|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1301
|
||||
|
||||
Cytat:
Bożenko a ile tych jajek ma być? |
#1302
|
||||
|
||||
3 jajka zapomniałam dopisać sorry.
|
#1303
|
||||
|
||||
witam i zarazem pytam, czy znacie jakieś fajne przepisy na czosnek w zalewie,
pochłaniamy razem z córką ogromne ilości, ale kupowanie tych gotowych pochłania majątek, chciałabym zrobić troszkę zapasu na zimę, ale przepis jaki posiadałam, nie był najlepszy czosnek nie miał takiego smaku jak ten kupny z przyprawami, czekam na informację i serdecznie dziękuję
__________________
|
#1304
|
||||
|
||||
1 kg czosnku ,łyżka łyżka czrnuszki łyżka ziaren kolendry 3 łżki ostrej papryki mielonej .Czosnek obieramy mieszamy z solą czarnuszką i papryką zalewamy oliwą.Przykrywamy i odstawiamy na 7 dni, raz dziennie mieszamy.Po 7 dnach przekładamy do słoików zalewamy oliwą z marynaty imocno zakręcamy.Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
smacznego. |
#1305
|
||||
|
||||
Jak ma byc ciasto,ktore nie zawiedzie,a jest całkiem,całkiem,to proszę spróbować takie:
/przepis od mojej teściowej Bogumiły/ Można fantazjować i eksperymentować z iloscia cukru i składem owoców. Bedą i zdjęcia,bo robiłam tę szarlotkę fantazję dopiero co... Upiec trzeba dwa placki lub jeden na całą dużą blachę. Jesli jeden,to przekroisz na dwa równe kawałki i masz dwa, jak znalazł. Pół kilo mąki, 1 masło lub margaryna,4 żółtka i jedno całe jajko,2 łyżeczki proszku do pieczenia/jeśli dasz mniej,to będzie mniej wyrośnięte/ ,1 szkanka cukru,a moze byc i pół szklanki,jak tam ci pasuje,ewentualnie trochę śmietany do zarobienia...bardzo fajny jest jogurt grecki zamiast smietany. Zmieszać,zagnieść, wylepić formę,najlepiej na papierze do pieczenia,bo nie potrzeba wtedy żadnego smarowania blachy...i upiec do zarumienienia.Tak z pół godziny w 150 stopniach na termoogiegu,albo jak tam ci pasuje.Mozna i w 180 normalnie góra,dół. Trzeba zagladać jak on tam się rumieni.Nie opadnie,można go dziobac patykiem,próbować...i znowu piec. Tymczasem trzeba oskrobać jabłuszka ,mozna więcej,nawet z 1,5 kilo.Pokroić na jakieś kawałki i podsmażyć w garnku na gazie. Można dodać rodzynki,orzechy,żurawiny suszone,a i śliwkę wrzucić....gruszkę...i mieszać.Gdy sie owoce rozlecą,ale nie całkiem,dodaj do gorących suchą galaretkę-taką w proszku i wymieszaj.Poczekaj aż wystygnie,troszkę stężeje i posmaruj tym powidełkiem jeden placek,a potem przykryj drugim.Można na ten pierwszy posypać bułką tartą pod owoce,to zabierze ona nadmiar soku,chociaz nie powinno go być prawie wcale. Taki owocowy gnieciuszek. Najlepszy na drugi dzień. |
#1306
|
||||
|
||||
Witam.
Ostatnio piekłam roladę z jabłkami pierwszy raz i super smakowała. Podaję przepis. 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie. 1/5 kg jabłek 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka cynamonu Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy resztę składników na końcu dodajemy pianę z białek. Blachę wyłożyć papierem, na papier wyłożyć jabłka starte na tarce i wymieszane z cukrem waniliowym i cynamonem. Gotowe ciasto wylać na jabłka. Piec 35 min. w tem. 180 Po upieczeniu przekręcić ciasto do góry jabłkami i na gorąco zwinąć w rulon posypać cukrem pudrem. |
#1307
|
||||
|
||||
Zapiszę Bożenko Twój przepis.Dzięki.
Jak mi się uda,to pokażę. Nie rozpada się ta rolada? Nie robilam takich sztuczek. |
#1308
|
||||
|
||||
Najlepiej ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem.Tak samo można upiecz z makiem.
|
#1309
|
||||
|
||||
Cytat:
Wkleiłabym zdjęcie ale nie umiem. |
#1310
|
||||
|
||||
też ciasto z jabłkami
Dzięki za przepis. Będę dzisiaj tworzyć to ciasto. Jak wyjdzie - pochwale się.
W rewanżu podam wam mój przepis na ciasto z jabłkami, które mi zawsze wychodzi. 12 jabłek( najlepiej szara reneta, antonówka, bądź inne kwaskowe) pokrojone i przesmażone w garnku z plasterkiem masła. Zanim jabłka ostygną - ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka pozostałą część masła 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia(ja daję dwie bo pulchniejsze) wszystko zagnieść szybko, podzielić na dwie części -jedną częścią wyłożyć blachę (sprawdza się 20/30cm) -wyłożyć jabłka ,posypać cynamonem -placuszkami robionymi z drugiej części ciasta pokryć jabłka można na wierzch rzucić trochę kruszonki Piec w 150-160°C termoobieg ok 45 min. Piekarnik jest dobrze wcześniej nagrzać do ~100°C. |
#1311
|
||||
|
||||
Może się przyda przepis na domowy keczup.
1kg dojrzałych pomidorów/obranych ze skórki/ 4czerwone papryki 3 cebule Dusic na oleju do miękkości:dodać 2 łyżeczki soli,2 łyżeczki pieprzu,12 łyżek octu 6%,30 dkg cukru,2 łyżki musztardy.Potem wszystko zmiksować i wrzący sos przelać do wyparzonych słoików. |
#1312
|
||||
|
||||
Coś tam wyszło
Smaczne, ale cynamonu dam mniej, użyję większej blachy- takiej z kuchenki. Za mała blacha 30/40 spowodowała, że mi się nie mogło ładnie zwinąć. Ale pierwsze "koty za płoty". Małżonek mlaska i chwali seniorka że aż strach. Pozdrawiam. |
#1313
|
||||
|
||||
Krysiu bardzo apetycznie wygląda Twoje ciacho
A jeśli małżonek mlaska to z pewnością jest pyszne .Ja czasami zamiast cynamonem dosmaczam rodzynkami też fajne. |
#1314
|
||||
|
||||
Cytat:
|
#1315
|
||||
|
||||
pięknie wygląda i na pewno super smakuje sama ją wypróbowałam i mogę powiedżeć że jest przepyszna.Polecam ją wszystkim ,którzy lubią szrlotkę.
|
#1316
|
||||
|
||||
Bułeczki na śniadanie.
5-6 szkl,mąki 5 dkg drożdży 1 łyżka soli [płaska] 3 łyżki oleju 2 szkl. ciepłej wody Wmisce rozpuścić drożdże wciepłej wodzie dodać 2 szkl. mąki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać sól i resztę mąki oraz olej. Wszystko dobrze wyrobić i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potem zrób bułki rozłóż na blaszce nakryj ściereczką i wstaw do lodówki na noc. RANO UPIECZ ŚWIEŻE BUŁECZKI. Rewelacja. |
#1317
|
||||
|
||||
A do tych bułeczek świetna jest nutella ze śliwek
2/5 kg śliwek [najlepiej węgierki ale mogą być i inne ] 1 kg cukru 2 op. cukru waniliowego 20 dkg kakao Śliwki drylujemy i surowe przepuszczamy przez maszynkę lub mielimy w mikserze. Wkładamy do garnka dodajemy cukier i mieszamy. Smażymy na małym ogniu ok. 2 godz. często mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy kakao i cukier waniliowy. Mieszamy ismażymy jeszcze ok. 15 min. Gorące powidła wkładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. |
#1318
|
||||
|
||||
Bożenko bardzo ciekawy i oryginalny
przepis ta śliwkowa nutella ,bułeczki oczywiście również . |
#1319
|
||||
|
||||
witam smakoszy
Bożenko przepis na bułeczki jest super!!!! zapisałam sobie i zrobię w najbliższym czasie. Dziękuję. |
#1320
|
||||
|
||||
Bożenko
Pokazałam te przepisy (wiecie komu). Się ucieszył jak cho...ra.
Trza będzie poszaleć z tym śniadaniem. rewanżuję się przepisem na sos pomidorowy do słoików na zimę 5 kg pomidorów(preferuję LIME bo ma mało pestek i soku) bez skórki 1 kg marchwii 1 kg jabłek obranych ze skórki 1 kg papryki czerwonej w/w składniki zmielić przez maszynkę do mięsa i gotować na wolnym ogniu ~2 godziny dodać: 0,5 l oleju 1 szklankę cukru i znowu gotować na wolnym ogniu ~2 godz dodać: 10 dag soli 30 dag cukru 30 dag czosnku(posiekany albo przez praskę) 4 ziarenka pieprzu i gotować na wolnym ogniu jeszcze 30 minut Ja to jeszcze traktuję blenderem, ale niekoniecznie. Gorące do słoików. Można pasteryzować, albo nie. Smakuje wyśmienicie jeżeli lubi się czosnek. Pozdrawiam. |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. | kufa86 | Kuchnia, kulinaria | 79 | 30-09-2022 13:51 |
Kuchnia-moja pasja-przepisy | pozytywna | Hobby, pasje | 8 | 25-03-2022 13:17 |
Przepisy kulinarne | krise1 | Kuchnia, kulinaria | 552 | 31-10-2017 05:53 |
Nowe przepisy w niektórych aptekach | lawenda | Choroby, badania, terapie | 4 | 02-06-2009 18:15 |
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! | ISS | Profilaktyka i zdrowy styl życia | 36 | 30-08-2008 20:03 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|