|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1401
|
|||
|
|||
Cytat:
|
#1402
|
|||
|
|||
http://www.znajdzprzepisy.pl/click/i...blogspot.co.uk
Ponieważ dzisiaj jemy oprócz gęsiny rogale/nie wszyscy mają dostęp do rogali marcińskich - wczoraj wieczorem poczyniłam rogale z tego przepisu.Robi się je szybciutko,u mnie z nadzieniem z maku z puszki. Ogólnie polecam przejrzeć ten blog.Ładnie jest prowadzony i jest w nim dużo fajnych,całkiem niedrogich przepisów. /nie jest to żadna z mojej strony reklama tego blogu/- - osobiście znalazłam na nim dużo ciekawych dla mnie tak przepisów jak i inspiracji. |
#1403
|
|||
|
|||
Rybciu, jeszcze raz dziękuję za namiary na japońskie produkty spożywcze - już złożyłem zamówienie. Oczywiście, jak to zwykle bywa, do koncentratu rybnego za dziewięć złotych dałem się namówić na elektryczny garnek do gotowania ryżu za dwieście złotych. Mam nadzieję, że nie będę żałował. Kiedyś daleko stąd wynajmowałem apartament, a moim sąsiadem był dystyngowany pianista azjatycki, który z węglowodanów uznawał jedynie ryż i codziennie ten ryż gotował w garnku firmy Panasonic. Jeżeli on uważał, że to jest dobre, to może i mnie posłuży (choć to nie Panasonic, tylko jakieś Remo).
* |
#1404
|
|||
|
|||
Martok ten garnek wygląda bardzo elegancko i "masywnie".Napewno dobry zakup.Oby służył Ci jak najdłużej.
Ja ryż i nie tylko gotuję w "parowarze" Tefala.Często z niego korzystam. |
#1405
|
||||
|
||||
GĘSINA NA ŚW.MARCINA
Pierś gęsi z kluskami na parze i modrą kapustą Składniki: 4 piersi gęsie 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz 1 kg poszatkowanej czerwonej kapusty 2 łyżki octu 200 ml wody cukier do smaku kluski na parze – składniki: szklanka mleka, 3 dag drożdży, 0,5 kg mąki pszennej, 3 łyżki masła, 2 jajka, sól, cukier Sposób przygotowania: 1. Piersi gęsi umyj, osusz, a następnie dopraw solą i pieprzem. Obłóż je rozmarynem i marynuj najlepiej przez całą noc. 2. Włóż zamarynowane mięso do żaroodpornego naczynia, przykryj i piecz do miękkości ok. 1 godzinę, podlewając wytapiającym się tłuszczem. 3. Umytą i poszatkowaną kapustę zalej wodą i duś pod przykryciem ok. 30 min, aż będzie miękka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i duś kolejne 5 min. Dodaj ocet, zamieszaj. 4. Podawaj z kluskami na parze: Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządź rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, wbij jaja i wlej rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiaj ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodaj stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj. Następnie miskę nakryj ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formuj okrągłe kluski wielkości pączków i układaj na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, ugotuj je na parze. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakryj płócienną ściereczką i obwiąż sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce ułóż partiami kluski i nakryj miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotuj ok. 10 min, aż będą puszyste. |
#1406
|
||||
|
||||
Duszona noga gęsi z marchewką glazurowaną
Składniki: 4 szt. nóg gęsich 100 ml bulionu warzywnego 50 ml wina czerwonego wytrawnego kilka gałązek tymianku sól, pieprz 600 g marchewki 50 ml oliwy 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru 100 ml wody 400 g kaszy gryczanej Sposób przygotowania: 1. Nogi gęsi umyj, osusz, przypraw solą i pieprzem, obłóż tymiankiem. 2. Ułóż mięso w żaroodpornym naczyniu, podlej bulionem i winem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170ºC . Piecz ok. 1 godzinę. 3. Marchew umyj, obierz, pokrój w plastry i podsmaż na oliwie i maśle. Dodajemy cukier i sól do smaku. Następnie podlej wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 12 min, mieszając, aż odparujemy prawie cały płyn. 4. Gęś podawaj z marchewką i ugotowaną kaszą gryczaną. |
#1408
|
||||
|
||||
Crumble z owocami
Przepisy - Desery Niby nic odkrywczego, ot kolejny sposób podania owoców. Ale crumble kusi: szybkością wykonania, łatwością eksperymentowania ze składnikami i gwarancją efektu końcowego. Idealna zdrowa ”pokusa” na chłodne popołudnie. Składniki - owoce Ostatnie crumble robiłam z jabłek, mogą być też gruszki, wiśnie, śliwki itd. Kruszonka - 150 g mąki orkiszowej - 100g zimnego masła, można dać olej roślinny - 2 łyżki cukru trzcinowego - 4 łyżki płatków owsianych - 50 g migdałów posiekanych lub zmielonych Sposób wykonania - Pokrojone jabłka skropić cytryną, lekko poddusić z łyżką miodu, dodać cynamon, kardamon i imbir. - Wymieszać wszystkie składniki kruszonki. - Owoce posypać kruszonką i piec w 180 st. przez 20-30 minut. |
#1409
|
|||
|
|||
Cytat:
To właściwie nie ma żadnego związku z Twoim przepisem na świętomarcińską gęś. Tak tylko się wymądrzam. * |
#1410
|
|||
|
|||
Martok kościół katolicki obchodzi św.Marcina 11 listopada.
Byłam na takiej pięknej uroczystej mszy w tym dniu na południu Niemiec.Wnuczek w przedszkolu robił z "paniami" piękny duży lampion,w kościele dzieci przedstawiały część z życia świętego a Sam Święty przybył pod kościół na koniu,potem wszyscy przeszli za nim w "procesji" uliczkami wokół kościoła a potem....było "grzane winko" dla dorosłych pod ratuszem stojacym obok kościoła. Msza była o 17-tej więc pięknie wyglądały w ciemności kolorowe lampiony i oświetlony "święty Marcin". |
#1411
|
|||
|
|||
Ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanki cukru 0,5 szklanki masła orzechowego 0,5 kostki masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka cukru waniliowego 100 gram rodzynek Sposób przyrządzenia 1. Składniki mieszamy, oprócz mąki. Ciągle zagniatając, dodajemy stopniowo mąkę. 2. Z ciasta lepimy kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Każdą kulkę spłaszczamy w dłoniach, a widelcem odciskamy na każdym ciasteczku kratkę. 3. Posypujemy rodzynkami. 4. Pieczemy 10-14 minut w 175 st. C., aż będą złote. |
#1412
|
|||
|
|||
PIERNIK DOJRZEWAJĄCY
1/2 kg miodu 2 szklanki cukru 25 dag masła 1 kg mąki 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 2 torebki przyprawy do pierników Sposób przyrządzania: Miód z masłem i cukrem podgrzać, rozpuścić cukier. Do letniej mieszaniny dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę. Dokładnie wymieszać. Włożyć ciasto do kamionki, przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie. Piec w wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formie, w 180C ok. godziny (czas zależy od kształtu formy, trzeba sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest dopieczony). Jest gotowy do jedzenia (zmięknie) po kilku dniach. Można przekładać marmoladą,masą orzechową i polać polewą czekoladową. |
#1413
|
|||
|
|||
PIERNIK MARCHEWKOWY
Składniki: 2 szklanki i 2 łyżki mąki 40 dag marchwi 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki oleju słonecznikowego 3/4 łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do pierników Sposób przyrządzania: Marchew obrać, utrzeć na drobnej tarce. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej. Mąkę, sól, proszek, sodę i przyprawę wymieszać i przesiać. Połączyć z jajkami. Dodać marchew i wymieszać. Przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Piec godzinę w 180C. |
#1414
|
|||
|
|||
CIASTKA KUKURYDZIANE
Składniki: 3 jajka 1 kostka masła 0,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szklanek płatków kukurydzianych 1 szklanka posiekanych orzechów 1 tabliczka mlecznej czekolady (posiekać) Masło roztopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzonym masłem. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać płatki kukurydziane, czekoladę i orzechy. Ponownie wymieszać (najlepiej ręcznie). Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ściskamy i lekko spłaszczamy. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 st.C |
#1415
|
|||
|
|||
KRUCHE CIASTECZKA
Ciasteczka można robić w wielu wersjach smakowych z kakao, kawą, cynamonem lub wiórkami kokosowymi. Składniki: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 2jajka 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy na mąkę. Dodajemy posiekaną w kostkę margarynę (w tej postaci łatwiej jest zagniatać ciasto) oraz cukier i zagniatamy wszystko razem. Jeśli mimo długiego wyrabiania, ciasto nadal jest bardziej sypkie niż zwarte, może się okazać, że potrzebne jest dodanie jeszcze jednego żółtka. Z zagniecionego ciasta formujemy ciasteczka przy pomocy foremek lub specjalnej nakładki do robienia ciasteczek nakładanej na maszynki do mięsa. Zarówno na ciasteczka maszynkowe jak i te wycięte z foremek możemy nałożyć nieco dżemu. Ciastka pieczemy w 180C na zloty kolor |
#1416
|
|||
|
|||
CIASTECZKA MIGDAŁOWE Mandelneapolitaner
25 dag miękkiego masła 25 dag cukru pudru szczypta soli troszkę aromatu waniliowego 3 jaja 25 dag mąki 5 dag mielonych migdalów konfitura z malin Maslo utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodajemy aromat i sól. Pojedyńczo wbijamy całe jajka,dobrze ucieramy wszystko na puszystą masę. Wsypujemy mąkę i migdały ,ale teraz już nie używamy mixera,tylko delikatnie mieszamy ręcznie np. drewniana łyżką.... Piec rozgrzewamy do 200 stopni.wyciskamy na blachę małe kupeczki...pieczemy około 10 minut/zależy od pieca/ Między dwa ciasteczka - placuszki wkładamy trochę malinowego dżemu górę ozdabiamy polewą czekoladową,,, |
#1417
|
|||
|
|||
KRUCHE CIASTECZKA KWIATKI
1 żółtko 125 gr.cukru 3 opakowania cukru waniliowego 4łyżki gęstej,tlustej smietany 200 gr mąki szczypta pr.do pieczenia 4 lyżki schlodzonego masła konfitura morelowa ,cukier puder do posypania - Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,wysypać na stolnicę ,zrobić kopczyk,zrobić wgłębienie. Do wglębienia wlać masę żóltkową. Wokół kopczyka rozlożyć masło pokrajane w wiórki. Ze składników szybko zagniatamy ciasto. Postawić w chlodne miejsce na okolo godziny. Piekarnik rozgrzać do 200, Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką kwiatki i piec. Raz pieczemy całe placuszki ,raz z otworkiem w środku.. Te z otworkiem posypujemy jeszcze ciepłe cukrem pudrem. Nakladamy konfiturę między dwa ciasteczka. podobny przepis i sposób robienia; http://www.wielkiezarcie.com/recipe39621.html Ostatnio edytowane przez rybcia : 12-11-2013 o 12:37. |
#1418
|
|||
|
|||
CIASTECZKA ORZECHOWE
15 dag mąki 1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia 5 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1-2 łyżek mleka 15 dag masła 8 dag mielonych orzechów włoskich Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , robimy z tego na stolicy stożek ,w środek stożka dajemy cukier,cukier waniliowy,jajko,i mleko...na około układamy wiórki z zimnego masła i orzechy. Szybciutko zarabiamy. /Ja wszystko wrzuciłam do robota,szybciej i wygodniej./ Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Wałkujemy na stolnicy ,podsypując mąką. Wyciskamy foremką lub szklaneczką kóleczka. Pieczemy na papierze do pieczenia w temp 180-190 . stopni . Ostudzone placuszki przekladamymy konfiturą z czerwonej porzeczki,zanurzamy w polewie czekoladowej ukladamy na górze orzech lub migdał. |
#1419
|
|||
|
|||
ROŻKI WANILIOWE
275 gr mąki szczypta soli cukier waniliowy 2 żółtka 200gr masła 100 gr zmielonych migdałów 100 gr cukru Z maki usypać kopczyk,zrobić w nim dołek ,wsypać sól,cukier,cukier waniliowy,zóltka. Wokól poukładać wiórki zimnego masła i migdały. Wszystko szybciutko wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na stolnicę.szybko wyrabiamy i formujemy kilka walków grubosci kciuka. Każdy kroimy na kawałki. Każdy kawałek kulamy w dloniach i formujemy malutkie rogaliczki. Pieczemy 10-12 minut/zależy od piekarnika. Cukier puder mieszamy z kilkoma paczuszkami cukru waniliowego i nim jeszcze gorące rogaliczki posypujemy przez sitko cukrem pudrem. UWAGA!!! gorące rogaliczki są bardzo kruche , należy posypać je cukrem pudrem i na chwlkę zostawić ,aby troszkę ostygly. Ciasteczka są pyszne rozplywają się w ustach. tutaj jest podobny przepis i sposób ich robienia: http://www.wielkiezarcie.com/recipe39429.html |
#1420
|
|||
|
|||
CIASTECZKA BETLEJEMSKIE
Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na piankę: 2 białka 1 szklanka cukru kryształu Dodatki: wiórki kokosowe mielone orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce. Pianka: Ubić białka z cukrem na pianę. Wykonanie ciasteczek: Schłodzone ciasto rozwałkować. Wykrawać foremką ciasteczka, wierzch każdego posmarować pianką, posypać orzechami bądź wiórkami kokosowymi. Piec około 25 minut w temp. 180 stopni. http://www.wielkiezarcie.com/recipe41860.html |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze | Ircia | Ogólny | 5 | 23-08-2014 14:17 |
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław | Janmedia | Praca, wolontariat | 0 | 15-02-2011 09:53 |
Zdrowe potrawy w 15 minut | Pięć Smaków | Zaproszenia | 1 | 19-01-2011 15:30 |
Kącik porad różnych | e-bietka | Dom, wnętrza, ogród | 4 | 21-01-2010 12:34 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|