|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#901
|
|||
|
|||
POKARMY BOGATE W MAGNEZ
kukurydza, mak, buraki, siemie lniane, owies, kakao, orzechy, soja, kasze (gryczana, jęczmienna, manna), fasola, groch, czekolada, pomidory i koncentrat pomidorowy, pietruszka (korzeń i natka), pieczywo razowe, POKARMY BOGATE W SELEN - ziarno z pełnego przemiału, otręby owsiane, kiełki pszenicy, kukurydza, mleko, drożdże, cebula, białka jaj, czosnek, chrzan, koper, szpinak, nasiona słonecznika, orzechy, nadmiar selenu może być toksyczny POKARMY BOGATE W ŻELAZO płatki owsiane, pszenica, ryż, śliwki, rodzynki, daktyle, maliny, porzeczki, banany, jabłka, wiśnie, mleko, jajka, szpinak, groch, brukselka, pomidory, cebula, kapusta, sałata, drożdże, grzyby, miód, orzechy, czekolada, seler, soja, bób, koper |
#902
|
|||
|
|||
POKARMY BOGATE W LIT
ziemniaki, pomidory, oberżyna POKARMY BOGATE W MANGAN herbata, pieprz, żurawiny, soja, płatki owsiane, kakao, szpinak, sałata, groch, fasola, ryż, kokos, czekolada, maliny, figi, banany, cebula, ciemny miód, ananasy, zielona i czarna herbata, POKARMY BOGATE W BOR orzechy, fasola, groch, soja, soczewica, brokuły, kapusta, szpinak, sałata, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, orzechy, miód, migdały, rodzynki |
#903
|
|||
|
|||
POKARMY BOGATE W PRZECIWUTLENIACZE
(zapobiegają zwyrodnieniu komórek, chronią przed starzeniem organizmu, podnoszą odporność) - czosnek, marchew, bazylia, jagody, chili, cebula, szpinak, sałata, mięta, dynia, szałwia, pomidory, kalarepa, majeranek, pomarańcza, jarmuż, brukselka, orzeszki ziemne, POKARMY BOGATE W INDOLE (unieczynnia toksyny w organizmie) brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzeżucha, rzepa, brukiew, gorczyca, awokado, szparagi, arbuzy, pomidory, jarmuż, kalarepa, rzodkiewka, chrzan, dynia, grejpfruty, cebula, ciemne winogron |
#904
|
|||
|
|||
Wszystkie powyższe "mądrosci" zaczerpnęłam z
http://www.macierz.org.pl/artykuly/z...produktow.html |
#905
|
||||
|
||||
Rybciu ciekawa lektura ,w sam raz na jesienne dni,wtedy można sobie dokładnie przyswoić i wiele wiadomości wykorzystać.
Ja jeszcze jestem na etapie robienia przetworów. Podam kilka przepisów na buraczki,które robię co roku SAŁATKA Z BURAKÓW I PAPRYKI 1kg.buraków 2 papryki 2 cebule 100g.octu 100g.wody cukier 40g. sól Buraki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,paprykę pokroić w kostkę razem z cebulą,zblanszować w wodzie z octem dodać cukier i sól,potem wrzucić buraki ,wymieszać i rozłożyć do małych słoiczków,pasteryzować 10min.Jest to przepis w sam raz dla samotnego seniora. BURAKI W CHRZANOWEJ ZALEWIE Buraki ugotowane-5kg. szklanka octu szklanka cukru garść soli 6 ząbków czosnku 1 litr wody 10 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe duży korzeń chrzanu Ugotować zalewę z podanych składników,korzeń chrzanu kroimy w plastry i dodajemy do zalewy,gotujemy pare minut, potem wszystko przecedzamy,to co na sitku wyrzucamy,a do naszej zalewy dodajemy do startych na tarce o grubych oczkach buraków,mieszamy i rozkładamy do słoików,pasteryzujemy 10min. BURAKI Z CUKINIĄ 1kg.cukini 1kg.buraków 75dag.cebuli szklanka cukru szklanka octu szklanka oleju sól i pieprz Cukinie po wydrążeniu środków,ścieramy na tarce o grubych oczkach,solimy i odstawiamy.Buraki po ugotowaniu,również ścieramy,cebulę kroimy ,solimy i odstawiamy na godzinę. Po godzinie odcisnąć cebulę z soku,to samo robimy z cukinią, potem mieszamy z burakami.Robimy zalewę,wkładamy wszystkie warzywa,mieszamy i przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 10-15 minut. Możemy również zrobić dobre ciasto z buraczkami. CIASTO Z BURACZKAMI 2nieduże buraki ćwikłowe 3 niepełne szklanki mąki 2 jaja 1 szklanka cukru niepełna szklanka oleju 2/3 szklanki mleka 1łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolny lukier Ciasto będzie różowe,jednak po upieczeniu tego nie widać. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Białka ubić z cukrem na puszysto,dodać żółtka,powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem,dolewać stopniowo olej wymieszany z mlekiem.Wszystko dobrze mieszamy i teraz dodajemy buraczki surowe,mieszamy.Natłuszczoną formę najlepiej 25x20cm.wyłożoną papierem lub folią wypełniamy ciastem i pieczemy 40 min.w temp.170-180stopni.Upieczone polewamy dowolnym lukrem. Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 21-08-2013 o 12:31. |
#906
|
||||
|
||||
PASZTET Z CUKINIĄ
30dag.wątróbki drobiowej-indyczej 30dad.pieczarek 20dag.sera żóltego(gouda) 3jaja 2 szklanki bułki tartej 3-4szklanki tartej odciśniętej z soku cukini 2 cebule 2łyżki oleju 3ząbki czosnku przyprawy takie jak do pasztetu ziele angielskie ,listek laurowy Zagotować wodę z zielem i listkiem i wrzucić wątróbkę,gotując 5min.Posoloną uprzednio startą cukinię odcisnąć.Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę,dołożyć pokrojone pieczarki, odparować wodę.Wszystko zmielić przez maszynkę 2 razy,potem dodać bułkę tartą,jajka i starty ser,doprawić i dobrze wymieszać pieczemy w piekarniku 40min.w temp.170-180stopni. /Cukinie dobrze jest nasolić i odstawić na pół godziny i wtedy dopiero odcisnąć./ Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 20-08-2013 o 22:36. |
#907
|
||||
|
||||
Hej!
Mieszkam w Szwecji i chetnie wyprobuje ten przepis. pozdrawiam - Z.G |
#908
|
||||
|
||||
KREM RÓŻANY
16 małych bezików(można kupić gotowe) 300ml.śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka przecieru z płatków róży 1 łyżeczka koncentratu buraczanego lub soku z buraków 2łyżeczki płatków migdałowych 4 platki żywej róży Płatki migdałowe uprażyć na patelni.Przygotować 4 pucharki, do każdego włożyć po 2 pokruszone bezy.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem,dodać przecier z róży i sok z burak połowę masy nakładamy do pucharków,znowu posypujemy krem pokruszonymi następnymi bezami,po dwie na pucharek, wykładamy na to drugą połowę kremu i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi,dekorując płatkiem z róży. |
#909
|
||||
|
||||
Cytat:
sprawdzona przez nas,pasztet z cukinią piekę zawsze latem, jest naprawdę pyszny.Pozdrawiam |
#910
|
||||
|
||||
Hej!
Jestem pewna,ze jest pyszny tylko ja jestem "bezmiesna". Dobrej nocy. |
#911
|
||||
|
||||
Zazwyczaj przecier pomidorowy robimy zawsze z samych
pomidorów,ale bardzo dobry jest również z papryką,oczywiście jak ktoś lubi paprykę. Ja robię w ten sposób: PRZECIER POMIDOROWY Z PAPRYKĄ 3kg.pomidorów 1,5 kg.papryki czerwonej Wszystko miele przez maszynkę przez sitko o drobnych oczkach, nakładam do słoików i pasteryzuję 15-20minut. Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 20-08-2013 o 22:54. |
#912
|
||||
|
||||
SOS CYGAŃSKI
1,5kg.pomidorów 4-5 papryk czerwonych duża cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka wegety łyżeczka soli łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej lub słodkiej,albo chili łyżeczka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy Cebulę zeszklić na oliwie,dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę i pomidory(najlepiej je sparzyć)można ściągnąć skórkę po sparzeniu,ale niekoniecznie.Dodać wszystkie przyprawy i dusiś 1 godzinę na małym gazie,potem wszystko zmiksować i do słoiczków,pasteryzować 15 minut. |
#913
|
||||
|
||||
Cytat:
coś znajdziesz dla siebie...spokojnej nocy |
#914
|
||||
|
||||
Możemy również zrobić dobre ciasto z buraczkami.
CIASTO Z BURACZKAMI 2nieduże buraki ćwikłowe 3 niepełne szklanki mąki 1 szklanka cukru niepełna szklanka oleju 2/3 szklanki mleka 1łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolny lukier Ciasto będzie różowe,jednak po upieczeniu tego nie widać. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Białka ubić z cukrem na puszysto,dodać żółtka,powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem,dolewać stopniowo olej wymieszany z mlekiem.Wszystko dobrze mieszamy i teraz dodajemy buraczki surowe,mieszamy.Natłuszczoną formę najlepiej 25x20cm.wyłożoną papierem lub folią wypełniamy ciastem i pieczemy 40 min.w temp.170-180stopni.Upieczone polewamy dowolnym lukrem.[/quote] Przepisy bardzo interesujące. Na pewno je wykorzystam. Nie podałaś jednak ile jajek do ciasta. POZDRAWIAM |
#915
|
|||
|
|||
DLA Z.G.
Chyba któraś z nas podawała tutaj przepis na pasztet z cukinii jarski,na wszelki wypadek podam: Przepis na dwie, małe foremki 1-2 duże cukinie, obrane i starte na tarce o grubych oczkach (gniazda nasienne usuwamy) 3-4 jajka 1 1/2 szkl bułki tartej 1/2 szkl oliwy 3 cebule, pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku, zmiażdżone świeże zioła - koperek, pietruszka, poszatkowane drobno* sól i pieprz 1. Wymieszać startą cukinię, cebulę, jajka, bułkę tartą, zioła, oliwę, czosnek, sól i pieprz. 2. Przełożyć do formy wyłożonej folią aluminiową. 3. Piec 70 minut w temp. 180 C i drugi z pieczarkami: Składniki na foremkę keksówkę: 500 g pieczarek 1 średniej wielkości cukinia 1 marchewka 2 średnie cebule 150 g sera żółtego łyżka posiekanej natki pietruszki 1/4 szkl. oleju rzepakowego 4 jajka 3 łyżki kaszy manny ok. 1 szkl. bułki tartej Vegeta, zamiast soli pieprz cayenne majeranek słodka papryka Pieczarki, marchewkę i cukinię obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki i dusić do momentu, aż sok odparuje.* Do cukini i marchewki dodać uduszone pieczarki, starty żółty ser, natkę pietruszki, olej, żółtka jaj, kaszę mannę. Doprawić do smaku przyprawami. Gęstość kontrolować poprzez stopniowe dodawanie bułki tartej. Bułkę odawać do momentu uzyskania gęstej masy.* Białka jaj utrzepać na gęstą pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.* Gotową masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C przez godzinę, aż wierzch się zrumieni.* tutaj masz więcej przepisów http://zmiksowani.pl/przepisy-na/pasztet-z-cukini: |
#916
|
|||
|
|||
Iwo
w tym roku robiłam do słoików botwinkę,małe buraczki marynowane,leczo,bigos wegetariański,fasolkę w sosie pomidorowym,ogórki kiszone i konserwowe,sałatkę "ankubens",sałatkę pycha.Mam do zrobienia jeszcze sałatkę paprykowo-pieczarkową,ćwikłę,paprykę marynowaną , sok-przecier pomidorowy i sos cygański/przepis mam taki jak Twój/. Przecier pomidorowy z papryką i sam przecier mam jeszcze w piwnicy kilka słoiczków z tamtego roku więc chyba nie będę robić.Zresztą zobaczę ile i po ile przywiezie nam z giełdy kolega papryki i pomidorów. Przecieru z papryką używam do zupy pomidorowej z klopsikami - pyszna |
#917
|
|||
|
|||
Piernatka
Ja piekłam ciasto z buraczkami w tamtym roku.W przepisie mam dwa jajka i wszystkie sładniki prawie takie jak w przepisie Iwy,Iwa poprostu pisząc nieumyślnie pominęła jajka. http://www.mojeciasto.pl/przepisy/ci...kami-7622.html |
#918
|
||||
|
||||
Cytat:
Przepisy bardzo interesujące. Na pewno je wykorzystam. Nie podałaś jednak ile jajek do ciasta. POZDRAWIAM[/quote] Witaj bardzo dziękuje ....już poprawiłam,przeoczenie,albo niedostateczne światło.Cieszę się że zaglądasz...pozdrawiam Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 21-08-2013 o 18:26. |
#919
|
|||
|
|||
Tyle Pań tutaj zagląda,może podzielicie się swoimi sprawdzonymi przepisami?
Nie wierzę,że nie macie swoich ulubinych lub popisowych dań. Piszcie - prosimy.Nie muszą to być jakieś wyszukane dania,po prostu te,które gotujecie,smakują Wam i Waszym bliskim. Dzielmy się Wszyscy przepisami... |
#920
|
||||
|
||||
Cytat:
podzielcie się swoimi przepisami,które lubicie,a które może urozmaicą nasze menu |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze | Ircia | Ogólny | 5 | 23-08-2014 14:17 |
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław | Janmedia | Praca, wolontariat | 0 | 15-02-2011 09:53 |
Zdrowe potrawy w 15 minut | Pięć Smaków | Zaproszenia | 1 | 19-01-2011 15:30 |
Kącik porad różnych | e-bietka | Dom, wnętrza, ogród | 4 | 21-01-2010 12:34 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|