|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1661
|
||||
|
||||
JAKIE ŚWIŃSTWA SĄ W KUPNYCH LODACH?
Jak wybrać dobrego loda? 1. Czytaj etykietę na opakowaniu. Jeżeli jej nie ma, zapytaj sprzedawcę. Specjaliści radzą, że jeśli w składzie lodów pojawia się E466 (emulgator), E407, E410, E412 (zagęstniki) nie kupujmy ich! 2. Ważny kolor Jeżeli lody mają zbyt intensywny, nienaturalny kolor, nie kupujmy ich. Możemy być pewni, że ten bajeczny kolor uzyskano dodając sztuczne barwniki 3 Powąchaj! Prawdziwe lody owocowe, czy waniliowe pachną ich dodatkami. W przemysłowych odpowiednikach wyczujesz chemię 4. Termin ważności Przemysłowe lody z fabryki mają często ponad roczny termin przydatności do spożycia. Tradycyjne lody z rzemieślniczej lodziarni, zaledwie kilkutygodniowy. 5. Najesz się 3 kulkami To zasada na sprawdzenie loda, ale niestety dopiero po jego zjedzeniu. Bo dobre lody można poznać po ty, że po zjedzeniu trzech kulek czujemy się najedzeni! Chemia w lodach 1. Barwniki - Substancje nadająca wielobarwny wygląd lodów, m.in. beta-karoten. U dzieci wywołuje nadpobudliwość, alergie, schorzenia neurologiczne. 2. Tłuszcz palmowy - Substancja utwardzana chemicznie, powodująca miażdżycę. 3. Stabilizator - Guma-guar, mączka świętojańska - substancje zagęszczające, powodująca otyłość i alergie. 4.Wypełniacze- mąka ziemniaczana, skrobia modyfikowana - powodują otyłość. |
#1662
|
||||
|
||||
Cytat:
Iwus ta śmietana ma byc ubita czy też nie? |
#1663
|
||||
|
||||
Cytat:
|
#1664
|
|||
|
|||
Okropne świństwa są w tych kupnych lodach. Praktycznie to żadne lody .
|
#1665
|
||||
|
||||
Podziękowanie za przepis
Cytat:
Zrobiłam to ciasto.Jest dobre,długo się fajnie trzyma.Na cały tydzień było co podjadać. My z mężem tylko po kawałeczku, do jednej kawusi dziennie. Długo wypiekałam.Sprawdzałam i jeszcze podpiekałam z dołu,aż patyczek był całkiem suchy. Dowód rzeczowy poniżej. Dziękuję |
#1666
|
||||
|
||||
Piękny ci wyszedł placek Elizko,zapachniało to pyszne ciasto,
ja jak nie mam jagód to daję borówki amerykańskie |
#1667
|
||||
|
||||
Zaczynamy sezon pomidorowy.....na początek pyszna sałatka
Sałatka z pomidorów i awokado Składniki: 2 owoce awokado 4 pomidory sól cukier pieprz 3 łyżki oliwa 1 łyżeczka musztarda 1 łyżeczka sok z cytryny Wykonanie: umyte pomidory zalewamy wrzącą wodą obieramy ze skóry kroimy doprawiamy solą pieprzem cukrem dodajemy oliwę musztardę mieszamy umyte awokado kroimy na pół wyjmujemy pestkę skrapiamy sokiem z cytryny napełniamy awokado pomidorami....,możemy też awokado pokroić w kostkę i wymieszać z pomidorami. |
#1668
|
||||
|
||||
Zupa z zielonego ogórka i pomidorów
Składniki: 1,5 litra wywar z drobiu 1 duży zielony ogórek 4 pomidory 1 łyżka masło 1 marchewka 1/2 seler 1 pietruszka 1 cebula 1 łyżka koncentrat pomidorowy sól pieprz czosnek zielona pietruszka 1/2 szklanki śmietana Wykonanie: obrane jarzyny kroimy w kostkę zalewamy wywarem obrane i pokrojone w kostkę ogórki pomidory cebulę podsmażamy dodajemy do jarzyn gotujemy 20 minut doprawiamy solą pieprzem czosnkiem dodajemy koncentrat pomidorowy zagotowujemy na koniec dajemy śmietanę i zieloną pietruszkę |
#1669
|
||||
|
||||
Sezon zbiorów grzybów trwa,więc może skusimy się
przygotować pyszny sos z kurek SOS Z KUREK Składniki Kurki - 0,5kg kurek Masło - kilka łyżek Cebula - 1 średniej wielkości Czosnek - 3-4 ząbki Śmietana kremówka 30% - 100ml Gęsta śmietana 18% - 3 czubate łyżki Natka pietruszki - Sól - Pieprz - Sok z cytryny - Wykonanie: Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać kremówkę i gęstą śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje). Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do makaronów,ziemniaków.. Własnoręcznie uzbierane |
#1670
|
||||
|
||||
KORZEŃ MNISZKA LEKARSKIEGO LEPSZY OD CHEMIOTERAPII?
Naukowcy odkryli, że korzeń mniszka lekarskiego działa lepiej niż chemioterapia. Podczas gdy chemioterapia zabija wszystkie komórki, mniszek zabija jedynie te dotknięte rakiem. Niesłusznie zaniedbywana roślina bogata we właściwości lecznicze, i jedyna, najważniejsza rzecz to by zbierać ją w czystym środowisku, daleko od dróg. W medycynie ludowej z kwiatów mniszka robi się syrop, wiedząc że zawiera wiele substancji terapeutycznych. Ale mniej wiemy o korzeniu mniszka, który pomaga chorym na raka. Ponadto ma właściwości moczopędne, stymuluje wydzielanie żółci, oczyszcza wątrobę, pomaga w chorobach alergicznych, jest wspaniałym sojusznikiem w obniżaniu cholesterolu. Korzeń mniszka jest bogaty w minerały takie jak żelazo, wapno, kwas foliowy i magnez, oraz witaminy C i A. Portal Natural News poinformował, że rezultaty badań na Wydziale Chemii i Biochemii Uniwersytetu Windsor w Kanadzie dają nową nadzieję wszystkim cierpiącym na raka. Doszli do wniosku, że korzeń mniszka zabija komórki rakowe. Kolejną ważną info jest to, że nie ma negatywnego wpływu na inne komórki organizmu. Badanie wykryło, że herbata z mniszka wpływa na komórki rakowe w taki sposób, że rozpadają się w ciągu 48 godzin, zaś zdrowe pozostają w całości. Stałe stosowanie korzenia mniszka może zniszczyć większość komórek rakowych. Te niespodziewane wyniki zmusiły naukowców do dalszego badania tej cudownej rośliny. 72-letni John Di Carlo jest osobiście przekonany do terapeutycznych właściwości mniszka. Spędził 3 lata poddając się agresywnej i intensywnej terapii chemioterapii, po czym lekarze zwolnili go do domu by spędził z rodzina ostatnie dni życia. Biorąc pod uwagę fakt, że lekarze mieli mniejszy wybór w poszukiwaniu rozwiązań do walki z jego chorobą, zasugerowali mu picie herbaty z korzenia mniszka lekarskiego, i zaledwie po 4 miesiącach doświadczył remisji choroby. Źródło: http://healthydebates.com/root-effective-chemotherapy/ |
#1671
|
||||
|
||||
czy może ktoś zna przepis na ciasto do pierogów takie co to się robi z wrzątkiem i ono się nie skleja po gotowaniu nie wypływa z niego i ponoć bardzo smaczne i też nie klei się do stolnicy czy blatu. od dawna tego szukam.
|
#1672
|
||||
|
||||
Cytat:
http://www.klub.senior.pl/showpost.p...post count=13 Wypróbuj ten przepis. Moja synowa też go bardzo chwaliła . Skład ciekawy i naprawdę świetne ciasto. Podała go pani Ela,z której przepisów korzystam z powodzeniem. |
#1673
|
||||
|
||||
Ja szukam przepisów na przetwory z owoców dla maluchów.
Jakieś musy,przeciery domowe,najlepiej bez cukru. Jestem babcią rocznych dziewczynek bliźniaczek. Może któraś babcia zna takie przepisy? |
#1674
|
||||
|
||||
Elizko wydaje mi się ,że ten powinien być dobry
Mus bananowy z kleikiem ryżowym - składniki 1 banan 2 łyżeczki kleiku ryżowego Mus bananowy z kleikiem ryżowym - sposób przygotowania Banana kroimy w kosteczkę,wrzucamy do miski i miksujemy dokładnie mikserem ręcznym.Potem do papki dodajemy łyżeczkę kleiku ryżowego i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się kleiku. Ważna rada: Jeśli w daniu dalej widać ziarenka kleiku ryżowego,zrób tak: w garnku zagotuj niewielką ilość wody,gdy będzie już bulgotała (pojawią się bąbelki) dodaj łyżeczkę kleiku.wyłącz z gazu i dokładnie zamieszaj. dodaj do bananowego musu i wymieszaj. |
#1675
|
||||
|
||||
To dobry przepis Iwo.Kopiuję go i zapisuję.
Potrzebne mi na przetwory do słoiczków. Słoiki takie po 250ml można kupić. Dziecko przyjedzie i zabierze dla maluszków.Można kupować ,ale co domowe,to domowe i w dodatku od babci. Za ten mus dzięki. |
#1676
|
||||
|
||||
Cytat:
musów do słoiczków na bazie jabłka,dodając marchewkę i banana,z malinami też jest super,... wymyślisz coś..babcia potrafi.. szkoda,że już truskawek nie ma tańszych ,bo też jest pyszny, nawet dzisiaj widziałam nasze truskawki po 14 zł/kg. |
#1677
|
||||
|
||||
Tak zrobię.
Muszę się starać. Jestem niezwykle szczęśliwą babcią. Dziękuję Iwo. |
#1678
|
||||
|
||||
Dziękuję za ten przep[is na ciasto do pierogów jest jakiś inny ale wypróbję chętnie , dość orginalne składniki .
|
#1679
|
||||
|
||||
Shikeli chyba się pochwali jak jej wyszły pierogi
A ja podam przepis na sernik z kozim serem SERNIK Z KOZIM SEREM Składniki Ciasto: 225 mąki tortowej 1 ml proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 30 ml masła 1 żółtko około 150 ml mleka Nadzienie z sera koziego: 250 g sera koziego 75 ml maki tortowej, przesianej 2 żółtka, 15 ml soku z cytryny starta na tarce skórka z połowy cytryny 2 ml olejku waniliowego 250 ml śmietany, ubitej na sztywno ubite na sztywno 2 białka 75 ml cukru szczypta soli WYKONANIE 1). Ciasto: Do zrobienia ciasta użyj malaksera i dodaj do niego mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz masło. Wymieszaj składniki do momentu, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Następnie dodaj żółtko i połowę ilości mleka. Ponownie wymieszaj. Potem dodawaj po trochę resztę mleka do momentu, aż powstanie sztywne ciasto. Przykryj folią samoprzylegającą i odstaw do lodówki na około 20 minut. Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia ze spodem o wymiarze 23 cm. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, wyłóż blaszkę, a następnie umieść w niej ciasto tak, aby sięgało jej brzegów. Teraz zrób pierwszą warstwę, która składa się z sera koziego. 2). Nadzienie z sera koziego: Dobrze wymieszaj ser kozi z mąką. Ubijaj żółtka z cukrem mikserem elektrycznym do momentu, aż masa uzyska kremową konsystencję. Następnie dodaj ser z mąką i dobrze ubij. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz olejek waniliowy, dobrze wymieszaj. Potem dodaj bitą śmietanę i powoli dodawaj białka. Wylej masę do formy na ciasto i umieść we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C na 1 godzinę. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwi. Zostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia na około jedną godzinę. Nie martw się, sernik urośnie jedynie do polowy wysokości formy. Wyjmij ciasto i przy pomocy ostrego noża wytnij ciasto z formy. Teraz możesz przygotować górną warstwę. |
#1680
|
||||
|
||||
Jeszcze nie robiłam tych pierogów bo cały czas robię przetwory a mam maleńką kuchenkę i jak rozstawię słoiki to już nie ma miejscana wielkie gotowania , jak zrobię to napiszę, sernik bardzo lubię ale koziego sera, mleka nie znoszę, nic koziego, nawet jeśli to by było super smaczne. Mam uprzedzenie do kozy.
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze | Ircia | Ogólny | 5 | 23-08-2014 14:17 |
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław | Janmedia | Praca, wolontariat | 0 | 15-02-2011 09:53 |
Zdrowe potrawy w 15 minut | Pięć Smaków | Zaproszenia | 1 | 19-01-2011 15:30 |
Kącik porad różnych | e-bietka | Dom, wnętrza, ogród | 4 | 21-01-2010 12:34 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|