menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #901  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 18:09
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

POKARMY BOGATE W MAGNEZ

kukurydza, mak, buraki, siemie lniane, owies, kakao, orzechy, soja, kasze (gryczana, jęczmienna, manna), fasola, groch, czekolada, pomidory i koncentrat pomidorowy, pietruszka (korzeń i natka), pieczywo razowe,


POKARMY BOGATE W SELEN

- ziarno z pełnego przemiału, otręby owsiane, kiełki pszenicy, kukurydza, mleko, drożdże, cebula, białka jaj, czosnek, chrzan, koper, szpinak, nasiona słonecznika, orzechy,

nadmiar selenu może być toksyczny


POKARMY BOGATE W ŻELAZO

płatki owsiane, pszenica, ryż, śliwki, rodzynki, daktyle, maliny, porzeczki, banany, jabłka, wiśnie, mleko, jajka, szpinak, groch, brukselka, pomidory, cebula, kapusta, sałata, drożdże, grzyby, miód, orzechy, czekolada, seler, soja, bób, koper
Odpowiedź z Cytowaniem
  #902  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 18:10
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

POKARMY BOGATE W LIT

ziemniaki, pomidory, oberżyna


POKARMY BOGATE W MANGAN

herbata, pieprz, żurawiny, soja, płatki owsiane, kakao, szpinak, sałata, groch, fasola, ryż, kokos, czekolada, maliny, figi, banany, cebula, ciemny miód, ananasy, zielona i czarna herbata,


POKARMY BOGATE W BOR

orzechy, fasola, groch, soja, soczewica, brokuły, kapusta, szpinak, sałata, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, orzechy, miód, migdały, rodzynki
Odpowiedź z Cytowaniem
  #903  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 18:11
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

POKARMY BOGATE W PRZECIWUTLENIACZE

(zapobiegają zwyrodnieniu komórek, chronią przed starzeniem organizmu, podnoszą odporność)

- czosnek, marchew, bazylia, jagody, chili, cebula, szpinak, sałata, mięta, dynia, szałwia, pomidory, kalarepa, majeranek, pomarańcza, jarmuż, brukselka, orzeszki ziemne,

POKARMY BOGATE W INDOLE

(unieczynnia toksyny w organizmie) brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzeżucha, rzepa, brukiew, gorczyca, awokado, szparagi, arbuzy, pomidory, jarmuż, kalarepa, rzodkiewka, chrzan, dynia, grejpfruty, cebula, ciemne winogron
Odpowiedź z Cytowaniem
  #904  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 18:13
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

Wszystkie powyższe "mądrosci" zaczerpnęłam z
http://www.macierz.org.pl/artykuly/z...produktow.html
Odpowiedź z Cytowaniem
  #905  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 22:00
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Rybciu ciekawa lektura ,w sam raz na jesienne dni,wtedy można sobie dokładnie przyswoić i wiele wiadomości wykorzystać.
Ja jeszcze jestem na etapie robienia przetworów.
Podam kilka przepisów na buraczki,które robię co roku


SAŁATKA Z BURAKÓW I PAPRYKI

1kg.buraków
2 papryki

2 cebule
100g.octu
100g.wody
cukier 40g.
sól
Buraki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,paprykę
pokroić w kostkę razem z cebulą,zblanszować w wodzie z octem
dodać cukier i sól,potem wrzucić buraki ,wymieszać i rozłożyć
do małych słoiczków,pasteryzować 10min.Jest to przepis w sam
raz dla samotnego seniora.


BURAKI W CHRZANOWEJ ZALEWIE


Buraki ugotowane-5kg.
szklanka octu
szklanka cukru
garść soli
6 ząbków czosnku
1 litr wody

10 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
duży korzeń chrzanu

Ugotować zalewę z podanych składników,korzeń chrzanu
kroimy w plastry i dodajemy do zalewy,gotujemy pare minut,
potem wszystko przecedzamy,to co na sitku wyrzucamy,a do
naszej zalewy dodajemy do startych na tarce o grubych oczkach
buraków,mieszamy i rozkładamy do słoików,pasteryzujemy 10min.


BURAKI Z CUKINIĄ

1kg.cukini
1kg.buraków

75dag.cebuli
szklanka cukru
szklanka octu
szklanka oleju
sól i pieprz
Cukinie po wydrążeniu środków,ścieramy na tarce o grubych
oczkach,solimy i odstawiamy.Buraki po ugotowaniu,również
ścieramy,cebulę kroimy ,solimy i odstawiamy na godzinę.
Po godzinie odcisnąć cebulę z soku,to samo robimy z cukinią,
potem mieszamy z burakami.Robimy zalewę,wkładamy
wszystkie warzywa,mieszamy i przekładamy do słoików.
Pasteryzujemy 10-15 minut.


Możemy również zrobić dobre ciasto z buraczkami.

CIASTO Z BURACZKAMI


2nieduże buraki ćwikłowe
3 niepełne szklanki mąki
2 jaja
1 szklanka cukru
niepełna szklanka oleju

2/3 szklanki mleka
1łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolny lukier
Ciasto będzie różowe,jednak po upieczeniu tego nie widać.
Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Białka ubić
z cukrem na puszysto,dodać żółtka,powoli dodawać mąkę
wymieszaną z proszkiem i cynamonem,dolewać stopniowo olej
wymieszany z mlekiem.Wszystko dobrze mieszamy i teraz
dodajemy buraczki surowe,mieszamy.Natłuszczoną formę
najlepiej 25x20cm.wyłożoną papierem lub folią wypełniamy
ciastem i pieczemy 40 min.w temp.170-180stopni.Upieczone
polewamy dowolnym lukrem.
__________________
IWA

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 21-08-2013 o 12:31.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #906  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 22:12
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

PASZTET Z CUKINIĄ

30dag.wątróbki drobiowej-indyczej
30dad.pieczarek
20dag.sera żóltego(gouda)
3jaja
2 szklanki bułki tartej

3-4szklanki tartej odciśniętej z soku cukini
2 cebule
2łyżki oleju
3ząbki czosnku
przyprawy takie jak do pasztetu
ziele angielskie ,listek laurowy

Zagotować wodę z zielem i listkiem i wrzucić wątróbkę,gotując
5min.Posoloną uprzednio startą cukinię odcisnąć.Na oleju
zeszklić pokrojoną cebulę,dołożyć pokrojone pieczarki,
odparować wodę.Wszystko zmielić przez maszynkę 2 razy,potem
dodać bułkę tartą,jajka i starty ser,doprawić i dobrze wymieszać
pieczemy w piekarniku 40min.w temp.170-180stopni.
/Cukinie dobrze jest nasolić i odstawić na pół godziny i wtedy dopiero odcisnąć./
__________________
IWA

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 20-08-2013 o 22:36.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #907  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 22:24
Z.G's Avatar
Z.G Z.G jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Szwecja
Posty: 75
Domyślnie

Hej!
Mieszkam w Szwecji i chetnie wyprobuje ten przepis. pozdrawiam - Z.G
Odpowiedź z Cytowaniem
  #908  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 22:27
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

KREM RÓŻANY

16 małych bezików(można kupić gotowe)
300ml.śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka przecieru z płatków róży
1 łyżeczka koncentratu buraczanego lub soku z buraków
2łyżeczki płatków migdałowych
4 platki żywej róży
Płatki migdałowe uprażyć na patelni.Przygotować 4 pucharki,
do każdego włożyć po 2 pokruszone bezy.Śmietanę ubić
na sztywno z cukrem pudrem,dodać przecier z róży i sok z burak
połowę masy nakładamy do pucharków,znowu posypujemy krem
pokruszonymi następnymi bezami,po dwie na pucharek,
wykładamy na to drugą połowę kremu i posypujemy uprażonymi
płatkami migdałowymi,dekorując płatkiem z róży.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #909  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 22:32
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał Z.G
Hej!
Mieszkam w Szwecji i chetnie wyprobuje ten przepis. pozdrawiam - Z.G
Witam Z.G, i zachęcam do korzystania z przepisów,większość jest
sprawdzona przez nas,pasztet z cukinią piekę zawsze latem,
jest naprawdę pyszny.Pozdrawiam
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #910  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 22:42
Z.G's Avatar
Z.G Z.G jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Szwecja
Posty: 75
Domyślnie

Hej!
Jestem pewna,ze jest pyszny tylko ja jestem "bezmiesna". Dobrej nocy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #911  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 22:44
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Zazwyczaj przecier pomidorowy robimy zawsze z samych
pomidorów,ale bardzo dobry jest również z papryką,oczywiście
jak ktoś lubi paprykę.
Ja robię w ten sposób:

PRZECIER POMIDOROWY Z PAPRYKĄ

3kg.pomidorów
1,5 kg.papryki czerwonej
Wszystko miele przez maszynkę przez sitko o drobnych oczkach,
nakładam do słoików i pasteryzuję 15-20minut.
__________________
IWA

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 20-08-2013 o 22:54.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #912  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 22:53
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

SOS CYGAŃSKI
1,5kg.pomidorów
4-5 papryk czerwonych
duża cebula
3 ząbki czosnku
łyżeczka wegety
łyżeczka soli
łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej lub słodkiej,albo chili
łyżeczka majeranku
łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
3 łyżki oliwy

Cebulę zeszklić na oliwie,dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę
i pomidory(najlepiej je sparzyć)można ściągnąć skórkę po
sparzeniu,ale niekoniecznie.Dodać wszystkie przyprawy
i dusiś 1 godzinę na małym gazie,potem wszystko zmiksować
i do słoiczków,pasteryzować 15 minut.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #913  
Nieprzeczytane 20-08-2013, 23:00
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał Z.G
Hej!
Jestem pewna,ze jest pyszny tylko ja jestem "bezmiesna". Dobrej nocy.
Jest tu wiele przepisów dla osób ''bezmięsnych'',więc zapewne
coś znajdziesz dla siebie...spokojnej nocy
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #914  
Nieprzeczytane 21-08-2013, 07:13
piernatka's Avatar
piernatka piernatka jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jan 2010
Posty: 95
Domyślnie

Możemy również zrobić dobre ciasto z buraczkami.

CIASTO Z BURACZKAMI


2nieduże buraki ćwikłowe
3 niepełne szklanki mąki
1 szklanka cukru
niepełna szklanka oleju

2/3 szklanki mleka
1łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolny lukier
Ciasto będzie różowe,jednak po upieczeniu tego nie widać.
Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Białka ubić
z cukrem na puszysto,dodać żółtka,powoli dodawać mąkę
wymieszaną z proszkiem i cynamonem,dolewać stopniowo olej
wymieszany z mlekiem.Wszystko dobrze mieszamy i teraz
dodajemy buraczki surowe,mieszamy.Natłuszczoną formę
najlepiej 25x20cm.wyłożoną papierem lub folią wypełniamy
ciastem i pieczemy 40 min.w temp.170-180stopni.Upieczone
polewamy dowolnym lukrem.
[/quote]


Przepisy bardzo interesujące. Na pewno je wykorzystam.
Nie podałaś jednak ile jajek do ciasta.
POZDRAWIAM
Odpowiedź z Cytowaniem
  #915  
Nieprzeczytane 21-08-2013, 08:28
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

DLA Z.G.

Chyba któraś z nas podawała tutaj przepis na pasztet z cukinii jarski,na wszelki wypadek podam:

Przepis na dwie, małe foremki
1-2 duże cukinie, obrane i starte na tarce o grubych oczkach (gniazda nasienne usuwamy)
3-4 jajka
1 1/2 szkl bułki tartej
1/2 szkl oliwy
3 cebule, pokrojona w drobną kostkę
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
świeże zioła - koperek, pietruszka, poszatkowane drobno*
sól i pieprz

1. Wymieszać startą cukinię, cebulę, jajka, bułkę tartą, zioła, oliwę, czosnek, sól i pieprz.
2. Przełożyć do formy wyłożonej folią aluminiową.
3. Piec 70 minut w temp. 180 C

i drugi z pieczarkami:

Składniki na foremkę keksówkę:
500 g pieczarek
1 średniej wielkości cukinia
1 marchewka
2 średnie cebule
150 g sera żółtego
łyżka posiekanej natki pietruszki
1/4 szkl. oleju rzepakowego
4 jajka
3 łyżki kaszy manny
ok. 1 szkl. bułki tartej
Vegeta, zamiast soli
pieprz cayenne
majeranek
słodka papryka

Pieczarki, marchewkę i cukinię obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki i dusić do momentu, aż sok odparuje.*
Do cukini i marchewki dodać uduszone pieczarki, starty żółty ser, natkę pietruszki, olej, żółtka jaj, kaszę mannę. Doprawić do smaku przyprawami. Gęstość kontrolować poprzez stopniowe dodawanie bułki tartej. Bułkę odawać do momentu uzyskania gęstej masy.*
Białka jaj utrzepać na gęstą pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.*
Gotową masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C przez godzinę, aż wierzch się zrumieni.*

tutaj masz więcej przepisów
http://zmiksowani.pl/przepisy-na/pasztet-z-cukini:
Odpowiedź z Cytowaniem
  #916  
Nieprzeczytane 21-08-2013, 10:12
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

Iwo
w tym roku robiłam do słoików botwinkę,małe buraczki marynowane,leczo,bigos wegetariański,fasolkę w sosie pomidorowym,ogórki kiszone i konserwowe,sałatkę "ankubens",sałatkę pycha.Mam do zrobienia jeszcze sałatkę paprykowo-pieczarkową,ćwikłę,paprykę marynowaną , sok-przecier pomidorowy i sos cygański/przepis mam taki jak Twój/.
Przecier pomidorowy z papryką i sam przecier mam jeszcze w piwnicy kilka słoiczków z tamtego roku więc chyba nie będę robić.Zresztą zobaczę ile i po ile przywiezie nam z giełdy kolega papryki i pomidorów.
Przecieru z papryką używam do zupy pomidorowej z klopsikami - pyszna
Odpowiedź z Cytowaniem
  #917  
Nieprzeczytane 21-08-2013, 10:15
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Domyślnie

Piernatka
Ja piekłam ciasto z buraczkami w tamtym roku.W przepisie mam dwa jajka i wszystkie sładniki prawie takie jak w przepisie Iwy,Iwa poprostu pisząc nieumyślnie pominęła jajka.
http://www.mojeciasto.pl/przepisy/ci...kami-7622.html
Odpowiedź z Cytowaniem
  #918  
Nieprzeczytane 21-08-2013, 12:35
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał piernatka
Możemy również zrobić dobre ciasto z buraczkami.

CIASTO Z BURACZKAMI






Przepisy bardzo interesujące. Na pewno je wykorzystam.
Nie podałaś jednak ile jajek do ciasta.
POZDRAWIAM[/quote]
Witaj bardzo dziękuje ....już poprawiłam,przeoczenie,albo
niedostateczne światło.Cieszę się że zaglądasz...pozdrawiam
__________________
IWA

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 21-08-2013 o 18:26.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #919  
Nieprzeczytane 21-08-2013, 16:48
rybcia rybcia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Głucholazy
Posty: 778
Uśmiech

Tyle Pań tutaj zagląda,może podzielicie się swoimi sprawdzonymi przepisami?
Nie wierzę,że nie macie swoich ulubinych lub popisowych dań.
Piszcie - prosimy.Nie muszą to być jakieś wyszukane dania,po prostu te,które gotujecie,smakują Wam i Waszym bliskim.
Dzielmy się Wszyscy przepisami...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #920  
Nieprzeczytane 21-08-2013, 18:29
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał rybcia
Tyle Pań tutaj zagląda,może podzielicie się swoimi sprawdzonymi przepisami?
Nie wierzę,że nie macie swoich ulubinych lub popisowych dań.
Piszcie - prosimy.Nie muszą to być jakieś wyszukane dania,po prostu te,które gotujecie,smakują Wam i Waszym bliskim.
Dzielmy się Wszyscy przepisami...
Podzielam zdanie Rybci i również zachęcam do pisania,
podzielcie się swoimi przepisami,które lubicie,a które może
urozmaicą nasze menu
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze Ircia Ogólny 5 23-08-2014 14:17
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław Janmedia Praca, wolontariat 0 15-02-2011 09:53
Zdrowe potrawy w 15 minut Pięć Smaków Zaproszenia 1 19-01-2011 15:30
Kącik porad różnych e-bietka Dom, wnętrza, ogród 4 21-01-2010 12:34

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:38.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.