menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #2401  
Nieprzeczytane 17-07-2016, 18:24
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

CIASTO NIEDZIELNE Z CZARNĄ PORZECZKĄ
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą

Składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:

4 łyżki bułki tartej
750g umytej, obranej czarnej porzeczki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-4 łyżki cukru

Beza:

5 białek
3/4 szklanki cukru
100g płatków migdałowych
1. Płatki migdałowe wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnia. Prażyć migdały w temperaturze 180oC przez około 8-10 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto:
2. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto, podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika.

3. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.

4. Schłodzone ciasto w blaszce posypać bułką tartą. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce.

5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać nim porzeczki (ciasto nie musi przykryć owoców całkowicie).

6. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).

Beza:
7. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier (tak po 1 łyżce), mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Na końcu dodać uprażone płatki migdałowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką.

8. Bezę równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto i blaszkę wstawić znów do piekarnika. Piec w temperaturze 150oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2402  
Nieprzeczytane 19-07-2016, 22:09
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

PYSZNE CIASTO MALINOWEna lato
Składniki

Ciasto:
3 żółtka
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
150 g mąki pszennej
100 g masła

Krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki żelatyny

Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe

Ponadto:
500 g malin
3 malinowe galaretki

Sposób przygotowania

1.

Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 21x33 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić.

2.

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami.Wylać na upieczone ciasto.

3.

Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami.

4.

Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem z wyciąganym dnem (ew. zwykła blacha odwrócona do góry dnem),bezę posypać płatkami migdałowymi i piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2403  
Nieprzeczytane 20-07-2016, 16:03
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

KUCHNIA AUSTRALII-EKSPLOZJA SMAKÓW
Ciężko jest mówić o kuchni australijskiej jako takiej, gdyż jest to twór niezwykle złożony. Wynika to zarówno z położenia geograficznego kontynentu, jak i jego historii. Przez wieki kuchnia tego kraju była niedoceniania. Obecnie zyskuje coraz więcej entuzjastów. Jest mieszanką najróżniejszych smaków i wpływów kulturowych: kuchni rdzennych mieszkańców oraz osiedlających się tu przybyszów z innych kontynentów. Kuchnia australijska to prawdziwa kuchnia fusion, aspirująca obecnie do miana jednej z najlepszych kuchni świata. Zawdzięcza to m.in. ciekawym połączeniom smakowym i składnikom najlepszej jakości. Coraz więcej prawdziwych smakoszy przybywa na ten kontynet, aby spróbować tutejszych lokalnych dań. Nowy program emitowany na antenie Kuchni.tv "Przewodnik po Australii dla smakoszy" odkryje przed widzami tajniki prawdziwej australijskiej kuchni.


Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchniotek...#ixzz4ExQXLIuy
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2404  
Nieprzeczytane 20-07-2016, 22:14
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

SALMOREJO – hiszpański przysmak z pomidorów
Pyszna i prosta, zaskakująca w smaku zupa pomidorowa, idealna na upalne dni. Oryginalny hiszpański przepis na zupę salmorejo prosto z Teneryfy!!

Salmorejo

Składniki

1kg dojrzałych pomidorów
1 papryka
2 ząbki czosnku
Miąższ z niedużego bochenka chleba
Ocet winny biały
Oliwa
Sól

wykonanie

SALMOREJO – hiszpański przysmak z pomidorów: Umyte pomidory i paprykę pokroić na nieduże kawałki, włożyć do dużej miski i dodać czosnek. Wszystko bardzo dokładnie rozdrobnić na gładki krem za pomocą blendera. Miąższ chleba namoczyć w wodzie, a następnie odsączyć i dodać do pomidorów. Ponownie miksować wszystko na gładki krem. Dodać ok. 2 łyżek octu oraz posolić do smaku. Na końcu dodać oliwę (ok. 1/4 szklanki) i delikatnie wymieszać łyżką. Schłodzić zupę w lodówce. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i plastrami szynki np. szwarcwaldzkiej.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2405  
Nieprzeczytane 21-07-2016, 21:27
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Gruzińskie pierogi Chinkali z mięsem
Tradycyjne, aromatyczne i soczyste pierogi kuchni gruzińskiej. Pierożki są idealne, jeśli po ugryzieniu wypływa najpierw bulion, którym zalewane jest mięso

Sposób przygotowania:

Gruzińskie pierogi Chinkali z mięsem
Przygotowujemy najpierw farsz: mięsa łączymy ze sobą, dodajemy posiekaną natkę kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion, tyle żeby mięso wchłonęło ale nie więcej niż szklankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do odpoczynku.

W tym czasie robimy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Dolewamy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Jeśli trzeba dodajemy mąkę lub więcej wody. Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Wałkujemy ciasto na nieco gruby placek. Wykrawamy krążki i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy, tworząc sakiewki.

Gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty, licząc od wypłynięcia pierogów.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2406  
Nieprzeczytane 22-07-2016, 21:18
Joanna49W.'s Avatar
Joanna49W. Joanna49W. jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: xxxxxxxxx
Posty: 324
Domyślnie Koper

Czy zna ktoś sposób na przechowywanie kopru do kiszenia ogórków? Sezon ogórkowy w pełnym rozkwicie.Koper mój jest już częściowo przejrzały więc dziś go zerwałam i się zastanawiam jak go przechować aby się całkowicie nie zasuszył.Ogórki zbieram z działki co kilka dni . Jeśli któraś pani ma na to radę bardzo bym o nią prosiła.
Pozdrawiam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2407  
Nieprzeczytane 22-07-2016, 21:55
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał Joanna49W.
Czy zna ktoś sposób na przechowywanie kopru do kiszenia ogórków? Sezon ogórkowy w pełnym rozkwicie.Koper mój jest już częściowo przejrzały więc dziś go zerwałam i się zastanawiam jak go przechować aby się całkowicie nie zasuszył.Ogórki zbieram z działki co kilka dni . Jeśli któraś pani ma na to radę bardzo bym o nią prosiła.
Pozdrawiam.
Możesz go Joanno pokroić na mniejsze części i włożyć do szklanego słoika ,potem wstawić do lodówki,z miesiąc powinien wytrzymać,można tez zasuszyć,też nadaje się do kiszenia
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2408  
Nieprzeczytane 22-07-2016, 21:58
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie


Nie ma to jak pasternak

Pasternak niegdyś królował na polskich stołach. Zdetronizowała go dopiero królowa Bona...



Włoszczyzna - oto przyczyna utraty popularności staropolskiego pasternaku. To rodzime warzywo kilkaset lat temu przegrało z ziemniakiem i straciło na popularności. Choć ma 3 razy więcej wartości odżywczych niż marchewka, wciąż rzadko pojawia się na naszych stołach, a wśród wielu osób ma opinię trochę gorszej pietruszki.

Z zapachu przypomina pietruszkę, jednak jego smak jest bardziej podobny do marchewki. Wyróżnia go specyficzny aromat, przypominający kminek, anyż i koper.



Lecznicze właściwości

Pasternak posiada wiele właściwości leczniczych - ma działanie uspokajające, pobudza trawienie, reguluje krążenie i działa moczopędnie. W wielu dietach korzystne byłoby stosowanie pasternaku w zamian za wszechobecne ziemniaki. Do spożycia przygotowujemy go tak samo jak typową włoszczyznę.

Sprawdzone dania

To wspaniałe warzywo świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i zup, będzie również idealną przekąską.

Oto kilka pomysłów na wykorzystanie pasternaku w kuchni:

1. Jeśli masz ochotę na przekąskę, pasternak można pokroić na paseczki, obtoczyć w jajku i bułce tartej i podsmażyć.

2. Aby wykorzystać to warzywo jako dodatek do obiadu, idealna będzie surówka z drobno posiekanego pasternaku, z dodatkiem jabłka i cebuli, skropiona oliwą z oliwek.

3. Można zrobić placuszki z pasternaku, przygotowując je według przepisu na placki ziemniaczane, warto spróbować takiego nowatorskiego rozwiązania!

4. Puree z pasternaku podane z mięsem będzie doskonałą alternatywą dla ziemniaków. A ile takie danie ma mniej kalorii...

Można też pasternak dodać do sałatki jarzynowej zamiast pietruszki,jest nawet lepszy.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2409  
Nieprzeczytane 23-07-2016, 08:05
Joanna49W.'s Avatar
Joanna49W. Joanna49W. jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: xxxxxxxxx
Posty: 324
Domyślnie Pasternak

iwasiwa- dziękuję za radę, uratuje mój koper.
Na pasternaku też zrobię eksperyment, usmażę obtoczony w jajku i bułce.
Pozdrawiam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2410  
Nieprzeczytane 25-07-2016, 20:17
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

NAJLEPSZE DOMOWE SWOJEJ ROBOTY LODY,KTÓRE SIĘ UDAJĄ
Można wyjść gdzieś na miasto, do lodziarni i wydać ok. 3 zł za gałkę, ale można też wydać 3 zł na 300 ml śmietany kremówki, wrócić do domu, wyciągnąć z lodówki 2 jajka, odmierzyć cukier, złapać mikser w dłoń i zrobić samodzielnie pyszne, kremowe lody! Bez maszynki, bez mieszania co godzinę!


Składniki:

300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
100 g cukru (można dać więcej, jednak tyle daje wystarczającą słodkość)
1 łyżka wody przegotowanej, ciepłej
1 laska wanilii



Wykonanie:

Na początku musimy przygotować 3 miski. W jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.

Do żółtek dodajemy 50 g cukru i 1 łyżkę wody. Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ponownie.

Śmietanę również ubijamy na sztywną pianę.

Do żółtek dodajemy stopniowo, po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszamy.
Na koniec rozcinamy laskę wanilii na pół i wyciągamy z niej nasionka, dodajemy do masy.

Miskę z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin, można też zostawić na dłuższy czas.

Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby było możliwe uformowanie kulek łyżką do lodów.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2411  
Nieprzeczytane 28-07-2016, 20:09
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Wizyta papieża w Polsce od kuchni. Znamy menu Franciszka
Posiłki dla papieża przygotowywać będą siostry sercanki oraz dwie kucharki świeckie, które na co dzień gotują dla krakowskich biskupów. Franciszek jada regularnie, trzy posiłki dziennie. Śniadanie papież będzie spożywał o 7:30, obiad między 12 a 13, natomiast kolację około 19.

Papieżowi zaserwowane zostanie menu łączące dania kuchni polskiej z elementami włoskiej oraz argentyńskiej. Papież nie lubi być obsługiwany, więc kiedy zejdzie do jadalni, wszystkie potrawy będą już na niego czekały na stole. Ks. Piotr Studnicki ujawnił, że już pierwszego dnia pontyfikatu papież wyraził życzenie, by poinstruowano go na temat obsługi ekspresu do kawy. Wstaje bowiem wcześnie i nie chce nikogo budzić, dlatego woli robić sobie kawę własnoręcznie. Ojciec Święty jest też fanem yerba mate.

Wśród ulubionych dań papieża znajdują się argentyńskie empanadas, czyli pieczone pierogi z mięsem i warzywami oraz befsztyki z grilla. Franciszek lubi też słodycze. Chętnie jada deser dulce de leche, czyli mleczny krem o smaku waniliowym.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2412  
Nieprzeczytane 28-07-2016, 20:57
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki

biała kapusta 1 1/2 główka
ˇłopatka wieprzowa 35 dag
ˇwędzony boczek bez skóry 10 dag
ˇcienka kiełbasa drobiowa 20 dag,może być inna...
ˇpieczarki 10 dag
ˇśrednia cebula 2 szt.
.trochę wegety lub kucharka lub kostka rosołowa
.2 pomidory obrane ze skóry,pokrojone w kostkę
.łyżka klarowanego masła
Przygotowanie

Kapustę szatkujemy..lub kroimy w grubą kostkę...w garnku rozpuszczamy masło dodajemy
pokrojoną cebulę i dwa ząbki czosnku,dusimy,dodajemy kapustę,dusimy dalej..dodajemy pomidory,wegetę,dusimy,możemy podlać niewielką ilością wody,ona potem wyparuje..

Boczek kroimy w plasterki, odcinamy z nich tłustą część. Część chudszą boczku kroimy w paseczki, tłustą w bardzo drobną kosteczkę. Kiełbasę i łopatkę kroimy w kostkę.
Na suchą zimną patelnie wrzucamy kostki tłuszczu z boczku. Wytapiamy. Dokładamy paski z części chudszej i kiełbasę.
Na drugą patelnię odlewamy 4 łyżki tłuszczu powstałego z wytopionego boczku, rozgrzewamy go i wrzucamy łopatkę. Smażymy ją pod przykryciem przez około 15 minut.
Gdy kapusta nieco zmięknie, odkrywamy pokrywkę i wrzucamy do garnka podsmażony boczek z kiełbasą oraz łopatkę . Dodajemy przyprawy. Dusimy razem aż odparuje większość wody.
Pieczarki kroimy w pół-plasterki. Wrzucamy je na patelnię po smażeniu boczku i smażymy przez około 5 minut często mieszając. Dokładamy do bigosu.Mieszamy i gotowe.Dodajemy
soli ,pieprzu do smaku..ja dodaję jeszcze 1-2 łyżki octu
balsamicznego.
__________________
IWA

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 28-07-2016 o 21:03.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2413  
Nieprzeczytane 02-08-2016, 22:57
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

KOTLECIKI Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki:
główka kapusty

cebula dymka 2-3 sztuki

koperek 0,5 pęczka

jajka 2 sztuki

mąka pszenna 3 łyżki

bułka tarta 3 łyżki

sól

czarny pieprz mielony Prymat

przyprawa un. Kucharek

olej do smażenia

bułka tarta

Krok 1 / 5
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do garnka , zalewamy wodą ,lekko solimy . Gotujemy do miękkości,odcedzamy i studzimy . Mielimy na najgrubszym sitku .

Krok 2
Dymki kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na oleju .

Krok 3
Koperek drobno kroimy i dodajemy do kapusty razem z przesmażoną cebulką , jajkami , bułką tartą i mąką pszenną . Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i przyprawą kucharek .


Krok 4
Formujemy małe owalne kotleciki , obtaczamy w bułce tartej .

Krok 5
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2414  
Nieprzeczytane 08-08-2016, 22:49
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Kiedy nie chce się nic ugotować,to po prostu zrób danie
z ''niczego''
Najprościej...
-ziemniaki,najlepiej z dnia przed, z czym się da smażone z
majerankiem, z pieczarkami, z serem.. no z czym się da.

-pomidory z czym sie da, czyli panierowane, podawane z
makaronem, pomidory krojone w
naleśnikach,pomidory krojone wymieszane z grzankami,i zapiekane..
oczywiście stałym dodatkiem do tych wszystkich pomidorów jest świeża
bazylia, ser(mozarella najlepiej) i czosnek;D

-pizza, drożdże zawsze mam zamrożone, a zadowala mnie
z samym sosem pomidorowym i serem...

-ryż ,makaron na kilka sposobów,może być z uprażonymi jabłkami,
może być typu risotto,z gotowanym i zmielonym mięsem
z rosołu,może być z warzywami,ale i też na słodko ze śmietaną
i z cynamonem...
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2415  
Nieprzeczytane 11-08-2016, 20:19
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

JEGO WYSOKOŚĆ POMIDOR
Król Włoch - jego wysokość pomidor, panuje na Półwyspie Apenińskim niepodzielnie i nie ma rywala. Wielu Włochów nie wyobraża sobie nawet posiłku bez pomidora w dowolnej postaci. Ostatnio furorę robią doskonałe latem pomidorowe sorbety oraz czarne pomidory.
Pomidor uważany jest już nie tylko za niezbędny składnik diety śródziemnomorskiej, ale wręcz za element narodowej tożsamości.

Każdy Włoch zjada średnio rocznie 65 kilogramów tego warzywa, więcej niż jakiegokolwiek innego produktu. Według statystyk, co drugi Włoch je świeże bądź przetworzone pomidory wiele razy w tygodniu, a co piąty wręcz tak często, jak to możliwe. Więcej ich miłośników jest na południu kraju. Tam zjada je w dużych ilościach jedna trzecia mieszkańców w każdym wieku.
Łącznie mieszkańcy Italii wydają na czerwony przysmak setki milionów euro rocznie.

Pastasciutta, czyli makaron z sosem pomidorowym, pizza margherita i bruschetta, czyli podpiekana kromka chleba z pokrojonymi w kostkę pomidorami i oliwą to codzienne przysmaki milionów ludzi. Z drugiej strony, zauważają eksperci - autorzy książek i naukowych rozpraw o pomidorach, niewiele wiedzą oni o podstawowym składniku w kuchni i na stole.

"Pomidor to pomidor i koniec" - mówią zazwyczaj Włosi. Spośród ogromnej liczby odmian potrafią wymienić kilka tych podstawowych i wskazać, do czego służą.

Podłużne San Marzano uważane są za jedne najlepszych, zwłaszcza do sosów. Najpopularniejsze pomidory kiściowe (grappolo) idealnie nadają się zarówno jako przetworzone do makaronów, jak i do sałat. Regionalne certyfikaty mają sycylijskie małe pomodori di Pachino, szczególnie cenione w kuchni.

Muszą być włoskie, najlepiej z najbliższej okolicy - powtarzają konsumenci, którzy jak ognia unikają tych importowanych.

Bardzo poważnym problemem, wymagającym szczególnej czujności podczas zakupów, jest proceder sprowadzania gotowego taniego przecieru pomidorowego z Chin, który rozlewany jest we Włoszech i jako włoski sprzedawany, zarówno w sklepach, jak i w hurtowniach zaopatrujących pizzerie i restauracje. Jego, jakość budzi ogromne obawy z powodu nieprzestrzegania przepisów dotyczących czystości upraw, a także wściekłość rodzimych hodowców, ponoszących z tego powodu olbrzymie straty. W wielu przypadkach pułapkę stanowią niejasne etykietki, z których trudno dowiedzieć się, skąd naprawdę pochodzą pomidory. Od lat mnożą się apele o uwagę przy zakupie przecierów i unikanie tych podejrzanie tanich.

Pomidor we włoskiej kuchni to nie tylko makaron z sosem, niemal codzienne danie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Znakomitym daniem jest parmigiana, czyli zapiekane w pomidorowym sosie plastry bakłażana z dodatkiem parmezanu i mozzarelli.

Z ludowej kuchni pochodzi polenta, czyli ugotowana mąka kukurydziana polana sosem.
Czwartek w wielu rejonach kraju uchodzi do tej pory za dzień kopytek. W podstawowej wersji gnocchi podawane są oczywiście z pomidorowym sosem.

W sklepach i na targach można kupić duże specjalne odmiany nadające się do faszerowania ryżem z serami i przyprawami; to też jedno z najpopularniejszych dań.

Pomidor może być ten składnikiem sosu pesto, które często przygotowuje się spontanicznie, bez dokładnych przepisów i zachowania proporcji. Do moździerza lub miksera wystarczy wrzucić to, co serce i apetyt dyktuje: obrane pokrojone pomidory, garść bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, migdałów, czosnku. Aksamitną pastę należy następnie wymieszać z ugotowanym gorącym makaronem.

Ostatnie lata przyniosły nowe zaskakujące odkrycia na temat wykorzystania resztek pomidorów. Naukowcy z Instytutu Chemii Biomolekularnej z Pozzuoli koło Neapolu stwierdzili, że ze skórek można produkować ekologiczne opakowania. Zdaniem specjalistów tysiące ton resztek, pozostających po przemysłowej obróbce pomidorów, stanowią niewykorzystane źródło surowców. Torebki z pomidorowych skórek są w pełni ekologiczne, gdyż ulegają całkowitej biodegradacji.

Już wkrótce do masowej sprzedaży we Włoszech mają trafić czarne pomidory. Jak zapewniają naukowcy, którzy je wyhodowali, są one bardzo bogate w przeciwutleniacze i dlatego należy je uznać za prawdziwe dobrodziejstwo dla zdrowia.

Czarne warzywo o zarejestrowanej w 2009 r. nazwie Sun Black, które już zdążyło wywołać zdziwienie i duże zainteresowanie, jest owocem pracy naukowców z ośrodków badawczych w Pizie, Viterbo, Reggio Emilia i Modenie.

Badacze zapewnili, że pomidor ten nie jest genetycznie modyfikowany, gdyż jego nasiona otrzymano w wyniku tradycyjnej metody krzyżówki.

Z Rzymu Sylwia Wysocka
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2416  
Nieprzeczytane 21-08-2016, 22:12
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Ketchup to stały element „wystroju” mojej lodówki. Lubię ketchup od zawsze i zdarza się nawet, że polewam nim świeże pomidory W pełni sezonu, kiedy pomidory są smaczne, aromatyczne i przede wszystkim tanie, polecam samodzielne przygotowanie ketchupu w domu.

Podany przeze mnie przepis możesz potraktować jako bazę do uzyskania własnego ulubionego smaku. Z dostępnych w sklepach produktów dla mnie od lat numerem jeden jest ketchup Pudliszki, bardzo bardzo lubię kultowy Włocławek, a także ketchup Heinz, który jest (z tego co wiem) pierwszym masowo produkowanym ketchupem w takim słowa tego znaczeniu, jakiego używamy w dniu dzisiejszym – założyciel firmy Heinz opracował jego recepturę w 1876 roku :-)
Składniki domowego ketchupu

1 kg dojrzałych pomidorów
1 nieduża łodyga selera naciowego
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
1 łyżeczka cukru
dwie szczypty cynamonu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ketchupu

Zacznij od sparzenia pomidorów wrzątkiem. Obierz je i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie pokrój pozostały miąższ w kostkę i wrzuć do rondla razem z pokrojonym na cieniutkie plasterki selerem i rozgniecionym lekko ząbkiem czosnku.
Dodaj cukier, ocet i przyprawy.

Całość zagotuj i duś na małym ogniu do czasu, aż pomidory rozpadną się na papkę. Następnie możesz wykonać dwa różne kroki – jeden dla leniuchów (to mój sposób) a drugi dla estetów nie tolerujących najmniejszej grudki Możesz całą zawartość rondla pieczołowicie przetrzeć przez drobniutkie sito przy pomocy drewnianej łyżki. Dzięki temu otrzymasz ketchup o aksamitnej konsystencji bez najmniejszej grudki. Możesz też – tak jak ja – zmiksować ketchup przy pomocy blendera.
Uzyskaną poprzez przecieranie lub miksowanie masę przelej z powrotem do rondla. Będzie jeszcze zbyt rzadka, aby można było ją nazwać ketchupem.

Rondelek postaw na małym ogniu i duś ketchup od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji. W tym czasie gęstniejący sos lubi uciekać z garnka pod wpływem wydobywających się na powierzchnię pęcherzyków powietrza. Nie możesz też przykryć rondla pokrywką, aby nie blokować odpływu pary wodnej – w końcu chcemy aby ketchup był gęsty.

Ja radzę sobie w tej sytuacji z pomocą drobnego metalowego sitka, które nakładam na garnek. Dzięki temu wszystkie erupcje ketchupu kończą się na metalowej siateczce zamiast na świeżo pomalowanej ścianie.
Kiedy ketchup osiągnie idealną konsystencję, jeszcze bardzo gorący przełóż do słoiczków, szczelnie je pozamykaj i po wystudzeniu włóż do lodówki, gdzie możesz taki ketchup przechowywać nawet i miesiąc.

Słoiczki możesz również pasteryzować np. przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 120 stopni C.

Sposoby na urozmaicenie domowego ketchupu


Aby urozmaicić pomidorowe przetwory domowej produkcji, możesz zastosować kilka ciekawych dodatków:

Bardzo fajnie do ketchupu pasują suszone śliwki, których kilka możesz dodać już na samym początku gotowania pomidorów.
Podobnie do śliwek, możesz użyć świeżych malin – tak samo jak śliwki, maliny zapewnią dodatkowy ciekawy smaczek i wzmocnią czerwony kolor ketchupu.
Dla fanów pikantnych smaków najlepszym dodatkiem będzie posiekana papryczka chilli.
Ja lubię dodawać suszonych ziół prowansalskich.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2417  
Nieprzeczytane 23-08-2016, 20:40
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Jak kupować i jeść figi i gdzie
Można kupić w Lidlu,świeże soczyste figi....
Uważam, ze warto próbować nowych rzeczy oraz poznawać nowe smaki. Dzięki takim małym eksperymentom można urozmaicić swój jadłospis. Oczywiście nie wszystko każdemu musi smakować, ale nie powinno nas to zniechęcać do dalszych poszukiwań nowych nieznanych nam smaków.

Czas zapoznać się bliżej z figami.

Dostępne są różne rodzaje: czarne, fioletowe, żółte i zielone. W Polsce najczęściej można kupić czarne i zielone. Czarne najlepsze są spożywane świeże, za to zielone najczęściej są suszone.

Na co zwracać uwagę kupując figi


kolor skórki, powinien być ciemny, intensywny,
owoce powinny być miękkie,
powinny być oderwane z drzewka razem z kawałkiem łodygi ( pozostają dłużej świeże),
Co dobrego znajdziemy w figach?

potas,
wapń,
fosfor,
żelazo,
magnez,
cynk,
witaminę B3 (PP),
witaminę B6,
kwas foliowy,
witaminę C,

Figi polecane są osobom z anemią, osteoporozą oraz podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Równocześnie zmniejszają negatywne skutki stresu, wzmacniają serce oraz naczynia krwionośne. Działają antybakteryjne i wzmacniająco, dlatego polecane są w okresie jesienno-zimowym
Jak jeść figi?

Figi są pełne smaku i nie potrzebują żadnego towarzystwa, można pałaszować je świeżo zakupione razem ze skórką. Jeśli skórka Wam przeszkadza możecie je obrać lub wyjadać łyżeczką podobnie jak kiwi.

Na początek polecam każdemu spróbować samej nieobranej figi bez żadnych dodatków.

Świeże figi są świetnym dodatkiem do dań słodkich lub słonych. Najbardziej znane jest połączenie słonej i suchej szynki parmeńskiej ze słodką i soczystą figą. Można je podawać również z serami ( kozim, pleśniowym lub mascarpone), jogurtem, kurczakiem lub innymi owocami. Znakomicie komponują się z gruszkami i orzechami. Figi są bardzo uniwersalne i będą ciekawym dopełnieniem nie tylko śniadań i deserów (owsianki, naleśniki, sałatki owocowe, ciasta), ale również obiadów.

Suszone figi warto dodawać do kompotów i herbat, zwłaszcza w okresie przeziębień. Komponują się z wieloma deserami. Lub zwyczajnie zjadamy kilka prosto z paczki jako przekąskę😉.

Figi są owocami bardzo słodkimi, dlatego osoby chore na cukrzycę lub odchudzające się powinny na nie uważać ( w szczególności na te suszone). Świeże figi to 74 kcal/ 100 g, a suszone to aż 249 kcal/ 100 g.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2418  
Nieprzeczytane 23-08-2016, 21:03
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Przepis na Burek z mięsem


Każdy kto chociaż raz odwiedził Bałkany próbował bądź słyszał o burku. Burek to rodzaj placka z ciasta filo (lub yufka) wypełnionego nadzieniem z mięsa mielonego, białego sera lub szpinakiem. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. W Chorwacji spotkaliśmy się z kilkoma sposobami zawijania ciasta. Chcąc przypomnieć sobie smak tego bałkańskiego fast food’a postanowiliśmy przygotować go samemu. Jak na pierwszy raz burek z mięsem wyszedł nam znakomicie, tzn. taki jaki zapamiętaliśmy z Chorwacji. Burek jest bardzo sycący, jednakże jest również potrawą bardzo kaloryczną. Dlatego minie trochę czasu zanim przygotujemy go ponownie. W sieci znajdziemy wiele przepisów na burka różniących się między sobą składnikami, dlatego postanowiliśmy spisać nasz przepis i podzielić się nim z Wami, by i nam w przyszłości nie umknął.
Burek z mięsem, przygotowany według przepisu otrzymanego w Chorwacji. Porcja dla 4 osób

Czas przygotowania:1 godzina

Czas pieczenia:20 minut

Kalorie:

250 kalorii/100g,

Składniki na ciasto:

– 500g mąki typ500

– 400ml ciepłej wody

– 2 łyżeczki soli

– kostka masła
Składniki na nadzienie mięsne:

– 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe)

– 1 średnia cebula

– 1 ząbek czosnku

– sól

– pieprz

– bazylia

– oregano
Wykonanie:

Mięsne nadzienie:



Siekamy drobno cebulę, i podsmażamy ją na małej ilości oleju. Po zrumienieniu dodajemy do niej mięso mielone. Do mięsa i cebuli wyciskamy czosnek, przyprawiamy bazylią i oregano oraz dodajemy sól i pieprz. Po przygotowaniu odstawiamy mięso do wystygnięcia.

CIASTO


Do wymieszanej z solą wody wsypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część dzielimy na 8-10 kawałków (w zależności od wielkości blachy, im większa tym mniej kawałków), natomiast drugą część ciasta przykrywamy by nam nie wyschła. Podzielone kawałki ciasta wałkujemy bądź rozciągamy (jak ciasto na pizzę) do momentu uzyskania przeźroczystego arkusza. Gotowy arkusz ciasta odkładamy na blachę bądź inne miejsce. Wcześniej roztopionym masłem smarujemy wierzchnią część arkusza i kładziemy na nią kolejny kawałek ciasta, pamiętając by samych brzegów cista nie smarować masłem. Nieposmarowane brzegi sklejamy z poprzednią warstwą. Czynność powtarzamy do uzyskania 8-10 warstw.

Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowane mięso.

Po położeniu mięsa bierzemy odłożoną na początku drugą połówkę ciasta i również dzielimy ją na 8-10 kawałków. Powtarzamy wyżej opisaną czynność tworzenia i układania arkuszy ciasta.

Gotowego Burka wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (przy piecykach z termoobiegiem temperatura ma wynosić ok 230 stopni).

Po wyjęciu z piekarnika, lekko skrapiamy wierzch wodą i przykrywamy na ok. 5 minut folią bądź ściereczką.
1 zasada
Ciasto należy rozciągnąć, aż stanie się bardzo cienkie
2 zasada
Warstwy ciasta układamy jedną na drugą, nakładając pomiędzy warstwę roztopionego masła
Czas pieczenia to ok. 20min w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni

__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2419  
Nieprzeczytane 25-08-2016, 20:41
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Jesienne potrawy pełne są smaku i aromatu. Króluje w nich papryka, cukinia i dynia. Warzywa te zawierają dużo witaminy C i wzmacniają naszą odporność przed zimą.
Jesienne potrawy
Dlatego warto spróbować pysznej zupy z dyni czy faszerowanej papryki. A jeśli wolisz coś słodkiego - to upiecz szarlotkę z cynamonem lub pyszny jabłecznik.

Pyszny przecier dyniowo-jabłkowy

Sposób przygotowania

Jabłka upiec i przetrzeć przez sito. Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ z pestkami, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, podlać odrobiną wody, rozgotować. Dodać cukier, podgotować, dodać przecier z jabłek, zagotować. Przecierem napełnić słoiki, zamknąć, zapasteryzować

jabłka dynia cukier


Tego potrzebujesz:
- 1 kg winnych jabłek
- 50–70 dag dyni
- 10 dag cukru
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2420  
Nieprzeczytane 01-09-2016, 20:39
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Smakołyki kuchni biologicznej w Wiedniu


Oprócz zdrowej mody Wiedeń oferuje Ci także smaki, które zapamiętasz na długo. Od kultowych lokali przez sklepy z biożywnością po oberże – wszędzie kuszą kulinarne doznania.

Przykładem tego jest chociażby lokal Tewa na targu Naschmarkt. Przygotowuje się tu orientalną kuchnię z produktów wyprodukowanych ekologicznie. Wyspą „żywności funkcjonalnej” i wyszukanej gościnności jest restauracja Wrenkh oferująca swoją specjalność „Sałatkę szczęścia z gryką”. Sieć ekologicznych supermarketów denn's oferuje o wiele więcej niż tylko żywność: Można tu kupić ekologiczne warzywa, środki czystości, świeże mięso i pastę do zębów. W Basic Bio można wybierać spośród 12.000 artykułów w jakości Bio. Liczne z nich są z Austrii. Dla osób cierpiących na alergie lub nietolerancje na konkretne artykuły spożywcze sklep oferuje ponad 500 produktów bez glutenu i laktozy.
Austriackie produkty ekologiczne można ponadto zakupić w BioWerkstatt. W zlokalizowanym obok barze BioBistro GenussBar serwowane są codziennie świeże potrawy ekologiczne oraz jedno wegańskie danie obiadowe - również na wynos. Spacerując po 1. dzielnicy natkniemy się na sklep Bio-Greißlerin Cristina Rojik. W ofercie tego sklepu znajdziemy liczne smakołyki oraz wino od znanych, zwykle małych producentów w jakości Bio. Tuż obok znajduje się należąca do sklepu restauracja Die Biowirtin, gdzie z pasją gotuje się w jakości Bio. Wina w jakości Bio pochodzą w 95% z najlepszych austriackich winnic.

Orzeźwiające pyszności oferują oba punkty lodziarnie Eis-Greissler. Do produkcji tutejszych 20 rodzajów lodów używa się wyłącznie biomleka i biośmietany własnej produkcji. Uwaga fani zakupów na jarmarku: w każdy piątek i każdą sobotę w sercu Wiednia odbywa się jarmark produktów ekologicznych Biobauernmarkt Freyung, gdzie zakupić można od ryby eko po biologiczne wino - wszystko, czego dusza zapragnie. W roku 2005 w Wiedniu otwarto pierwszy lokal Weltcafé, który w krótkim czasie stał się ulubionym miejscem spotkań. Można tu wypić nie tylko kawę, ale też wino z uprawy biologicznej.

WIEDEŃSKI TARG ŁASUCHÓW
http://viennesebreakfast.com/naschma...targ-lasuchow/
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze Ircia Ogólny 5 23-08-2014 14:17
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław Janmedia Praca, wolontariat 0 15-02-2011 09:53
Zdrowe potrawy w 15 minut Pięć Smaków Zaproszenia 1 19-01-2011 15:30
Kącik porad różnych e-bietka Dom, wnętrza, ogród 4 21-01-2010 12:34

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:45.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.