menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

24-06-2009 22:33

PROSTO Z KUCHNI




To będzie poradnik dla moich dzieci,które już są dorosłe,niedawno pokończyły po 20 lat,odeszły z domu za wcześnie,bo szkoła,studia itd,zaczęły własne życie i czasem pytają o to i owo ..


DWA RAZY POWTARZAĆ NIE BĘDZIEMY!JASNE!
Słuchaj jedno z drugim co matka mówi!

Proponuję formę pytań i odpowiedzi.Sory moje dzieci-nie wszystkie pytania padły od Was,tak naprawdę,ale sporo będzie z autopsji.Wiemy,że wszystko można znależć w przeglądarce google,ale tam już bez matczynej miłości. Tyle wstępu.Jedziemy!

SERNIK NA ZIMNO



1kg sera mielonego,1 miękkie masło,1szlkanka cukru pudru lub 3/4 szklanki zwykłego cukru,,cukier waniliowy zmiksować lub doskonale wymieszać.
Dodać:1torebkę żelatyny do deserów,rozpuszczoną w 3/4 szklanki gorącego mleka(lekko przestudzić).Wszystko wymieszać.Wlać do formy,można na biszkopt lub ciastka albo na stężałą galaretkę z owocami lub bez nich(zrobioną z połowy porcji wody podanej w przepisie na torebce).Wstawic do lodówki do stężenia.




Pytanie1: Jak ugotować rosół?



Fotka ze strony http://www.kobieta.pl/gotowanie/prze...-rosol-z-kury/

A to żadna sztuka,a podstawa gotowania.Kup mięso. Może 2 udka kurczaka i kawałek pręgi wołowej,no żeberko wołowe też może być.Wołowego z 30dag,do pół kilograma.Zamiast wołowego też może być skrzydło z indyka.Będzie sporo mięsa i dobry rosołek.Jak masz mało kasy,to kup tzw.porcję rosołową,ale wtedy musisz osobno myśleć o drugim daniu i kupować jeszcze inne mięso.Jak ci wystarczy sam rosół i dużo makaronu,to może być ta porcja rosołowa,czyli paskudnie wyglądające kości z kurczaka.
Kup warzywa 1 marchewkę,1 pietruszkę/korzeń/,selera małego.
Umyj mięso pod kranem i wrzuć je do garnka z zimną wodą. Weż duży garnek!
Nastaw duży palnik i zagotuj to mięso z wodą.Gdy zobaczysz na powierzchni szarą pianę, to łyżką ją wyłów i wywal do zlewu.Rosół musi być klarowny.przezroczysty!Dodaj warzywa,w całości,no chyba się zmieszczą-co nie?Jak nie,to je przekroić można.Jeszcze raz zagotuj.Od zagotowania zmniejsz gaz do malutkiego płomienia i możesz sobie odpuścić pilnowanie,bo ze 2 godziny musi się gotować,tak mrugając.Dolewaj gorącej wody z czajnika,bo wyparowuje.Garnka z rosołem nie przykrywa się pokrywką.Po godzinie zobacz czy udka nie są już gotowe i wtedy ja wyjmij na talerz,niech sobie czekają na jedzenie.Możesz sobie ugotować makaron,Przepis jest na opakowaniu.Dodaj do rosołku przyprawę np.ziarenka smaku,a jak nie masz to chociaż sól i pieprz.No i tyle. Wołowina czy skrzydło z indyka gotują się dłużej.Zielona natka z pietruszki to też przyprawa ,bardzo dobra.Dodaj już na talerzu!No, pamiętam,że nie przepadasz,ale jest zdrowa!
Jak coś,to pisz!
Matka.
Pytanie 1a:Pomidorowa na rosole?

Jasne! Gdy zostanie trochę rosołu,to koniecznie wyjmij warzywa i kości gdyby takie tam były,to pozwoli bezpiecznie postać rosołkowi do jutra.Trzeba go wystudzić i wstawić garnek do lodówki!!Inaczej jutro będzie do wylania-bakterie kochają rosoły!!!Jutro należy ,dla bezpieczeństwa,zagotować go.Jeśli nie jest mętnobiały lub spieniony,a piana nie opada,to znaczy,że nadaje się na zupę.W przeciwnym razie jest do wylania.Po zagotowaniu dodaj malutką puszkę/taka za złotówkę/przecieru pomidorowego,/możesz go wcześniej rozmieszać w kubku z małą ilością rosołu/,a najlepiej buteleczkę przecieru od matki/jeśli go nie wypiliście na kaca..../,zagotuj.Teraz rozmieszaj czubatą łyżkę mąki i trochę wody,aby zupa była gęściejsza,znowu zagotuj.Jeśli zrobisz kluski kładzione na zupę/przepis przy polędwiczkach/,to nie dawaj te mąki/.Możesz dorzucić pokrojone warzywa z rosołu,mięso wczorajsze,pokrojone i znowu zagotuj.Wyłącz gaz,rozmieszaj z gorącą zupą ze 4 łyżki śmietany i dodaj ja do zupy.Nie musisz już zagotowywać.Wskazana nać pietruszki albo bazylia.Oddzielnie ugotuj sobie torebkę ryżu/przepis na opakowaniu.

Pytanie 2:Czy krupnik to trudne danie do zrobienia?
Nic nie jest trudne w kuchni!!

/fotka ze strony http://www.uwielbiam.pl/przepisy/prz...-kazdego.html/


KRUPNIK MATKI

KUP:skrzydło indyka,kaszę jęczmienną ,taką do gotowania w woreczkach,ugotuj jeden woreczek/przepis na opakowaniu/,warzywa/marchewkę,pietruszkę i seler,a także liście laurowe i pieprz w ziarenkach,no można też ziele angielskie,niedrogie są!Przydadzą się jeszcze w kuchni!

Gotuj ze 2 godz skrzydło z indyka,dolewaj gorącej wody z czajnika, jakby wyparowała.Po 1,5 godziny dodaj warzywa pokrojone w słupki,liść laurowy i pieprz w ziarnach,potem wywalisz,po 10 min od dodania warzyw ,dołącz ziemniaki w kostkę i tę kaszę co tam masz ugotowaną,ale nie za dużo, bo ci się zrobi za gęste,dosyp" ziarenek smaku"/no takiej przyprawy,którą mieliśmy do rosołu/ i ewentualnie soli/ziarenka maja sól!/Jak ziemniaki będą miękkie to wyciągnij skrzydło,wlej śmietany rozmieszanej z zupą i wsyp drobniutko pokrojonej pietruszki-liści.Skrzydło możesz podsmażyć chwilę na patelni na oleju z masłem.Ze dwie łyżki oleju i łyżka masła.Przekrój wcześniej to skrzydło na dwa kawałki.KONIEC.Smacznego

Resztę kaszy można zjeść z boczkiem na kolację.Kasza jest zdrowa! Jeśli kogo brzuszek boli,to mu kaszka brzuszek zgoi!


Pytanie3.A co na drugie danie,a może dosyć z tymi zupami?



Gulasz z kurczaka

danie proste,szybkie i lekkostrawne

Na dwie osoby?No to kup 2 udka kurczaka albo gotowe mięsko drobiowe bez kości.To pewnie będzie właśnie z udek.Pierś ma inny smak,to może na inne danie.Cebulę pewnie masz.Jak masz te 2 udka,to umyj je pod kranem,usuń z nich kości,poradzisz sobie!Przetnij wzdłuż kości i wyciągnij ją,no taka sekcja...hi,hi.Mięsko pokrój na nieduże kawałki,takie na kęs,no dobra,jak pudełko zapałek-ok?No może być i nieco większe.Włóż je do miski,posól,posyp pieprzem,papryką w proszku ,a ziarenka smaku tez mogą być.Polej troszkę na nich oleju i odstaw.W tym czasie 1 cebulę pokrój na plastry,albo na półplastry, podsmaż na szklisto na oleju/ze 2 łyżki tego oleju/.Teraz do rondla,jakiegoś garnka niedużego,do którego masz pokrywkę/talerzyk też może być,no dobrze!/przełóż te cebulę,a olej na którym się smażyła zostaw na patelni.Na nim będziesz smażyć mięsko.
Cebula sobie stoi i czeka,a ty posyp mięsko w misce łyżeczką mąki,wymieszaj/można ręką,jasne/ i połóż na lekko rozgrzany olej,ten od cebuli.Krótko posmaż,no tak aż zrobi się jasne i straci surowy wygląd.Mieszaj spokojnie.Po posmażeniu przełóż go do cebulki,dolej wody z czajnika,letniej/z kranu też może być/tyle aby zakryła mięso. Jak masz paprykę czerwoną, surową to dodaj ,pokrojoną w paski,no niekoniecznie.Przykryj garnek,poczekaj aż się zagotuje i zmniejsz gaz na najmniejszy i niech się dusi z pół godziny do 45 min.Próbuj po pół godzinie,bo się może za bardzo rozgotować.Dobrze mieć szklaną pokrywkę,to widzisz co tam w garnku się dzieje.Spoglądaj czy nie kipi,czy nie jest za gęste.
W kuchni podstawowa zasada-dolej wody,dosyp mąki...

Jak będzie miękkie mięso, dolej ze 3,4 łyżki śmietany/rozmieszanej wcześniej z gorącym sosem/,można posypać koperkiem zielonym,a można też dodać oregano,a jak!Dopraw solą i pieprzem. Zajadaj z chlebkiem,bułką,z ryżem,kaszą,ziemniaczkami-do wyboru i koloru.Przydałaby się jeszcze jaka surówka czy ogórek,pomidor......tak dla równowagi białkowo-węglowodanowej

Pytanie 5: A może byś wkleiła tu przepis na zalewajkę?


/fotka ze strony http://www.minrol.gov.pl/DesktopModu...tionId=2069 /

Proszę bardzo!Jest na wątku świętokrzyskim przepis oryginalny i ten mój uwspółcześniony.Leci:

Zalewajka postna,piątkowa....tak ją nazywała babcia mojego męża.Żur kwasiła jedna z ciotek i rano w piątek przynosiło się zakwas od ciotki.Dziś można wykorzystać ten z butelek,sprzedawany w sklepie,byle nie z torebki,bo to całkiem inna potrawa.Do pokrojonych w kosteczkę ziemniaków,a potrzeba ich sporo,ok pół garnka,w którym ma się gotować ta zalewajeczka. babcia dodawała sporo ząbków czosnku,ze 2,3 duże cebule,które po ugotowaniu ziemniaków,należało wyjąć.Nie wrzucała żadnych innych przypraw,bo wtedy smak był dziwny.Po ugotowaniu ziemniaków z cebulą i czosnkiem babcia wlewała barszcz,czyli zakwas,po zagotowaniu wlewała śmietanę,wymieszaną wcześniej w garnuszku z łyżką gorącej zupy,aby się nie zwarzyła,wsypywała pieprzu i na koniec zrumienioną na smalcu,czy oleju/tego nie pamiętam/cebulkę.Do tego jajeczko na twardo i chleb.Zakwas miał w sobie trochę mąki i nie trzeba było już zupy dodatkowo zagęszczać. Staram się robić tak samo i jedzą,a nawet sami gotują."Ziarenka smaku" nie zawadzą,a nawet wskazane.Przepis tak dla przypomnienia.

Pytanie 6.Jak to robiłaś kotlety z ryby?
No właśnie dziś robiłam-dowód rzeczowy:


Jak wszystko w kuchni domowej,jest łatwe i dobre
Znalazłam przepis identyczny do mojego "robienia",hura!
Klikaj tu i śmiało gotuj.
http://smaker.pl/przepisy/ryby/przep...ty-rybne,17939
Nie musi być sum,ale np.miruna.Ona nie wchłania w siebie dużo wody.Nie przejmuj się kawałkami skórki,to jej znak rozpoznawczy.Kup oczywiście filety.Matka na oczywiście suma,bo ojciec kiedyś ją przestraszył taką rybichą,wielgacha była,a teraz jest zamrożona i na piątkowe obiady w sam raz.

A tu jest mięso z suma,prawie bez ości,ale bez nożyc do ryb fiskarsa nie dałabym rady pociąć kręgosłupa.



Pytanie 7 Ile razy mam podawać przepis na ciasto na naleśniki?
Ostatni raz podaję

NALEŚNIKI MATKI

1-1 i pół szklanki wody gazowanej,/no, na pewno gdzieś masz mineralną gazowaną!/1 szklanka mleka,10 czubatych łyżek mąki /to tak ok.1 i 1/3 szklanki/,2 jaja,szczypta soli i 2 szczypty cukru/co to jest szczypta?Tyle,ile się zmieści między palcem wskazującym i kciukiem/.
Wszystko wymieszać ,najlepiej taką sprężynką do ubijania białek/naprawdę kosztuje ze 3 złote/ i zostawić,niech się mąka rozklei,na jakie pół godziny,a Ty leć do sklepu po dżem,ser tez może być,ale wtedy kup i cukier waniliowy.

NALEŚNIKI NIEBANALNE http://www.puszka.pl/lista/2,0,5,78.html

Pytanie 8: A jak przyjdą goscie na obiad,to co?

A to nic takiego!Podajesz polędwicę wieprzową z ziemniakami i np.ogórkiem małosolnym,może też być fasolka szparagowa.Do tego kompot ze świeżych owoców,a na deser lody.

POLĘDWICA WIEPRZOWA
danie szybkie,a smaczne i niebanalne

Tu musisz sypnąć kasą,ale to znowu nie majątek.W sklepie mięsnym poproś o 2 większe polędwice wieprzowe.
Tak to wygląda:


2 wystarczą na 4 osoby.Nie zdziw się,że to wydaje się mało mięsa.Spoko!Do tego potrzeba jeszcze olej /ja stosuję kujawski,jest ok/2 cebule większe,sól,pieprz i papryka czerwona słodka w proszku,no i jak zawsze "ziarenka smaku".Przygotuj patelnię,garnek z grubszym dnem i ze 4 łyżki mąki na talerzu głębokim,bo porozsypujesz tę mąkę wszędzie.
Polędwice umyj i pokrój na desce na kawałki,tak ok 3 cm,jak kiełbasę na grila. Teraz ułóż je" na stojąco",na tym boku,który powstał po przekrojeniu i delikatnie ,no tak aby nie zmiażdżyć,rozpłaszcz je zaciśniętą dłonią.Tłuczek będzie za mocny i porozrywa je.Powstaną takie placuszki. Każdy posyp solą,jak kanapkę,pieprzem i papryką.Niech sobie leżą.


Tu masz kawałki pokrojone,postawione i rozpłaszczone.

Teraz pokrój na plasterki cebule,a następnie na patelni rozgrzej olej,tyle,aby dno się pokryło.Zeszklij na nim cebulę,stanie się taka przezroczysta,ale nie może się przypalać,ani rozlecieć.Robisz to krótko i na nie za mocnym ogniu. Tę cebulę,pozostawiając olej na patelni,przerzucasz na dno garnka z grubszym
dnem ,nie sobie czeka.
Pora na mięso.Podgrzewasz olej,ale nie za mocno,bo przemoc i siła w kuchni to zło!Każdy placuszek polędwicy otaczasz w mące,która była na tym głębokim
talerzu,strzepujesz nadmiar mąki,/nie na podłogę!/no i smażysz krótko,tak aby mięso straciło surowy wygląd,tak ze 2-3 min,z każdej strony,na średnim ogniu.Cebulę w garnku podgrzej lekko i na nią przenieś polędwice.Daj im najmniejszy płomień na 2 min,potem gaz wyłącz,garnek przykryj i zostaw na jakie 20 min.
Tu polędwiczka się smaży,cebula czeka.Stoi też garnek z zupą pomidorową,a obok w garnuszku rozmieszane 1 duże jajko z 3 łyżkami mąki i odrobiną wody.Z tego będą kluski kładzione na tę zupę.Nabierasz z pół łyżki takiego ciasta,powinno być gęste i puszczasz go na gotującą się zupę.Łyżkę zanurzasz w zupie i następny klusek hop do garnka,aż się skończy to ciasto.


Zupa pomidorowa na rosole z domowymi kluskami kładzionymi.Kluski gotuje się z 5,8 min,a potem wyłączasz gaz i wlewasz śmietanę,rozmieszaną wcześniej z 2 łyżkami gorącej zupy



Jak lubisz oregano,to troszeńkę posyp te polędwiczki po wierzchu."Ziarenka smaku też mogą być,ale baaardzo niewiele.Ojciec lubi np.więcej pieprzu,no ale trzeba uważać na jelita.Niektórzy nie muszą.Jak goście mają wrażliwe jelita,to podaj bez cebulki,a ziemniaki polej sosem z dna garnka.Jak będą marudzić,to zrzuć wszystko na matkę...hi,hi...Tyle roboty!!
Będzie dobre!


Pytanie 9 : KOMPOT ZE ŚWIEŻYCH OWOCÓW?
Najlepszy taki kompot do obiadu.Wystarczy z pół kilo dowolnych owoców/truskawek czy śliwek,jabłuszek,czarnych winogron,nawet ze dwie mandarynki czy pomarańcze,słowem, co masz.
Umyj je,wywal pestki,czy obierz ze skórki,pokrój na mniejsze kawałki,posyp cukrem ,tak z 4 łyżki ,zalej gorącą wodą zagotowaną i ,jeśli masz czas ze 2 godziny,to przykryj garnek szczelnie,niech owoce puszczą sok,a jeśli nie ma czasu,to krótko zagotuj ,zostaw na 10 min i wystudż, wstawiając garnek do zimnej wody.Można dosłodzić,wcisnąć cytryny....Tyle!

[b]Medaliony z piersi kurczaka w sosie śmietanowym[/B]
zdrowe,lekkostrawne
przepis na stronie:
http://www.klub.senior.pl/swietokrzy...age7-4175.html
no,ja tam piszę!Zdjęcia tez moje,zobacz i poznasz moją ukochaną patelnię


UWAGA PRZEPIS OD KOLEGI Z KLUBU SENIORA

Stalin
Jak Ziutek gotuje każdy źle się czuje.

Medam e Mesje, mentną kelk szos spesjal - La ot ( Haute) kłisin ( Cuisine)

Kotlet międlony z niespodzianką "Blokada"

1. Produkty.
Otwieramy lodówkę, stwierdzamy, że główną zawartość stanowią: echo, światło i 3 piwa. Niestety, technologie przetwórstwa zywnosci nie sa tak dobrze rozwinięte, rezygnujemy z echa i światla, owieramy piwo i przeszukujemy półki dokładniej celem znalezienia innych produktów - mamy jakieś jajka, i żółty ser, znaczy żółty to on byl dawno, obecnie stanowi marzenie laboratoranta o pożywce dla kultur bakteryjnych. Przypominamy sobie, że dawno temu w zamrażarce winno bć mielone mięso, sprawdzamy - jest. Do tego cebula, przyprawy, bulka, mleko, bulka tarta.Zatem przystępujemy do sporzadzania posiłku.

2. Mięso rozmrażamy, twardziele biorą je pod flek, uzdolnieni technicznie walą tłuczkiem, cierpliwi wkładają opakowanie do gorącej wody. Ten sposób polecam. W międzyczasie z pojemnika na suchy chleb wyciągamy dwie bułeczki, moczymy w mleku, zaczynamy drugie piwo, siekamy cebulę.
Rozmrożone mięso ( dla komfortu psychicznego nie czytamy stempla z data wazności, zreszta i tak się rozmył) wrzucamy do miski, dodajemy jajko, rozmoczone bułki, suszoną pietruszke i szczypiorek, cebulę, sypiemy od cholery pieprzu, chili i soli, do tego przyprawiamy Kucharkiem. Międlimy, tak własnie, międlimy wszystko razem ręcznie bo nie mamy klasycznej maszynki a mikser za bardzo wszystko rozbija.

Formujemy kotlety, do środka każdego kotleta wkładamy kawałek sera z kulturą bakteryjną (nie bedzie widać), wysypujemy na talerz resztke tartej bulki, obtaczamy. Otwieramy 3 piwo.Ponieważ bułki troche zostaje wyciągamy z kosza na smieci pustą torebkę i wsypujemy resztki bułki z powrotem. Smazymy na ostro 2-3 minuty z każdej strony, później dosmażamy na wolnym ogniu. Podajemy z goframi ziemniaczanmi - tak, jest cos takiego i warzywami według gustu.
Na zdrooowie

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania.

12dag drożdży pokruszyć.
1.5 szklanki cukru
4 jajka(można 3 całe jaja i 3 żółtka)
kostka masła (posiekana nożem)
szklanka dobrze podgrzanego mleka...prawie gorącego!
Produkty kłaść do miski jeden na drugim ,a na końcu polać mlekiem.
Odstawić na 2 do 4 godzin w ciepłe miejsce.Można też rozmącić wszystko metalową rózgą do ubijania białek. Tylko rozmieszać te składniki przed odstawieniem. Ustawić można miskę z rozczynem w piekarniku pod zapalonym światełkiem.

Po 3,4 godzinach dosypać do miski 1kg maki tortowej,dosypać rodzynków,innych bakalii,szczyptę soli.Wymieszać na ciasto, wyłożyć na blachę i znowu odstawić do dalszego rośnięcia na ok.pół godziny.Może sobie rosnąć w nagrzanym wcześniej i wyłączonym piekarniku.
Nie wiem ile nagrzać ten piekarnik..może tak ok. 50 stopni i wyłączyć przed wstawieniem.Potem piec normalnie jak drożdżowe.

Kruszonka

2 łyżki masła ,resztki ciasta z miski,2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki.
Mąkę wymieszać z masłem na piasek,dodać cukier i resztki ciasta.

Smaczne i pikne-co nie?



Archiwum
2007
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2008
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2009
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2010
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2011
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2012
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2013
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2014
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2015
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2016
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2017
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2018
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2019
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2020
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2021
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2022
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2023
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
2024
Luty
Marzec
Kwiecień


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:32.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.