menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #581  
Nieprzeczytane 22-08-2010, 14:57
B.Sz's Avatar
B.Sz B.Sz jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Łódz
Posty: 361
Domyślnie sellenhen

a tak w kwestii formalnej moze wiesz gdzie będzie można kupić
skorzonerę (może są jakieś wybrane sklepy?)
Odpowiedź z Cytowaniem
  #582  
Nieprzeczytane 22-08-2010, 15:20
e-bietka's Avatar
e-bietka e-bietka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Miasto: Kraków
Posty: 609
Domyślnie

Przepraszam, że się trochę powymądzam, ale w życiu nie słyszałam o takim warzywie(?), poszukałam wiec w internecie i oto co znalazłam:

Skorzonera (wężymord czarny korzeń; czarne korzonki) – jest to gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Skorzonerę w stanie dzikim można spotkać w południowej Europie, na Kaukazie i w południowej Syberii jako bylinę. W Polsce rzadko można ją spotkać na łąkach w lasach, czy w zaroślach. Została włączona do uprawy dopiero w XVI-XVII wieku, prawdopodobnie w Hiszpanii. Polska nazwa „wężymord” wskazuje, że stosowano warzywo jako lek przeciw jadowi żmiji.

Charakterystyka
W uprawie jest to roślina dwuletnia. W pierwszym roku tworzy rozetę liściową oraz stanowi część jadalną, czyli korzeń spichrzowy o długości do 30 cm i średnicy 3-4 cm. W drugim roku korzeń dalej przyrasta, zachowując przy tym swoje walory smakowe do chwili pojawienia się paków kwiatostanowych. Skorznonera kwitnie na początku lata. Jest rośliną samopylną, ale i obcopylną. Owoc to walcowata żółta niełupka.

Znaczenie
Brunatny lub czarny korzeń spichrzowy wydzielający sok mleczny nadaje się do spożywania. W smaku przypomina szparagi, ale jest mniej delikatny. Jest sycący. Zawiera również sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C, a także kwas nikotynowy.
Korzeń spichrzowy skorzonery spożywany jest tuż po ugotowaniu. Młode liście wężymorda spożywa się jako sałatę. W ziołolecznictwie skorzonera stosowana jest jako lek nasercowy i przeciwbólowy. Jest to bardzo dobry surowiec do produkcji mrożonek i konserw. Skorzonera posiada cenne właściwości smakowe i odżywcze. Korzenie zawierają znaczną ilość soli mineralnych, węglowodanów oraz witamin. Glikozydy nadają korzeniom przyjemny smak. Dzięki nim warzywo ma także wartość dietetyczną. Skorzonera zalecana jest przy chorobach przewodu pokarmowego.

A gdzie to kupić? Może w jakiś sklepach z ekologiczną żywnością?...
__________________
Szczęście to po prostu dobre zdrowie i zła pamięć.
Ernest Hemingway
Odpowiedź z Cytowaniem
  #583  
Nieprzeczytane 22-08-2010, 15:32
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Bietko to warzywko jest bardzo ostatnio niepopularne,
w moim mieście nie spotkałam w handlu ale ja mieszkam
w małym mieście.
Myślę że odezwą się nasi klubowicze którzy mają możność
robienia zakupów w dużych supermarketach,
(jak byłamw Niemczech to właśnie w supermarketach
spotykałam skorzonerę).
Jeśli masz dostęp to targów warzywnych tam też można
szukać a jeszcze jest taka możliwość że zapaleni działkowcy
sami hodują takie warzywka niepopularne.
Przykro mi ale ja na ten temat nie potrafię Ci odpowiedzieć.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #584  
Nieprzeczytane 24-08-2010, 06:50
kasyda's Avatar
kasyda kasyda jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Oct 2009
Miasto: 00-182 Warszawa
Posty: 83
Domyślnie

Znalazłam ten wątek i bardzo się cieszę. Moje wnuki 4 i 6 lat, są na diecie bezglutenowej, a chciałabym im coś upiec słodkiego. 14.09 są urodziny Zosi 4-latki, może ktoś mi poda przepis na tort bezglutenowy.
Pozdrawiam Kasyda
Odpowiedź z Cytowaniem
  #585  
Nieprzeczytane 24-08-2010, 08:32
tadeusz50's Avatar
tadeusz50 tadeusz50 jest offline
odszedł....
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Miasto: Sosnowiec
Posty: 29 259
Domyślnie

Cytat:
Napisał kasyda
Znalazłam ten wątek i bardzo się cieszę. Moje wnuki 4 i 6 lat, są na diecie bezglutenowej, a chciałabym im coś upiec słodkiego. 14.09 są urodziny Zosi 4-latki, może ktoś mi poda przepis na tort bezglutenowy.
Pozdrawiam Kasyda
Może wpisz w wyszukiwarkę google "tort bezglutenowy" i są przepisy do wyboru.
__________________
Rak nie wyrok-pieprzyć raka
Z miłości do świata – pomagam klikając http://ciekawnik.pl/swiat-wokol-nas/...magam-klikajac
Odpowiedź z Cytowaniem
  #586  
Nieprzeczytane 24-08-2010, 16:56
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Uśmiech Witam Kasydę i Tadeusza

Przepis dla Kasydy

Składniki

•4 jajka,
•0,75 szklanki cukru,
•pół szklanki mąki kukurydzianej,
•pół szklanki mąki ziemniaczanej,
•proszek do pieczenia - bez zawartości mąki pszennej(nie potrafię dokładnie określić ile, gdyż dodaję "na oko", około 1 dobrej łyżeczki).
Najlepiej używać proszku do pieczenia Celiko ,trzeba go troszkę poszukać
ale jest bez dodatku mąki pszennej.
Ilość składników można zwiększyć, w zależności od potrzeb to znaczy od wielkośći formy



Przepis ten można wykorzystać przygotowując torcik bądź biszkopt.
Piec w tortownicy bądź w małej blaszce.
Przekładać kremem, pianką lub bitą śmietaną (wg uznania).


1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać.

2. Dodawać żółtka, zmniejszyć nieco obroty w mikserze.

3. Połączyć mąki z proszkiem i dodawać je "po łyżce" do jajek.

4. Przełożyć ciasto do formy i piec około 35 minut.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #587  
Nieprzeczytane 24-08-2010, 17:19
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Bardzo fajny i smaczny torcik

Potrzebne 6 białek,1 szklanka zmielonego maku,
1.5 szklanki wiórków kokosowych, 1 szklanka cukru.

Ubić białka z cukrem ,wymięszać mak i wiórki kokosowe,
upiec w średniej tortownicy (20min temp.180 st)

Następnie :
1/2 litra mleka ,2 żółtka,1 łyżka mąki ziemnieczanej,
2 łyżki mąki kukurydzianej,cukier waniliowy,
2 łyżki cukru.
Z tych produktów ugotować budyń i wystudzić.
Następnie :
Utrzeć kostkę masła z 3/4 szklanką cukru pudru,
ucierając masę dodawać po łyżce budyniu
i ucierać do jednolitej masy.

Na wystudzony upieczony spód wyłożyć krem,
na wierzch wylać krzepnącą czerwoną galaretkę.
Do rozpuszczenia galaretki użyć mniej wody niż
podane jest w przepisie.
Włożyć do lodówki i schłodzić,najlepiej przygotować
jeden dzień wcześniej.

Mogę śmiało powiedzieć że smakuje nie tylko dzieciom.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #588  
Nieprzeczytane 24-08-2010, 17:22
maluna's Avatar
maluna maluna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Wielkopolska
Posty: 30 859
Domyślnie Bietko!

Jak jeszcze miałam działkę w Poznaniu, często wysiewałam
skorzonerę. Po obraniu z czarnej skórki te korzenie wyglądają podobnie jak szparagi. Gotuje się je, jak kalafior i polewa masełkiem z bułeczką. To bardzo smaczne warzywo, ale w sklepach nie widziałam, zawsze kupowałam tylko nasiona
__________________
Małgosia


http://www.klub.senior.pl/moje/maluna/blog/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #589  
Nieprzeczytane 24-08-2010, 17:26
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Witaj Malunko

Ja też tłumaczyłam Bietce że najlepiej
popytać wśród działkowców hobbistów
którzy lubią hodować rzadko spotykane warzywka.
Przepisów na skorzonerę jest dużo ,
miedzy innymi ten sposób który podajesz
żeby podawać jak szparagi. Szkoda że to warzywko
jest tam mało popularne bo jest bardzo zdrowe
i zawiera bardzo dużo wartościowych składników.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #590  
Nieprzeczytane 24-08-2010, 17:33
maluna's Avatar
maluna maluna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Wielkopolska
Posty: 30 859
Domyślnie Dzięki Helenko

Dla mnie jest super smaczne i żałuje, że tak mało popularne
__________________
Małgosia


http://www.klub.senior.pl/moje/maluna/blog/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #591  
Nieprzeczytane 24-08-2010, 19:05
kasyda's Avatar
kasyda kasyda jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Oct 2009
Miasto: 00-182 Warszawa
Posty: 83
Domyślnie

Dziękuję Helenko /moja imienniczko/ za przepisy, na pewno wypróbuję i napiszę, co mi z tego wyszło.

Odpowiedź z Cytowaniem
  #592  
Nieprzeczytane 24-08-2010, 19:12
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Miło mi Helenko moja imienniczko

Cytat:
Napisał kasyda
Dziękuję Helenko /moja imienniczko/ za przepisy, na pewno wypróbuję i napiszę, co mi z tego wyszło.


Ja osobiście polecam ten torcik ze spodem
z mielonego maku i wiórków kokosowych.
Nie mam nikogo na diecie bezglutenowej
ale często go robię i bardzo wszystkim
smakuje i małym i dużym. Pozdrawiam Cię
Odpowiedź z Cytowaniem
  #593  
Nieprzeczytane 24-08-2010, 19:13
kasyda's Avatar
kasyda kasyda jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Oct 2009
Miasto: 00-182 Warszawa
Posty: 83
Domyślnie

Rewanżuję się przepisem na sałatkę, szybką i pyszną.

5 jajek na twardo posiekać
dodać puszkę kukurydzy
dodać 1/2 paczki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
dodać majonez, wymieszać
Smacznego

Odpowiedź z Cytowaniem
  #594  
Nieprzeczytane 24-08-2010, 19:16
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Dzięki Helenko

Dzięki za przepis ,bardzo ciekawy
i faktycznie szybki. Ja prażonych ziaren
słonecznika używam bardzo często
są zdrowe i smaczne. Uprażę zawsze sobie
na zapas do zamkniętego pojemniczka
i dodaję na różne potrawy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #595  
Nieprzeczytane 28-08-2010, 22:51
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 8 053
Domyślnie

Cześć ,dawno mnie nie było...a tu tyle nowości...
Ziarna słonecznika najpierw prażę,potem wkładam do słoiczka a potem wyjadam ....lub posypuję pomidorki.Mniam mniam...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #596  
Nieprzeczytane 28-08-2010, 22:59
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Witaj Czarna

Cytat:
Napisał czarna
Cześć ,dawno mnie nie było...a tu tyle nowości...
Ziarna słonecznika najpierw prażę,potem wkładam do słoiczka a potem wyjadam ....lub posypuję pomidorki.Mniam mniam...
Dawno Cie nie było
Ja też tak robię z ziarnem jak i Ty,
dziś już uciekam bo rano wcześnie mam wyjazd.
Pa,pozdrawiam Cię Czarna.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #597  
Nieprzeczytane 28-08-2010, 23:11
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 8 053
Domyślnie Pozdrawiam i przepis zostawiam

Dzisiejszą sobotę w kuchni spędziłam robiąc zimowe zapasy...m.in.

Sałatkę z ogórków z papryką

5 kg malutkich ogórków
1 kg czerwonej i żółtej papryki
1 kg cebuli
Ogórki umyte,nieobrane pokroić w słupki lub grubsze talarki,paprykę i cebulę w paski.
Zagotować 1 1/2 szkl.soli i 18 szkl.wody.Zalać ogórki,zostawić na 2-3 godz,mieszać co 1/2 godz.Odcisnąć z zalewy.
Do słoików wkładać szczyptę gorczycy,kolendry i ziela angielskiego ,następnie odciśnięte warzywa.
Zrobić zalewę:
zagotować-6 szklanek wody+2,5 szklanki octu+1 kg cukru i wlać do słoików.
Pasteryzować 5 min.od chwili zagotowania.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #598  
Nieprzeczytane 31-08-2010, 20:49
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Dzięki Czarna za fajny przepis zimowy

Mamy dużo deszczu i sezon grzybowy w pełni
więc zapraszam na zupkę

Kartoflanka z grzybami
Przygotowanie: 50 minut

Składniki:
500 g ziemniaków, 1 l bulionu warzywnego, 250 g świeżych grzybów leśnych (borowiki, koźlaki, podgrzybki, maślaki), 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany 22%, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 liść laurowy, 2 goździki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, garść startego żółtego sera, sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do wrzącego bulionu, dodajemy liść laurowy, goździki i gotujemy 10 minut. Grzyby czyścimy, płuczemy i kroimy w paski. Cebulę obieramy, drobno siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy grzyby i smażymy 10 minut, mieszając. Przekładamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze 15 minut. Mąkę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, łączymy z zupą i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia i łączymy ze śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną natką pietruszki i tartym serem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #599  
Nieprzeczytane 31-08-2010, 20:53
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Zapiekanka warzywna
Przygotowanie: 1,5 godziny

Składniki:
6 łyżek oliwy, 450 g cukinii (pokrojonej w cienkie plasterki),
450 g młodego kabaczka (pokrojonego w cienkie plasterki),
2 łyżeczki soli, 3-4 dojrzałe pomidory (pokrojone w plastry),
2 średnie cebule (pokrojone w półplasterki), 3/4 łyżeczki pieprzu,
2 ząbki czosnku (zmiażdżone), 2 łyżki liści tymianku,
3 łyżki bułki tartej, 1 szklanka tartego sera, 1/4 szklanki posiekanych liści bazylii

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 205°C.
Natłuszczamy prostokątne naczynie żaroodporne.
Cukinię i kabaczka oprószamy solą i odstawiamy na 45 minut, aby puściły wodę.
Osuszamy ręcznikiem papierowym. Pomidory układamy na ściereczce,
oprószamy solą i podobnie odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę,
podsmażamy cebulę z 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Powinna nabrać brązowego koloru. Mieszamy czosnek, 3 łyżki oliwy,
1/2 łyżeczki pieprzu oraz tymianek.
Łączymy cukinię I kabaczka z połową zalewy. Układamy w naczyniu,
pokrywamy warstwą cebuli. Na wierzchu układamy plastry pomidora.
Polewamy resztą zalewy. Pieczemy 40-45 minut. Mieszamy bułkę tartą,
ser i łyżkę oliwy. Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 230°C.
Oprószamy zapiekankę bułką z serem i wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut.
Przed podaniem studzimy 10 minut.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #600  
Nieprzeczytane 31-08-2010, 20:56
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Kotlety z kapusty
Przygotowanie: 2 godziny

Składniki:
1 kg białej kapusty, 1 czerstwa kajzerka, 1/2 szklanki mleka,
1 cebula, 2 jajka, 100 g tartej bułki, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia

Wykonanie :
Kapustę gotujemy w posolonej i lekko posłodzonej wodzie przez 40 minut,
odcedzamy i studzimy. Bułkę moczymy w mleku. Cebulę obieramy,
drobno kroimy i lekko rumienimy na łyżce rozgrzanego oleju.
Kapustę kroimy na kawałki i mielimy razem z odciśniętą bułką.
Dodajemy jajka, cebulę, 2 łyżki tartej bułki, solimy, pieprzymy,
dodajemy cukier i natkę, dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy owalne kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej
i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 79 30-09-2022 13:51
Kuchnia-moja pasja-przepisy pozytywna Hobby, pasje 8 25-03-2022 13:17
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 552 31-10-2017 05:53
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! ISS Profilaktyka i zdrowy styl życia 36 30-08-2008 20:03

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:05.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.