|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#21
|
||||
|
||||
Kurczak pod pierzynką
2 piersi z kurczaka, 1 kg ziemniaków, 3 marchewki, słoiczek majonezu, sól,pieprz Ziemniaki kroimy na grubsze paski,solimy i układamy na dno naczynia żaroodpornego. Piersi trochę rozbijamy i kładziemy na ziemniaki. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach i kładziemy na mięsko.Na wierzch kładziemy majonez i podlewamy 1 szkl wody.Pieczemy 1,5 godz w 200 stopniach.Smacznego |
#22
|
|||
|
|||
Ja ostatnio robiłam grecką zapiekankę z mięsem. Znalazłam przepis - jak zwykle - na Kwestii Smaku.
|
#23
|
||||
|
||||
Syn na obczyźnie nauczył się gotować ,to jest jego przepis na polędwiczkii
Polędwiczki ponacinać i w te nacięcia włożyć sos i plasterki pomidora Sos: na tarce zetrzeć 4 ząbki czosnku,1 cebulę i trochę imbiru.Dodać koncentrat pomidorowy,parę kropli cytryny,trochę musztardy,majonezu,wszystko wymieszać i dodać przyprawy: pieprz,sól,majeranek,papryka,ponownie zamieszać. Przyprawione polędwiczki odstawić do lodówki na noc.Następnego dnia piec 40 minut w 180 stopniach,na 10 minut przed końcem pieczenia posypać żółtym serem.Smacznego |
#24
|
||||
|
||||
Nie chcę otwierać nowego tematu aby napisać przepis na
RYBA PO GRECKU(sprawdzony i wiele razy robiony) 8 filetów lub kostek miruny lub tilapia lub sola,lub innej dobrej(odradzam mintaja bardzo oblodzonego), 2 duże cebule,2-3 marchewki,1 biały por,1mały seler,1pietruszka,2 łyżki masła,1/2cytryny,papryka słodka, sól,pieprz,koncentrat pomidorowy,1/2szklanki wody Rybę po rozmrożeniu,dokładnie osuszyć,nast polać sokiem z cytryny i obsypać przyprawami i obtoczyć w mące(nadmiar mąki strzepnąć) .Usmażyć na oleju,na koniec dodać 2 łyżki masła,przykryć, zmniejszyć gaz do minimum i tak trzymać ok 10 min. Cebulę i por pokroić-usmażyć.Resztę warzyw zetrzeć na grubej tarce i dodać do cebuli i pora,dusić 5 min pod przykryciem,nast dodać konc pom rozmieszany w wodzie,wymieszać i dusić pod przykryciem ok 20min. Do naczynia żaroodpornego kłaść warstwami rybę(można pokroić na mniejsze kawałki)i farsz,wstawić do piekarnika na ok 20min temp 100stopni |
#25
|
||||
|
||||
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM(super)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 cebula,1 papryka,majonez,sól,pieprz 20dkg sera żółtego - pokroić w kostkę Do miski wkładam tuńczyka,pokrojoną w kostkę cebulę,paprykę pokrojoną w paski,mieszam,następnie dodaję ser żółty,majonez,sól,pieprz.Wszystko mieszam. Przepis prosty,ale bardzo dobry |
#26
|
||||
|
||||
Przepis idealny na wielkanoc. Ale również i na co dzień jeśli chcecie przygotować jakiś konkretny mięsny obiad. Mianowicie biała kiełbasa zapiekana z serem: https://www.przepisy.pl/przepis/bial...iekana-z-serem . Danie banalnie proste, łatwe . Nakładamy po prostu wszystkie składniki do blaszki albo do naczynia do zapiekania i potem mamy smaczną zapiekankę.
Podaję albo z kaszą albo z ziemniaczkami. |
#27
|
|||
|
|||
Na blogu Qchenne inspiracje znalazłam świetny przepis na zapiekankę z ziemniaków, pomidorów i mięsa mielonego. Mam ją zamiar przetestować w najbliższym czasie.
|
#28
|
||||
|
||||
Wszyscy robią gołąbki zawijane w kapuście,a ja tak nie lubię ,więc robię z kapustą w środku,do tego sos pomidorowy,palce lizać
Przepis na farsz: 1/2 kg mielonego z łopatki, 1 cebula w kostkę, 2 torebki ryżu sypkiego, 3 jajka(lub 2) sól,pieprz, 1/2 główki(lub 1/4)kapusty-pokroić i posolić aż zmięknie,wycisnąć sok i dodać do mięska. Wszystkie składniki wymieszać i uformować nie duże kulki,obtoczyć w mące(nadmiar obsypać)i obsmażyć z obu stron na oleju.Następnie włożyć go garnka Sos 1,5 l wody, 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, wlać do naczynia wodę,dodać cebulę,1 kostkę rosołową,koncentrat pomidorowy,trochę ketchupu,bazylie-ok 2 łyżeczki,wszystko wymieszać i zalać gołąbki. Gotować 20 minut Składniki do sosu wg swojego smaku,ale ja już nie dodaję soli bo jest kostka rosołowa,a czasami sos zagęszczam śmietana z mąką(ale przed samym podaniem) Smacznego |
#29
|
||||
|
||||
Prosty przepiss na obiad:
http://przepisy.pl/przepis/zapiekank...wa-z-brokulami Zapiekanka z brokułami oraz z makaronem. Świeżo upieczona jest pyszna ( polecam zjęść od razu całą ponieważ odgrzewana smakuje już o wiele gorzej). Jednak świeżo wyjęta z piekarnika, cudo! |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Najlepsze, sprawdzone kosmetyki | loczek | Kosmetyki | 70 | 18-04-2024 09:39 |
Ciasta-sprawdzone przepisy | elfka | Kuchnia, kulinaria | 36 | 14-12-2016 19:52 |
Przewodnik turystyczny 2016 - część II. Sprawdzone, atrakcyjne kierunki na wakacje - komentarze | 79.141.170.xxx | Ogólny | 0 | 03-06-2016 13:01 |
Popraw sobie nastrój w kilka minut - proste, sprawdzone sposoby - komentarze | Irenka 26 | Ogólny | 4 | 15-05-2014 11:13 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|