się rozgotowały!

***

Może wrzucasz klopsiki do wywaru, która się nie gotuje ? Klopsiki trzeba wrzucać do WRZĄCEGO wywaru warzywnego, aby mięso i jajko się "ścięło", wtedy pulpeciki się nie "rozlatują".

tak jest, musi się zrobić taka skorpuka na zewnątrz, coś jak konsystencja białka gotowanego jaja - wtedy wszystko się zbierze i w takiej otoczce klopsy nie będą sie rozwalać
Odpowiedź z Cytowaniem
  #519  
Nieprzeczytane 03-08-2014, 17:48
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Ale, powiedzcie, czy mięso na klopsiki musi być surowe, czy gotowane?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #520  
Nieprzeczytane 03-08-2014, 18:02
bachor's Avatar
bachor bachor jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 11 570
Domyślnie

Surowe....
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 79 30-09-2022 13:51
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:28.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.