menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1301  
Nieprzeczytane 19-08-2011, 22:57
koziorożec's Avatar
koziorożec koziorożec jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Radom-mazowieckie-Polska
Posty: 3 871
Domyślnie

Cytat:
Napisał Bożena_16
ja mam przepis na super ciasta awaryjne 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 3\4 kostki margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok.20 dkg owoców [mogą być mrożone] Margarynę stopić ostudzić dodać cukier jaja mąkę i proszek do pieczenia oraz owoce. Dokładnie wymieszać. Wylać ciasto na wąską blachę.

Bożenko a ile tych jajek ma być?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1302  
Nieprzeczytane 20-08-2011, 10:45
Bożena_16's Avatar
Bożena_16 Bożena_16 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Warmińsko-mazursk., Polska
Posty: 14
Domyślnie

3 jajka zapomniałam dopisać sorry.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1303  
Nieprzeczytane 21-08-2011, 09:44
jolka5652's Avatar
jolka5652 jolka5652 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1 224
Domyślnie

witam i zarazem pytam, czy znacie jakieś fajne przepisy na czosnek w zalewie,
pochłaniamy razem z córką ogromne ilości, ale kupowanie tych gotowych pochłania majątek,
chciałabym zrobić troszkę zapasu na zimę, ale przepis jaki posiadałam, nie był najlepszy
czosnek nie miał takiego smaku jak ten kupny z przyprawami, czekam na informację i serdecznie dziękuję
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1304  
Nieprzeczytane 21-08-2011, 12:14
Bożena_16's Avatar
Bożena_16 Bożena_16 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Warmińsko-mazursk., Polska
Posty: 14
Domyślnie

1 kg czosnku ,łyżka łyżka czrnuszki łyżka ziaren kolendry 3 łżki ostrej papryki mielonej .Czosnek obieramy mieszamy z solą czarnuszką i papryką zalewamy oliwą.Przykrywamy i odstawiamy na 7 dni, raz dziennie mieszamy.Po 7 dnach przekładamy do słoików zalewamy oliwą z marynaty imocno zakręcamy.Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
smacznego.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1305  
Nieprzeczytane 22-08-2011, 19:14
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Jak ma byc ciasto,ktore nie zawiedzie,a jest całkiem,całkiem,to proszę spróbować takie:
/przepis od mojej teściowej Bogumiły/

Można fantazjować i eksperymentować z iloscia cukru i składem owoców.
Bedą i zdjęcia,bo robiłam tę szarlotkę fantazję dopiero co...

Upiec trzeba dwa placki lub jeden na całą dużą blachę.
Jesli jeden,to przekroisz na dwa równe kawałki i masz dwa, jak znalazł.

Pół kilo mąki, 1 masło lub margaryna,4 żółtka i jedno całe jajko,2 łyżeczki proszku do pieczenia/jeśli dasz mniej,to będzie mniej wyrośnięte/ ,1 szkanka cukru,a moze byc i pół szklanki,jak tam ci pasuje,ewentualnie trochę śmietany do zarobienia...bardzo fajny jest jogurt grecki zamiast smietany.

Zmieszać,zagnieść, wylepić formę,najlepiej na papierze do pieczenia,bo nie potrzeba wtedy żadnego smarowania blachy...i upiec do zarumienienia.Tak z pół godziny w 150 stopniach na termoogiegu,albo jak tam ci pasuje.Mozna i w 180 normalnie góra,dół.
Trzeba zagladać jak on tam się rumieni.Nie opadnie,można go dziobac patykiem,próbować...i znowu piec.


Tymczasem trzeba oskrobać jabłuszka ,mozna więcej,nawet z 1,5 kilo.Pokroić na jakieś kawałki i podsmażyć w garnku na gazie. Można dodać rodzynki,orzechy,żurawiny suszone,a i śliwkę wrzucić....gruszkę...i mieszać.Gdy sie owoce rozlecą,ale nie całkiem,dodaj do gorących suchą galaretkę-taką w proszku i wymieszaj.Poczekaj aż wystygnie,troszkę stężeje i posmaruj tym powidełkiem jeden placek,a potem przykryj drugim.Można na ten pierwszy posypać bułką tartą pod owoce,to zabierze ona nadmiar soku,chociaz nie powinno go być prawie wcale.



Taki owocowy gnieciuszek.
Najlepszy na drugi dzień.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1306  
Nieprzeczytane 03-09-2011, 10:22
Bożena_16's Avatar
Bożena_16 Bożena_16 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Warmińsko-mazursk., Polska
Posty: 14
Domyślnie

Witam.
Ostatnio piekłam roladę z jabłkami pierwszy raz i super smakowała.
Podaję przepis.
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie.
1/5 kg jabłek
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka cynamonu
Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy resztę składników na końcu dodajemy pianę z białek.
Blachę wyłożyć papierem, na papier wyłożyć jabłka starte na tarce i wymieszane z cukrem waniliowym i cynamonem.
Gotowe ciasto wylać na jabłka.
Piec 35 min. w tem. 180
Po upieczeniu przekręcić ciasto do góry jabłkami i na gorąco zwinąć w rulon posypać cukrem pudrem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1307  
Nieprzeczytane 07-09-2011, 19:58
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Zapiszę Bożenko Twój przepis.Dzięki.
Jak mi się uda,to pokażę.

Nie rozpada się ta rolada? Nie robilam takich sztuczek.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1308  
Nieprzeczytane 08-09-2011, 09:11
fredzia44's Avatar
fredzia44 fredzia44 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 655
Domyślnie

Najlepiej ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem.Tak samo można upiecz z makiem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1309  
Nieprzeczytane 08-09-2011, 09:34
Bożena_16's Avatar
Bożena_16 Bożena_16 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Warmińsko-mazursk., Polska
Posty: 14
Domyślnie

Cytat:
Napisał elizka
Zapiszę Bożenko Twój przepis.Dzięki.
Jak mi się uda,to pokażę.

Nie rozpada się ta rolada? Nie robilam takich sztuczek.
Jak tak samo jak napisała Fredzia kładę na ściereczkę i zwijam.
Wkleiłabym zdjęcie ale nie umiem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1310  
Nieprzeczytane 08-09-2011, 10:03
krystynas53's Avatar
krystynas53 krystynas53 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: dolnośląskie
Posty: 842
Domyślnie też ciasto z jabłkami

Dzięki za przepis. Będę dzisiaj tworzyć to ciasto. Jak wyjdzie - pochwale się.

W rewanżu podam wam mój przepis na ciasto z jabłkami, które mi zawsze wychodzi.

12 jabłek( najlepiej szara reneta, antonówka, bądź inne kwaskowe) pokrojone i przesmażone w garnku z plasterkiem masła.
Zanim jabłka ostygną - ciasto

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
2 żółtka
pozostałą część masła
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia(ja daję dwie bo pulchniejsze)
wszystko zagnieść szybko, podzielić na dwie części
-jedną częścią wyłożyć blachę (sprawdza się 20/30cm)
-wyłożyć jabłka ,posypać cynamonem
-placuszkami robionymi z drugiej części ciasta pokryć jabłka
można na wierzch rzucić trochę kruszonki
Piec w 150-160°C termoobieg ok 45 min. Piekarnik jest dobrze wcześniej nagrzać do ~100°C.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1311  
Nieprzeczytane 08-09-2011, 11:03
tina46's Avatar
tina46 tina46 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: śląskie
Posty: 5 333
Domyślnie

Może się przyda przepis na domowy keczup.
1kg dojrzałych pomidorów/obranych ze skórki/
4czerwone papryki
3 cebule
Dusic na oleju do miękkości:dodać 2 łyżeczki soli,2 łyżeczki pieprzu,12 łyżek octu 6%,30 dkg cukru,2 łyżki musztardy.Potem wszystko zmiksować i wrzący sos przelać do wyparzonych słoików.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1312  
Nieprzeczytane 08-09-2011, 19:05
krystynas53's Avatar
krystynas53 krystynas53 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: dolnośląskie
Posty: 842
Domyślnie Coś tam wyszło



Smaczne, ale cynamonu dam mniej, użyję większej blachy- takiej z kuchenki.
Za mała blacha 30/40 spowodowała, że mi się nie mogło ładnie zwinąć. Ale pierwsze "koty za płoty".
Małżonek mlaska i chwali seniorka że aż strach.
Pozdrawiam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1313  
Nieprzeczytane 08-09-2011, 19:09
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Krysiu bardzo apetycznie wygląda Twoje ciacho
A jeśli małżonek mlaska to z pewnością jest
pyszne .Ja czasami zamiast cynamonem
dosmaczam rodzynkami też fajne.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1314  
Nieprzeczytane 09-09-2011, 14:46
Bożena_16's Avatar
Bożena_16 Bożena_16 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Warmińsko-mazursk., Polska
Posty: 14
Domyślnie

Cytat:
Napisał Bożena_16
Witam.
Ostatnio piekłam roladę z jabłkami pierwszy raz i super smakowała.
Podaję przepis.
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie.
1/5 kg jabłek
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka cynamonu
Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy resztę składników na końcu dodajemy pianę z białek.
Blachę wyłożyć papierem, na papier wyłożyć jabłka starte na tarce i wymieszane z cukrem waniliowym i cynamonem.
Gotowe ciasto wylać na jabłka.
Piec 35 min. w tem. 180
Po upieczeniu przekręcić ciasto do góry jabłkami i na gorąco zwinąć w rulon posypać cukrem pudrem.
zapomniałam dodać, że trzeba to zrobić na blaszce z piekarnika sorry.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1315  
Nieprzeczytane 09-09-2011, 14:52
Bożena_16's Avatar
Bożena_16 Bożena_16 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Warmińsko-mazursk., Polska
Posty: 14
Domyślnie

pięknie wygląda i na pewno super smakuje sama ją wypróbowałam i mogę powiedżeć że jest przepyszna.Polecam ją wszystkim ,którzy lubią szrlotkę.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1316  
Nieprzeczytane 09-09-2011, 15:18
Bożena_16's Avatar
Bożena_16 Bożena_16 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Warmińsko-mazursk., Polska
Posty: 14
Domyślnie

Bułeczki na śniadanie.
5-6 szkl,mąki
5 dkg drożdży
1 łyżka soli [płaska]
3 łyżki oleju
2 szkl. ciepłej wody
Wmisce rozpuścić drożdże wciepłej wodzie dodać 2 szkl. mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie dodać sól i resztę mąki oraz olej.
Wszystko dobrze wyrobić i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Potem zrób bułki rozłóż na blaszce nakryj ściereczką i wstaw do lodówki na noc.
RANO UPIECZ ŚWIEŻE BUŁECZKI.
Rewelacja.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1317  
Nieprzeczytane 09-09-2011, 17:18
Bożena_16's Avatar
Bożena_16 Bożena_16 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Warmińsko-mazursk., Polska
Posty: 14
Domyślnie

A do tych bułeczek świetna jest nutella ze śliwek
2/5 kg śliwek [najlepiej węgierki ale mogą być i inne ]
1 kg cukru
2 op. cukru waniliowego
20 dkg kakao
Śliwki drylujemy i surowe przepuszczamy przez maszynkę
lub mielimy w mikserze.
Wkładamy do garnka dodajemy cukier i mieszamy.
Smażymy na małym ogniu ok. 2 godz. często mieszamy.
Pod koniec smażenia dodajemy kakao i cukier waniliowy.
Mieszamy ismażymy jeszcze ok. 15 min.
Gorące powidła wkładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1318  
Nieprzeczytane 09-09-2011, 20:48
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Bożenko bardzo ciekawy i oryginalny
przepis ta śliwkowa nutella ,bułeczki
oczywiście również .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1319  
Nieprzeczytane 09-09-2011, 21:18
koziorożec's Avatar
koziorożec koziorożec jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Radom-mazowieckie-Polska
Posty: 3 871
Domyślnie

witam smakoszy
Bożenko przepis na bułeczki jest super!!!!
zapisałam sobie i zrobię w najbliższym czasie. Dziękuję.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1320  
Nieprzeczytane 10-09-2011, 22:19
krystynas53's Avatar
krystynas53 krystynas53 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: dolnośląskie
Posty: 842
Domyślnie Bożenko

Pokazałam te przepisy (wiecie komu). Się ucieszył jak cho...ra.
Trza będzie poszaleć z tym śniadaniem.

rewanżuję się przepisem na sos pomidorowy do słoików na zimę

5 kg pomidorów(preferuję LIME bo ma mało pestek i soku) bez skórki
1 kg marchwii
1 kg jabłek obranych ze skórki
1 kg papryki czerwonej
w/w składniki zmielić przez maszynkę do mięsa i gotować na wolnym ogniu ~2 godziny

dodać:
0,5 l oleju
1 szklankę cukru
i znowu gotować na wolnym ogniu ~2 godz

dodać:
10 dag soli
30 dag cukru
30 dag czosnku(posiekany albo przez praskę)
4 ziarenka pieprzu
i gotować na wolnym ogniu jeszcze 30 minut

Ja to jeszcze traktuję blenderem, ale niekoniecznie.
Gorące do słoików. Można pasteryzować, albo nie.
Smakuje wyśmienicie jeżeli lubi się czosnek.
Pozdrawiam.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 79 30-09-2022 13:51
Kuchnia-moja pasja-przepisy pozytywna Hobby, pasje 8 25-03-2022 13:17
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 552 31-10-2017 05:53
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! ISS Profilaktyka i zdrowy styl życia 36 30-08-2008 20:03

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:54.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.