menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1401  
Nieprzeczytane 30-12-2011, 19:12
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie A moze tiramisu

Cytat:
Napisał maluna21
Widziałam, gdzieś fajny przepis na szybki sernik z serków
waniliowych, nawet go upieklam w ubiegłe święta,
ale gdzieś ten przepis zapowdziałam
Może ktoś go pamięta, albo ma zapisany?
Z góry dziękuję


Ten przepis mam od Helenki i polecam...super.

http://www.dieta.senior.pl/Tiramisu-...anych,617.html
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1402  
Nieprzeczytane 30-12-2011, 19:17
Boga Boga jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Poznań
Posty: 1 102
Domyślnie

Witam.
Widzę tu same specjalistki, a ja mam problem; szukam przepisu na marcepan. W internecie znajduję same takie co trzeba mielić migdały. Z opowiadań wiem że dawniej babcie (moja niestety nie) robiły marcepan z ziemniaków, cukru pudru i olejku migdałowego.Czy ktoś ten przepis (chodzi o ilości itp) jeszcze pamięta? Bardzo chciałabym go odtworzyć.
Pozdrawiam smakoszy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1403  
Nieprzeczytane 31-12-2011, 10:52
teresa4710 teresa4710 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: Bogatynia
Posty: 5
Domyślnie

Przepis bardzo ciekawy.Chcę go zrobic.Mam problem ponieważ nie jest podane ile wagowo trzeba użyc serka.
Pozdrawiam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1404  
Nieprzeczytane 06-01-2012, 16:43
Tatiana's Avatar
Tatiana Tatiana jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Posty: 64
Domyślnie

Witam wszystkich Chce sie podzielic przepisem ktory kilka lat temu dostałam od kolezanki Stosuje go czesto Nie kupuje juz wedliny Mięsko z tego przepisu jest zdrowsze smaczniejsze i bez ulepszaczy chemicznych POLECAM

Mięso bez pieczenia zamiast wędliny

2 kg mięsa
2 litry wody
1/2 szkl soli (łopatka .karkówka. boczek )
1/3 szkl soli (schab, filet z indyka)
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
głowka czosnku
2 łyżki majonezu
kolendra .liście laurowe .ziele angielskie

Wszystko zagotować ..,ostudzić ...włożyć mięso gotować 10 minut ..wyłączyć ..zostawić pod przykryciem na noc ..rano zagotować ...po 10 minutach gotowania wyłaczyć ..zostawić pod przykryciem do ostygnięcia..i Gotowe

U mnie to wygląda tak ..przygotowuje zalewe rano ..zostawiam do ostygnięcia ...wieczorem wkładam mięso zagotuje ..zostawiam na noc ...rano włączam ponownie zagotuje zostawiam i wieczorem mam gotowe Wazne ..żeby gotować w garnku z podwójnym dnem ..jeżeli nie ..o 5 minut zwiększyć czas gotowania ..Nie wymaga pracy ..a jest smaczne i zdrowe .. Smacznego ..

Zachecam do wyprobowania
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1405  
Nieprzeczytane 06-01-2012, 21:29
ewiko ewiko jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 619
Domyślnie

Przed świętami koleżanka powiedziała mi o tym przepisie, bardzo zachwalała ale nie zdążyłam wypróbować.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1406  
Nieprzeczytane 06-01-2012, 22:18
Tatiana's Avatar
Tatiana Tatiana jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Posty: 64
Domyślnie

Naprawde goraco namawiam do wyprobowania Jest swietny ,praktycznie bez roboty (tylko właczac na kilka minut i samo sie robi)a smak ....nie porównywalny z niczym Przede wszystkim zdrowe i bez konserwantow ,mieso sie nie kurczy jak np przy pieczeniu Nalezy tylko zwrocic uwage na ilosc soli do konkretnego rodzaju miesa i rodzaj garnka Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1407  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 17:17
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie Tiramisu

Cytat:
Napisał teresa4710
Przepis bardzo ciekawy.Chcę go zrobic.Mam problem ponieważ nie jest podane ile wagowo trzeba użyc serka.
Pozdrawiam.

Biorę serki 150 ,200 gram lub 250 ,ale wtedy zmniejszam ilosc wody w galaretce.
Bez problemów stosuje ten 150gr

Odpowiedź z Cytowaniem
  #1408  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 17:20
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Tatiano, własnie robię karkówkę Twoim sposobem..jestem po pierwszym gotowaniu....zobaczymy....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1409  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 17:52
rena 880's Avatar
rena 880 rena 880 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: kujawsko-pomorskie
Posty: 3 420
Domyślnie

Witam mnie zaskakuje ten majonez w przepisie na mięsko kiedy mam go dodać
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1410  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 18:03
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

ja dodałąm do zalewy na początku traktując go jak pewien rodzaj przyprawy...zalewa jest mętna, ale dobrze pachnie i jest bardzo słona..ale chyba musi bo do mięsa sól głęboko powinna dotrzec.....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1411  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 19:27
Tatiana's Avatar
Tatiana Tatiana jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Posty: 64
Domyślnie

Malwinko i własnie tak ma byc Wszystkie składniki, przyprawy dajemy od razu do zalewy i zagotowujemy ja Nie potrafie odpowiedziec dlaczego akurat majonez jest w składnikach ale raz zrobiłam bez (zabrakło ) a nie uwazałam go za wazny składnik i miesko wyszło nie takie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1412  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 21:02
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Witam wszystkich

Przepis bardzo ciekawy który podała Tatiana

Cytat:
Napisał Malwina
Tatiano, własnie robię karkówkę Twoim sposobem..jestem po pierwszym gotowaniu....zobaczymy....

Malwinko po degustacji gotowego mięska czekamy
na wrażenia smakowe.Ciekawe jest to w tym przepisie
że prawie robi sie samo.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1413  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 21:05
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Robię, ale przyznam szczerze, zę troche sie boję tego krótkiego czasu gotowania....no, ale Tatiana sprawdziła....jutro wieczorem degustacja
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1414  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 21:19
jakempa's Avatar
jakempa jakempa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Wrocław
Posty: 10 302
Domyślnie

No właśnie, taki krótki czas gotowania,... czy nie bedzie surowe?
__________________
]


Odpowiedź z Cytowaniem
  #1415  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 21:23
bronczyk's Avatar
bronczyk bronczyk jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 10 970
Domyślnie

Malwinko bardzo proszę o recenzję z degustacji. Czy to się ugotowało. W jednym dużym kawale?
__________________
http://www.klub.senior.pl/moje/bronczyk/blog/
Juniorek- zapiski collie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1416  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 21:24
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Witaj Jadziu

Cytat:
Napisał jakempa
No właśnie, taki krótki czas gotowania,... czy nie bedzie surowe?

Przyznam się że też zastanawiałam się nad
krótkim czasem gotowania i czy to mięsko nie będzie
za twarde ? Czekamy cierpliwie Malwinko
do jutrzejszego wieczoru.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1417  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 21:27
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Ja zrobiłam z 1,25kg....w jednym kawałku...zobaczymy....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1418  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 21:49
bronczyk's Avatar
bronczyk bronczyk jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 10 970
Domyślnie

Malwinko to trzymamy kciuki.
__________________
http://www.klub.senior.pl/moje/bronczyk/blog/
Juniorek- zapiski collie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1419  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 21:56
babciajana's Avatar
babciajana babciajana jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Posty: 1 009
Domyślnie

Nie wiem czy Wam nie umknęło że ma być garnek z podwójnym dnem a jak normalny to czas gotowania nalezy wydłużyć.Te garnki z grubym dnem bardzo dlugo trzymają ciepło.Wszyscy czekamy na rezultat Malwinko.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1420  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 22:02
Tatiana's Avatar
Tatiana Tatiana jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Posty: 64
Domyślnie

Mam nadzieje Malwinko ze na kg miesa zmiejszyłas proporcje wszystkiego do zalewy ten przepis jest na 2 kg miesa na polowe trzeba dac polowe składnikow zalewy Bedzie 100 % ugotowane i mieciutkie jezeli garnki sa grube to po 10 minutach jezeli zwykłe to po 15 Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 79 30-09-2022 13:51
Kuchnia-moja pasja-przepisy pozytywna Hobby, pasje 8 25-03-2022 13:17
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 552 31-10-2017 05:53
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! ISS Profilaktyka i zdrowy styl życia 36 30-08-2008 20:03

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:47.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.